Zbrojni prukaz - vyber zbrane, skupiny atd.

Střelné zbraně - pistole, pušky, ale i kuše, luky, perkusní, atd. Diskuze pouze pro starší 18-ti let!
Odpovědět
proforma
VIP

Re: Zbrojni prukaz - vyber zbrane, skupiny atd.

Příspěvek od proforma »

Super videa, diky :-) Na strelnici se asi nedostanu, i kdyz vim, ze by to bylo nejlepsi. Kdybych sla po praci, uz se potom bez auta nedostanu,vikendy mam plny, mozna pristi se tam dostanu, snad. A dovolenou - jsem rada, ze mi ji sef dal na zkousky, zrovna dneska mel cukani mi ji zrusit. Takze nespoleham na strelnici, o ktery vim, ze se tam dostanu asi jen mozna, a snazim se naucit se to i jinak.
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
hd1727

Příspěvek od hd1727 »

No, jít na střelnici dělat zkoušky a neosahat si dopředu železo, to si dovolím tvrdit, že nedopadne dobře. Ale nechci malovat čerty na zeď :)

Žena, když dělala ZP, tak jsem domů koupil za litr CZ 50 a od bráchy půjčil PM 63 Makarov (skoro jako CZ 83), aby to měla s čím nacvičit. A celkem se to vyplatilo. Neumím si představit, jak by to dělala jenom po shlédnutí nějakých videí na youtube.

Ale fakt je, že zárukou není ani zaplacení kursu na střelnici. Protože například v jedné nejmenované východočeské střelnici zaplatíte kurs, kde vás naučí akorát několik zlozvyků a ještě vás ten blbeček, který je zároveň vedoucím toho kursu a komisařem, vyhodí ze zkoušek za to, co vás nenaučil. Opravdu kuriosní záležitost, viď Marku! :)

Takže opravdu doporučuju nějakého zkušeného ochotného střelce, nebo na 100% ověřenou střelnici!!
hd1727

Příspěvek od hd1727 »

Jinak každýmu doporučuju na manipulaci si vybrat CZ 83. Když to samozřejmě jde. Neexistuje jednodušší běžně rozšířená zbraň. Já kdysi dělal rozborku s pětasedmou a je to nesrovnatelně nepohodlnější (pro začínajícího nestřelce).
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

no, podle informací od známých na jedné severočeské střelnici jeden z komisařů vyhazuje, pokud jste neabsolvovali kurz u něj. Něco si najde vždycky, že. V jednom případě údajně nutil frekventanta aby vystřelil ránu jistoty proti zavřeným dveřím
hd1727

Příspěvek od hd1727 »

Ten východočeský komisař klidně určí jako bezpečný prostor okno vedoucí k zástavbě. S ránou jistoty se ani nezdržuje, asi aby se mu tím neničily ty střepy, který má v zoufalým stavu. No, to by bylo na celý román... :(
the.marek
VIP
Pohlaví: muž

Příspěvek od the.marek »

hd1727: Pravdu díš...

Pokud to u tebe prostě nejde, skrz práci, nebo otevírací dobu střelnice, tak se nedá nic dělat. Jinak bych rozhodně navštívil danou střelnici před zkouškami a udělal si vše nanečisto, pobavil se s personálem apod. Opravdu co komisař, to originál, co střelnice, to jiný provozní řád atd. a pokud se narazí na exota v jedné nejmenované východočeské střelnici, tak je dobré být na to připraven předem...
Nikdy nenaser šest chlapů, když máš jen pětiranný revolver ...
proforma
VIP

Příspěvek od proforma »

Tak do te konkretni sice ne, ale na Strelectvi.cz se mi podarilo najit dobreho cloveka, ktery mi v pondeli ukaze nejen rozborku a sborku pistoli, ale i malorazku a brokovnici, na strelnici v Kvetnici si z toho i vystrelim, hura :-) Jo, driv se lakaly holky na sbirku motylu, dneska na brokovnici, doba se meni :-D
Jezbo

Příspěvek od Jezbo »

Můžete mi nějak přiblížit kde ten východočeskej je?
the.marek
VIP

Příspěvek od the.marek »

