Prosincový survival testík č. 2
Prosincový survival testík č. 2
Jakou chuť mají žaludy?
Re: Prosincový survival testík č. 2
Nezkoušel sem je jíst za syrova ještě. Ale matně si vybavuji, že z nich po upražení a rozemletí jde dělat údajně ,,káva". Myslim že to psal někde Seeton
Re: Prosincový survival testík č. 2
Pokud vím, tak žaludy jsou hořké a syrové se jíst nedají.
Existuje několik pomalých metod, jak se hořkosti zbavit.
Nevyloupané se zakopou do rašeliniště přes celou zimu. Prostě někam, kde je kyselá zem.
Pokud nemáme rašeliniště, lze vykopat jámu do země a naházet je tam vyloupané s popelem(hodně) a prolývat vodou. Cca 2-3 dni. Poté je třeba žaludy důkladně omýt.
Další pomalá metoda je, že se vyloupané žaludy dali do pytle a na několik dní nechali v potoce. Proudící voda hořkost vyplaví.
Rychlejší je několikrát povařit cca 10 min a opakuje se to, dokud není hořkost pryč. Třeba 8x. Dobu lze zkrátit tím, že žaludy nadrtíme. Zvětší se jejich plocha.
Pražení je rychlá metoda, ale spíš nouzová metoda. Vždy tam nějaká kořkost zůstane, ale nelze jich sníst hodně. Mohlo by vám z toho být špatně.
Po úpravě je lze rozemlít a udělat z toho mouku (moc nedrží), ale nějaká kaše a pod z toho jde.
Pražené lze jíst hned, nebo namlít a bude z toho jakoby káva.
Existuje několik pomalých metod, jak se hořkosti zbavit.
Nevyloupané se zakopou do rašeliniště přes celou zimu. Prostě někam, kde je kyselá zem.
Pokud nemáme rašeliniště, lze vykopat jámu do země a naházet je tam vyloupané s popelem(hodně) a prolývat vodou. Cca 2-3 dni. Poté je třeba žaludy důkladně omýt.
Další pomalá metoda je, že se vyloupané žaludy dali do pytle a na několik dní nechali v potoce. Proudící voda hořkost vyplaví.
Rychlejší je několikrát povařit cca 10 min a opakuje se to, dokud není hořkost pryč. Třeba 8x. Dobu lze zkrátit tím, že žaludy nadrtíme. Zvětší se jejich plocha.
Pražení je rychlá metoda, ale spíš nouzová metoda. Vždy tam nějaká kořkost zůstane, ale nelze jich sníst hodně. Mohlo by vám z toho být špatně.
Po úpravě je lze rozemlít a udělat z toho mouku (moc nedrží), ale nějaká kaše a pod z toho jde.
Pražené lze jíst hned, nebo namlít a bude z toho jakoby káva.
Re: Prosincový survival testík č. 2
Rozemletý a propraný se daj použít jako mouka na chleba. Za syrova mohou být někdy halucinogenní.
Re: Prosincový survival testík č. 2
Jo z upražených se dá dělat káva dokonce se z toho dělala za války celkem běžně, ale nevim jestli to má význam. Podle mě to žádné úcíné látky jako kofein neobsahuje. Nijak neupravené pouze upražené si zachovají většinu svojí rořkosti a je to pořád nepoživatelné. Zkoušel jsem je jíst za syrova. Dal sem si jeden a měl sem dost. V puse to vytvoří hnusnou pachut a sucho a další už se sežrat nedá. Nejlepší možnost je nechat rozemlít, zabalit do látky a nechat pár dní v potoce. Sice to trvá dlouho, ale je s tim nejmín práce a dá se z toho upéct i něco celkem poživatelného.
Re: Prosincový survival testík č. 2
To ti na to fakt stačili jen 3 dny? Prosím poděl se se mnou o podrobnosti. Louhovala jsem žaludy 15 dní, nakrájené na kousky a pořád byly trpké. Nebylo to v jámě ani s popelem, proto mě zajímá jaks to přesně dělal. Z čeho byl popel?dracekvo píše: Pokud nemáme rašeliniště, lze vykopat jámu do země a naházet je tam vyloupané s popelem(hodně) a prolývat vodou. Cca 2-3 dni. Poté je třeba žaludy důkladně omýt.
Tohle jsem nezkoušela. Vážně to funguje? Kolik dní je potřeba?dracekvo píše:Další pomalá metoda je, že se vyloupané žaludy dali do pytle a na několik dní nechali v potoce. Proudící voda hořkost vyplaví.
