Lékárnička

...aneb jak účinně pomoci sobě, či bližnímu svému.
Odpovědět
pp-sebeobrana

Re: Lékárnička

Příspěvek od pp-sebeobrana »

Ad Bill Masen:
Myslím, že je na každém kontrétně, co mu vyhovuje. Důležité je, aby to uměl správně (i pod tlakem) použít a stačilo to. Mám doma sklad materiálu (včetně AED), ale pochopitelně s sebou nemůžu nosit vše.

Pro běžné nošení (a každodenní) mám ráda variabilitu (mám tam více věcí). S lékárničkou o hmotnosti cca 250 g a rozměrech 15x10x9 mám vše na zástavu masivního krvácení včetně amputace, desinfekci ve stříkačce, věci pro finální ošetření menších ran (leukostahy, tkáňové lepidlo), tablety na bolest, alergii, klasický acylpirin. Obinadlo na podvrtnutý kloub, samozřejmě rukavice a další drobnosti. Nově jsem tam taky přidala vakuově balenou gázu (ušetří spousty místa). Je tam i šátek. Často trávím čas v přírodě, lezu po ferratách, houbařím... Občas si něco potřebuji ošetřit sama, občas někoho druhého. Proto mám v lékárničce více věcí. Ale asi bych měla taky dodat, že se záchranářinou živím a jsem zvyklá pracovat ve stresu a pod tlakem.

Laikům bych opravdu doporučila již něco hotového (izraelák nebo OLAES MODULAR BANDAGE nebo VZ 80,85... + turniket + rukavice) - ono to bohatě na záchranu života stačí. Když se tam přidá něco na drobnosti, je to ideální. Na mých kurzech hodně drillujeme (maskovaná poranění, krev, křik a ještě je buzeruju jako lektor). A sami účastníci kurzu říkají, že se jim lépe pracuje s něčím, co je již poskládané (a ne dávat sterilní krytí + tlakovou vrstvu + ještě to něčím zavazovat). Hodně se mi osvědčili klasické vz 80, 90, atd. Z turniketů je pak nejuniverzálnější pravděpodobně SWAT-T.
Bill Masen
Editor

Příspěvek od Bill Masen »

A co preferuješ, izraelák, nebo olaes a proč?
štaflík

Příspěvek od štaflík »

To PP-SEBEOBRANA: první a poslední odstavec svatá pravda :yes a s tím souvísí odpověď na následující BM otázku. Je jedno (z výše uvedeného) co preferuje PP, důležité je, co z kvalitních prostředků ovládáš ty. A on i Vz. 80 za nějakých 20 Kč umí udělat hodně velkou službu. Keep it simple.
Bill Masen
Editor

Jasně, že Vz 80 bude fungovat taky, ale příjde mi překonanej.
Stenny
VIP

Příspěvek od Stenny »

Bill Masen: Mě se sice nikdo neptal, ale pro poskytování pomoci druhé osobě přeferuju Olaes a pro self-care izraelák. Utáhnout totiž jednoruč Olaes je dost umění.
Alstratt

Příspěvek od Alstratt »

Mam tu este par israelaku ale mam je nahrazene uz OLAESama. Je to opravdu o tom nacvicit si to a pak to jde v pohode. Israelak mi prijde uz prekonan a to i presto ze nejake vyhody stale este ma. Ale taky u me byl dlouho uprednostnovan israelak a myslim si ze je stale dobry.
The more you sweat in training, the less you bleed in combat.
pp-sebeobrana

Osobně nemám jedno víc oblíbené než to druhé. Obojí je na zástavu masivního krvácení skvělé. Když se podíváme na vybavení lékárničky ne z pohledu samotného obsahu, ale z pohledu algoritmu C.A.B.C.D.E. nebo M.A.R.C.H.E, je obsah základní lékárničky jasně daný (a to bez diskuzí):

Pro TECC (nebo taky civil):
C (M) - CAT nebo SWAT-T
A (A) - 0
B (R) - 0
C (C) – IZRAELSKÝ OBVAZ NEBO OLAES MODULAR,…
D (H) - 0
E (E) – IZOTERMICKÁ FOLIE

Pro TCCC (PA podmínky, bojiště):
C (M) - CAT nebo SWAT-T (2krát)
A (A) – NOSNÍ VZDUCHOVOD + GEL
B (R) – CHLOPEŇ (CHEST SEAL), DEKOMPRESNÍ JEHLA
C (C) – OLAES MODULAR, IZRAELSKÝ OBVAZ, PŘÍPADNĚ HEMOSTATIKA
D (H) – DIAGNOSTICKÁ SVÍTILNA
E (E) – IZOTERMICKÁ FOLIE, LEPICÍ PÁSKA, NŮŽKY,..
Bill Masen
Editor

Můžeš vysvětlit ty zkratky? já znám akorát A.C.A.B., ale ty tam těch písmenek máš víc. :rock
pp-sebeobrana

Jestli dovolíš, dám ti sem odkaz na můj kurz, kde vše vysvětluji na jedné stránce:

http://www.prvnipomoc-sebeobrana.cz/tccc/tecc/
Filipes
Pohlaví: muž

Příspěvek od Filipes »

