Lékárnička
Re: Lékárnička
S čínskou kopií CATu, na které jsme při zkoušení zlomili vratidlo (kamarád ji koupil na trénink), jsem se potkal.
Na Rhino rescue obvazy, TQ a chest sealy jsem slyšel dobré ohlasy od pár lidí z UA bojiště, ale "dobré ohlasy" není to samé jako "značka, na kterou je 100% spoleh."
Na Rhino rescue obvazy, TQ a chest sealy jsem slyšel dobré ohlasy od pár lidí z UA bojiště, ale "dobré ohlasy" není to samé jako "značka, na kterou je 100% spoleh."
-
- Pohlaví: i černoch by záviděl
Jak říká Stenny. Já těch čínských zničil už dost. Nejčastěji se urve vratidlo. Nehledě na to, že s origo catem uděláš cca 3 otočky a s čínským klidně 10. Opakuju, je potřeba si uvědomit, kolik stojí váš život
role1medic prosím ta kde a ako sa urve vratidlo? Zlomí sa priamo tyčka? alebo sa utrhol popruh? nemáš foto? Dík.
Za 3 eurá som teraz kúpil na skúšku činana, a vcelku dobrý progres majú. Vratidlo je kovové, nezničitelné. Ruku som zaškrtil na tri otáčky, všetko je pevné a vyzerá kvalitne. Pokúsíme sa ho zničiť pri nacvičovaní. A podla toho sa uvidí...
Ako bežný civil bych mal radśej 10 týchto odskúśaných kusov za 3e všade po ruke, a pravidelne s rodinou trénovať, než jeden Šanovat origo zabalený v skrini. Ak bych mal ísť do boja, tak bych bral samozrejme radšej jeden, origo za 30e.
Za 3 eurá som teraz kúpil na skúšku činana, a vcelku dobrý progres majú. Vratidlo je kovové, nezničitelné. Ruku som zaškrtil na tri otáčky, všetko je pevné a vyzerá kvalitne. Pokúsíme sa ho zničiť pri nacvičovaní. A podla toho sa uvidí...
Ako bežný civil bych mal radśej 10 týchto odskúśaných kusov za 3e všade po ruke, a pravidelne s rodinou trénovať, než jeden Šanovat origo zabalený v skrini. Ak bych mal ísť do boja, tak bych bral samozrejme radšej jeden, origo za 30e.
Kto nepozná prístav, do ktorého pláva, tomu žiaden vietor nie je dosť dobrý.
Určitě je lepší mít šunt po ruce, než kvalitu ve skříni.
Ale rada zdarma na závěr,... Ještě lepší je mít po ruce tu kvalitu .
Ale samozřejmě každý podle svého vkusu,...a nejspíš peněženky.
30 Euro je kolik? 700Kč? Pro někoho asi vysoká cena za život .
Ale lidí je dost,...srát na to .
Ale rada zdarma na závěr,... Ještě lepší je mít po ruce tu kvalitu .
Ale samozřejmě každý podle svého vkusu,...a nejspíš peněženky.
30 Euro je kolik? 700Kč? Pro někoho asi vysoká cena za život .
Ale lidí je dost,...srát na to .
Ano, v tvojom prípade, kedy ti kolega v pohode strelí puškou do chrbta je to nevyhnutnost...
Přesně jak říkáš. V mém případě je to nutnost.
Ale i člověk co tráví život bezpečně na gauči u televize by si měl svého života cenit trochu víc než na 3.Eura .
Ale i člověk co tráví život bezpečně na gauči u televize by si měl svého života cenit trochu víc než na 3.Eura .
Trošku tu už hejtuješ.
Turniket-taktické škrtidlo, mimo iné bol vyvinutý prednostne pre bojové situácie na rýchle núdzové samoošetrenie s možnosťou použitia len jednej ruky.
Bežne sa ale vyučovalo a aj v praxi používalo kopa iných aj improvizovaných škrtidiel.
