Náboje - zkušenosti a názory
- jolky palky
Re: Náboje - zkušenosti a názory
S těma SB mám soustřel na 100m, že 2 rány se vejdou pod 20-50-ti korunu. Já mám zkracovačku od Hornady a k tomu používá akku šroubovák. Jo a pak zabrousit ty hrany, teda odgrotit. Na to je buď něco ruční bazmek, nebo case prep trio od Hornady.
Tak asi potom střelu Lapua Scenar 155grs a hledat.....
IMHO:
Já mám rychloupínáky a jsem z toho takový rozpačitý....má to vakl a bajonet se uvolňuje (třeba mám blbý kus lisu). Můj další lis bude bez bajonetů- myslím si, že závit v závitu bude držet lépe....Ale ano ten bajonet je rychlovka výměna.
Tak asi potom střelu Lapua Scenar 155grs a hledat.....
IMHO:
Já mám rychloupínáky a jsem z toho takový rozpačitý....má to vakl a bajonet se uvolňuje (třeba mám blbý kus lisu). Můj další lis bude bez bajonetů- myslím si, že závit v závitu bude držet lépe....Ale ano ten bajonet je rychlovka výměna.
„Nestřílejte, vždyť jsou tady lidi!“
v kostce, prebijim 308 win,
Lee bajonety fungujou dobre,
lee taret press zvladne bez problemu 308, nabojnice musis mazat ! pak sily nejsou velke, kup si nahradni hlavu na nacpi tam rovnou celou sadu 4 matric Lee a vyhod tu tyc na otaceni, toc hlavou rukou,
pro semiauto a nebo "nove" nabojnice plnou kalibraci, pro opakovacku kalibraci jen krcku, je to mene nasilne a nemusis mazat.
v kazdym pripade serezat nabojnice na delku !
308 win Hi maj berdan, nejdou prebit.
strely od aresu litaj dobre, ale jsou citlive na prach a jeho mnozstvi.
viktor
u strobla je kurz na puskove naboje http://cs.strobl.cz/kurz-puska/
Lee bajonety fungujou dobre,
lee taret press zvladne bez problemu 308, nabojnice musis mazat ! pak sily nejsou velke, kup si nahradni hlavu na nacpi tam rovnou celou sadu 4 matric Lee a vyhod tu tyc na otaceni, toc hlavou rukou,
pro semiauto a nebo "nove" nabojnice plnou kalibraci, pro opakovacku kalibraci jen krcku, je to mene nasilne a nemusis mazat.
v kazdym pripade serezat nabojnice na delku !
308 win Hi maj berdan, nejdou prebit.
strely od aresu litaj dobre, ale jsou citlive na prach a jeho mnozstvi.
viktor
u strobla je kurz na puskove naboje http://cs.strobl.cz/kurz-puska/
„Strach ze zbraní je znakem sexuální a emocionální nedospělosti.“
Sigmund Freud
Sigmund Freud
- Nicotinick
Matrice ti stačí dvě, kalibrační full lenght (celoformátovací) + usazovací, do samonabíječky, jak psal Jolky, je výborná krimpovací neboli kleštinová. Máš možnost koupit sadu dvou od kteréhokoliv výrobce + crimp od Lee, nebo 3dílnou sadu Pacesetter od Lee.dracekvo píše:No vida, na zkracování sem úplně zapoměl. To je dobrá připomínka.
Prach si stejně navažuju na váhách i pro pistolový. Prachovač ani nemám. Nedostal sem se k jeho koupi a časem sem zjistil, že ho ani nepotřebuju.
Jo je to na M305, ale na terčovku. Nekropím s tím.
A ten lis, asi lepší bude uchycení matric na bajonet, jinak bych musel vždy matrice při každé výměně nastavovat, že?
Breech Lock neboli bajonet je vymyšlenina Leečka (respektive okopírování Hornady LnL), protože k matricím nedávají (na rozdíl ode všech ostatních výrobců) kvalitní kroužky s červíkama (šroubky), ale ty hliníkové atrapy s gumovým těsněním.
Běžně se to dělá tak že se matrice v lisu výškově nastaví a zajistí právě tím kovovým kroužkem a dotáhne červíkem na něm. Potom už se matrice mění vyšroubováním a zašroubováním nadoraz, výška je jednoznačně nastavená.
Máš možnosti:
1. Koupit lis s Breech Lockem + matrice Lee.
2. Koupit lis bez Breech Locku + matrice Lee + kovové kroužky. (RCBS, Lyman, Hornady...)
3. Koupit lis bez Breech Locku + matrice jiného výrobce.
Jinak jak už psali kolegové výše, na přebíjení puškových jednoznačně další robustní železný jednooperační lis O. Lee Classic Cast Press , Lyman Crusher nebo něco od RCBS.
S Viktorem naprosto nesouhlasím, Lee Turret (ani Classic ze železa) není na puškový stavěný, dřív nebo později ho totálně rozjebeš, zejména uchycení tyček v těle lisu na šroubech, vznikají tam dost velké páky mimo osu hlavního pístu, trpí převody atd.....
Pokud bys do budoucna zvažoval přebíjet třeba 2 puškové ráže, výborná věc jsou turetty - Lyman T-Mag, Redding T-7, RCBS Turret Press.
Do M305 je zbytečné vyhazovat peníze za kvalitnější střely než SB, ani Berger VLD ani Sierra Match King z toho 1/2 MOA flintu neudělá.

