V prosinci jsem si pořídil norníka cq-a1 za příjemných 16k a musím uznat, že to nebyl špatný kup. Na VAR, PAR a podobně kvalitní výrobce to sice zpracováním nemá, ale také stojí 1/3 ceny. Když jsem si ji objednával tak jsem měl za to, že už se tu prodávají s hlavní bez vybrání pro granátomet, ale dorazila zrovna tato. Trochu nechápu proč si pro civilní trh tuhle výrobní operaci neušetří. Pro mě ze začátku nezvyk a tak jsem při první střelbě hledal natahování závěru klasicky v levo (mám natahování na 58 v levo)

a do dioptru jsem místo mušky cpal chránitko

. To se brzy vychytalo a docela rychle jsem si zvykl.
Na seznámení jsem si dal tři zásobníky, které se neobešly bez počátečních problémů. Několikrát se stalo, že se prázná nábojnice nestihla vyhodit a další náboj se o ni sekl. To jsem přičítal jednak zcela novým zásobníkům a potom zaolejované zbrani, kterou jsem sice večer před tím otřel, ale na střelnici byla zase mastná. V Číně konzervaci zbraně evidentně neodflákli.
Doma jsem pak zásobníky nacpal náboji a nechal týden odpočnout, další střelby byly zcela bez problémů. Na 50m jsem měl rozptyl do 8cm ve stoje a to bylo jen na seznámení takže jsem se nějak moc nesnažil. Navíc chod spoušťe to zrovna moc neulehčuje.
Oproti 58čce velmi příjemné postřílení a mírný zpětný ráz. Od Fábíka jsem si nechal poslat jeho kompenzátor D-force MIC-H2 a komfort střelby se ješte zlepšil, nakonec jsem zjistil, že jsem mohl vzít i IPSC verzi, moje obavy z nepřiměřené velikosti kompu vůči zbrani se ukázali jako zbytečné.
Nejhorší na zbrani je klasicky spoušťák, ale když sem se na něj podíval tak se ani nedivím, no čeká ho minimálně přeleštění.
Oproti jiným AR15 ve stejné velikosti se mi pocitově zdá, že je těžší.
Před časem jsem uvažoval i o AK74, protože mi ráže 5,45x39 přijde oproti .223 Rem. o něco lepší, ale jeho (ne)dostupnost na trhu mě donutila to přehodnotit.