A taktiež v mojom okolí, v rodine, u susedov... nikdy nikto turniket nepotreboval. Normálne umreli na starobu, alebo rakovinu.
Takže ano, v pohode mi postačí turniket za 3 eurá, ktorý budem mať odskúšaný a overený. A jeho použitie nacvičené v rôznych situáciách.
A možno príde ježiško, a dostanem origo škrtiace koča. Ktoré sa inak stále vyvýja a už je dáka 7generácia. Tak si počkám na 8ičku.
Turniket-taktické škrtidlo, mimo iné bol vyvinutý prednostne pre bojové situácie na rýchle núdzové samoošetrenie s možnosťou použitia len jednej ruky.
Bežne sa ale vyučovalo a aj v praxi používalo kopa iných aj improvizovaných škrtidiel.
A taktiež v mojom okolí, v rodine, u susedov... nikdy nikto turniket nepotreboval. Normálne umreli na starobu, alebo rakovinu.
Takže ano, v pohode mi postačí turniket za 3 eurá, ktorý budem mať odskúšaný a overený. A jeho použitie nacvičené v rôznych situáciách.
A možno príde ježiško, a dostanem origo škrtiace koča. Ktoré sa inak stále vyvýja a už je dáka 7generácia. Tak si počkám na 8ičku.
Tak to jste všichni klikaři.
Všichni v mém okolí vykrváceli kvůli nekvalitnmí čínským škrtidlům.
Teď vážně,...
Je těžké radit s někomu, kdo nechápe obsah sdělení.
Pokud ten turniket nepotřebuješ, a hodláš zemřít stářím, tak nechápu proč si ho kupuješ, a nosíš.
(asi jen abys vypadal drsně a tacticool )
A pokud máš pocit, že bys ho potřebovat mohl, tak zas nechápu jak může mít někdo tak mizerný, bezcenný život, nebo tak hluboko do kapsy,...že si nemůže koupit kvalitní, jak ti tu všichni doporučují.
To je to, oč tu běží.
Všichni v mém okolí vykrváceli kvůli nekvalitnmí čínským škrtidlům.
Teď vážně,...
Je těžké radit s někomu, kdo nechápe obsah sdělení.
Pokud ten turniket nepotřebuješ, a hodláš zemřít stářím, tak nechápu proč si ho kupuješ, a nosíš.
(asi jen abys vypadal drsně a tacticool )
A pokud máš pocit, že bys ho potřebovat mohl, tak zas nechápu jak může mít někdo tak mizerný, bezcenný život, nebo tak hluboko do kapsy,...že si nemůže koupit kvalitní, jak ti tu všichni doporučují.
To je to, oč tu běží.
Nechcel som radu od teba. Nemáš mi v čom poradit.
Kapo: Neptal ses sice mě, ale nám se to čínské vratidlo zlomilo tam, kde má uprostřed otvor na popruh. Plast zbělal a pak prasknul.
Kdybych bral čínské TQ, tak bych se asi snažil sehnat kopii SOFTT, kvůli hliníkovému vratidlu - tam si dokážu přístup "ozkouším až do zničení jedno, dobře prohlédnu pět dalších a rozstrkám je po výbavě" do jisté míry představit. Anonymnímu plastu z Číny bych ale osobně nevěřil, ne v aplikaci, kde jde o vteřiny a život.
Kdybych bral čínské TQ, tak bych se asi snažil sehnat kopii SOFTT, kvůli hliníkovému vratidlu - tam si dokážu přístup "ozkouším až do zničení jedno, dobře prohlédnu pět dalších a rozstrkám je po výbavě" do jisté míry představit. Anonymnímu plastu z Číny bych ale osobně nevěřil, ne v aplikaci, kde jde o vteřiny a život.
Tato konverzace mi připomíná debaty o levném lezeckém vybavení, kdy jsme říkali, že jeho největší předností je, že ti vydrží do konce života...
