Tuning nábojů

Střelné zbraně - pistole, pušky, ale i kuše, luky, perkusní, atd. Diskuze pouze pro starší 18-ti let!
devlop
Pohlaví: muž

Re: Tuning nábojů

Příspěvek od devlop »

souhlasím s viktorem, slug na "home defense" bych nedoporučoval
- vysoké riziko odrazu (S-ball, jestli myslíš ten starý S - ball plastic, což bylo ocelové jádro obalené umělou hmotou, tak to by v místnosti po odrazech od všech stěn nejspíše zabilo i střelce :))
- u komerčních nábojů jsou slugy většinou "našlápnutější", s vysokými tlaky, takže vystřelit tím z něčeho krátkého jako je lupara, tak to by mně osobně bolelo velmi hodně
- over penetration jak prase, takže sice zabiješ hovado, které ti právě rozkoplo dveře do bytu, ale slug, který mu prolítne břichem zabije/zraní i souseda, který právě otevřel dveře od bytu naproti, aby ti šel pomoct (nebo možná i kdyby jen koukal za dveřma přes kukátko) :), u soudu tedy velmi nepříjemná okolnost

Myslím že vhodnější by bylo vyrobit něco jako toto
Obrázek

spousta malých broků zalité polyethylenem (už se tu o podobné věci někdo zmiňoval, zalít malé broky voskem), vyrábí to ddupleks-defence, u nás samozřejmě nesehnatelné. Vygooglit lze specidikaci a videa. Takhle nějak si představuji best brokový náboj na home defense.
JaPi

Příspěvek od JaPi »

Samozřejmě zkoušet se dá ledacos, ale do brokovnice na obranné účely bych volil obyčejné lovecké SB Corony 4 mm (třeba u Šubrta ČB jsou za 6.70) a rozptyl bych reguloval čokama ...
mahatma

Příspěvek od mahatma »

z kupovaných SB corona 4 broky sú asi naj pomer cena/zastavovací účinok, ale správny rozpadlík si chce strelivo vytuniť sám. podľa môjho názoru takmer univerzálne strelivo na krátku vzdialenosť sa dá vyrobiť ak použijeme 2 - 3 kusy veľkých brokov 7 až 9mm a doplníme malými brokmi do požadovanej gramáže. buď necháme ako brokový náboj s istým rozptylom, alebo zalejeme včelím voskom a vznikne slug s veľkým zastavovacím účinkom...
čimango

Příspěvek od čimango »

viktor píše: par vetsich broku sahne dal, velkymi broky se i lovila i cerna. u nas zakazane.
Viděno na vlastní oči: lončák 60 kg, v prudkém běhu střelen na hlavu a krk brokovnicí ráže 20, broky 3,5 mm, vzdálenost cca 7 metrů. Udělal salto a zůstal ležet. Střelec se s tím pochopytelně nikde nechlubí. . .
devlop

Příspěvek od devlop »

omlouvám se za OT ale dotaz: proč je u nás lov černé (nebo i vysoké) zvěře broky zakázán?
pparatkoo

Příspěvek od pparatkoo »

Já loni vyhrál na mysliveckym plese v tombole lončáka a když jsem ho stahoval tak jsem z něj vyndal několik broků 8,6.
Takže tak :D
JaPi

Příspěvek od JaPi »

devlop píše:omlouvám se za OT ale dotaz: proč je u nás lov černé (nebo i vysoké) zvěře broky zakázán?
Asi zákonodárci o myslivosti něco věděli a tak chtěli předejít "trápení" zvěře. Pokud střílíš na 10 metrů, tak není problém, ale vzdálenost se v zápalu "boje" špatně odhaduje, takže pokud to bude 30, tak prase určitě poběží dále.
viktor

Příspěvek od viktor »

jo asi to bude tak, velku roli hraje vzdalenost a s tou samozrejme ucinnoste i velkych broku silene pada.
jo , myslel jsem s-ball celym nazvem s-ball platisc, z produkce SB ale uz se asi nevyrabi, nevim, litalo to fakt presne, ale jednak se hodne odrazel a potom byly obcas problemy s barvenim, repsktive spatne se dohledavala podle krve z postreleneho kusu..
resite home defense s brokovnici s kratkou hlavni, pri strelbe na par metru je fakt jedno co tam je, osobne bych byl spise pro male broky nez pro neco jineho, si to schlabne prubni s prknem, dverma, melounem, dyni a ja jeste nevim cim a strel do toho na 2 - 3 m a uvidis ze to je fakt jedno, bude to devastujici. jde spise o mozne odrazy atd..
viktor
„Strach ze zbraní je znakem sexuální a emocionální nedospělosti.“
Sigmund Freud
Bill Masen
Editor

Příspěvek od Bill Masen »

Jak je to s legislativou, můžu do toho náboje místo broků nasypat třeba ty mince?
A je možné tunit, tedy upravovat hotové pistolové střelivo?
prof. Orfanik

Příspěvek od prof. Orfanik »

Přidám se taky s jedním dotazem. Neví zde diskutující brokaři, kde na střední Moravě seženu brokové zápalky
boxer 5,3 mm? Pro zvídavé - mám 25 ks mosazných nábojnic.
krvfx
VIP