A to se ti nerozvařily? Já jsem žaludy jen spařovala vroucí vodou, celé i pomleté a v obou případech zblátovatěly, ty pomleté opravdu hodně.dracekvo píše: Rychlejší je několikrát povařit cca 10 min a opakuje se to, dokud není hořkost pryč. Třeba 8x. Dobu lze zkrátit tím, že žaludy nadrtíme. Zvětší se jejich plocha.
- Sehr
- Příspěvky: 265
- Registrován: 11.01.2012 21:04
- Pohlaví: i černoch by záviděl
- Bydliště: Praha/Kolin
Re: Prosincový survival testík č. 2
Nektere stromy maji zaludy malo horke. Staci jen hledat a zkouset. Chodim na jedny, ktere mi chuti pripominaji vlassky orechy, ktere jsou malo horke. Kdybych nevedel, ze zatezuji ledviny, tak bych je jedl klidne syrove.
Louhovani potoce funguje. Dokonce i louhovani v zachodove nadrzce.
Nejlehci je udelat kasi(rozemlyt) a pak louhovat. Je to tedy nejrychlejsi pro mne. Pak se da pridat do obilnych kasi, testa na chleba atd, tak nikdo nevi(max. 20 procent), ze jsou v ni zaludy.
Louhovani potoce funguje. Dokonce i louhovani v zachodove nadrzce.
Nejlehci je udelat kasi(rozemlyt) a pak louhovat. Je to tedy nejrychlejsi pro mne. Pak se da pridat do obilnych kasi, testa na chleba atd, tak nikdo nevi(max. 20 procent), ze jsou v ni zaludy.
- Terminated Account
- Příspěvky: 3761
- Registrován: 19.08.2011 9:42
Re: Prosincový survival testík č. 2
A co tepelný šok při vaření? Tepelný šok způsobuje, že se tanin ze žaludů už nedostane. Dokážu si představit postup:
Žaludy do studené vody, přivést k varu/vařit. Nechat vychladnout. Vyměnit vodu stejné teploty a znovu opakovat postup. Zkoušel to někdo? Bylo by to sice energeticky hodně náročné, ale pokud by to fungovalo, tak by to byl asi nejrychlejší způsob "odtaninování". Mám námět k experimentování na příště...
Žaludy do studené vody, přivést k varu/vařit. Nechat vychladnout. Vyměnit vodu stejné teploty a znovu opakovat postup. Zkoušel to někdo? Bylo by to sice energeticky hodně náročné, ale pokud by to fungovalo, tak by to byl asi nejrychlejší způsob "odtaninování". Mám námět k experimentování na příště...
Re: Prosincový survival testík č. 2
Co vím tak se to týká spíš druhů. Je pravda, že ty jako laik od sebe těžko rozlišíš druhy okolo dubu letního.Sehr píše:Nektere stromy maji zaludy malo horke.
A za jak dlouho ti to funguje? Kolik dní je potřeba, louhuješ oloupané, neoloupané, celé, rozemleté?Sehr píše:Louhovani potoce funguje. Dokonce i louhovani v zachodove nadrzce.
Re: Prosincový survival testík č. 2
Zralý žaludy jsem zkoušel jíst víckrát, mají hořkou trpkou chuť, moc se jich pozřít nedá. Možná že v rannější fázi zralosti jsou lepší, ale to jsem nezkoušel. Marie Úlehlová Tilschová v knížce "Česká strava lidová" uvádí, že žaludy byly před pěstováním obilnin nejdůležitější rostlinnou potravou člověka (nepíše ale kde na to přišla). Popisuje několik způsobů zpracování žaludů na polévku, kaši i jako mouku na chleba. Hořkosti se podle ní žaludy zbavují opakovaým luhováním horkou vodou nebo vápennou vodou. Předtím se mohly usušit a upražit. Pražení je z důvodu ochrany před zkažením při skladování. Upražené sušené žaludy se dají použít jako náhražka kávy, nepraží se ale do černa jako káva, ale jen do světle hněda. Údajně má tato náhražka stavící účinky. Žaludy se dřív využívaly běžně jako krmení pro dobytek.
Tu je popsán praktický a úspěšný pokus o žaludový dort.
Tu je popsán praktický a úspěšný pokus o žaludový dort.
Re: Prosincový survival testík č. 2
No žaludový dort jsem už zvládla taky a je výborný. Máš nějaké praktické zkušenosti? Teorie mám asi čtyři stránky včetně odkazů v angličtině. Z teorie mě zajímají výhradně praktické postupy: jak efektivně loupat, kolik minut se to praží a při jaké teplotě, jakou koncentraci má vápenná voda a jak často se mění atd.
Z vlastní zkušenosti ti můžu říct, že naklíčené jsou méně trpké než nenaklíčené. Dále že vylouhování studenou vodou je opravdu hodně nadlouho a lépe funguje odtaninování zatepla.