Co se týká levných čínských turniketů, tak nejlevnějši kopie CAT z alíka jsme zlomili vratidla u všech bez vyjímky (cca 6ks). Pak jsme zkoušeli nějaké kopie soft-t s certifikací a ty vydržely, ale k zaškrcení byly potřeba tak 3 otáčky, u originál CATu mi stačí max 1,5 otáčky. Ono to taky není jen o tom to jednou utáhnout, ale nesmí se taky povolovat a tam už se věci jako blbé švy a sucháč projeví. Zrovna včera jsem objednával ten rhino rescue trauma kit, tak se podělím o dojmy. Na ukrajině mají dobro reputaci tal uvidíme a minimálně to škrtidlo zkusím otestovat.
Co se týká levných čínských turniketů, tak nejlevnějši kopie CAT z alíka jsme zlomili vratidla u všech bez vyjímky (cca 6ks). Pak jsme zkoušeli nějaké kopie soft-t s certifikací a ty vydržely, ale k zaškrcení byly potřeba tak 3 otáčky, u originál CATu mi stačí max 1,5 otáčky. Ono to taky není jen o tom to jednou utáhnout, ale nesmí se taky povolovat a tam už se věci jako blbé švy a sucháč projeví. Zrovna včera jsem objednával ten rhino rescue trauma kit, tak se podělím o dojmy. Na ukrajině mají dobro reputaci tal uvidíme a minimálně to škrtidlo zkusím otestovat.
Co mě nezabije...by mělo začít utíkat.
-
No já školím TCCC-CLS/CMC pravidelně. Čínský caty - vratidlo se ohýbá a pak se utrhne od vnitřního pásu. Ať si každý kupuje, co uzná za vhodné
Docela dobrý je ukrajinský SICH a na Rhino jsou taky dobré recenze. Ale jsou to všechno "anecdotal evidence". I když ten sich je hojně užíván při reálných situacích.
Jinak u real cat jsem schopnej dát 3otočky max a po cca 3-5minutách další 1 (tím jak sval povolí). My si třeba zkoušíme puls distálně, bohužel doppler po ruce nemáme.
A ještě jedna zajímavost mimo. Občas děláme nějaký akce pro školy. Naposledy pro střední školy, kde žáci nikdy škrtidlo neviděli. 3/4 z nich škrtidlo nasadili efektivně na první pokus bez jakékoliv instruktáže. Samozřejmě by to šlo líp, ale i tak se jim to zadařilo. O nějaké repozici nebo konverzi nemůže být řeč.
Docela dobrý je ukrajinský SICH a na Rhino jsou taky dobré recenze. Ale jsou to všechno "anecdotal evidence". I když ten sich je hojně užíván při reálných situacích.
Jinak u real cat jsem schopnej dát 3otočky max a po cca 3-5minutách další 1 (tím jak sval povolí). My si třeba zkoušíme puls distálně, bohužel doppler po ruce nemáme.
A ještě jedna zajímavost mimo. Občas děláme nějaký akce pro školy. Naposledy pro střední školy, kde žáci nikdy škrtidlo neviděli. 3/4 z nich škrtidlo nasadili efektivně na první pokus bez jakékoliv instruktáže. Samozřejmě by to šlo líp, ale i tak se jim to zadařilo. O nějaké repozici nebo konverzi nemůže být řeč.
Jo, dík.
Pozerám na ceny, a je to tak všetko nastejno. Ešte by stál za zmienku tiež výborný SOFTT. Vraj je aj lepśí než CAT.
Keďže mám na čínanovi hliníkové vratidlo, dalo by sa predpokladať, že sa snažia vychytať slabiny. Tak sa ho pokúsime pri nácviku zničiť. Som zvedavý, kolko vydrží.
A ako sa pri nácviku určuje, či je škrtidlo-turniket dostatočne zaškrtený? Je na to pri výcviku dáka skúška?
