Lékárnička

...aneb jak účinně pomoci sobě, či bližnímu svému.
Odpovědět
proforma
VIP

Re: Lékárnička

Příspěvek od proforma »

Pridam se. Reakce laika pri nehode je naprosto nepredvidatelna, a to nejenom u ciziho cloveka, ale i sam u sebe. Proste dokud to nezazijete, tak nevite, jak zareagujete. A kdyz vite, jak jste reagovali jednou, nevite, jak budete reagovat podruhe a potreti (poctvrte uz mozna jo).

Zazila jsem kdysi nehodu, nastesti jen jako "svedek". Bylo to nekdy v pulce 90. let, mlady kluci si privezli z Nemecka starej mercedes na nahradni dily, ale tady se v tom vesele vozili. 5 jich jelo z diskoteky a nabourali do Transita (mozna to bylo jiny auto, proste takova ta osobni dodavka), ve ktery jela na dovolenou 4clenna rodina. Ta bouracka byla hrozna, prezilo to jen male dite z dodavky, ktere vyletelo prednim oknem, a jeho teta, ktera potom zustala na voziku. U tech kluku v medouru trvalo policajtum pres tyden, nez byli schopni urcit, kdo ridil. Bouracka strasna - vsude kusy masa (doslova), tamhle ruka, tamhle kus... V podstate nebylo moc koho zachranovat.

Ale proc to pisu: pamatuju si, ze jsem tehdy jednala jako robot. Nevim poradne, co jsem delala a proc, proste jsem "prepnula" do nejakyho jinyho modu a uplne automaticky delala veci, o kterych jsem do te doby ani nevedela, ze je umim. Teprv kdyz jsem se vratila do prace, doslo mi, co jsem videla, rozklepala jsem se a zacala jsem zvracet jak pominuta.

- urcite jsem na miste bouracky nebyla ve stavu premyslet, co se jak pouziva.
- zrejme jsem nebyla ve stavu vubec premyslet.
- jednala jsem automaticky, co do me kdo kdy nalil pri zdravotnickych a jinych kurzech, to najednou vyplavalo.
- proste nadrilovat, je jedno, jestli se dneska driluje neco trochu jineho, hlavne kdyz nekde v hlave alespon neco je.
- a mit lekarnicku srovnanou nejak logicky, ja jsem tehdy brala, co mi prislo pod ruku. Dneska na mne tedy po otevreni lekarnicky vypadne jako uplne prvni tlakovy obvaz, pod nim dalsi a pod nim skrtidlo. Ostatni neni (pro prvni pomoc) az tak podstatne.
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
štaflík

Příspěvek od štaflík »

zdoch píše:Stránky včera odpoledne nefungovaly.
A tuhle lékárníčku mám přes dva roky (kupoval sem v HUDY sportu za 550,-) a zase takovej řev to není. Obyčejná malá, ale ze základu slušně vybavená lékarnička. Doplnil jsem do ní tejpovací pásku na vykloubený prsty a nejakej ibalgin proti bolesti.
Na supportmedu máš totéž (o fous lepší) za nějakých 175,-...
pp-sebeobrana

Příspěvek od pp-sebeobrana »

Ad Štaflík:
- přikládat tlakový obvaz na otevřenou zlomeninu je samozřejmě nesmysl
- velké čtverce, obinadlo i stahovák (elastický obvaz) v lékárničce jsou
- hypoglykemie a bezvědomí je problém. Ale hypoglykemie většinou začíná příznaky, které má nemocný ještě při vědomí. Můžeš ve své lékárničce nosit samozřejmě Glucagen, ale je poměrně velký a na lékařský předpis. To je větší šance, že ho bude mít nemocný u sebe. Jako varianta další pro bezvědomí s hypoglykemií by mohl být preparát Tri - hypo, otázka, zda by dokázal hladinu cukru zvednout dostatečně.
- neříkám, že zaškrcovadlo se už nepoužívá. Používá se stále. Ale zatím zůstává metodou 1. volby tlak na ránu.

