Lékárnička

...aneb jak účinně pomoci sobě, či bližnímu svému.
Odpovědět
Bill Masen
Editor

Re: Lékárnička

Příspěvek od Bill Masen »

Tak tohle už je hodně slušná výbava, ovšem mimo moje finanční možnosti. Cena kolik, tak 10-12 tisíc?
Doc
Pohlaví: muž

Příspěvek od Doc »

A jak to taháš? Je to samostatnej celkem velkej bágl, ne? A když si neseš ještě svůj s "normálníma" věcma?
Ramcke

Příspěvek od Ramcke »

Zapoměl jsem to napsat. Je to koncipované do offroada, jako expediční autolékárnička.
Do lesíka na pár dní mám něco mnohem menšího.
A dotaz na cenu-kupoval jsme jen bágl (80 USD) a pár drobností, většinu výbavy jsem dostal.
Doc

Příspěvek od Doc »

Jop, myslel jsem si, že to bude vezeno třeba v autě, díky za odpověď. :-) Btw to tě má asi někdo hodně rád, žes tohle všechno dostal... :-D
Ramcke

Příspěvek od Ramcke »

No jo, já jsem hodný a umím poděkovat :D
Mám ted nějakou možnost se k tomu dostat, tak to mám i s pořádným zácvikem v používání. Doba je zlá a člověk nikdy neví, kdy se to bude hodit :yes
Paramedik
Pohlaví: žena

Příspěvek od Paramedik »

Také se "pochlubím" svým vybavením. Není zde zdaleka vše. Používám civilní i armádní vybavení, a to podle typu akce nebo místa cestování. Samozřejmě materiál pro záastavu krvácení (hemostatika, gázy, obyčejné čtverce, tkáňová lepidla), zajištění dýchacích cest (vzduchovody ústní a nosní, ambuvak, larymasky), zajištění i.v. linky, dlahy, límce. Většinu vybavení mám ve velkém batohu pax a batohu CLS. Pro malé výlety nebo každodenní nošení mám pak jen malou kapsičku na to nejnutnější. (Mám toho tolik, protože pořádám kurzy.)

Během prázdnin budu pořádat kurz CLS, pokud by byl zájem, dám sem více info.

Obrázek
pp-sebeobrana

Lékárnička pro každodenní nošení

Příspěvek od pp-sebeobrana »

Lékárnička pro každodenní nošení musí být:

- relativně levná (musíte být ochotni materiál v ní opravdu použít nejen na sebe)
- s nízkou hmotností a malou velikostí (aby neležela ve skříni)
- funkční (ne to, co prodávají české e-shopy).

Ta má váží 250 g. Její rozměry jsou: 13 x 10 x 7 cm. Příště se podíváme na IFAK (opravdový IFAK).

Zde je odkaz: http://www.prvnipomoc-sebeobrana.cz/lek ... ni-noseni/
DanBlack
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku

Příspěvek od DanBlack »

Vždyť ti ty webovky nejdou! :x
Noční můra každého spamera - nefunkční odkaz. :chuckle
------------------------------------------------------------------
Štěstí neexistuje...jsou jen průsery co dobře dopadly.
štaflík

Příspěvek od štaflík »

Dan: :yes
pp-sebeobrana

Fungují úplně normálně :-)
Doc

Příspěvek od Doc »

Slečně to asi furt nedochází... :-D :ne
Fabulous_přeukrutný
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fabulous_přeukrutný »

Jestli ty stránky dávají smysl, tak je zde nechám. Co myslíte?
štaflík

Příspěvek od štaflík »

