Vybavení na čundry

Výbava, výstroj, tipy a zkušenosti pro pobyt v přírodě.
Odpovědět
mhi

Re: Vybavení na čundry

Příspěvek od mhi »

Dalsi lide mi poradili, ze mam mit spacak do <0 a pak je hamaka OK. Jenze tohle je tezce nekompatibilni se zamerem "male a lehke" :-(.

Asi preziju cokoliv, ale chci to tydenni cestovani mit bez nastydnuti, nevyspani, a bolavych zad.

Kazdopadne mam tam i letenku na podzim na rozlouceni se s letem, to tam mohu pripadne nechat kus vybavy (napr. nafukovaci karimatku), bud mrtva schranka, nebo u nekoho.

Jeste dodam, ze potenc. nebezpecna zvirata v miste jsou: divoka prasata, zmije, stiri, vlci, hyeny. Jeden zdroj mluvi i o medvedovi, ale trochu si rikam, jestli to neni nejaky hoax nebo "AI mi rekla...". Poptam se jeste v mistnim klubu, ktery se o oblast stara.

Dalsi otazka - jak udrzujete hygienu pri tydennim cundru kde se poradne zapotite, bez toho aby mel clovek na kazdy den nove obleceni (a neni sance ze vyprane vyschne) ? Navic pri letosnim vyletu na misto kdy jsme sli asi jen 3+5km (vyskove 1km) jsem smrdel jak tchor a to jsme vychazeli s cistouckym pradlem. Budu se stydet nastoupit do letadla :-(, i kdyz opet - nechat si nekde ciste obleceni asi muzu.
PeFi
Pohlaví: i černoch by záviděl

Příspěvek od PeFi »

Pokud by tam bylo větrno, tak bacha na to, že spacák profoukne, takže jít nalehko, tak si k hamace přiberu nějaký paropropustný bivi bag. Ta paropropustnost je důležitá, jinak si potem zmáčíš spacák a bude ti v něm zima.
Já jsem kdysi pošilhával (uvažovaný dárek pro mou hamakující ex) po tomto: https://eu.alpkit.com/products/hunka

Ad hygiena - vlněné a nebo bambusové hadry snesou překvapivě hodně, vlna je lepší než bambus, ale může kousat. Bambus ale opravdu pekelně dlouho schne a je zatraceně těžký. Z umělin mi kdysi dobře fungoval ten úplně původní klimatex.

Inspiraci můžeš hledat tady: https://www.nalehko.cz/
sigurd
Pohlaví: muž

Příspěvek od sigurd »

Musíš si to všetko vyskúšať na vlastnej koži, čo ti vyhovuje+ nacvičiť si trekový režim a disciplínu (najlepšie s niekým skúseným), aby si zbytočne nebol v strese z diskomfortu. Musíš byť oddýchnutý, najedený, hydratovaný a čistý (keď sa dá :) ). Spanie, varenie, pranie, osobnú hygienu a zdravie si naštuduj na nejakom odbornom trekingovom fóre- tu na rozpade je to okrajová záležitosť, a iný druh ľudí ;) .
Podľa Tvojich otázok máš čo študovať...
Maximálna efektivita, a vždy trvale udržateľný rozvoj.
Serža
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Serža »

s tím oblečením
- ponožky se stříbrem (nesmrdí) = například Batac
- funkční syntetická trička = nesmrdí a když ho vypereš v potoce, je hned suchý
- funkční spodky - osvědčily se mi od Mil-Tec (https://www.militarysklad.cz/detail/tre ... e-11201201)
\(^_^)/
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
mhi

Příspěvek od mhi »

PeFi: vlna i bambus jsou no-go (vaha, vlastnosti), zvazoval jsem ta funkcni tricka (jak pise Serza), par jich mam. + nejake termopradlo pro nouzi. Ad ten bivvy vak, nekteri hamakari "oblecou" hamaku do neceho podobneho (netusim, jestli z toho ten tunel vyrobili, nebo uz to tak bylo z vyroby. Touhle cestou pokukuji.