Máš SZ...
Nikdy nenaser šest chlapů, když máš jen pětiranný revolver ...
herman

Příspěvek od herman »

Možná to tady je, ale pro jistotu.
TESTOVÉ SOUBORY
Z OBORU ZBRANÍ A STŘELIVA

http://strelnicepatriot.cz/documents/Te ... et_3.6.pdf

(doplněn obsah odkazu, ať každý předem ví, co otvírá -sig-)
Až v pekle nebude volného místa, pak mrtví budou bloudit po zemi.
Skimpy
Pohlaví: žena

Příspěvek od Skimpy »

Teorie se dobře učí z jednoho nejmenovaného webu :-) a dobrá je i aplikace do mobilu.

Bezpečnou manipulaci jsem se připravoval jak s CZ 83 tak CZ 75, rozborka u CZ 83 je sice jednoduší, ale ženám dělalo problém natažení závěru u CZ 83, takže si pomáhaly o hranu stolu. U nové CZ 75 nebo když jsou nové pružiny může být někdy problém vytažení čepu záchytu závěru, ale na zkouškách jsou většinou dost vychozené zbraně, takže rozborka není problém. Jinak dělal jsem i skupinu ZP B proto jsem se učil také rozborku brokové dvojky a dlouhé malorážky. Toť k mé přípravě.

Teď k samotné zkoušce:

Teorie - testy - to byla pohoda

Bezpečná manipulace - toho jsem se nejvíce bál, člověk zazmatkuje a letí. Měl jsem předvést rozborku dlouhé malorážky a pistole CZ 75. Základ je hlídat si bezpečný prostor, pokud vám ho komisař sám nevyznačí tak se na něj zeptat. A prst vždy mimo spoušť dokud nechci vystřelit!!!! Vždy vytáhnout zásobník před kontrolou zbraně a mám zvyk, vždy natáhnout více než jednou, to kdybych zapomněl na zásobník tak mě upozorní vyskakující náboje a až pak dám ránu jistoty. Kromě toho se komisař může zeptat na takové věci jako je závada na zbrani jak postupovat, jaký je dostřel konkrétní zbraně a pod. Nebo vám může připravit zaseklý náboj a vy musíte správně ukázat postup a nebo vám nechá nastražený náboj ve zbrani těch chytáků je více.

Střelba na terč - to už bylo taky OK, hlavně se řídit pokyny komisaře, ale je nutné pokyny znát a vědět co mám dělat když zavelí určitý pokyn. Existuje literatura autor: Jan Komenda Bezpečná manipulace se zbraní, dá se i stáhnout na netu a tam je vše.

Určitě doporučuji se připravovat s někým kdo je aktivní střelec nebo si zaplatit kurz (na netu jsou reference). Já měl týpka, který je aktivní střelec a hodně nadšený fanoušek do zbraní a musím potvrdit, že se to vyplatilo. Dozvěděl jsem se mnohem více než je v otázkách a pochopil jsem i souvislosti. A samozřejmě dril bezpečné manipulace před zkouškou se nedá ničím nahradit. Komisař obvykle pozná jestli jste absolvovali kurz nebo jste se to učili sami.
Naposledy upravil(a) Skimpy dne 22.04.2015 9:03, celkem upraveno 2 x.
kregan
VIP

Příspěvek od kregan »

To u mě zkouška v pohodě (i když jsme to tehdy dali 2 z 15ti), doma nespočetněkrát nadrilováno a pak po mě chtěj rozborku u přepážky na registraci a já po několika marně zoufalých pokusech zjistim, že je zásobník ve zbrani :oops:
Čím víc víš, tím míň neseš.
Skimpy
Pohlaví: žena

Příspěvek od Skimpy »

to kregan
Zkouška byla v pohodě, když to srovnám s tím co bylo termín před námi, kdy komisař měl záludné otázky a několik zájemců vyhodil.
herman

Příspěvek od herman »

kregan píše:.......... a pak po mě chtěj rozborku u přepážky na registraci a já po několika marně zoufalých pokusech zjistim, že je zásobník ve zbrani :oops:
:shock:
U vás se dělá při registraci rozborka? To u nás se jen podívá, jestli souhlasí číslo na kvéru a v šediváku. I když při registraci AKM se měl ptal, jestli nevím jakým způsobem je to upraveno jen na samonabíjecí. Tak jsem řekl, že naprosto netuším a to bylo vše.
Až v pekle nebude volného místa, pak mrtví budou bloudit po zemi.
cipis