Ad Štaflík a Proforma:
- izraelák samozřejmě také mám, znám. Při porovnání je tlaková i připevňovací vrstva izraeláku 6" a materiálu v lékárničce naprosto totožná. S tím rozdílem, že když si do lékárničky dám izraelák, nebudu tam mít nic jiného. Přezka prostě zabírá spoustu místa.
- proč i pro Proformu: V této lékárničce na Tebe při otevření vypadne izofolie a rukavice. Izofolie je na nic v případě velkého krvácení (OK). Hned za tímto je odshora: velký čtverec (býval sterilní), složený šátek, obinadlo obyčejné a stahovací obvaz (elastický obvaz) - ideální pro vytvoření tlakového obvazu a objemově totožné s izraelákem (na základě Tvé připomínky včera vyzkoušeno a ověřeno). Jen to můžu použít zvlášť. Není třeba nic rovnat, skládat. Jen to vezmeš a nacpeš do rány.

K chování laiků u nehod: Nejsem psycholog, ale nějaké ty nehody s hezkým krvácením jsem již viděla. Laici, skorolaici i profesionálové mohou zmatkovat a zmatkují. A co jsem zatím viděla, mnohem lepší ošetření bylo v případech, kdy vyvíjeli tlak na ránu (tričkem, obvazem,...) oproti snaze o zaškrcení - Ať už se jednalo o zaškrcovadlo originální či improvizované. Znovu ale opakuji, že nejsem odpůrcem zaškrcovadel.

Ad Zdoch: V této lékárničce uvedené na webu nezůstalo nic původního, jen obal. Lékárnička se dá pořídit levněji i dráž, pro mě je důležité, aby v ní byl materiál kvalitní. U každého z materiálů jsou uvedeny na webu specifikace (není náplast jako náplast, a podobně).

Zda odkaz nefungoval, nevím - výpadek opravdu ovlivnit nemůžu. Je možné, že se nahrávala nová verze.

Jen k závěru bych doplnila, že v první pomoci nefunguje vždy vše podle učebnic. A taky bych si přála nosit kapesní lékárničku a mít v ní spoustu, SPOustu, SPOUSTU materiálu. Ale vím, že by mi pak ležela doma, protože by byla velká. Pro pořádné poskytnutí první pomoci jsou stále nejzásadnější 2 ruce a selský rozum. Lékárničku jsem sestavila a materiál vybrala podle svého nejlepšího svědomí a podle toho, co se mi v praxi osvědčilo (v praxi, ne na latexových napodobeninách a dalších maskovaných poraněních).

Edit:
Mohli bychom napsat desítky dalších věcí, které by byly nezbytné v případě konkrétních lahůdek (useknutá ruka, amputovaná noha, výhřez střev, nedostupnost civilizace). Někomu stačí mít v kapse izraelák a zaškrcovadlo. Já dávám přednost ještě dalším náležitostem, které se mi hodí na stavy, se kterými se mohu setkat více pravděpodobně a častěji. Je to přeci jen lékárnička, kterou mám především ve městě. Na dlouhé výlety je vhodné použít jiné materiály a větší množství, samotná lékárnička je pak větší. Z první pomoci se ale nesmí dělat moc velké sci-fi ;)
Venet

Příspěvek od Venet »

pp, píšeš že sa Ti najviac osvedčil peroxid vodíka. Pýtam sa ako laik - V čom je lepší od jódu? (betadin/jodisol a pod)
Cogito, ergo armatum sum.
pp-sebeobrana

Peroxid vodíku? Pro mě je nejlepší v tom, že jsem s ním v praxi spokojená a mám ho odzkoušený. Jinak je velice levný a hlavně na něj nebývají alergie - narozdíl od jódu.
štaflík

Příspěvek od štaflík »

PP-nechci se přít, jen:
1.) stále jsem se nedozvěděl, proč správně přiložené široké zaškrcovadlo při masivním krvácení ne.
2.) Přijde mi, že nyní publikovaná verze lékarničky je jiná, než předchozí. SWAT-T tam byl i minule, když ten web běžel/neběžel? Pak nemáme větčí rozpor, ale mám pocit, že tam nebyl. Ostatně když jsem se nad tím pozastavil, bylo řečeno, že zaškcovadlo netřeba, jsou tam věci na tlakáč.
3.) Což je třetí věc: ten čtverec Lomatuell, jak je silný? 2mm 5mm? Kolik krve pojme? A na tom jeden malý obvaz. Já nevím, na nějaký dloubanec samozřejmě v pohodě, ale masivní krvácení? Onehdá si kolega o optiku mého Remingtona rozrazil obočí. Malá, trapná ranka (později 4 stehy, ale jen proto, že manželka nechtěla aby měl byť jizvičku). Po přetření a naložení 4 Mesoftek 5x5 (které budou odhadem stejně silné jako tahle, to přes obyč obvaz frčelo fest. Když jsem lovil osmdesátku, tak si na to plácnul triko. Pak to přestalo a dali jsme motýlky. Ale šlo o 2cm ranku....