O odkazy na vhodna fora/zdroje informaci (typu to nalehko.cz, muze byt i anglicky) budu rad. Muj primarni zdroj je ted Youtube a nejaci znami, ale ti nikdy neresili takovy extrem (typicky nekam dojedou autem a pak jdou kus a vraci se zpet k autu). Nikoho kdo by mne osobne zaskolil "na muj vylet" bohuzel neznam.
Serža
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Serža »

hele, ono to "zaškolení" stejně není definitivní
mě zaškoloval odmala táta...jenže pak jsem začal jezdit na čundry sám a řadu toho, co mi táta ukázal nějak, jsem začal dělat jinak
taky se průběžně mění vybavení a trendy, takže třeba jak se vařilo kdysi a jaké možnosti jsou teď, to je nesrovnatelný....táta měl starej benzíňák, kterej mu posloužil super v Andách, ale v našich končinách měl tendenci občas "vybouchnout" a poslat oběd k čertu...to dneska dostupné plynové vařiče, případně chemický ohřev...jiná liga
\(^_^)/
PaF

Příspěvek od PaF »

2mhi
To vybavení by mělo být lehké a kvalitní, což znamená drahé a nejde to dohromady s Decathlonem. Ten jde dohromady s levné a pro nenáročné. Hamaka je bez dlouhodobě vyzkoušené snášenlivosti hazard. Já v ní třeba ani neusnu a zničila by mi záda. Navíc je v ní zima odspodu s jakýmkoliv běžným spacákem, ve 14 st. určitě.
BOB2016

Příspěvek od BOB2016 »

RedneckBear píše: 08.07.2019 12:23 Diky obema za info. :)

V tuhle chvili je ta celta naimpregnovana pekne. Tak mam obavy, kdyz do ni doprostred nasiju tu olivu/knoflik, jestli tamtudy pak nebude zatekat ...
Namiesto gombika by som skusil nasledovne.
Z vnutornej strany kamen, cca stvrt päste. Zvonka obmotal paracordom na ktorom bude slucka. Zaviazat.
Do slucky na mieste priviazat druhy paracord a tym stred zdvihnut.

Ak nebude paracord, tak pevnejsi spagat
Serža
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Serža »

nebo Tyvek - je to za pár korun, během akce se to asi zničí, ale člověk to s klidným srdcem po akci vyhodí do tříděného odpadu....
\(^_^)/
mhi

Příspěvek od mhi »

S Decathlonem jsem zacal z toho duvodu, ze s tim ma hromada lidi v me socialni bubline zkusenosti, takze mi automaticky doporucuji vyrobky z nej. Ano, tihle lide nejsou "nalehko", jsou "kousek od auta" ci "kousek od chalupy" a "s mobilem v ruce". Ja bohuzel nebudu nic z toho. Udelal jsem si uz tabulku s nutnym vybavenim od ruznych firem, kde mam vahy/rozmery. Decathlon nevychazi v nekterych vecech zcela blbe ani ve vztahu k objemu/hmotnosti; naopak treba nejakou superlehkou samonafukovaci karimatku jsem musel vyradit, protoze je moc dlouha do letadla (byt ma o 300g mene a i objem by byl finalne mensi, jen bych si ji musel asi omotat kolem nohy a delat, ze mam sadru).

Jinak taky mne napadlo vzit nejaky lehky stavebni material jako podlozku pod karimatku, kdybych spal na zemi :-). Pro pripad velke nouze vezmu asi i malirsky igelit jako improvizovany pristresek.

Velmi otevrene mam zatim jidlo - je jasne, ze budu mit nejakou nouzovku na uvareni, ale radsi bych se pokusil poskladat cestu tak, abych alespon jednou za dva dny sesel nekam "do niziny" a nejdl nejake chemicke sragory, kdyz uz budu v gurmansky zajimave zemi. No a vzdy si nakoupit v pekarne + neco na cestu, treba sunku, atd.
PeFi
Pohlaví: i černoch by záviděl

Příspěvek od PeFi »

Nepodceňuj vodu - je to mrcha a pronese se.

A na vakuově sušené jídlo pak můžeš mrknout třeba sem:
https://www.jidlosnadno.cz/lyo-hotove-jidla
čimango

Příspěvek od čimango »

mhi píše: 31.07.2025 16:12 Jinak taky mne napadlo vzit nejaky lehky stavebni material jako podlozku pod karimatku, kdybych spal na zemi :-). Pro pripad velke nouze vezmu asi i malirsky igelit jako improvizovany pristresek.
Jak psal výše Serža - co se objevil Tyvek, celty a podobné těžké bazmeky ztratily (pod karimatku) smysl. Lepší poměr hmotnost/rozměry x cena x výkon nenajdeš.