Stránky dopoledne opravdu nefungovaly. Za další zrovna ta lékárnička mi přijde slabá:
-píše se, že zaškcovadlo nepoužívat, lepší je tlakový obvaz:
1.) SPRÁVNĚ aplikované SPRÁVNÉ zašrcovadlo je rychlejší a efektivnější, než tlakáč a min. 2 hodiny bezpečné. Studie (na kterých stojí celá TCCC) JEDNOZNAČNĚ pro laiky, stres, vícečetná zranění či více zraněných, masivně krvácejících doporučují zaškrcení-
2.) Tlakáč: musím člověka svléknout, motat, motat, motat, do toho se mi mele, cáká, bolí ho to, potřebuji hromadu materiálu... a mám tak sotva 1 minutu...
3.) Udělat dobrý tlakáč je těžší, než s dobrým zaškrcovadlem a trochou know-how zaškrtit
4.) V té lékarničce není NIC s čím by šlo ten tlakáč vytvořit. Prostě je na puchýřky a kousnutí včelkou.

Kdyby tam byl alespoň izraelák, nebo starý dobrý (myslím opravdu dobrý) obvaz vzor 80, tak budiž. Přijít s touhle lékárničkou k někomu opravdu zraněnému tak nevím. Asi nejužitečnější by bylo tričko, co mám v tu chvíli na sobě...
Možná je to myšleno na naprosté laiky, co chudákovi v bezvědomí chtějí dát alespoň polštářek pod hlavu, ale řekl bych, že většina zdejšího crew o zaškrcování něco ví...

Ale nechal bych to tady. Je tam hodně dobrých a užitečných věcí a věřím, že jde o problémy růstu :hand
pp-sebeobrana

štaflík píše:Stránky dopoledne opravdu nefungovaly. Za další zrovna ta lékárnička mi přijde slabá:
-píše se, že zaškcovadlo nepoužívat, lepší je tlakový obvaz:
1.) SPRÁVNĚ aplikované SPRÁVNÉ zašrcovadlo je rychlejší a efektivnější, než tlakáč a min. 2 hodiny bezpečné. Studie (na kterých stojí celá TCCC) JEDNOZNAČNĚ pro laiky, stres, vícečetná zranění či více zraněných, masivně krvácejících doporučují zaškrcení-
2.) Tlakáč: musím člověka svléknout, motat, motat, motat, do toho se mi mele, cáká, bolí ho to, potřebuji hromadu materiálu... a mám tak sotva 1 minutu...
3.) Udělat dobrý tlakáč je těžší, než s dobrým zaškrcovadlem a trochou know-how zaškrtit
4.) V té lékarničce není NIC s čím by šlo ten tlakáč vytvořit. Prostě je na puchýřky a kousnutí včelkou.
Ahoj Štaflíku,
v některých bodech s Tebou musím nesouhlasit. Předem bych ráda zopakovala, že se nejedná o armádní nebo post-apokalyptickou lékárničku, ale o lékárničku, kterou u sebe nosíš každý den a je určena pro civil.

1) Zaškrcovadlo rozhodně není metodou 1. volby v civilu (zatím). Metodou 1. volby je přímý tlak na ránu. zaškrcovadlo a hemostatika jsou až poslední možností. A ano - tuto lékárničku jsem zaškrcovadla zbavila a riskuji, že budu muset použít své tričko. Hovoří o tom studie popsané v posledních guidelines.

2) Lidé, kteří ke mně na kurz přijdou, jen zcela ojediněle umí použít zaškrcovadlo. Na svých kurzech to samozřejmě učím a mají to pak odzkoušené prakticky. Není to tak dlouho, co jsem se přesvědčila, že někteří profesionálové (policie a armáda) ho neumí použít také - to civilní i to taktické). Sotva minutu: Určitě ano, u přeťaté krkavice... Kde dále?

A asi nejzásadnější připomínka:
4) Mám za sebou více jak 1 000 pacientů ošetřených jako polytraumatizovaných. Dalších několik tisíc s běžnými úrazy. Zaškrcovadlo jsem použila 1 x. Jinak jsem si vystačila (a moji kolegové také) s velkými čtverci, stahovákem, obyčejným obinadlem nebo smotaným šátkem jako tlakovou vrstvou (tedy přímý tlak na ránu). Vše ostatní, co jsem viděla od laiků, kteří se snažili o vytvoření zaškrcovadla, bylo nefunkční.

