Re: Patrixon EDC+KPZ

...aneb co mít připraveno "vždy po ruce", KPZ = krabička poslední záchrany.
Patrixon
Pohlaví: muž

Příspěvek od Patrixon »

Tak se s Vámi také podělím o své EDC, třeba někoho inspiruji, už jsem to na jedno fórum dával. Předem děkuji za rady, dotazy i kritiku. Začalo to původně tím, že jsem někde potřeboval nosit peněženku, telefon a klíče. Někteří lidé jako já, nemůžou nosit do práce „kapsáče“ nebo vypadat, že jdou na vandr. Věci tak nebylo kam dát a já je chtěl mít stále při sobě. Pořídil jsem tedy malou elegantní brašničku přes rameno, do které se vše pohodlně vešlo. Jelikož v ní zbyl dostatek místa, doplnil jsem jí ještě o pár užitečných věcí, a když je to nutné, vejde se do taštičky ke všem věcem i můj Glock 19. Někdy vzhledem k oblečení, nejde pistole nosit v pouzdře za kalhotami.

Peněženka s doklady
Telefon + náhradní baterie
Malá verze multitool
Klíče s malou baterkou
Zavírací nůž (ten je v kapse kalhot)
Zapalovač
Propiska
Flashka
Papírové kapesníky
Vlhčené dezinfekční ubrousky
Pepřový sprej
Tyčinka Snickers – když máš opravdu hlad :-P
KPZ
EDC_zps80f8d21b.jpg
Obsah KPZ není pro každodenní potřebu, ale opravdu jako Krabička Poslední Záchrany. Svou jsem sestavoval tak, aby byla co nejmenší a bylo jí s sebou možné vzít opravdu VŽDY!
Použil jsem osvědčenou plechovou krabičku od bonbónů 6x10x2cm, kterou můžete mít i v kapse kalhot a téměř o ní nevíte. Dokola je zalepená izolační páskou, která jí činí vodotěsnou a zabraňuje i nechtěnému otevření. Do ní jsem dokázal nacpat následujících 35 různých předmětů:

5x Post-it - na zapsání poznámek nebo zanechání vzkazu
1x náplň do propisovací tužky - na psaní
1x pilka na železo - k překonání zámku nebo jiné kovové zábrany
1x odlamovací nůž - náhrada nože, skalpelu atd.
1x arch poskládaného alobalu asi 30x30cm - lze poskládat nádobu na pití nebo vaření
1x bankovka 200,-Kč - peněžní hotovost v nejvyšší nouzi
2x tableta hroznového cukru - okamžitý přísun energie
2x náplast (menší, větší) - na ošetření drobné rány nebo puchýře
1x dezinfekční antibakteriální ubrousek - na umytí rukou nebo dezinfekci při zranění
4x tableta na dezinfekci vody
2x Endiaron - proti průjmu
2x jedlá soda - na překyselený žaludek
2x Paralen extra - proti bolesti a horečce
1x žvýkačka - pro zlepšení chuti v ústech a svěží dech
1x sůl a pepř - dochucení potravy
6x zápalka fosforová (lze škrtnout o cokoliv) - rozdělání ohně
1x mini fire steel 2cm - rozdělání ohně
1x pevná lepenka asi 50cm - na opravy všeho druhu
1x igelitový pytel 10l - provizorní nádoba na vodu nebo cokoliv jiného
1x hygienický tampón - je to velké množství stlačené bavlny, takže na ránu nebo na oheň
1x tubička s olejem WD40 - na rozpuštění rzi nebo mazání
2x ocelový kalený hřebík 4cm - spojovací materiál nebo výroba věšáčku
2x stahovací páska - k upevnění nebo svázání čehokoliv
2m tenký vázací drát - další materiál pro upevnění
3m tenký ale pevný provázek - upevnění, oprava atd.
2x3m nit (černá, bílá) - na šití
2x knoflík - náhrada za ztracený nebo jako úchytka
2x jehla - na šití nebo vyndání třísky
2x spínací špendlík - provizorní oprava oblečení atd.
2x kancelářská svorka (větší) - sepnutí něčeho nebo jako improvizovaný šperhák
1x brčko - na pití nebo jako pipeta
1x LED svítilna - malá ale ve tmě velmi užitečná
1x mini knoflíkový kompas - k určení severu
1x náboj 9mm Luger - jeden náboj navíc se může hodit, případně se dá použít jen prach
1x USB Flash s kartou mini SD 2GB - k uchování důležitých dokumentů nebo kopií dokladů
AltoidsSurvivalTin_zps30ed9d31.jpg
Karlos
Rozpadlík