Vyrábí to fa DuPont. V outdoor kšeftu koupíš různě nařezané kusy za 300-500 dle velikosti, ve stavebninách výrazně levněnjí celou roli (tuším 1,5x15m). Asi to i někde řežou jako metráž. Vycházi cca 100 kč/bm.
Piston

Příspěvek od Piston »

Přidám se k chvále Tyveku, pod karimatku nemá vůbec cenu řešit nic jiného. Zmuchláš/složíš to do mrňavého balíčku a nestojí majlat. Používal jsem šláfplachtu Bundeswehru a ta je významně těžší.
Hdm

Příspěvek od Hdm »

Igelit jako pristresek muzu doporucit. CO jsem objel festaku jen s tim igelitem a mikinou s kapuci :-D
Igelit jsem obvykle dal pod sebe a zaroven se s nim i prikryl.
mhi

Příspěvek od mhi »

Dekuji za reakce, dovolil bych si par otazek:

- spite nekdo v hamace na ktere lezi jeste karimatka (idealne samonafukovaci) - je to takhle pruchozi? Co chlad, nepohodli, ... ? Myslim bez pouziti underquiltu, jen hama-kari-spaca a nad sebe na paracord Tyvek ;).

- jde Tyvek pouzit i jako celtu proti neocekavanemu desti, nebo to navlhne?

- Hdm - ten igelit, uplne si to nedovedu predstavit, vzdyt bez napnuti na nejaky paracord se z toho musi hned stat bazen ... ?
Piston

Příspěvek od Piston »

Kamarád, starý tramp, už na stará kolena spí jen v hamace s nafukovačkou, nicméně má na výšku asi 150 centimetrů, takže má velkou výhodu. Má něco od DD Hammock s kapsou pro karimatku. Já to zkoušel a je to děs, karimatka má tendenci se stěhovat, pochopitelně ne tam, kde leží spáč. Chce to zkusit na vlastní kůži, jiné cesta není.
pelmel

Příspěvek od pelmel »

Piston píše: 05.08.2025 17:24 Přidám se k chvále Tyveku, pod karimatku nemá vůbec cenu řešit nic jiného. Zmuchláš/složíš to do mrňavého balíčku a nestojí majlat. Používal jsem šláfplachtu Bundeswehru a ta je významně těžší.
Ja som používal pod karimatku aj pod stan priehľadnú foliu s s perlinkovou armovaciu výstužou. Tiež ľahké a ľahko zložiteľné.
https://www.plachty-folie.cz/folie-a-pl ... BFLP020%5D

Perlinka samotná
https://stavebnymagazin.sk/armovacia-tk ... -perlinka/
DanBlack
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku

Příspěvek od DanBlack »

mhi píše: 08.08.2025 17:33 ...spite nekdo v hamace na ktere lezi jeste karimatka (idealne samonafukovaci)
Právě teď (slunečno, lehký vítr, 23°C ve stínu) ležím na balkoně v hamace+samonafukovací karimatce.
Jednovrstvá hamaka a levná 180*50*2.5cm samonafukovačka
Postřehy:
  • karimatka je úzká, na ramena/lokty a stehna/boky mi je zima (dělají se speciál karimatky do hamaky s bočníma ušima)
  • samonafukovací karimatka se špatne tvaruje podle hamaky, láme se jen na několika místech (chce to jednoduchou "bublinovou" nafukovačku)
  • sakra blbě se do toho leze, srovnat posunutou karimatku po zalehnutí je masakr
Jako vhodnou vložku do hamaky bych ještě zkusil kempikovou deku (má alu izolaci, je lehká, chlupatá jako deka a stojí pár stovek - IMHO sehnatelná na místě).
------------------------------------------------------------------
Štěstí neexistuje...jsou jen průsery co dobře dopadly.
Hdm

Příspěvek od Hdm »

Co zkusit zatepleni hamaky z venku.
Matejka o tom mluví zde:
https://www.youtube.com/watch?v=MSPUPhTf-AM

ale je to dost stary video, doba urcite pokrocila
Bak-ly

Příspěvek od Bak-ly »

Já jsem do hamaky vyzkoušel kde co a nic nefunguje. Karimatka nefunguje nikdy, jak bylo řečeno výše. I když bude velká, vždy s ní budeš bojovat. Nehledě na to, že velká zabírá dost místa při přepravě. Jediné co funguje je underquilt a případně topquilt (ten řeším rozepnutým spacákem). Na Ali koupíš underquilt za pár korun (dával jsem za něj tuším 600. Rozměrově je jako letní spacák a funguje neskutečně dobře. Cokoli totiž dáš přímo do hamaky tak vždy bude mít minimálně jednu (někdy i dvě) z vlastností:
- materiál je příliš poddajný a zmáčkne se = žádná izolace = zima
- materiál je příliš nepoddajný a posouvá se mimo tělo = žádná izolace = zima

Jen k tomu nákupu underquiltu - nekupuj žádný ve tvaru banánu. Tzn. se zužujícími se okraji. To je peklo. Najdi nějaký, který má okraje stejně široké, jako střed. A také mysli na velikost, ať to odpovídá tvé výšce\hamace.
Odpovědět