Oprav mne, či lépe pouč, prosím, ale pokud stavím tlakáčem, potřebuji objem sorbčního materiálu a tlak. Vždyť třeba ta 80tka, compressed Z gauze apod, jsou velké skoro jako celá lékarnička... A často nestačí...

Já do malé lékarničky (takové té turisticko-cyklistické) nacpal:
-SWAT-T
-Izraleák nejmenší
-4 flastry
-rukavice
-jodové pero
-desinf. ubrousek
-burn free gel
-čepelku
-sponku
-nejmenší obyč. obvaz (5m)
-ibáč+tramal+endiaron
---------------------------------

Chybí:
-trojcípý šátek, ale většinou mám někde shemag
-folie (ta se válí po batohu, na výlety nosím větší lékárnu kde je, příp. ji přihazuji volně do batohu)
-Zyrtec (nemám, nevěděl jsem, že je volně na prodej, díky)
-cukr (ten mívám po batohu, nebo ve "velké") lékárně

Možná to řeším moc katastroficky, ale měl jsem vždycky kliku, že jsem se přimotal k nějakým ošklivějším věcem (bouračka, brutální pád z kola, cirkulárka řádně zakouslá do předloktí, mírně probržděný pád na skále apod., tříska v břiše (myslím VELK8 tříska a hluboko)). A protože nejsem super nátura, profík, coolhead, zjistil jsem, že:
A.) pokud mi nezgrejzne, jde o prd, prostě sanitka dřív či později dovalí
B.) nesmí mi zgrejznout - vykrvácet, či být neresuscitován
C.) aby nevykrvácel, musí to být moc jednoduché. MOC jednoduché
D.) pacoši nespolupracují a do rány si moc sahat nenechají. Pokud není dotyčný v bezvědomí, nebo nemá dočasně šokem znecitlivělou ránu, tak není příliš náchylný k tomu, aby si do ní nechal rejpat... (Prstem zmáčkněte tepnu apod.) Obvázek ano, ale jen zlehýnka. Izraelák bolí, ale je to jakoby hned a prostě člověk mu do toho nerejpe netlačí, přímo - raněný si to nespojí.
Na osmdesátce se mi líbí, že:
A.) není jí člověku líto použít na nějakého smradlavého bezdomovce
B.) Za pár korun jich lze mít v autě, dílně, na chalupě... hafo
C.) Má prostě objem

-
RobertK
Pohlaví: muž

Příspěvek od RobertK »

Ahoj , taky mi stránky nefungují, jinak po posledním školení záchranky, vypadlo tohle široké škrtidlo 5cm a více se klidně používá ale i oni přecházejí na typ swat t, tlakový obvaz, ten je důležitý u nas už mají i nakoupené civilní verze izraleáku,
co jsem nevěděl že používají hodně rolled gauze, namotají na prst a nacpou do rány. Hodně dbají na rukavice na výjezdu už i mi začínáme nosit dvoje jednorázové rukavice ale to je spíš naše ochrana. Jinak souhlasím ze štaflíkem to co má on stačí na krátko, pak doplňuji velkou lékárnou. osobně jsem koupil obvazy vz85 za 3 kč tak je máme nacpané všude a nebojím se to používat.
Robert
-----------------------------------------------------------
Očekávám to nejlepší ale připravuji se na nejhorší.
homeck

Příspěvek od homeck »

Můj švagr byl záchranář u vojáků (SAR) a když jsme se bavili o zaškrcení nejen v souvislosti ze ztrátou končetiny, tak mi říkal, že i Amíci přešli spíš na pružná zaškrcovadla typu Eshmark. Samozřejmě širší než 2in (5cm). Ale SWAT asi fasuje každý k IFAKu. Z Afgánu je zpátky několik let, tak snad to není zas jinak.
Já mám třeba obvaz 80 v tašce na střelnici, i v autě v kufru, na malý procházky ho netahám. Na kurzu ČČK apelovali hlavně na stavění pomocí tlakového obvazu (krom zmiňovaných prstů v ráně a na tlakových bodech), několik civilních na sebe, tak si myslím, že 80ka je dobrá volba, byť není zrovna skladná. Izraelák je šikovnej, jen ta spona taky trochu kazí objem :-)
štaflík

