Já léta chodím s 25L výsadkářským a zatím mi to vždy stačilo; je fakt ale že karimámu i spacák mám uvázanej zvenku.
USárnu mám ale vadí mi absence kdejakých bočních kapsiček, mám rád dyš mám věci rozsortýrovaný a napořádku.
Jasné, aj Bear Grylls pije vodu zo slonieho hovna a vyzobáva nestrávené kúsky jablka z medvedieho hovna. Každému podľa chuti. Načo niečo so sebou nosiť, keď sa všetko dá nájsť. Zvyk je zvyk!
USárnu už nemám dlouho, přestal jsem jí nosit, když jsem dostal tele. Na tom jsem měl celtu, ešus a žracák zvenku. Kámoš do USky byl schopnej zabalit i přeskáče.
Dneska nosím Vaude Basic Rock 42+8 a plnou kapacitu použiju málokdy. Z venku na batoh nevěsím nic, všechno dovnitř.
Jednou jsem spal na betonu na nádraží na samonafukovačce a už to nešlo. Dneska mám nafukovačku s tloušťkou 6 cm a hmotností 460 g a pohoda.
To jsem nečekal, co všechno se o sobě dozvím, když jsem pořídil alpa120l. Omlouvám se za svou změkčilost, hlavně zoceleným bojovníkům s výsadkářským batůžkem Každému co jeho jest a stejně jako chápu nechuť tahat moc kil na zádech,mám svoje důvody proč jdu cestou něčeho většího, takže kdyby měl přece jen někdo, v mém předchozím příspěvku poptávanou, zkušenost s tím berghausem III, budu za ní rád.
Jako nemusels to hned vzít tak vosobně, já ti ho přece neberu.. ale jen přectava že mám táhnout na dvě tři noci f lese bágl velikosti garáže na tatru, mi přijde voprafdu děsivá.
Já mám nějakej patrolbágl ze severního Irska, bajvoko 25l, a je mi to tak akorát, akorát sem mu přidělal odnímatelnou sumku velikosti malý polní, té kuchyň a f táboře plní opět funkci malý polní. Karimáma je přigumovaná zespoda a za ní spacák zakroucenej f celtě, tím mám vyřešeno spaní. V malejch kapsách je lékárna a KPZ/různý, ve vrchnáku je koupelna a pončo. Hlavní prostor je dole nějakej svetr a fusekle a zbytek je jídlo a pití, případně cigára a munice. Nic víc nepotřebuju a žiju ve fším pohodlí, najím se, vyspím se. Celkovej vobjem může bejt cojávím, 35l, určitě do 40; váha kolíše od cca 10 do 15kg podle nesenýho materiálu a taky podle použitýho spacáku.
Běžný věci jako nůž, nůž, pistoli, baterku, bagr, rukavice, kapesník, ... mám po kapsách nebo na opasku.
Já samozřejmě velkej bágl mám, ProForce Něco 88 (Heike si nechá neomarxistický poznámky vo fašistech :P ), ten sem si pořídil pod dojmy Milliho příručky, a samozřejmě sem ho naložil dovrchu samejma nezbytnejma věcma co nic nevážej a nezabíraj žádný místo (to jen aby nikdo nepochyboval že to jde) - na to abych zjistil že ho donesu na parkoviště gde se pod ním rozplácnu jak beruška a tím je efektivně konec evakuace. Bágl sem vysypal a vyřadil jsem fšechny krávoviny typu pasti na zvěř, nepromokavá souprava, lano s hákem, sadu kastrolů, nafukovací křeslo, a tak. Né že by se to někdy nedalo využít, ale nikdy mi to nechybělo tak že bych to fakt vážně postrádal - a tahat se qůli tomu s krosnou monstrózních rozměrů je přece pitomost naprostá, to není vejlet ale otročina.