Příspěvek od Karlos »

Pěkné, ale upřimně ten náboj bych vyhodil, jednak takovou KPZ nemůžeš (no dobře neměl by jsi) nikomu kdo nemá ZP u sebe dát. Stejně tak musíš mít vždy ZP u sebe ty. Nesmíš s ní přejet hranice, nesmí s tebou do letadla atd...
A mimo tento opruz užitná hodnota jednoho náboje... pokud vezmu že máš u sebe svou zbraň v této ráži tak k ni máš i plný zásobník (možná dva) a pokud ne tak jistojistě se ti podaří dostat k cizím zbraním v tomto pořadí: .45ACP, 7.65Br, 6.35Br, .22LR atd... jak praví Murphy 9 luger bude až ta poslední :lol:
Patrixon

Příspěvek od Patrixon »

Díky za upozornění, tento legislativní problém mě vůbec nenapadl. Zbroják mám sice stále v peněžence, ale myslím, že jsem s tím v cizině už párkrát byl a to by mohl být docela průšvih, za který užitná hodnota jednoho náboje opravdu nestojí. Určitě nahradím něčím smysluplnějším. S tou dostupností zbraní bych si ale troufnul tipnout, že 9mm Luger bude u nás nejrozšířenější. Pokud tedy vynechám Murphyho :-P
felix5
VIP

Příspěvek od felix5 »

jen technická k těm sponkám jako improvizovanejm šperhákům ? skoušel si to někdy ? mě se tak povedl otevřít jen zámeček toho tipu co dávaj zdarma na dětský pokladničky ve tvaru srdíčka a to sem věděl přesně co dělat.
Stenny
VIP

Příspěvek od Stenny »

Doporučuju vyzkoušet svorky na papíry v roli šperháku a miniaturní firesteel k rozdělání ohně. To druhé se mi nikdy nepovedlo, přiznávám, i když jinak s firesteelem zapaluju na první nebo druhé škrtnutí. Měl jsem velmi podobný firesteel ze dna šroubovacího pouzdra na zápalky, úspěch veškerý žádný.
Přidal bych jako výplň prázdných míst trochu vaty, na rozdělání ohně se hodí a neváži nic.
Patrixon

Příspěvek od Patrixon »

praalien: S lockpickingem teprve začínám, ale svorky jsem jako paklíč zkoušel, otevřu s nima jednodušší FABku. Jsou potřeba dvě, jedna jako napínák. Není to tak těžké, když se to člověk dobře naučí s klasickou planžetou, tak už zámek otevře prakticky čímkoliv, co do zámku nacpe.

Stenny: Ten mini firesteel jsem ještě nezkoušel a zřejmě to opravdu nebude legrace. Nezabírá ale skoro žádné místo, tak jako nejvyšší nouzi ho tam zatím nechám. Myslím, že to s ním půjde lépe než třeba křemeny a když bude k dispozici hodně kvalitní troud nebo dokonce hořlavina, tak by to jít mohlo. Ale díky ta tip, určitě někdy vyzkouším.
Místo vaty tam mám právě ten tampon, který je to samé, jen v hodně stlačeném stavu, což šetří místo. Když se rozdrolí, je z něj opravdu hodně vaty.
Terminated Account

Příspěvek od Terminated Account »

Pěkné. Předpokládám, že multitool je noname. V tom případě doporučuji vyměnit. Zklame tě ve chvíli, kdy jej budeš nejvíce potřebovat - vlastní zkušenost (přetrhlý řetěz na krosce mimo civilizaci, od té doby jedině Leatherman).
Fjord
VIP

Příspěvek od Fjord »

Nevím co je to za náplň do propisky v té KPZ, ale trochu bych se bála, že vyteče. Raděj bych tam dala obyč tužku. Ta se dá použít i v mrazu, i když není tak výrazná jako propiska.
Ještě k těm penězům, spíš možná jsou lepší drobný mince do telefonního přístroje. Ale papír je skladnější, to je jasné. Ono být na chvíli žebrákem není nic moc situace, když si člověk potřebuje nutně zavolat.
Terminated Account

Pokud fungují telefony na mince, tak bude fungovat i možnost rozměnit (snadněji či méně snadněji) :) Spíše bych volil jiné složení peněz - 1000 kč ve 100 Kč bankovkách, 50 Euro v 5 Eurových bankovkách a maximalista může přidat 50 dolců v malých bankovkách. Čím drobnější bankovky, tím lépe, což ale znamená větší objem.
bacil

Příspěvek od bacil »

Díky!