Zdravím všechny,

v posledních komentech srovnáváte "izraelák" s OLAES. Rád bych znal váš názor na (dle mého názoru)třetího do party, t.j. H+H tlakový obvaz - místo OLAES mističky má plast ve tvaru písmene "H". Díky za vaše názory.
Doc

Příspěvek od Doc »

Dle mě je H bandage někde úplně dole. Není špatnej, ale izrael i oales jsou asi lepší, tak proč používat to "horší"? V tom stresu může být pro někoho problém to Háčko správně omotat, když to uděláš špatně, netvoří to takovej tlak, jak by mělo a cena je taky vyšší než u iziho a oalese. Pár H obvazů se mi pořád válí doma - zaprášený...
Filipes

Příspěvek od Filipes »

2 Doc: Díky za názor. Izraelák mám v BL Kitu už delší dobu, teď přemýšlím o rozšíření vybavení a chci k tomu BL Kitu přidat něco ala IFAK. A protože žádná sumka není nafukovací, budu se muset rozhodnout (tedy pokud sebou nechci tahat zdravotnický batoh - což běžně nechci). Ještě jednou díky.
RedneckBear

Příspěvek od RedneckBear »

Alstratt píše:Do toho prihod nejaky desinfekcni prostredek treba Betadine/jodove pero,
Chtel bych se zeptat - jak se vlastne pouziva jodove pero?
Betadine mast je jasna, Jodisol sprej taky.
Ale to kapaci jodove pero, tim si nejsem zrovna jisty ... :oops:
The Emperor protects ...
Alstratt

Příspěvek od Alstratt »

To jodove pero tim myslim jodisol ve forme kapatka. Jednoduse odsroubujes a lahvicka je prisroubovana k vicku vicko z toho tez odsroubujes vyplachnes ranku a nakapes do te drobne ranky. Je to na mensi poraneni, velke zraneni tim cistit nebudes. Ja pouzivam Betadine Antiseptic Liquid jako jedna z vice veci k vycisteni rany. Dalsi vec tu mam na hojeni ran Medihoney malou verzi baleni. Na problemy s tim okolo mam male baleni Prontosan na oplach ran apod. Dale tu mam ChloraPrep, Hibiclens a Water Jel Triple Antibiotic. Do prvni pomoci na bezne pouziti na ty ranky po riznuti se, odreni se o neco apod. staci Betadine nebo Jodisol.

Sincerely,
Alstratt
RedneckBear

Příspěvek od RedneckBear »

Diky! :-)
The Emperor protects ...
Lyster
VIP

Příspěvek od Lyster »

Mam prosbičku, nevíte někdo, kolik na výšku měří Epipen? Na internetu jsem nikde nenarazil na jeho rozměry. Zajímalo by mě, jestli se vejde do AFAK od Aegis.
Alstratt

Příspěvek od Alstratt »

Odpoved: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3155814/ - (the newest version of the EpiPen is >6 in long, with a 1-in diameter, and the Twinject is slightly longer but narrower) 6 in = 152 mm 1 in = 25 mm

https://answers.yahoo.com/question/inde ... 350AAW1TDd 5 in = 127 mm 3/4 in = 19 mm
Lyster
VIP

Příspěvek od Lyster »

Díky je to informace z roku 2011. Mam za to, že novější model Epipenu je o něco větší. Ale třeba ne. Kdyby měl někdo možnost jej změřit, tak prosím napište přesnou výšku a šířku. Dospělý je myslím o trochu větší než dětský i když podle obrázku to nevypadá. Možná o pár mm.
Přílohy
EpipenIEepipen.png
pp-sebeobrana

Lyster píše:Mam prosbičku, nevíte někdo, kolik na výšku měří Epipen? Na internetu jsem nikde nenarazil na jeho rozměry. Zajímalo by mě, jestli se vejde do AFAK od Aegis.
Ahoj, náhodou jeden mám, rozměry napíšu v úterý, dřív se domů nedostanu.
Lyster
VIP

Příspěvek od Lyster »

Tak jsem si dnes konečně dovybavil IFAK (AFAK) podle svých představ. Je tedy nacpaný k prasknutí.
Mám v něm:
Izraelský tlakový obvaz č 2 a 5.
Celox A
Celox Rapid gáza
Hyfin Vent Chest Seal Twin Pack (pneumotorax)
Dekompresní jehla 3,25 x 14G
C.A.T. Combat Application Tourniquet
3x jednorázové rukavice
Peán
Firesteel Aurora
Leatherman RAPTOR®
Cold steel pendelton minihunter
(v případně nutnosti kolem AFAKu ještě natáhnu Fenix HL10) Možná až budou zas finance, koupím jeden kus přímo k tomu.
Zítra už jen koupím v papírnictví nějakou lihovku (popisovač).

Ano, teď se dá říct, že jsem spokojený :). Ale byla to palba, co se financí týče. Nakupoval jsem to na 4x. Ale když to dokáže člověku zachránit v případě nouze život, tak to člověk bere jinak. :)

Časem ještě možná přibude na mole vazbu nějaký pulzní oxymetr. I když tedy nevím, jestli se tam ještě vejde. Možná místo toho CS minihunteru. Stejně nosím nůž vždy u sebe.
Přílohy
20180409_144758.jpg
Odpovědět