Nejedná se o taktickou lékárničku, není nadupaná hemostatiky a drahým materiálem (na to mám jiné), ale je takových rozměrů, že ji u sebe můžeš nosit denně a všude. Na běžné úrazy a potíže si s ní vystačíš. Přeťatou krkavici stejně zaškrcovat nebudeš a použiješ tlak v ráně. A nějaká ta amputace - ano, bývá, bez zaškrcovadla nebo hemostatik nebo spousty savého materiálu by to mohl být problém. Ale i tak jej do této lékárničky nezařazuji.
Fabulous_přeukrutný
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fabulous_přeukrutný »

Každopádně v případě komerční prezentace je přinejmenším slušnost požádat adminy o možnost zveřejnění :ne
pp-sebeobrana

Nejde o komerci. Lékárničku neprodávám. A dva weby si vyrábět opravdu nebudu :-)
štaflík

Příspěvek od štaflík »

pp - super, že tu je taková diskuze. Doufám, že třeba dost vysvětlíš, obohatíš. K věci:
1.) Přiznám se, že z hlediska zástavy masivního krvácení nevím, jaký a proč je vastně rozdíl mezi civilní a vojenskou (krutopřísnou taktickou...) lékarničkou. Prostě podle mě ideál, aby zástava krvácení byla:
-pro blba - člověk vystresovaný těžce raněným člověkem není schopen velkých duševních výkonů
-hodně rychlá. Píšu minuty (myslím i desítky vteřin) - proč?: protože často nevím, jak dlouho mi dotyčný krvácí a kolik toho je venku. Ona krev vypadá tak, že je jí hodně, i když třeba není. Něco může pod oblečením, něco vsáklé do sedaček (můj případ). Pokud se nemýlím, dospělý chlap má se ztrátou cca 2l už sakra problém (šok na cestě). A to může být hned
-aplikace by neměla bolet (zkoušel jsem dávat tlakáč na výživnou otevřenou zlomeninu - postižený spolupracoval asi 3 sekundy, pak to nešlo, řval, mydlil sebou)
-nebyl nutný přístup k ráně (sundavání, stříhání oblečení, goráčů...)
-já jsem četl jen studie publikované od vzniku TCCC a následky po použití moderních širokých zaškrcovadlech tam mělo snad jen 2% vzorku

2.) No, div se, že to neumí, když ještě kolem roku 2010 jsem na školení řidičů viděl klenot z dílen BESIPu, kde v instruktážním filmu dával borec škrtidlo na předloktí (!) latexové amputované ruky v zápěstí. Jak to pak mají lidi umět?

3.) Já bych se nesnažil o vytvoření zaškrcovadla, ale 10 cm široký SWAT-T mám furt u sebe. A ono je fajn tlačit tričkem na ránu, ale chce to trochu spolupráce s pacientem (třeba že má tolik slušnosti v těle, že upadne do bezvědomí)

Velké čtverce, obinadla, stahováky... no jo, ale NIC z toho v autolekárničce ani v té inzerované není. Já mám kufr plný starých Vz. 80. To je dost materiálu. Pár levných TET (takový SWAT pro socky). Mám i izraeláky a (snad je umím použít). Ale jinak? V té lékarničce mi jediné použitelné přijdou rukavice a šátek (v roli obinadla či impro tlakáče). Třeba ten cukr - zažil jsem jediný hypoglykemický šok a postižený byl v bezvědomí. Resp. na cestě do něj. Cpi do něj cukr.... Naštěstí měl injekci a tahal jí z posledních sil ven z kapsy.