Příspěvek od štaflík »

Jinak obecně mi přijde, že záchranáři si občas neuvědomují propastný rozdíl, mezi nimi a laiky. Notabene zatraceně vystresovanými laiky. Takže do nich hustí pravidla a poučky, první volby druhé volby, počítání... s tím, že záchranář školitel vnitřeně trpí, jak je to zjednodušené, nepřesné, a kolik může nastat komplikací.... a ono je to pro vystresovaného blba (nás) ještě furt složité.

Podceňuje se, že velký rozdíl mezi záchranářem, doktorem, zkušeným zdravotníkem... není jen v sumě znalostí, ale hlavně v odolnosti vůči stresu z nějakého hnusného zranění, kterému musí čelit. Pro záchranáře je to svým způsobem rutina, resp. má v sobě psychické mechanismy, jak si s tím poradit a v sobě důvěru v sebe, ve své znalosti a svůj materiál. A jistou odolnost vůči faktu, že jeho snaha může být marná. Laik má v nejlepším případě to předposlední (jakžtakž materiál).

Dokonalé není to, co obsahuje vše, ale to, kde již nelze nic vypustit. V první pomoci pro "blby" to platí dvojnásob.

Proto se mi líbí třeba TCCC. Ne proto, že je to TaCtiCCoool, ale proto, že se tam ve velké míře počítá s "joudovstvím" záchrance. A za těch pár let sleduji první pomoc (kombinace začátků u ČHS a mírného traumatu s dobrým koncem u bouračky) vidím, že se civilní zdravověda pro laiky pomalu přesouvá směrem k věcem z vojenskéhé prostředí.
Teď ještě udělat zákonem tenké zašrcovadlo (=škrtidlo) krajně nebezpečnou věcí, jako je třeba banán do Kosy nebo nálepka odpor.org a bude zase o fous lépe.
pp-sebeobrana

Možná jsem se nevyjádřila úplně dobře.... Na krvácení, co ti nejde zastavit, na otevřenou zlomeninu (často se zhmožděním a devastujícím poraněním) končetin a amputace stejně pořádně funguje jen ten turniket. Stejně jsem ale v praxi viděla mnohem lepší ošetření od laiků, pokud ránu zavázali něčím, jako je tlakáč. Třeba budu mít názor na několik let jiný. Zatím jsem ale správně naložené zaškrcovadlo neviděla ani jednou. Izraeláky i vz80, 85, 90, atd... jsou super. Ale třeba konkrétně vz80, 85, 90 v této lékárně nemám. Mnohem lépe se mi pracuje se stahovákem při vázání silnějších krvácení (mně, třeba ne tobě nebo jiným, to si musí každý zkusit).

K tomu poslednímu příspěvku doufám, že tomu tak ve většině případech není. Jedu systémem C - ABC, pokud školím. Je to jen o drilu. A myslím, že takováto školení dnes dělají (měli by dělat) všichni. Ne jet školení stylem Úvod - Definice - Bezvědomí - Resuscitace - dlouho nic - .....Zástava krvácení - Interní stavy. Naopak si myslím, že se postupy zjednodušují a ano, je to dobře. Ale zase si nemyslím, že by se na každé krvácení z žíly (i když se dnes neřeší, zda jde o tepenné nebo žilní krvácení) musel hned dávat turniket. Nakonec i já jsem sama začínala jako laik a ten stres při prvním volání záchranky si pamatuju ještě dnes :lol: .

Nicméně, myslím, že zvážím použití nějaké té Z gauze... Pokud je vakuovaná, zabere místa méně, než vybalená. Ani to není tak nedostupná (drahá věc).

K tomu Lomatuellu. To je mastné krytí. Hodí se na popáleniny, odřeniny a taky jsem ho používala na menší ranky, které jsem chtěla "ucpat", ale ne pak zase otevřít stržením strupu. Jsem s ním spokojená. Jak jsi, Štaflíku, psal o těch mašličkách na čelo.. Zkoušel jsi na něco přímo látkové leukostehy? Mně přišlo, že vyrobená mašlička nikdy na ničem pořádně nedržela.

