bivoj píše:Mě tady trochu chybí nějakej opravdu odbornej a zasvěcenej názor doktora z rychlé, co má za sebou stovky či tisíce výjezdů - co je v lékárničce opravdu nezbytné, co je vhodné (ale ne nutné) a co je jen balast na prd. Myslím si, že dobrý doktor by tu mohl navrhnout několik sestav ideálních lékárniček dle jejich zamýšleného zaměření (do auta, do BOBu, atp.) Je tu někdo takový či má někdo nějakého takového známého, který by to byl schopen a ochoten sepsat? Samozřejmě s rozumem...
Ahoj,
u té záchranky náhodou jezdím. Mám za sebou asi:
1) 2 000 primárních výjezdů
2) asi 500 tzv. trauma triáž pozitivních při práci na vysokoprahovém traumacentru
3) + další z oboru chirurgie a traumatologie (náhlé příhody břišní, psychiatrické pacienty, alergie, dětské pacienty,...) Ale taky jsem působila roky jako dobrovolník - laik, čili mám představu o tom, jaké znalosti a zkušenosti má laik a co se do lékárničky hodí.
Můj názor:
1) Sestavení lékárničky by nemělo být otázkou primárně toho, co tam dám. Prvně bychom se měli zeptat: "Co asi mohu ošetřit?, K čemu se mohu dostat?)" a na tom základě kupovat vybavení. Většina lidí to dělá obráceně - vybavení nakoupí a pak řeší, co s ním.
2) Většina zde dosud propagovaných lékárniček (často koupených vcelku) stojí naprosto za nic - pár nebo víc nekvalitních náplastí, malý obvázek, zaškrcovadlo úzké, čtverečky s alkoholem, neprodyšná folie (na nic),...
3) Jediná opravdu použitelná lékárnička, co se dá koupit, stojí cca 3 500 (IFAK) - na můj vkus moc drahé. Dokážu ji sestavit za 1 000 stejně kvalitní. Resp. jediná dobrá, co jsem na českém trhu našla.
4)Lékárniček je mnoho (outdoor, IFAK, pro zdravotníka, na výlet, domácnost,...), ale každá by měla obsahovat MINIMÁLNĚ rukavice, pořádnou vrstvu krytí a turniket.
5) Každému vyhovuje něco jiného, ale v základě by měly být stejné.
6) Je potřeba si uvědomit rozdíl mezi civilním/bojovým/postapo stavem. Nemůžu si dovolit píchat v civilu i.v. vstup, když jsem laik - i kdyby to laik zvládl (jakože ano, u člověka, který nemá zkolabovaný žíly), nemá znalosti, aby něco podal. A "fýzák" nic neřeší (opravdu, tvrdit, že umím píchat i.v. kanylu je machrovinka, pokud nemám znalosti a možnosti medikace). I když si laik pořídí třeba Adrenalin pro anafylaktickou reakci... Ví, kam píchnout? Jak? Jaké je dávkování? Ano? A jaké je dávkování u dítěte,...? Resp., kdo anafylaxi třeba už viděl?
7) Pokud děláš v terénu (ZZS, UP, traumacentrum), měj si v lékárničce, co chceš. Pokud jsi ale laik a nejsi ve stresových situacích jako doma, chce to vybavení, které je jednoduché na použití (za mě rukavice, turnikety, izraelák, oleas, stlačený mul, VZ, pořádný hotový obvaz s polštářem,...)
8) Nebýt sobec - nemůžu si pro sebe koupit Celox gázu a nepoužít ji na "cizáka", protože je to drahé - zdá se to úsměvné, ale už jsem se s tím setkala.
9) Platí, že pro záchranu života se může zkusit cokoli, ale byla bych opatrná s pořizováním nadstandardního vybavení pro civilní použití. Kdo z vás, laiků, píchal třeba tenzní PNO (tj. život ohrožující stav)?. Já ano a sranda to není, i když mám za sebou nácvik na patologii a VŠ anatomii.
10) A to nej, co všichni známe - musím (musíš) umět ošetřit cokoli, kdykoli a bez čehokoli. Lékárnička je bonus navíc). To, co často vidím v terénu, je otřesné (a paradoxně - často od "dobře vybavených laiků" - pro zájemce mohu být konkrétní).
+ 11) na YT koluje video o lékárničce AFAK - jsou v něm nesmysly a jeho autor se dokonce považuje za něco, čemu říká "poloprofesionál". Jen namátkou - není tam místo na řádný turniket, tak si tam dal esmarcha. Tlakové krytí (vrstvu) tam třeba nemá žádné. Ale - má tam teploměr.
Jinak se dá samozřejmě hovořit (a trénovat) o všem: léky v postapo, šití ran, urgentní postupy,... Ale domnívám se, že by o tom měli hovořit primárně ti, co to dělají. A ne ti, co o tom četli v knize.