Příspěvek od cipis »

Tak může být skrytá tormentace, že. Ačkoliv by se dalo předpokládat, že bude osazenstvo policejního oddělení znalé, tak nemusí vědět všechno a spíše se předpokládá, že ten, kdo si tam nese něco registrovat, tak ví, kde ty značky jsou a jak se k nim dostat. Čistě teoreticky si je měl zkontrolovat už při nabytí zbraně. Ostatně, v testech jsou otázky na značky ...
shtf

Příspěvek od shtf »

kamos taky jednou delal rozborku na registraci, kdyz chtel policista videt cislo hlavne a zaveru u remingtona 870.
Sranda byla kdyz odsrouboval takticky nastavec zasobniku a vyletela pruzina tak to udelalo takovou ranu ze oba poldove za prepazku zalehli do na zem :)

jinak ponauceni z tohoto pribehu: v US hlaven ani zaver nejsou povazovany za hlavni soucast zbrane, tudiz na sobe nemaji cislo. Takze na remingtonu 870 je cislo pouze na ramu zbrane.
When it hits the fan
hd1727

Příspěvek od hd1727 »

Sice se vzdalujeme od tématu, ale nemůžu si to odpustit. Naši "zbraňoví odborníci" na okresním oddělení zbraní vezmou do ruky přinesenou zbraň a NIKDY se nepřesvědčí, jestli není nabitá. Tak jak ji chytí do ruky, tak s ní šermují po celé kanceláři. Ale to je jenom střípek z mozaiky jejich "profesionality". Pokaždý se tam pobavím a vždy něčím jiným. Například nedávno mi při přihlašování zbraně policista zjistil, že na zbrani je 380 AUTO, ale v průkazu zbraně 9 mm Browning Short: "Pane, vy ale máte jinou ráži pistole!!" Chvíli to trvalo, ale nakonec jsem mu to vysvětlil :)

No, s tématem to má společný to, že pro získání ZP je třeba se naučit tak desetinásobek znalostí, než jakými pak oplývají policisté z oddělení zbraní a střeliva :)
Reno

Příspěvek od Reno »

No jo no... :roll: Je třeba brát jako holý fakt, že ve státní správě obecně narazíte jak na lidi co umí, tak i nekompetentní matláky, kteří se na své místo dostali pouze díky např. příbuzenským vazbám na nějakého papaláše, nadstandardní přítulnosti k opačnému pohlaví, vytrvalému donášení na kolegy a podobně, případně i díky různým kombinacím těchto "zásluh"... :? Jinak ta historka ".380 Auto versus 9mm Browning Short" mi připomněla toto:

Kontrolní otázka, soudruzi! :)
proforma
VIP

Příspěvek od proforma »

Nazdarte, jeste jeden maly dotaz: budu delat ABE. Jaka je pravdepodobnost, ze me nechaji misto pistole strilet z dlouhy? Z pistole to celkem jde, ale kdyz jsem strilela z malorazky, zjistila jsem, ze na tech 25 m strilim prakticky naslepo: bud vidim musku, nebo terc (a to mam brejle novy). A vysledky podle toho vypadaji... trochu spoliham na pravdepodobnost, kdyz nechci C, tak by dlouhou mohli chtit treba jen rozebrat, ne? :-) Kdyby nahodou chteli strelbu z dlouhy,ma smysl to zkusit ukecat na kratkou? Treba i to vylozit podle pravdy...?
BiSon

Příspěvek od BiSon »

Ahoj,
ja na ABE strilel z pistole, potom presun na delsi strelnici a malorazka + brokovnice. A na malorazce me malem vyhodil, musel jsem opakovat. Podobny problem - rozptyl spravny, ale o pul terce jinde. Holt zbran nebyla nastrelena na flek...
Takze za me - urcite si to natrenuj! Myslim malorazku, z brokovnice prakticky nejde netrefit.
Odpovědět