bágl na 14 dní natěžko v Černý Hoře
Je to 35l COP Raptor Pack (už ho nemám - začaly se párat popruhy, vráceny peníze) + na tom malej kejml, kterej jsem bral na jednodenní výšlapy nalehko na nějaký vrcholky, dole stan, z boku špagát co unese 120kg (padat se do toho nedá, ale na vytažení člověka odněkud v pohodě), v kapsách zvenku většinou žrádlo + v jedný malý lékárna, odhazovák sloužil jako koš na odpadky (nejsme prase a co si do hor přineseme si i odneseme), spacák, karimatka + další věci v pohodě uvnitř batohu
\(^_^)/
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
Serža, tvoj obrázok parádne vysvetľuje pointu, ako to dopadne, keď chce niekto za každú cenu malý batoh. Skončí ovešaný ako vianočný stromček.
Naviac batoh bez možnosti zväčšenia objemu neni moc modulárny.
Čo sa týka váhy, porovnaj si váhu 50 litrového turistického batohu (moja 50-tka má 1,5 kg) a 35 l molle batohu so všetkými tými sumkami a puzdrami na ňom navešanými. A sme doma
O ergonómii a rozložení hmotnosti takejto molle hrče radšej nebudem hovoriť (3 litre vody 25 cm od chrbta a za tým ešte ďalšia sumka)
Väčší batoh znamená jedinú výzvuu - mať pevnú vôľu a nenarvať ho po vrch!!!
Väčším batohom myslím niečo medzi 45 a 70 litrami. Spacák a karimatka zaberú samotné 10-20 litrov podľa druhu a materiálu.
potřeboval jsem mít možnost oddělovat camelbak od hlavního batohu, proto tak...
jinak na přesuny s velkým batohem vodav camelu nebyla, měl jsem tam větrovku a nějaké drobnosti
ověšené to neí nějak významně
na velkém batoho zleva PETka s vodou + odhazovák na odpadky, zprava jídlo pro okamžitou spotřebu + lékárna, na bederáku futrál s foťákem
na camelu zleva nůž (+ foťák, kterej jsem přendaval z velkýho batohu), zprava špagát
mi to nepřijde moc ověšený....to usárnu jsem míval vmnohem horší
btw když máš všechno uvnitř komínového batohu, kvůli každému prdu musíš dělat desetiminutovou přestávku, aby sundal batoh a patřičnou věc v něm našel...když je to rozdělené do kapes/sumek, valná většina věcí se dá pořešit za chůze, něco dokonce i bez sundavání batohu
\(^_^)/
Kdysi v Rumunsku při přechodu jsme táhli docela těžký stan. Dost brzo jsem přebalil celý batoh, abych jej narval co nejblíž k zádům.
Njn, každý začátek je těžký...
To K4cer - to je ok, díky snad jsem nějak navycáknul a sorry, pokud to tak vypadalo. Je to v pohodě. Díky všem za tipy a zkusím trochu přiblížit, jak jsem to s tou 120 myslel. Začnu tím, že kromě skvělé ceny - a to ještě ke všemu místo peněz za krmení do kosy = nestálo mne to tím páde de facto nic, jsem to měl nastavené tak, že až vyšlápnu s osmiletým klukem, tak nebudu ho hned cpát pod širák, ale vezmu stan pro dva, tzn., že ten a asi i oba spacáky budu mít v báglu já + většinu ostatních věcí. Jemu bych nechal jen něco malého, ať si to vyzkouší a aby ho to nějak neodradilo váhou. Takže mi spíš šlo o tu možnost tam nacpat objemné, ne až tak těžké věci, třeba i jen tak halabala, ALE už vidím, že právě tenhle 120l je fakt, jak jste mi tady napsali, garáž. A protože ten můj je jetej, tak už sháním výměnu u kolegy za úplně novej, třeba i trochu menší. Když jsem dělal vejšlap na začátku 90 okolo Koločavy, měl jsem nějakej 40l bágl a bylo toho i tak dost, protože jsem tam měl dost těžkých věcí. Tady