Ošetrenie malých poranení
Re: Ošetrenie malých poranení
Ahoj,
jednou jsem někde viděl ošetření střelné rány tlustější stříkačkou, který byla naplněná jakoby práškem. Co to bylo?
Díky
J.
jednou jsem někde viděl ošetření střelné rány tlustější stříkačkou, který byla naplněná jakoby práškem. Co to bylo?
Díky
J.
koks?
Nebo nějakej sulfonamid? prontocin, neomycin ….
Quick Clot?
Celox?
prášek do pečiva?
Nebo nějakej sulfonamid? prontocin, neomycin ….
Quick Clot?
Celox?
prášek do pečiva?
šlo mi o to, že jsem nevěděl jeho název, proto jsem ho popsal tak jak jsem ho popsal a ano myslel jsem Celox. Děkuji za aspoň nějakou reakci..

pochopil jsem, proto jsem to tam napsal
legrácky musíš vyfiltrovat

i tak děkuji...

hojení ran jak ze scifi filmu:
http://www.nasa.gov/press/2014/february ... reatments/
http://www.nasa.gov/press/2014/february ... reatments/
The first platform, called BioReplicates, will allow users to create 3-D human tissue models that can be used to test cosmetics, drugs and other products for safety, efficacy and toxicity with greater accuracy, reliability and cost-efficiency. Additionally, using such models may reduce the industry's reliance on animal testing.
The second platform, called Scionic, could lead to the development of medical devices designed to target musculoskeletal pain and inflammation in humans and animals noninvasively and without the use of pharmaceuticals.
Co si myslíte o použití veterinárních tkáňových lepidel? IMHO v tom moc rozdíl nebude. Surgibond 1x2.5 ml stojí cca třetinu Epiglu...
Znám lidi, co je používají. Dokonce i některý veterinární léky. Prej je to účinnější než ty pro lidi.
Čím víc víš, tím míň neseš.
Ja tu mam Histoacrylove ale jestli je lepsi nez epiglu nebo veterinarni to nevim taky by me to zajimalo. Nouzove se da nahradit vterinovkou.
http://zdravotni-potreby-atlantis.cz/ch ... -9176.html
http://www.zelenahvezda.cz/zdravotnicke ... stoacryl-r
http://zdravotni-potreby-atlantis.cz/ch ... -9176.html
http://www.zelenahvezda.cz/zdravotnicke ... stoacryl-r
The more you sweat in training, the less you bleed in combat.
Tak neco o tom precteno z ruznych zdroju tak nezalezi jestli je to tkanove lepidlo pro lidi nebo veterinarni co mam zjisteno tak vitezi z tech co mezi sebou porovnavaly Dermabond (Octyl-2-cyanoacrylate) vs Histoacryl (N-butyl-2-cyanoacrylate). Vitez je Dermabond v tazne sile a pruznosti jinak je to pry stejne rychlost hojeni a ja nevim co vse este.
Dale je PeriAcryl ktery obsahuje oboje z nich jak butyl tak octyl a ma pipetu (pipetu ma i Histoacryl ale Dermabond ma jakysi polstarek na rozetirani) na lepsi aplikaci do mist kam se nemuzete dostat je to prevazne na lepeni v uvnitr pusy. Dermabond je lepsi na venkovni zraneni lepe se to s tim zas rozetre + ma schvaleni FDA + jina slozka. Bezna vterinovka obsahuje ethyl nebo methy-2-cyanoacrylate (to nedrzi podle me ani tak dobre) a na vlhkych mistech to muze palit a poskodit tkan a dale to drazdi oci, nos, krk...
Dale je PeriAcryl ktery obsahuje oboje z nich jak butyl tak octyl a ma pipetu (pipetu ma i Histoacryl ale Dermabond ma jakysi polstarek na rozetirani) na lepsi aplikaci do mist kam se nemuzete dostat je to prevazne na lepeni v uvnitr pusy. Dermabond je lepsi na venkovni zraneni lepe se to s tim zas rozetre + ma schvaleni FDA + jina slozka. Bezna vterinovka obsahuje ethyl nebo methy-2-cyanoacrylate (to nedrzi podle me ani tak dobre) a na vlhkych mistech to muze palit a poskodit tkan a dale to drazdi oci, nos, krk...
Jen doplnim pri nanosu Dermabond aby to drzelo dobre naneste vice vrstev aspon tak 2 nebo 3. Dale este neco lepsiho nebo stejneho jako Dermabond (Octyl-2-cyanoacrylate) muze byt SurgiSeal (Octyl-2-cyanoacrylate) s tema vice vrstvama hadam to bude stejne taky u SurgiSeal protoze se to aplikuje stejne. Ty vise zminene SurgiBond ma slozku (N-butyl cyanoacrylate) a Epiglu je jen predrazena vterinovka (Ethyl-2-Cyanoacrylate). Samozrejme ze to neni pevnejsi v tahu nez stehy ale je to rychlejsi a mene bolestive a nemusi byt po tom jizvy mozna se to hoji i rychleji. U tech Octyl pockejte aspon tak 30 nebo 60 sec nez z rany sundate prsty po aplikaci lepidla a ono by se to melo vice spevnit asi do 3 minut.
Oprava: Prvni vrstva 30 sec a druha vrstva 60 sec pokud se nepletu uz se v tom zamotavam. Do deseti dnu by se to melo sloupavat nebo to samo odpadne odpadne. Pokud mohu poprosit neslo by to dat do jednoho prispevku? At to tu neni tak roztahane k tomu druhemu od shora kde se zminuji o PeriAcryl. Diky
