štek píše:Ovšem většina jich se mě netýká. Jediné riziko je požár a i to je díky konstrukcí našeho domu minimální. Zeptej se hasiče na riziko uhoření či zadušení kouřem v přízemí betonového domu bez kotelny ve sklepě. Proto říkám že já konkrétně, a to jsem uvažoval o všech možných i nemožných situacich, budu mít snad kromě dopadu meteoritu na dům vždy čas nabalit z připravených věcí to potřebné pro současnou situaci a budovu opustit.
No, to je prave ten pristup, ktery ja mam za pubertacky, bez ohledu na skutecny vek: "Ja si myslim, ze mi nic zavazneho (krome jednoho) nehrozi..." Nebudu Te presvedcovat, neznam Tvoji situaci, ale ver, ze vzdycky hrozi vic rizik, nez si pripoustis. Kdysi jsem mj. tak trochu spolupracovala s hasici. Jednou mne vytahli v 5 rano a jeli jsme k pozaru bytu na sidlisti. Prijeli jsme, hasici uz dohasovali. Sla jsem s nimi do toho bytu. Jen cerne steny, misto oken diry, na podlaze 30-40 cm popela a uprostred mistnosti kovove torzo pohovky. Nic jineho. Vubec nic v 3pokojovem byte. Nevericne jsem se tehdy ptala, jak dlouho trva, nez byt vyhori do takovehleho stavu. Od okamziku prevrzeneho vanocniho stromecku, upadnute uterky na sporak, zkratu v televizoru... az do totalniho, ale opravdu totalniho vyhoreni, jako bylo tohle. Jejich odpoved byla: podle toho, jak je byt vybaven (koberce, zaclony, podhledy) = 10, max. 15 minut! (tech 15 minut je pro temer holobyt) Pricemz od okamziku prevrzeneho stromecku etc. do okamziku, nez to "blafne" a pozar se stane nezvladatelnym, je to 1,5-3 minuty. Pokud hasici jezdi k pozaru obytnych domu, nejezdi hasit to, co hori, ale alespon zachranit ty byty/domy okolo. Doba, nez upadnes do bezvedomi, kdyz se nadychas jedovateho koure, se pohybuje v desitkach sekund.
Opravdu si myslis, ze "budu mit vzdy cas nabalit..."?
A co treba takovy vybuch plynu? Nemusis mit Ty, staci, kdyz ho ma soused nebo nejakej blbec ve vedlejsim baraku, ze. Co zatopa? Jsi na kopci? Nedelej si plane nadeje - staci, aby zemedelci par let nad tebou seli kukurici a brajglem zavezli letite strouhy, a najednou mas vodu s bahnem v baraku pri kazdem vetsim desti, i kdyz Tvoji predci az do 10 kolena nic takoveho nezazili. (vlastni zkusenost - a nejsou to ty povodne, o kterych jsem psala jinde). Pravad, u zatopy nemusis prchat, ale pak je jen otazkou casu, kdy prijde takovy lijak, ze muset budes. Vis, kolik desitek km se muze rozsirit treba nejaka chemikalie z havarovaneho vlaku nebo cisterny? Vubec nehraje roli, ze ze strechy sveho domu nevidis ani silnici, ani zeleznici... Atd. atd.
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.