Sa58 a jeho klony

Střelné zbraně - pistole, pušky, ale i kuše, luky, perkusní, atd. Diskuze pouze pro starší 18-ti let!
Odpovědět
the.marek
VIP
Pohlaví: muž

Re: Sa58 a jeho klony

Příspěvek od the.marek »

Lupus:
Bylo to myšleno tak, že hodně lidí u 5,45ky odrazovala dostupnost a cena a proto preferovali klasiku 7,62.
Teď, když už je cena stejná, dostupnost víceméně taky a kosy skoro nejsou a nebudou, tak ti kteří o 5,45 uvažovali a že takových není málo, už nemají argument, proč si to AKSU, AK-74 atd. nepořídit ;-).
Nikdy nenaser šest chlapů, když máš jen pětiranný revolver ...
Chorche
VIP

Příspěvek od Chorche »

cipis píše:Kdo pošle dotaz na základě přístupu k informacím, kolik je registrovaných derivátů vz. 58?
výbornej spůsob jak upozornit systém, že by bylo fajn nám je pozbírat páč jich je hodně...
Nicotinick

Příspěvek od Nicotinick »

Tady na rozpadu je počet držitelů verzí 58 z celkového množství jen zanedbatelný vzorek, možná na úrovni statistické chyby. Systém na to má onačejší nástroj.... CRZ. :)
"Konspirátoři jsou největšími optimisty. Nepřestávají věřit tomu, že ten bordel opravdu někdo řídí."
Chorche
VIP

Příspěvek od Chorche »

no von se cipis neptal na počet místních, ale na počet celkovej. De vo to, že píchneš takovym spůsobem do vosího hnízda. Možná.
cipis

Příspěvek od cipis »

Ježíši ...
Pahrb

Příspěvek od Pahrb »

Výrobní linka pro pro SA VZ58 je stále zakonzerovaná, nevím jestli přímo v Brodě. V případě nouze ještě tak 100 kusů vojenských verzí vyrobíme. :D Pravda, Brod si bude muset osvojit některé technologie znova :lol:

OT: Kromě osmápadesátek je v NZ spousta jiných zbraní, třeba nedávno tam byly ještě kulomety vzor 37 (což není špatná zbraň, byť je úzce specializovaná), stejně jako Mauzery vz24... A je to lepší, než nic.
gravedigger

Příspěvek od gravedigger »

O té lince na Sa58 máš víc informací?
goral

Příspěvek od goral »

Taky by me to zajimalo, stejne jako vetsi info o tech NZtach, pripadne odkud toto info mas?
"The era of procrastination, of half-measures, of soothing and baffling expedients, of delays, is coming to a close. In its place we are entering a period of consequences."
Pahrb

Příspěvek od Pahrb »

Více info nemám, ono se o tomhle moc nemluví, přeci jen to má ještě nějaký strategický význam.

Linka je však bez proškoleného personálu zbytečná, výroba SA vz58 v některých krocích výroby vyžadovala ruční operace (byť hrubé). Což je také důvodem, že ačkoliv byla u SA vz58 vyžadována 100% zaměnitelnost dílů, tak to splněno nebylo. Ale pokud to porovnáme se zaměnitelností dílů u pistolí CZ82/83, tak to byla 98% zaměnitelnost dílů. To byl Brodě ohromný pokrok a ČSLA se s tím spokojila :lol: Nicméně to bylo dost náročný organizačně a Brod se na to u ostatních zbraní vysral, protože k tomu nebyl donucen. U produkce některých "tradičních" modelů CZ 75 (CZ 75, CZ75B) to platí dodnes :evil:

NZ: To, že se uskladňují generačně mnohem starší zbraně není nic nového, Rusové taky mají někde ulito ještě pár Mosinů. Ale přijde mi, že to všichni rozprodávají bez náhrady, protože s hromadným vyzbrojováním civilistů už asi nikdo nepočítá.
Že vysychá tok osmapadesátek do civilního sektoru, je toho důkazem, armádě dochází a možná si jich pro strýčka příhodu pár stovek ve skladech nechá. Ale druhoválečný zbraně z NZ podle mého prodá postupně všechny (jestli se už tak nestalo, třeba mauser vz 24 má ve světě dost dobrý zvuk, zejména v arabských částech).
Fabulous_přeukrutný
Administrátor
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fabulous_přeukrutný »

Sa58 jsou nyní obtížněji dostupné, ale to se postupem času spraví. Flinta se zdraží na normálnější cenu, armády ČR a SR postupně něco uvolní a třeba se najde i nějaká novovýroba :) Nebojím se, že by z trhu zcela vymizela.

Když jsem před časem z dobrých zdrojů zjistil a hlásil nadcházející údobí nedostatku, tak prozíravý rozpadlík nakoupil do foroty. No a ty ostatní zkrátka na chvíli utřou nudli... :mrgreen:
jirka911

Příspěvek od jirka911 »

Tak nám ceny vyskočily na cca 7500,- za kus asi opravdu docházejí
archandel22

Příspěvek od archandel22 »

Ahoj rozpadlici pozuzivate, nekdo na sve kose modifikovane tahlo spouste od Zendla? Kosa mi netrpi hermex efektem, jen ma strasne tuhou spoust s dlouhym chodem a tohle tahlo by to melo vyresit. Tak bych se rad zeptal na vase rady a zkusenosti s timhle malym upgradem. Diky A.
štaflík

Příspěvek od štaflík »