Lékárničku pro každý den mám určenou i pro ty běžné záležitosti, které mě mohou trápit... Řezný ranky při sbírání hub, rozražená hlava, brada dítěte, spadlý cestující v MHD, zvrtnutý kotník, zlomená ruka,... Ale zároveň bych s tím měla být schopná zastavit masivní krvácení. Na druhou stranu, pokud budu mít v ruce jen SWAT a nějakou tu gázu, izraelák, na nic jiného tam nebude místo, leda by byla větší. S tím chlapi asi problém nemají, ale děvčata velkou lékárnu každý den v kabelce nosit nebudou.

Něco jiného je pak IFAK, kterou připravuju. Její obsah je víceméně dán, není tam moc co řešit. Je větší, ale je to asi věc, co se místnímu osazenstvu líbí více. Ještě opět k Štaflíkovi: To, že se taktická medicína dere do civilu, je super a mělo by to tak být. Jen je škoda, že místa, kde se první pomoc učit musí a projde jimi spousta lidí (typicky autoškoly), první pomoc většinou odfláknou. Jen v okolí mám minimálně 1 obrovskou autoškolu, kde se promítá kazeta o PP stará 15 let. A nic s tím neuděláš.
štaflík

Příspěvek od štaflík »

Já Ti dobře rozumím. A měl jsem podobná dilemata. Ale pak jsem si řekl:
-OPRAVDU potřebuješ materál, jen když je fakt průser. To není kotník, to není ranka,puchejř...atd. Na tyhle věci plní lékárnička roli komfortní. Což je jistě užitečné. A je dobré to mít. Dobré, a mít to dobře vyladěné od lidí, co tomu rozumí, jako Ty.
-'VŽDYCKY potřebuješ něco, co je pro blbce a je schopné snadno, zastavit ošklivé krvácení. Snadno, je to klíčové slovo. Při troše štěstí, to nebudeš nikdy potřebovat. Takže to musí být malké, lehké, levné. Aby to nepřekáželo, idálně toho měl člověk nastrkáno hodně všade možně a nikdy nebyl líný mít to někde v batohu. Takže já třeba mám dvě "ostré" lékárníčky, malou a velkou, kde mám mj. SWAT-T a izraelák. A pak mám leckde rozstrkané Vz. 80 a TETy.

+mám mikroverzi, kdy mám TET, omotaný rukavicemi, ktomu pár mesoftek, jeden desinfekční polštářek a pár flastrů. Prostě na lehké a časté věci + na ty nejhorší. Mám to v kapse kalhot...

Z gauze je super, je to takový králík z klobouku. malý balíček a furt z toho taháš další a další gázu. A není to přehnaně drahé.

Díky za tip na Lomatuell. To je to, proč mám rád Rozpad a příspěvky, jako píšeš Ty :yes

Mašličky používám vyrobené, tohle bylo od 3M, tuším. Ale chlapík z toho měl děsnou prču, furt se šklebil (prostě reakce na stres) a do toho teklo, jak jen ksicht umí týct, takže 3M nezabralo.

Na Tvůj IFAK se těším. Na jednu stranu tam zdánlivě není co vymýšlet, ale jemně ladit se dá proč. Zvlášť, když umíš vyargumentovat proč.

Mohla bys, prosím, rozvést rizika zaškrcovadel? Bavíme se o opravdu širokých (klidně těch 10 cm SWAT-Tu či TETu) a o tom, že jsou rozumně aplikovány. A samozřejmě ne povolovány laikem.
MFG

Příspěvek od MFG »

Diky vsem za prispevky, trening to nenahradi, ale hltam plnymi dousky ;)
pp-sebeobrana

Z mého pohledu (zatím), podle toho, co jsem zažila, je největší riziko v tom, že zaškrcovadlo neumí spousta lidí použít. Že si to třeba někde koupí, ale namají možnost to zkusit u někoho, kdo by řekl ano/ne. Z praxe pak musím zase zopakovat, že jsem turniket ještě nikdy neviděla použití správně - vesměs se jednalo o snahu zástavy krvácení turniketem a rána stále krvácela stejně. Od kolegů s dispečinku pak zase slýchám, že lidé často volají s tím, že mají někde ranku 2 cm (bez nadsázky:)) a pro jistotu si zaškrtili celou končetinu). Ve svých kurzech mají frekvantanti vyzkoušen jak tlakáč, tak i zaškrcovadlo, ale někde se to buď probírá teoreticky/anebo vůbec - škoda.