/Jo, v praxi sa utahuje až kým prestane stríkat krv a činskym, kým sa neulomí vratidlo /
Pozerám na ceny, a je to tak všetko nastejno. Ešte by stál za zmienku tiež výborný SOFTT. Vraj je aj lepśí než CAT.
Keďže mám na čínanovi hliníkové vratidlo, dalo by sa predpokladať, že sa snažia vychytať slabiny. Tak sa ho pokúsime pri nácviku zničiť. Som zvedavý, kolko vydrží.
A ako sa pri nácviku určuje, či je škrtidlo-turniket dostatočne zaškrtený? Je na to pri výcviku dáka skúška?
/Jo, v praxi sa utahuje až kým prestane stríkat krv a činskym, kým sa neulomí vratidlo /
- DanBlack
- Pohlaví: malé, zrzavé
Zkoušel jsem na sobě turniket přes oblečení i na holou ruku a nikdy jsem to nevydržel až do ideálního utažení...bo to KUA bolí!
Jinak máme noname modré/tréninové CATy od Bexamedu a vratidlo je ve střední části zesílené.
------------------------------------------------------------------
Štěstí neexistuje...jsou jen průsery co dobře dopadly.
Štěstí neexistuje...jsou jen průsery co dobře dopadly.
DanBlack: Souhlas, měl jsem z kurzu dost kvalitní modřiny a to se mi moc nedělají...
Hej, skúšal som tiež.
Aj podla čr bojového manuálu to dosť bolí, a je zakázané to naplno skúšať na zdravom figurantovi.
Tiež tam písali, že v bojových situáciách sa odporúča mať minimálne dva turnikety, ideálne 4. A keď nestačí jeden, má sa použiť ešte druhý.
Ide mi teraz skôr o to, vyskúšať kolko taký noname turniket vydrží, keď sa utiahne tak, ako by bolo treba pri reálnej situácii.
Aj podla čr bojového manuálu to dosť bolí, a je zakázané to naplno skúšať na zdravom figurantovi.
Tiež tam písali, že v bojových situáciách sa odporúča mať minimálne dva turnikety, ideálne 4. A keď nestačí jeden, má sa použiť ešte druhý.
Ide mi teraz skôr o to, vyskúšať kolko taký noname turniket vydrží, keď sa utiahne tak, ako by bolo treba pri reálnej situácii.
BTW, když jsem hledal alternativu dražšího CATu (jo, já vím, už těch CATů mám několik), tak mě zaujal ještě SICH, má právě hliníkový vratidlo
EDIT: teď koukám na nějaký e-shopy a už má taky plast
EDIT: teď koukám na nějaký e-shopy a už má taky plast
-
SOFTT-W je dobrej, ale nedá se říct, že je lepší. Taky má svoje mouchy - například aplikace svépomocí jednou rukou je trošku složitějsí než s catem. Na druhou stranu se líp aplikuje na nohu.
Kapo: kontrolou distálního pulsu (a. radialis nebo a. dorsalis pedis), ale je to orientační. A rozhodně není zakázaný aplikovat škrtidlo na figurantovi, děláme to běžně. Pokud jsi to někdě četl, tak mi to prosím postni.
A ještě jedna věc.... web zachranar aka Enderlovou ber s hodně velkou rezervou. Pro odbornou společnost je to takovej šašek a moc ráda se zviditělňuje. Občas plácá dobrý hlouposti (třeba wound packing břicha). A taky prodává předražený krámy z Ali.
Kapo: kontrolou distálního pulsu (a. radialis nebo a. dorsalis pedis), ale je to orientační. A rozhodně není zakázaný aplikovat škrtidlo na figurantovi, děláme to běžně. Pokud jsi to někdě četl, tak mi to prosím postni.
A ještě jedna věc.... web zachranar aka Enderlovou ber s hodně velkou rezervou. Pro odbornou společnost je to takovej šašek a moc ráda se zviditělňuje. Občas plácá dobrý hlouposti (třeba wound packing břicha). A taky prodává předražený krámy z Ali.