"Konspirátoři jsou největšími optimisty. Nepřestávají věřit tomu, že ten bordel opravdu někdo řídí."
von to Nicotinicku taret press v klidu vydrzi, to spise vystrilis tu pusku nez zrusis lis, ale ma asi pravdu v tom ze lide jou obcas fakt barbari. poradnej kus zeleza je kus zeleza.
dobra sada je treba tady http://cs.strobl.cz/lee-breech-lock-cha ... ess-kit-6/
a matrice http://cs.strobl.cz/308-winchester-lee- ... e-die-set/
viktor
dobra sada je treba tady http://cs.strobl.cz/lee-breech-lock-cha ... ess-kit-6/
a matrice http://cs.strobl.cz/308-winchester-lee- ... e-die-set/
viktor
Sigmund Freud
Sigmund Freud
- Nicotinick
Pokud mluvíme o desítkách a stovkách, možná ano. V tisícovkách nevydrží, věř mi, nějakej lis jsem už oddělal.

"Konspirátoři jsou největšími optimisty. Nepřestávají věřit tomu, že ten bordel opravdu někdo řídí."
A vy co už přebíjíte, kde mají střely za nejlepší cenu?
Nejvíc používám SeBe 2908 (147grs neboli 9.55g). V létě jsem kupoval ve Vlašimi 3.80 Kč/kus. Levnější jsou poplastované Aresy (mám 195 grs), lítají dobře, ale "čoudí".
Nejvíc používám SeBe 2908 (147grs neboli 9.55g). V létě jsem kupoval ve Vlašimi 3.80 Kč/kus. Levnější jsou poplastované Aresy (mám 195 grs), lítají dobře, ale "čoudí".
- Nicotinick
Je to všude +- pár desítek haléřů stejně. Co ušetříš na e-shopu to dáš (nebo víc) za dopravu.
Set je pro mě k ničemu. Váhy mám a prachovač nepoužívám.
No ještě budu přemýšlet, ale asi vemu jak jste to tu říkali. Tenhle obyč lis, do něho ty kroužky s červíkem, ten zkracovač na vrtačku a 4 dílné matrice.
Do podnikovky SaB to mám kousek, tak zkusím poptat za kolik je pustí. Nemaj tam náhodou zaměstnanci slevu?
Stejně nejdřív potřebuju jinou pažbu a pořádný kukátko, takže lis pořeším až na jaře.
No ještě budu přemýšlet, ale asi vemu jak jste to tu říkali. Tenhle obyč lis, do něho ty kroužky s červíkem, ten zkracovač na vrtačku a 4 dílné matrice.
Do podnikovky SaB to mám kousek, tak zkusím poptat za kolik je pustí. Nemaj tam náhodou zaměstnanci slevu?
Stejně nejdřív potřebuju jinou pažbu a pořádný kukátko, takže lis pořeším až na jaře.
co mi prijde pod ruku, sb 2908 147 grs ares 165 grs sieru , lapui scenar atd.. pros te co je to tam nacpu, sti hornady, sp a spc od sb 180 grs, monolity..
viktor
viktor
Sigmund Freud
Sigmund Freud
Volíte na nošení raději celopláště, polopláště, nebo subsoniky? A jakou gramáž, raději lehčí, nebo těžší střelu?
Je mi jasný, že je nejdůležitější:
1. zbraň (pistole) musí náboj spolehlivě přebít
2. musím ve stresu dobře trefit cíl
3. typ střely v měkkém cíli
Moje pistole žere všechno, co jsem do ní kdy dal, včetně přebíjenek, limitů a ruznejch komolejch kuželů, takže bod 1 přeskakuju a risknu nošení komolýho kuželu. Bod 2 nedokážu posoudit, dokud se člověk neocitne ve stresu.
Zatím nosím to, s čím většinou trénuju, převážně to je celoplášť Sellier & Bellot 7,5g FMJ, ale přemýšlím, že vyměním na nošení za poloplášt 6,5g SP, případně subsoniky. Na ty jsem četl o pár stránek dřív, že bez sluchátek tolik netrpí uši. Nemohu posoudit. Mě to do uší bolí stejně jako celoplášť/poloplášť. Kloním se spíš k lehčímu a rychlejšímu poloplášti. Nebo si myslíte, že 8g SP by byl vhodnější než 6,5g?
Docela by mě zajímala statistika, nebo anketa, co kdo za typ střely láduje do zbraně na nošení. Nezajímá mě značka výrobce, ale typ střely.
Viděl jsem, jak se subsoniky a polopláště chovaj v želatině, no žádná velká hitparáda oproti celoplášti, ale víc nám civilům zákon nedovoluje.
Je mi jasný, že je nejdůležitější:
1. zbraň (pistole) musí náboj spolehlivě přebít
2. musím ve stresu dobře trefit cíl
3. typ střely v měkkém cíli
Moje pistole žere všechno, co jsem do ní kdy dal, včetně přebíjenek, limitů a ruznejch komolejch kuželů, takže bod 1 přeskakuju a risknu nošení komolýho kuželu. Bod 2 nedokážu posoudit, dokud se člověk neocitne ve stresu.
Zatím nosím to, s čím většinou trénuju, převážně to je celoplášť Sellier & Bellot 7,5g FMJ, ale přemýšlím, že vyměním na nošení za poloplášt 6,5g SP, případně subsoniky. Na ty jsem četl o pár stránek dřív, že bez sluchátek tolik netrpí uši. Nemohu posoudit. Mě to do uší bolí stejně jako celoplášť/poloplášť. Kloním se spíš k lehčímu a rychlejšímu poloplášti. Nebo si myslíte, že 8g SP by byl vhodnější než 6,5g?
Docela by mě zajímala statistika, nebo anketa, co kdo za typ střely láduje do zbraně na nošení. Nezajímá mě značka výrobce, ale typ střely.
Viděl jsem, jak se subsoniky a polopláště chovaj v želatině, no žádná velká hitparáda oproti celoplášti, ale víc nám civilům zákon nedovoluje.
Buď opatrný v tom, co trénuješ, můžeš se stát opravdu dobrým, ve špatné věci!
Tony Blauer
Tony Blauer
Já jelikož nosím Makarova tak nabíjím 9mmM od SB, a to je FMJ. Ale u tohohle střeliva moc na výběr není.
v G19 jsem nosil subsoniky (magtechy), teď v Kahru PM45 nosím Black Mamby 