Jen místo paralenu, který je problematický (má malé rozmezí účinné dávky - pod nefunguje a nad je jedovatý) si tam dej ibalgin rapid (ten si vozím v autě, zabírá fakt hodně rychle). Paralen je jen na teplotu a bolest, ibalgin/brufen/acylpirin/anopyrin kromě toho i tlumí záněty.

Endiaron je střevní dezinfekce, tedy jen na bakterie, nepomůže na hnačku vždy. Dá se použit i tenká čisté dřívka spálené na černý uhel (náhražka tzv. "živočišného uhlí"), to pohlcuje i jedy. Sirky na toto nepoužívejte. Pokud budete kombinovat, tak v několikahodinovém odstupu.

Už před lety jsem si koupil zapalovač kde je i LED baterka, ten mám vždy na zimu v bundě kvůli zmrzlým zámkům (nahřeje se klíč).
TREW

Příspěvek od TREW »

Pěkná souprava. K těm penězům bych jen zaměnil koruny za Euro, když KPZ jezdí i za hranice. Myslím, že se Euro dá v pohodě použít k zaplacení i v ČR a taky nám poslední dobou oproti koruně "tvrdne" :lol:
Fjord
VIP

Příspěvek od Fjord »

MacGyver :
Rozměnit papírovku o půlnoci někde, kde lišky dávají dobrou noc a jsem ve vesnici, kde je pět a půl obyvatel by šlo poměrně těžko. Ale možná jsi kouzelník, nebo vycvičený SAS průzkumník. Já se připojit na veřejný phoun neumím, než přes mince, či kartu :mrgreen:

bacil:
S tím paralenem určitě taky souhlasím, lepší ibalgin, brufen, či podobné...
bacil

Příspěvek od bacil »

Tady jsem našel popisy komerčně dělaných, :
Detailní popis balíček Combat - sada věcí do přírody

balíček Combat - sada věcí do přírody

Sada obsahuje:

* voděodolný obal
* nůž
* píšťalka
* struna řezací
* zavírací špendlíky
* šitíčko
* vata
* zápalky
* svíčka
* minikompas
* zrcátko
* podpalovač
* tužka
* drát
* rybářský vlasec + háčky + olůvka
krabička poslední záchrany Coghlan´s

krabička poslední záchrany v kompaktním, lehkém a vodotěsném balíčku v podobě konzervy
balíček obsahuje 38 předmětů, které mohou pomoci v situacích ohrožení života kdekoli na Zemi

obsah:
kompas
podpalovač
provázek, smyčka
instantní polévka
sáček čaje, cukr
drátek, žiletka, hřebík
vlasec, rybářský háček
vodovzdorné zápalky, zápalky
antiseptická utěrka
náplast, obinadlo
signální zrcátko
uzavíratelný sáček
signální píšťalka
žvýkačka, energetický bonbón
šicí jehla, zavírací špendlík
papír, psací pero
návod (první pomoc/jak přežít)
sada pro přežití Bear Grylls Ultimate Kit od firmy Gerber

Gerber® Miniature Multi-tool (Kombinované kleště s úzkou hlavou, štípač drátů, nůž s hladkou čepelí, nůž se zoubkovaným ostřím, křížový šroubovák, 2x plochý šroubovák, pinzeta, otvírák na lahve, kroužek na šňůru)
nepromokavý obal se zapínáním
mini-svítilna
ruční pila
signální zrcátko
thermo folie
podpalovač
bavlněný smotek na podpal
vlasec na rybaření, nebo pasti
šňůra
povoskovaná nit
sada na rybaření
sada na šití
píšťalka
návod pro komunikaci s leteckou záchranou a SOS - Land to Air rescue instructions and SOS
kapesní rádce se zásadami přežití
Gerber BG Survival Basic Kit

Obsahuje:
nůž Gerber Mini-Paraframe
píšťalka na bezpečnostním lanku
lehká nylonová kapsa s vodotěsným zipem
zapalovač
voděodolné zápalky
drát na oka
lanko
vata
vodotěsný sáček.
Terminated Account

Fjord: A proto jsi si jistě všimla, že jsem napsal, že papírové mince půjdou rozměnit snadněji či méně snadněji. A jelikož jsi na mé přímočaré odpovědi alergická, tak jsem ji velmi taktně zaoblil. Normálně bych napsal, že nosit mince v KPZ či EDC je kravina z dob dětství Jaroslava Foglara.