strelna rana- strela pokial nie je priusti aspon nad 2,5mach bude kontaminovana. ak aj bola sterilna, pri zasahu sa kontaminuje odevom. strelna rana z predovky je hotove bozie dopustenie. makke olovo trha, triesti sa o kosti a triesti kosti samotne. cele zle...
strelu treba tahat von, pokial je co tahat von. na hladanie strely je dobre pouzit tenku hadicku z kapacky, ako sondu. boli to setsakramentsky. ked pacient odpadne od boesti, je to len dobre. prestane vrestat, cukat sebou, ALE sledujte dychanie a pulz.
pokial sa nedarizastavit krvacanie, zilu usmazit nahriatym klincom. lepsie medenym drotom (oxidy medi).
v pripade roztriestenia strely je to fakt pruser, treba hladat co sa da a snazit sa poskladat strelu vonku. ranu neuzatvarat, len upchat kusom obvazu zabaleneho do kusu igelitu a pekryt tlakovym obvazom.
ranu statne vycistit okolo vstupu a okolie. na dezinfekciu odporucam do rany alkohol a okolo rany alkohol s cukrom.
o 12 hodin ranu rozbalit, spunt vytiahnut, dostat von krv a pripadne hladat zapal, ranu prekryt obvazom namocenym do silneho odvaru z dubovej kory (tanin). uz mozno sit...
podavat dostatok odvaru z dubovej kory a matovy caj. pomoze aj repikovy caj. ranu prekryt dalsi den rozzutym skorocelom.
az na sacok (nahrada crievka praneho) je to postup masiarov z dob obcianslej vojny.
strelu treba tahat von, pokial je co tahat von. na hladanie strely je dobre pouzit tenku hadicku z kapacky, ako sondu. boli to setsakramentsky. ked pacient odpadne od boesti, je to len dobre. prestane vrestat, cukat sebou, ALE sledujte dychanie a pulz.
pokial sa nedarizastavit krvacanie, zilu usmazit nahriatym klincom. lepsie medenym drotom (oxidy medi).
v pripade roztriestenia strely je to fakt pruser, treba hladat co sa da a snazit sa poskladat strelu vonku. ranu neuzatvarat, len upchat kusom obvazu zabaleneho do kusu igelitu a pekryt tlakovym obvazom.
ranu statne vycistit okolo vstupu a okolie. na dezinfekciu odporucam do rany alkohol a okolo rany alkohol s cukrom.
o 12 hodin ranu rozbalit, spunt vytiahnut, dostat von krv a pripadne hladat zapal, ranu prekryt obvazom namocenym do silneho odvaru z dubovej kory (tanin). uz mozno sit...
podavat dostatok odvaru z dubovej kory a matovy caj. pomoze aj repikovy caj. ranu prekryt dalsi den rozzutym skorocelom.
az na sacok (nahrada crievka praneho) je to postup masiarov z dob obcianslej vojny.
Mám rád športy, kde sa niečo páli... benzín, či prach je mi to jedno. Pre PA dobu sa snažím vzdelať a pripraviť. Veď stačí vedieť, čo sa deje vo Svete a viem, že PA doba je asi za rohom.
Dlouhé, ale výborné vlákno o hojení ran.
https://x.com/Zuzana_42/status/1903448896866603136
Autorka, zdravotní sestra, která pracuje v terénu.
Probírá hojení ran ze dvou přístupů:
1) klasický/tradiční způsob,
2) hojení rány tzv. vlhkou cestou.
Popisuje postupy, včetně doporučených přípravků a hlavně praktické zkušenosti. Užitečná je i diskuze pod vláknem.
Jestli někdo nemá přístup na Twitter, zkusím to celé nakopírovat, aby to tady bylo vcelku a dalo se vytisknout.
https://x.com/Zuzana_42/status/1903448896866603136
Autorka, zdravotní sestra, která pracuje v terénu.
Probírá hojení ran ze dvou přístupů:
1) klasický/tradiční způsob,
2) hojení rány tzv. vlhkou cestou.
Popisuje postupy, včetně doporučených přípravků a hlavně praktické zkušenosti. Užitečná je i diskuze pod vláknem.
Jestli někdo nemá přístup na Twitter, zkusím to celé nakopírovat, aby to tady bylo vcelku a dalo se vytisknout.
- OldSoldier
- Pohlaví: muž
Na archivaci dlouhých vláken z twitteru je skvělá aplikace unrollnow.com.
Dovolil jsem si to vlákno stáhnout do PDF a přiložit zde, protože je fakt kvalitní. Díky za sdílení.
Dovolil jsem si to vlákno stáhnout do PDF a přiložit zde, protože je fakt kvalitní. Díky za sdílení.
- Přílohy
-
- hojeni_ran.pdf
- (2.42 MiB) Staženo 59 x
Zdá sa mi že v tom pdf je to akoby urezané, ako keby druhá polovica strany zmizla...
Ano, příspěvky v pdf souboru jsou uřezané.
Příspěvky ve vláknu jsou dlouhé a musí se vždycky rozkliknout, aby se zobrazily celé.
Snažil jsem se vytvořit z vlákna jiný pdf soubor, ale chybí obrázky.
Příspěvky ve vláknu jsou dlouhé a musí se vždycky rozkliknout, aby se zobrazily celé.
Snažil jsem se vytvořit z vlákna jiný pdf soubor, ale chybí obrázky.
- Přílohy
-
- Vlákno o hojení ran.pdf
- (117.81 KiB) Staženo 52 x
- OldSoldier
- Pohlaví: muž
Aha, toho jsem si nevsiml. Tak se omlouvam za zmatek