Z vlastní zkušenosti ti můžu říct, že naklíčené jsou méně trpké než nenaklíčené. Dále že vylouhování studenou vodou je opravdu hodně nadlouho a lépe funguje odtaninování zatepla.
Re: Prosincový survival testík č. 2
Radši mi řekněte jak sestrojit takovýto užitečný strojek:
Re: Prosincový survival testík č. 2
Duby se už pokusně šlechtí na žaludy s malým obsahem taninu, protože výnosy jsou velké.
Ale na běžné jídlo to asi nebude, ale zatím můžeme vyzkoušet toto, co nám připravil eko bio byznys - kafe http://www.zaludovka.cz/ a mouku.
Ještě jsem to nezkoušel, ale kafe asi bude pdoobné jako melta. Nicméně si vzpomínám, že snad v knize Česká strava lidová bylo i o používání kvůli zdravotním účinkům, právě těch taninů.
Každopádně to ukazuje, že konzumovat se toho dá dost, ovšem jde o to, jestli se to dá žrát
Ale na běžné jídlo to asi nebude, ale zatím můžeme vyzkoušet toto, co nám připravil eko bio byznys - kafe http://www.zaludovka.cz/ a mouku.
Ještě jsem to nezkoušel, ale kafe asi bude pdoobné jako melta. Nicméně si vzpomínám, že snad v knize Česká strava lidová bylo i o používání kvůli zdravotním účinkům, právě těch taninů.
Každopádně to ukazuje, že konzumovat se toho dá dost, ovšem jde o to, jestli se to dá žrát
Re: Prosincový survival testík č. 2
Já když u nás jdu na žaludy, tak většina z nich má v sobě dírku po červu a to i když jsou ještě na stromech.
- Terminated Account
- Příspěvky: 3761
- Registrován: 19.08.2011 9:42
Re: Prosincový survival testík č. 2
Rozkrojit, červ se dá sníst. Černé/hnědé místo kolem červa se okrájí a žalud se dá použít jako bez červa. Lepší je samozřejmě sbírat zdravé velké žaludy.
Re: Prosincový survival testík č. 2
Jo to by mě taky zajímalo. Stačilo by pochopit princip jak to funguje. Zbytek už se nějak sestrojí.Ivana píše:Radši mi řekněte jak sestrojit takovýto užitečný strojek:
Re: Prosincový survival testík č. 2
Megalouskáč na ořechy Davebilt.
Neznal, jsem zajímavé.
Tady v odkaze na tom loupou i vlašáky .
Princip je dobře vidět, pro zručného zámečníka by to neměl být problém.
Jenom nepodcenit uložení osy se seřizováním mezery.
http://theworldsbestnutcracker.com/
Na podobném principu byly strojky na vylupování kukuřice.
Neznal, jsem zajímavé.
Tady v odkaze na tom loupou i vlašáky .
Princip je dobře vidět, pro zručného zámečníka by to neměl být problém.
Jenom nepodcenit uložení osy se seřizováním mezery.
http://theworldsbestnutcracker.com/
Na podobném principu byly strojky na vylupování kukuřice.
Re: Prosincový survival testík č. 2
Výborně, dík za odkaz (kromě toho je tam velmi zajímavý olejovač). Byl by schopen to někdo vyrobit? Originál stojí 170 dolarů (+poštovné). Žaludy začínají pořád víc vypadat jako zdroj No. 1. z toho co se dá najít v přírodě, a to efektivitou i přes všechno to loupání a odtaninování. Trochu jsem zase googlila a myslím že je nic jiného už nepřekoná.
Jinak správná odpověď na anketní otázku je 1, 2, 3, 4 a 5 - záleží na úpravě.
Jinak správná odpověď na anketní otázku je 1, 2, 3, 4 a 5 - záleží na úpravě.
- Terminated Account
- Příspěvky: 3761
- Registrován: 19.08.2011 9:42
Re: Prosincový survival testík č. 2
Doby, kdy byl každý druhý chlap v této zemi schopný vyrobit téměř cokoliv a měl na to čas, zázemí, nástroje, prostředky a zdroje, jsou podle mě dávno pryč. Ceně 200 dolarů se nedá moc konkurovat. Čas a materiál potřebný na výrobu, zkoušení a ladění má nazbyt jen velmi málo lidí. Netvrdím, že se nenajdou jedinci, kteří vyrobí podobné stroje s láskou, péčí a kvalitou převyšující originál, ale je to fandovská záležitost pro nadšence. Ekonomicky to pro drtivou většinu lidí smysl dávat nebude.
Re: Prosincový survival testík č. 2
Tak myslíš že je lepší to koupit?