\(^_^)/
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
Nosim polopláště 95 gr. Magtechy. O něco našlapanější než vlašimky. 

Mám dotaz na tzv. magnetující střely, někde se to prezentuje jako výhoda že ty co "nemagnetují" neničí vývrt. Jde mi o pušky. Neumím si představit z jakýho materiálu by ty hlavně musely být, aby jim mohl škodit železný plášt (třeba sypané SB FMJ 223 nebo Barnauly FMJ 7.62x39). Pro normální hlaveň AK,AR to přece nemůže být problém, vždyt tvrdost materiálu hlavní je snad o dost vyšší?
Magneticky neni plast, ale jadro.
Mnoho vojenských nábojů východního bloku (ale nejen jeho) a i mnohé náboje civilní mají plášť z měkké oceli potažené tenkou vrstvou tombaku. Proto magnetují. Dělalo a dělá se to kvůli úspoře drahých barevných kovů. Že mají některé vojenské střely ještě jádro z měkké oceli kvůli úspoře olova je další věc.
mekka ocel,
no nic uz bych si mel zacit zvykat.
mnoho strel a to na celem svete ( ne jen východního bloku
) se vyrábělo, respektive jejich plaste takto. na plat mekkeho zeleza ( ocel ma vyssi obsah uhliku a nikdy nemůže byt mekka ) se placnul plat tombaku ( slitina medi se zinkem v ruznych pomerech , podle toho to tyke bylo barevne a mělo vlastnosti ) no a tohle prohnalo valcovaci stoloci tak dlouho az se to za A ) spojilo a B ) mělo tu spravnou tloušťku. mělo to docela dost vyhod.
a) bylo to lacine
b) mělo to docela dost dobrou odolnost proti korozi
c ) dobře to klouzalo hlavni
d ) neničilo to hlavne a vyvrt se nezanasel medi.. a jeich slitinami..
jenze pak vypukla histerie ak je to vse spatne a vůbec, něco jako se stalo třeba u vytahu, leta vse fingovalo bez problemu a nejednou byla všechny nebezpecny zaostaly a museli se vymenit, no a preslo se na jinen plaste, ne vždy to bylo k dobremu...
magnetem poznáš jak zelezo platovane tombakem tak strely s ocelovym jadrem.
viktor

mnoho strel a to na celem svete ( ne jen východního bloku

a) bylo to lacine
b) mělo to docela dost dobrou odolnost proti korozi
c ) dobře to klouzalo hlavni
d ) neničilo to hlavne a vyvrt se nezanasel medi.. a jeich slitinami..
jenze pak vypukla histerie ak je to vse spatne a vůbec, něco jako se stalo třeba u vytahu, leta vse fingovalo bez problemu a nejednou byla všechny nebezpecny zaostaly a museli se vymenit, no a preslo se na jinen plaste, ne vždy to bylo k dobremu...
magnetem poznáš jak zelezo platovane tombakem tak strely s ocelovym jadrem.
viktor
Sigmund Freud
Sigmund Freud
Takze se na plast pouzila slitina medi, aby se vyvrt nezanasel medi a jejimi slitinami?
Ano, správně, už by sis měl začít zvykat.viktor píše:mekka ocel,no nic uz bych si mel zacit zvykat.

Mohl bys trošku vysvětlit, co tím myslíš?JenDAG píše:Takze se na plast pouzila slitina medi, aby se vyvrt nezanasel medi a jejimi slitinami?
EDIT: sorry, už to vidím, počátek této myšlenky je u viktora.