Když už rozebíráme takto absurdní případ: Pokud najdu telefon na mince který bude fungovat(což bych ani neuměl bez zeptání místních za bílého dne a nejsem si jistý kolik automatů na mince je v ČR celoplošně vůbec funkčních -muzea nepočítám), tak vidím snadnější řešení v tom požádat někoho, zda si můžu od něj zavolat. Myslím, že kdybych za situace, kdy fungují telefony na někoho zabušil o půlnoci s propíchnutým břichem, tak mě hned mezi futrama nezastřelí. To poslední co bych dělal je hledal telefon na mince. Nehledě na to, že třímístná pohotovostní čísla se volají zdarma a z mobilu i bez sim karty.
Radola Gajda

Příspěvek od Radola Gajda »

Když jste u těch tefonních budek, tak pro zajímavost: http://www.o2.cz/osobni/286484-mapa_pokryti_vta/
Když rozkliknete konkrétní budku, zjistíte zda je na mince nebo na kartu.
Patrixon

Příspěvek od Patrixon »

Díky za doporučení ohledně léků, tabletky vyměním. Já je užívám jen opravdu v krajní nouzi, tak 1-2x do roka tak nemám pořádně vyzkoušené, jak co zabírá. Zkusím tam nacpat nějaké to uhlí, ale vzhledem k tomu, že dávky jsou docela objemné, tak se mi to tam asi nevejde.

Propiska je na obou koncích zalepená, tak by vytéct neměla. Obyčejná tužka zabírá moc místa, ale zkusím přidat kousek tuhy do verzatilky, ta se určitě ještě vejde a v nouzi s tím půjde také psát.

K penězům - Tolik peněz tam opravdu nenacpu a mince jsou navíc hodně těžké. Byl to kompromis, chtěl jsem jen jednu bankovku a dvousetkoruna mi přišla nejuniverzálnější, jde snadno rozměnit a jízdenku téměř kamkoliv po ČR za ní také pořídím. Přidám ale ještě aspoň 10 Euro, ty se určitě vejdou. Mít tam ale zase jenom Eura je riziko, nevěřím, že by mi je všude vzali.
Myslím si, že dneska je spíš větší problém najít telefonní budku než sehnat drobné. Ani si nepamatuju, kdy jsem naposled nějakou viděl. Možná je to tím, že po nich nekoukám, zkusím se na to zaměřit.

Komerční sady nemám moc rád, většinou jsou podle zahraničního modelu, který nebývá do našeho prostředí příliš vhodný a je tam spousta zbytečností.

píšťalka: podle mě zbytečná, nevěřím že mě někdo přijde zachránit, když uslyší pískání... no možná když už mě bude hledat třeba horská služba a budu na nějakém skrytém místě bez možnosti pohybu...
struna řezací: mám doma, ale v praxi s tím toho moc neuříznete, za tu dřinu to nestojí...
svíčka: příliš objemné, mini LED baterka určitě vydrží déle a nic jí nesfoukne...
podpalovač: opět příliš objemné a myslím, že když dokážu sehnat palivo, tak seženu i nějaký troud...
rybářská výbava: to je asi největší hloupost, stejně na to nic nechytnu i když budu "náhodou" někde u vody, navíc na to nebude čas...
čaj/polévka: vaření čehokoliv v krizové situaci je podle mě luxus náročný na čas i na prostředky...
příručka přežití: to má mít člověk dávno naučené, nebude na to potom čas !

Jinak všem děkuji za rady !
Stenny
VIP

Příspěvek od Stenny »

Ještě jeden trik - místo tuhy do tužky se dá použít hodně měkká olovnatá pájka (ve formě takového toho drátu na špulce). Psát se tím dá, ale neláme se to. Stačí kousek. A v nouzi nejvyší - už jsem letoval zapalovačem a kouskem pájky :) .
Patrixon

Příspěvek od Patrixon »

Jo ten cín není špatný nápad, kupodivu to na papíře i docela dobře drží a je to téměř nezničitelné. Teoreticky by to šlo i na něco připájet, aby se to lépe drželo. Stačí malý kousek, skoro to při psaní neubývá.
Fjord
VIP

Příspěvek od Fjord »

MacGyver:
holt mužská a ženská logika dohromady opravdu někdy nejde ;)

Patrixon:
Jsi šikovný, vychytal by sis to i bez nás. Jsou to prkotiny, bez kterých bys přežil v pohodě :mrgreen:
bacil

Příspěvek od bacil »

Uhlí si tam nedávej, to si spálíš jen pár klacíků.
Odpovědět