Ale co říkají nejnovější poznatky, pokud jde o zaškrcení končetiny:
Pokud pomineme silné krvácení... Nejvíce trpí nervová a svalová tkáň a míra metabolických změn je přímo úměrná k době přiložení zaškrcovadla. Tato rizika vyplývají z celkové doby přiložení zaškrcovadla a z míry použitého tlaku na tkáně. Objevují se otoky končetiny, ztuhlost, bolesi, ochablost svalů nebo křeče. Velmi vzácný, ale možný je výskyt trombozy (To je třeba zajímavé téma, pokud se bavíme o zkoušení si nasazování turniketů na zdravých lidech. Jsou opravdu zdraví? Nemůžu při nácviku způsobit utržení krevní sraženiny a způsobit tak embolii do plic?), dále ztráta citlivosti, vznik kompartment-syndromu nebo vasospasmus (=cévní křeč, křečovité zúžení cévního průsvitu vzniklé na funkčním podkladě).

Nějaká bezpečná hranice pro jednorázové naložení zaškrcovadla je definována dost široce, ale odborné publikace uvádí 45 minut - 120 minut. Co se týká nějakého povolování turniketu (není určeno pro úrazy zde v ČR, kdy je dojezd posádky dobrý), udává se, že aby se pH, pCO2 a pO2 upravilo jakž-takž do normálu, mělo by se před dalším naložením vyčkat 5 minut na každých 30 minut zaškrcení (otázka je, zda krvácení udrží nějaká gáza nebo tlakáč, aby pacient nevykrvácel). Dále cituji: "Definitivně přiložené zaškrcovadlo již nepovolujeme. Efekt krátkého prokrvení končetiny je příliš malý oproti možnému riziku vzniku tzv. bariérového šoku - kdy při povolení zaškrcovadla dochází k vyplavení zplodin anaerobního metabolismu z končetiny do oběhu, celkový stav pacienta se tím může výrazně zhoršit."

Po zaškrcení na dobu delší než 6 hodin je zpravidla jediným řešením amputace končetiny. Především, pokud dochází k levinnému selhání, zvyšování myoglobinu a kreatinkinázy. Ve válečných/mimořádných podmínkách je pak zvýšené riziko reperfuzního syndromu ( zánět, změní se propustnost cév, zvyšuje se počet zánětlivých buněk, buňky jsou ohroženy kyslíkovými radikály, se kterými si narušená tkáň neumí poradit. Končetina se nezachrání, ošetření za těchto podmínek trvá déle a není často možnost provést dialýzu a tyto školiviny odstranit.
štaflík

Příspěvek od štaflík »

PP-super, to je přesně, po čem jsem šel a znovu dík:
1.) Můžeš sem plesknout konkrétní chyby špatného naložení zaškrcovadla (IMHO důležité a přínosné pro Rozpad) + Tvůj názor, zda riziko špatného použití zaškrcovadla (neberu extrém, že to někdo mrskne pod koleno...) je vyšší, než špatně udělaný tlakáč u zmítajícího se raněného?
2.) Studie, co jsem četl kolem SWATu&comp. (OK, asi 3-5), vesměs a oproti předpokladům, nepotvrdily u těchto škrtidel nějakou vyšší incidenci vážných a trvalých komplikacích spojených s aplikací těchto škrtidel po dobu cca 2 hodin+ (což v ČR pro dojezd kvalifikované pomoci stačí snad všude). Pokud se nepletu, komplikace byly někdo kolem 2% s tím, že snad žádné nakonec nebyly nevratné. Dokonce jsem četl o cca 5hodinových zaškrceních, které dopadly nakonec dobře (ano, to asi rozhodně není pravidlo...).
Tj. zaškrcovadla jsou na jednu stranu trošku extrémní, na druhou stranu vyžadují dříve či později zákrok zkušeného personálu (hlavně při jejich sejmutí) a pak je otázka, nakolik jsou PA použitelná (nemusí být nikdo kvalifikovanější, kdo by trauma řešil dál).