Příspěvek od krvfx »

Mám pocit, že do těch, co mám já (a plánuju je s černým prachem) patří dle informací z netu velká pistolová - ty by měli mít všude. http://www.midwayusa.com/product/165755 ... -1-2-brass

Velká pušková by měla být (snad) taky OK, měla by vydržet víc, je ze silnějšího plechu. Eventuelně se dají převrtat na klasickou 209, opět lze najít na netu.
Nicotinick

Příspěvek od Nicotinick »

Bill:
119/2002 Sb
§ 4
Zbraně kategorie A - zakázané zbraně ( a střelivo)
.
.
.
b) střelivo

1. se střelou průbojnou, výbušnou nebo zápalnou,

2. pro krátké kulové zbraně se střelou šokovou nebo střelou určenou ke zvýšení ranivého účinku,

3. které neodpovídá dovolenému výrobnímu provedení,

§ 28

Držitel ZP skupiny B, C.,E je oprávněn:

přebíjet pouze pro vlastní potřebu náboje podle technologických postupů, které udávají výrobci jednotlivých dílů nábojů,
"Konspirátoři jsou největšími optimisty. Nepřestávají věřit tomu, že ten bordel opravdu někdo řídí."
prof. Orfanik

Příspěvek od prof. Orfanik »

Díky moc, 209 mám pro případ rozpadu dostatečnou zásobu. Tyhle nábojnice jsem koupil (ať nedělám reklamu )
v jistém obchodě na severní Moravě, jejíž majitelé byli souzeni pro falšování zkušebních značek na zbraních dove-
zených z Germánie a jsou bohužel na zápalky 5,3 mm. Ještě jednou díky.
Bill Masen
Editor

Nicotinick píše: 119/2002 Sb
...náboje podle technologických postupů, které udávají výrobci jednotlivých dílů nábojů...
Zním, četl jsem, prošel jsem.
Znamená to tedy, že podle zákona nemohu do brokové patrony nasypat nic jiného, než kulaté broky, tedy ani slug vyrobený smícháním broků a voskovky, ani polskou posypovou?

Poloplášťová střela je povolené výrobní provedení, pokud tedy pilníkem vyrobím ze subsonicu poloplášť, je to v pořádku?
viktor

Příspěvek od viktor »

no to bych nedelal, pokud to udelas u strely pro kratke strelne zbrane mas nepovolene provdeni, viz zakon, pokud to udelas ze strely pro pusku pravdepodobne pujde presnost do haje, ledaze bys byl hodne dobrej s tim pilnikem ..
zajimave je to s naboji 537 mag ktere jdou pouzit jak do dlouhe tak do kratke, v revolveru pruser, v pusce ok. myslim treba SP, proste se zvysenou ranivosti
viktor
Sigmund Freud
Bill Masen
Editor

viktor píše:...u strely pro kratke strelne zbrane mas nepovolene provdeni, viz zakon...
A je někde nějakej seznam, co je povolené provedení? Poloplášťová střela je povolené provedení. Subsonic je povolené provedení. Jejich zkombinování už ne? Střelci na IPSC si přece taky přebíjejí na vlastní laborace.
viktor

Příspěvek od viktor »

nemam tady presne zakon, ale je to neco vy stylu ze jsou zakazny strely pro vyvolani sokoveho ucinku, tj napr komoly kuzel z dutinou, ISSC a prebijeni sem netahej, u prebijeni jde hlavne o cenu ( pro IPSC ) to ze vezmes pilnikem subsonika nebo cokoliv jineho tak to udelas s pranim zvysit jeji ranivost, tj mimo jine sokovy ucinek a ses tam..
Subsonic anel nebuta zrovan ta idelani strela pro sebeobranu pokud nechces zrovna strilet s tlumicem,, vetsinou nabijim naboje 9 para na podzvukovou rychlost, neni duvod to cpat na plno, tedy krome faktoru pro IPSC.
viktor
ps ., to nez si hrat s pilnikem a prekrocit zbytecne zakone neni lepsi koupit napr cernou mambu ?
Sigmund Freud
Bill Masen
Editor

Já bych to dělal za účelem snížení odrazivosti :angel .
Black Mamba nemá oproti subsonicu žádnou výhodu, spíš naopak.
V rejstříku rozhodnutí kategorizace je náboj od SB s poloplášťovou střelou uvedený jako vysloveně povolený.
Nicotinick

Příspěvek od Nicotinick »

O "dovoleném výrobním provedení" v případě pochybností expost rozhodne ČÚZZS ;) V případě průseru :D
"Konspirátoři jsou největšími optimisty. Nepřestávají věřit tomu, že ten bordel opravdu někdo řídí."
viktor

Příspěvek od viktor »

no osobne povazuji subsonic celkem na nic ale to je jen věc nazoru.
Pokud chces mit strelivo uciinne v cili a tim cilem bude clovek. Nakonec na nic jiného nejsou slizebni zbrane a delane. Tak potrebujes mit jednak energii a potom strelu co je schopna predat dostatek te energie cily.
Mamba je dost naslapana a ma vhodny tvar. Klasicka ogivalni 9 Luger není zrovna nic moc. Poloplaste SB rozhodne lepsi.
viktor
Sigmund Freud
Odpovědět