Ano, máš pravdu. Ja som si to zapamätal po svojom v skrátenej verzii. A teda nie že by ma to dáko trápilo.role1medic píše: ↑30.11.2024 21:49
...A rozhodně není zakázaný aplikovat škrtidlo na figurantovi, děláme to běžně. Pokud jsi to někdě četl, tak mi to prosím postni...
...Minimálny počet škrtidiel, ktoré by mal každý strelec zo sebou nosiť sú 2 (ideálne 4), prvé sa nachádza v IFAKu, druhé na taktickej veste (dosiahnuteľné oboma rukami), tretie vo vrecku na pravom rameni a štvrté vo vrecku na ľavej nohe. Škrtidlo treba nosiť tak, aby bolo okamžtie pripravené na použitie. Malo by byť odbalené z plastového obalu, s uvoľnenou upínacou páskou a uťahovacím vratidlom (páska nesmie byť prelepená cez vratidlo!). Čierna sťahovacia páska zo suchým zipsom by mala byť zložená do „Z“ s poslednými 15 cm prevlečenými cez pracku. Časová norma na nasadenie je 20 – 30 sekúnd.
Na zastavenie masívneho krvácania sa používajú výlučne iba ORIGINÁLNE, NEPOUŽITÉ škrtidlá od renomovaných výrobcov, nie ČINSKE KÓPIE, alebo CAT-y s ktorými sa TRÉNUJE! Čínske kópie sú síce vhodné na tréning, ale mali by byť na zaisťovacej páske označené slovom TRAINING, aby nedošlo k ich zámene.
Zásady použitia škrtidla CAT:
- Používame výhradne na končatiny,
- Nasadzuje sa čo najvyššie (na tlakový bod) cez oblečenie,
- Pri nasadzovaní cez vrecko, vyprázdnite jeho obsah,
- Červená značka na sťahovacej páske by mala smerovať z hora, smerom dnu (ku srdcu),
- Sťahovaciu pásku zo suchým zipsom zaťahujeme cez pracku čo najpevnejšie,
- Uťahovacím vratidlom točíme kým neprestane rana krvácať,
- Vratidlo zaistíme pod „C-clamp“, prevlečieme cez neho sťahovaciu pásku a zaistíme upínacou páskou,
- Na upínaciu pásku napíšeme čas nasadenia,
- Ak rana stále krváca, nasadíme druhý CAT nad (pod) prvý,
- Pri každom presune raneného sa funkčnosť škrtidla kontroluje!
- Nikdy škrtidlo nezakrývame,
- Úplnú nebo čiastočnú amputáciu vždy zaškrtíme!
- Maximálna doba zaškrtenia končatiny sú 3-4 hodiny vo vojenskom prostredí a 2 hodiny v civilnom prostredí,
- Škrtidlo môže dávať dole, alebo vymieňať za tlakový obväz iba zdravotnícky personál, alebo CLS-ák!
Škrtidlo sa nesmie uvoľňovať za nasledujúcich okolností:
- zranený je v šoku,
- pri amputácii, alebo pri devastujúcom poranení končatiny,
- ak nemáme vizuálnu kontrolu nad ranou,
- v prípade, že je škrtidlo nasadené dlhšie, ako 6 hodín.
Správne nasadený CAT je veľmi, veľmi bolestivý, treba sa na to pripraviť. Pri nasadzovaní na cudziu osobu bude možné, že s ňou budete musieť bojovať ... alebo inak ju ,, presviedčať".
Ak nie ste vyškolený profesionál, alebo ste neprešli žiadnym certifikovaným zdravotníckym kurzom, tak by ste CAT nemali na cudzie osoby vôbec používať.
ZDROJ: Příloha č. 1 k čj. MO 91337/2018-3416, Učební text Kurzu Combat Lifesaver
Praha 2018