Když jsem měl Kosu a začala mi hermexit, tak jsem si to pořídil. Cena absurdní, ale hermexit přestala a chod spouště se zlepšil. Žádná sláva, je dost lepších, ale jistý přínos to jistě má. Za mě jedna z prvních věcí, kterou bych na Kosu dával, kdybych jí zase chtěl.
archandel22

Příspěvek od archandel22 »

Stafliku moc dekuju za poznatek, ja mel kosu hodne dlouho ve skrini ladem, SVD se mi dostal pod kuzi az moc, ale chci zacit chodit s kosou na zavody v mirene strelbe, problem je ze moje kosa co jsem ji mel v praci mela spoust krasne lehouckou bez drhnuti ap. (ty tisice ran co mela za sebou se na ni v dobrem podepsaly) tahle je spis polomosinovska tak s ni chci neco udelat kazdopadne, co pujde prelestit necham prelestit, ale jina varianta nez tohle za 1600 by bodla.
štaflík

Příspěvek od štaflík »

Já to kupoval ještě za 1400,-, 1600,- je vtip. Ze zlata to není. Ale je to dobrá věc.
Kubak

Příspěvek od Kubak »

Myslíte, že by dodávka nových Bren 806 (Bren 805 2. generace) mohla uvolnit nějaké skladové zásoby Sa58? :D
"Podstatná otázka není, jestli se to stane, ale kdy se to stane" Eugene Habiger, generál USAF
bivoj
VIP

Příspěvek od bivoj »

štaflík píše:...Za mě jedna z prvních věcí, kterou bych na Kosu dával, kdybych jí zase chtěl.
Potvrzuji - jen bych to upřesnil, že by to měla být ne jedna z prvních, ale úplně první věc. Táhlo od Zendla by mělo být absolutně první a prioritní upgrade jakékoliv kosy. Jenže málokomu se chce dávat takovej balík za miniaturní součástku, která ani ve finále není vidět. Takže radši vrazí stejnej (nebo i daleko větší) balík do hustokrutopřísnýho plastovýho/hliníkovýho přepažbení, aby 58čka vypadala dostatečně tacticool. Ale pokud jde někomu primárně o to, aby zbraň bezproblémově fungovala, tak se zaměří v prvé řadě na spoušťový mechanizmus a až poté začne ladit vzhled a ostatní doplňky.
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
Rendo

Příspěvek od Rendo »

Moje 858 s hermexefektem problém neměla a stejně jsem raději vyměnil za spoušť od Zendla. Chod se zlepšil, ale zázraky nečekejte, je to prostě 58ička. Cenu komentovat nebudu, buď to chceš nebo ne a v tom případě můžete zkusit různé návody na netu.
Kubak píše:Myslíte, že by dodávka nových Bren 806 (Bren 805 2. generace) mohla uvolnit nějaké skladové zásoby Sa58? :D
Dodávka bude, ale zase Bren 805 :( a určitě se něco uvolní ze skladových zásob, ale rozhodně nic pro nás. Už se vymýšlí komu darovat několik tisíc osmapadesátek.
Heisenberg

Příspěvek od Heisenberg »

Ahoj,
měl bych dotaz ohledně problému s CZ858. Pokud už se to tu někde řešilo, tak se omlouvám ale nemohl jsem to tu ani na Googlu najít...

Nedávno jsem si koupil CZ858 Tactical a dneska jsem jí byl vyzkoušet na střelnici. Průměrně tak každý 6tý výstřel se mi stalo, že se nový náboj zasekl při pokusu o nabití do nábojové komory tím, že zadní část náboje byla moc nízko, tím pádem přední část moc vysoko a "drhla" o hlaveň. Tím pádem došlo k vysokému tření a závěr se zasekl v polovině.

Podobně jako na tomto obrázku ale náboj byl sklopen pod vyšším úhlem:
Obrázek

Pokud si doma hraju se školníma nábojema, tak šance na zaseknutí je mnohem vyšší. Vypozoroval jsem, že záleží na rychlosti a razanci pouštění závěru. Pokud to udělám pomaleji, je šance na zaseknutí téměř 80%.
Obrázek
Obrázek

Zbraň jsem kompletně vyčistil, namazal, zkoušel zjišťovat čím to může být ale bez výsledku... Napadlo mne víc příčin ale ani jedna není tutovka. Zbraň mám krátce, vystříleno dnes pouze asi 100 nábojů (pak mne to přestalo bavit...).

Netušíte, kde může být problém? Ochodí se to časem? Kdyby to bylo jednou za čas, tak to asi neřeším ale jednalo se přibližně o 20% nábojů při ostré střelbě.
Naposledy upravil(a) Heisenberg dne 25.10.2015 18:31, celkem upraveno 1 x.
Pahrb

Příspěvek od Pahrb »

Příčiny můžou být ruzné, asi špatný vývodky zásobníku (špatný úhel nábojů), podavač, nebo slabá pružina v rohlíku.

Obecně kosa nemá moc ráda tichý natažení (kdy brzdíš závěr v pohybu vpřed), některým více vylítaným kusům to nevadí, ale zpravidla se to kousne, protože při vypuštění závěru normálně je to fofr a náboj "nemá čas" se kousnout, navíc vyšší hybnost závorníku právě přemůže to tření při zavádění. a obecně to platí skoro o všech samonabíječkách, i krátkých (u mě to zvládá akorát Glock 17 Gen4, u GEN 3 se nedovře závěr, protože má slabší vratnou pružinu). Ale že by na to měl vliv i rychlost stažení do zadní polohy, to vidím poprvé.

Ne nadarmo se říká, že po natažení, Ti musí KOsa poděkovat. :nod
Odpovědět