u toho alpa mi jde spíšo to, že to je právě takovej stěhováček, bez nutnosti jej nějak moc ověšovat. Sice mnou poptávaný Berghaus by byl libovej, ale nestojí zdaleka co ten můj alp, proto jsem vzal tu 120. Jinak, moje rozpadlická představa je asi ta, že se spíš někam přesunu a nebudu hájit usedlost, takže i já souhlasím s lehkostí báglu pro pohodlnější přesun, ale sám nevím na kolik kil se dostanu, až to dám do kupy. Docela bedlivě sleduju vlákna, jak kdo a co balí a je to hodně zajímavé. Tím díky všem za ty informace co zde jsou a i některým členům fóra za trpělivost se mnou. BTW bylo by zajímavé, kdyby z tohoto fóra vznikla nějaká "brožura". Snad ta doba nepřijde, ale kdyby jo, bylo by fajn mít leckteré informace po staru na papíře, ale možná jsem plácnul kravinu... Zatím díky všem. Karel73
mě s bráchou teda otec tahal na čundry natěžko až když jsme si unesli věci (spacák a hadry)...on táhnul stan a jídlo...na takový tý prehistorický alu krosně...stan asi pětikilový áčko
\(^_^)/
1/ Na velké náklady mám kredencoidní ILBE (kdysi pořízeno v armyshopu v Holoubkově tuším že za nějakých 1500,-)
2/ Další bágl který teď mám jako 72 hod. bágl je Deuter Guid 35+ ("military limitka" - 200ks pro SF) - předtím jsem přes 15let nosil zelenou 45l Gemmu
3/ EDC bágl - BOLL Trail nebo 5.11-24hour
PS: a s usárnou taky ještě občas vyrazím ale protože jezdím i s dost velkým a nenažraným psem (labrador) tak to není úplně super s taháním jeho žrádla
s náma jezdíval na čundry kámoš s novofoundlanďákem....taky nenažranej, ale kámoš pravil, že mu to žrádlo nosit nebude a nechal mu ušít brašny na záda, aby si to tahal sám
nějak takhle to vypadalo, jen ušitý z jehličí celty...
\(^_^)/
Brašny jsem taky pořídil ale pes je moc neponosil - Labrador je asi původně ryba a kdykoliv má možnost volného pohybu (a můj Bedřich ho má hodně) tak se nejraději rochní někde ve smrdutých bažinách, potocích - prostě rozverný plavec,potápěč a průzkumník ... tak si asi dovedeš představit jak ty brašny a jejich obsah dopadly a kolik krát jsem ho musel vyprošťovat z nějakého bordelu do kterého se skrze ty brašny zamotal - nepochopíš čeho je můj pes schopen
A takové milé štěňátko to bylo
Tady se někdo ptal na zkušenosti s Berghaus Crusader.
Mám ho, myslím si, že je to II, a jsem s ním naprosto spokojený. Žádný hustokrutopřísný tacticool bágl. Ale je velmi fortelný, super záda a popruhy. Nejlepší jsou ty dvě 10l boční kapsy, který se dají oddělat a spojit na nouzový báglík se samostatnými popruhy a taky ta velká kapsa na překlopce. Klasický "střih" hlavního batohu mi taky vyhovuje, dolní prostor pro spacák a tak a vnitřní hlavní prostor oddělený od spodního, nebo to jde jednoduše propojit. Barva neutrál zelená, není moc nápadný.
Za mě naprostá spokojenost, jen to svádí ho přecpávat, ale někdy se to opravdu hodí.
Taky jsem si ho pořídil kvůli čundrování s dětma, abych mohl být za mulu, ale zrovna minulý týden jsem ho využil i na jiný cestování
Přílohy
IMG_20170425_102652 - kopie.jpg (65.75 KiB) Zobrazeno 17667 x
Teď sem se trochu lekl. Mám nějakého jeho staršího předchůdce s mizernym zádovym systémem a bederák je jen tkaloun. Nosí se to mizerně i když několikery hory už sem s nim přešel. Naštěstí mi už na poště čeká jinej bágl.