Kdybys sem hodila (možná po X-té, ale nevadí) zásady správné aplikace SWAT-Tu (a spol.) určitě by to mělo patřit do zlatého fondu rozpadu.
Patrol

Příspěvek od Patrol »

Ahoj, našel jsem v baráku starou lékárničku a i když je to vše staré skoro 40let, myslím si, že spousta léků může být použitelná. Hodím sem seznam obsahu, a prosím někoho znalého, jestli by mi k tomu stručně napsal k čemu to můžu použít,zda to podléhá zkáze, nebo ať to rovnou vyhodím. Pokud nebude nikdo vědět, tak to budu postupně googlit, nebo to vyhodím hned, ale znalosti z praxe jsou nejlepší. A některé věci i vypadají zajímavě.

Očekávám něco jako:
Jodosapol 25ml - totéž použití jako Jodisol - dezinfekce rány, odřeniny...nepodléhá zkáze - pozor na alergické reakce.
Procainamid 8tbl - lék na aritmii - vyhoď to dnes jsou lepší - podléhá zkáze

seznam:
Procainamid 8tbl
Agapurin retard 40tbl
Kodynal 10tbl
Rudotel 70tbl
Prothazin 13tbl
Pelentanettae120tbl
Biston 150tbl
Ascourtin 50tbl
Prendison hormon 9tbl
Elenium 60tbl
Properistol 8tbl
Spasmoveralgin 8 čípků
Supp.glycerini 9 čípků
Chamomila 25ml
Thymomel 100ml
Aphlox (pasta v plechovce)200g
Rheumosin(mast)30g
Infadolan(mast)30g
Přílohy
IMG_20170606_165912.jpg
IMG_20170606_165832.jpg
IMG_20170606_165832.jpg (50.6 KiB) Zobrazeno 13110 x
IMG_20170606_165747.jpg
IMG_20170606_165747.jpg (31.41 KiB) Zobrazeno 13110 x
asi kapačka
asi kapačka
Jen mrtvé ryby plavou s proudem.
Doc

Příspěvek od Doc »

Dal bych to asi do muzea... a nelajzl bych si použít snad nic z toho.
Patrol

Příspěvek od Patrol »

Něco z toho jsou určitě jen chemické látky, které se nekazí.Třeba ten chloraethyl si myslím, že pokud se neodpaří, tak musí fungovat.
Patrol

Příspěvek od Patrol »

Tak jsem googlil.
chloraethyl - je lokální anastetikum nepodléhající zkáze
Hle moderní vydání:
IMG_LEVER_300.jpg
IMG_LEVER_300.jpg (24.35 KiB) Zobrazeno 13067 x
Procainamid 8tbl špatně zabaleno. vyhodím
Agapurin retard 40tbl.- prý je na infarkt,tak asi schovám pro jistotu
Kodynal 10tbl - opiát s kodeinem
Rudotel 70tbl - proti úzkosti
Prothazin 13tbl- je špatně zabalen - vyhodím
Pelentanettae120tbl - antikoagulační léčba, něco jako heparin
Biston 150tbl- antiepileptikum schovám jako nouzovku , máme epileptika
Ascourtin 50tbl - vitamín C a Rutosid
Prendison hormon 9tbl - syntetický steroid - vyhodím
Elenium 60tbl - snižuje stres
Properistol 8tbl - projímadlo
Spasmoveralgin 8 čípků - bolesti při menstruaci - vyhodím
Supp.glycerini 9 čípků - projímadlo
Chamomila 25ml - heřmánková tinktura
Thymomel 100ml - sirup z bylinek na vykašlávání
Aphlox (pasta v plechovce)200g . na zhmožděniny
Rheumosin(mast)30g - hřejivá mast na revma
Infadolan(mast)30g - mast na popáleniny

Něco už mám tedy jasné,ale váhám u trvanlivosti některých užitečných přípravků
Serža
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Serža »

projímadlo určitě fungovat bude :-)
\(^_^)/
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
pp-sebeobrana

Léky nepodléhající zkáze

40 let prošlé léky? To zas neblázněte... Něco z toho použít. V tom lepším případě to nebude fungovat nebo to způsobí zažívací obtíže a v tom horším to odnesou játra.
Neriskla bych si něco takového fouknout do žíly a ani bych to nepozřela. Ono kolikrát nejde jen o tu účinnou látku, ale taky o její nosič...
Odpovědět