Zažil jsem bouračku - Megan ve škarpě, chlapík visel pásech, auto skoro na střeše (velká škarpa). Krásná otevřená zlomenina pravé ruky těsně nad loktem+spousta drobotě, chlapík při vědomí, kňoural a střídavě mlel "Já jsem hovado". Krve jak z vola a fakt cákala a v autě jí bylo plno, nejmíň 100 litrů. Ne, 200l. Nevěděl jsem, jestli krvácí 1 minutu, nebo deset. Neřešil jsem, zda je tepenná žilní či vlásečnicová, chcalo to jak prase a byla všude. Já vyjukanej, signál nebyl (1999-2000 nad Hasištejnem). Byl sem čerstvě po zdr. kurzu ČHS a v báglu měl mj. 7 cm škrtidlo. Na to jsem v tu chvíli nepomyslel a tahal autolékarničku. Chlapík z pásů dostat nešel, protože na jejich uchycení byl nalezlý, tenkrát jsem nůž nenosil. Když jsem šáhl na tu ránu (kam jsem se skoro nemohl dostat přes chlapíka a palubku), nastal totální bugr. Málem mě bolestí, stresem, šokem sešrotoval mezi palubkou a volantem. I ajta, vzpomněl jsem si na škrtidlo i jak nám na kurzu zdůrazňovali, jak je důležitá šířka. Voila, chlapík se nijak nebránil, motal jsem jak drak. Sanita dorazila za 20 minut, chlapík žil a podle posádky by to bez toho zaškrcení nedal.

K čemu směřuji: jaká jsou tedy rizika, mám-li široké škrtidlo, vím-li, kam ho dát a jsem-li ochoten se do toho opřít. Navíc s vědomím, že sanita dorazí relativně brzo (řekněme do hodiny zcela jistě). Bavím se o opravdu pořádném krvácení a event. o situaci, kdy si na to dotyčný jen tak nedá sáhnout. A i když ho přeperu, není to zrovna protišokové opatření+mu to během bitky krvácení zrovna nezpomalí. A nebo v situaci, kdy je raněných víc (což při bouračce bývá) a není čas vyrábět impo tlakáč a nakládat druhou vrstvu atd.
druhá výhoda: i SWAT zabere poměrně málo místa (+se dá použít jako tlakáč), zatímco tahat sebou dost materiálu na zastavení masivního krvácení, to je půlka báglu gázy...
Díky.
MFG

Příspěvek od MFG »

@pp ted by me opravdu zajimala reakce, jsem naprosty laik, ale taky se po precteni tvych stranek pohybuji v rozporuplnych pocitech

Jak vidis reseni situaci predestrenych viz vyse? Diky za nazor ;)
štaflík

Příspěvek od štaflík »

Ještě bych chtěl zdůraznit, že bavíme o použití, kdy zasahuje sice poučený, ale přesto vystresovaný LAIK. Rozumím mechanismu kroků záchranářů, dávají mi smysl, jen si nemyslím, že netrénovaný LAIK je schopen je dobře použít. A potom spíš přímo uškodí, nebo prostě bude pomalý. Ty kroky mějí řadu check-pointů a hodnotících momentů. Je tam dost pravidel, počítání... Které je nepochybně správné a funguje. Jenže reálný raněný je tak trochu jiná zkušenost....
Jde i o psychický blok člověka, který se poprvé dostane k někomu, kdo je fakt v průseru. Pacient není romantická představa klidné vzdychající krásky, tající něhou při každém dotyku. Spíš to bude silný (až překvapivě díky stresu) řvoucí, posraný a (zdánlivě) agresivní chlapík. Pak je i blok se mu hrabat v ráně, ze které to cáká (byť je to desetkrát správně).
zdoch

Příspěvek od zdoch »

Stránky včera odpoledne nefungovaly.
A tuhle lékárníčku mám přes dva roky (kupoval sem v HUDY sportu za 550,-) a zase takovej řev to není. Obyčejná malá, ale ze základu slušně vybavená lékarnička. Doplnil jsem do ní tejpovací pásku na vykloubený prsty a nejakej ibalgin proti bolesti.
Buď opatrný v tom, co trénuješ, můžeš se stát opravdu dobrým, ve špatné věci!
Tony Blauer
Odpovědět