Optimálna zbraň na medvede

Střelné zbraně - pistole, pušky, ale i kuše, luky, perkusní, atd. Diskuze pouze pro starší 18-ti let!
sigurd
Pohlaví: muž

Re: Optimálna zbraň na medvede

Příspěvek od sigurd »

Dík za tip, cena s tým materiálovým prevedením ok, aj typ rúčky vyhovuje (neznášam tú klasickú)- ešte nájdem, kde si to ohmatám, a jasná voľba :) .
Maximálna efektivita, a vždy trvale udržateľný rozvoj.
Hagen

Příspěvek od Hagen »

korth classic 44_magnum.jpg
Nebuď troškař :D .
Když už, tak už. Kup si revolver Korth Classic 44
(dělá se ve třípalci i čtyřpalci, a v Praze jsou oba ihned k dostání v TOPGUNS)
Cena vskutku lidová 184.100Kč.
sigurd

Příspěvek od sigurd »

To je ťažká, predražená hračka, to by som pre hmotnosť prestal nosiť- to je, ako KPZ, keď je dobre vybavená, a teda patrične ťažká, tak ostáva doma. Ja potrebujem ľahké, účinné, spoľahlivé "náradie", nie som fanda na zbrane, ale mám rád systém, kúp, vyskúšaj, ulož a zabudni- keď je to potrebné, vytiahnem a použijem.
A pozlátiť si môžem (ako chemik) aj celý nejaký krám z komisu + perleťové rúčky...
Čakám, že ta vyľahčená verzia s maximálne výkonným strelivom bude riadne kopať, ale na občasné použitie sa to zvládne- už som strieľal aj z titánovej survival brokovnice ráže 12 (hmotnosť 0,85kg), a dalo sa.
Hagen

Příspěvek od Hagen »

Asi nejhorší co se kopance týče jsem zažil Ruger Superredhawk Alaskan. Třípalec ve .454 Casull.
A i tak se dal vysypat celý válec do terče během 2-3 vteřin.
A pokud jsi ve stresu pod adrenalinem (zažil jsem párkrát takovou střelbu), tak ten zpětný ráz ani hluk výstřelu tolik nevnímáš.
A útočící medvěd udělá nejspíš obrovský adrenalin ;) .
Takže se .44 Magnum není třeba bát.
PaF

Příspěvek od PaF »

Ten SW 329 ve .44 Mag. se v kvalitním pouzdru dobře nosí a díky úchopu se s ním i dobře střílí, přestože je to "lehká" zbraň. A stress/revolver je lepší kombinace než stress/pistole, kde dost záleží na úchopu, aby nedošlo k závadě. Ale já jsem revolverový, tak je třeba mne brát s rezervou ;) .
Korth je krásná zbraň, ale do lesa nee, to je jako chodit po lese ve smokingu :lol: .
Fabulous_přeukrutný
Administrátor
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fabulous_přeukrutný »

Aktuálně na bazaru v Kentauru mají Taurus Tracker .44Mag úplně nový, nikdy nestřílený za hubičku.
jeniceek

Příspěvek od jeniceek »

Já bych se Taurusu v .44 doporučil vyhnout. Měl jsem dva a moc to netrefovalo.
Jako neznalý jsem to přisuzoval výkonné ráži ve 4" hlavni bez kompenzátoru.
Pak jsem vzal do ruky Ruger KRH 44 a ty výsledky na terči najednou padaly.
Nevylučuju, že to bylo rukama.
bivoj
VIP

Příspěvek od bivoj »

Tady v evropě je 44 Magnum dobrá hlavně pro zábavu (dobře to vím, mám Blackhawka i Redhawka v této ráži, oba v pětipalcích). Na "místní" medvědy stačí 10 mm Auto úplně s přehledem. Samozřejmě ne s náboji od Slabý & Blbý, ale náboji s výkonem blízkým původní specifikaci této ráže - tzn. např střela 180gr 390-400 m/s. Takže Glock 20 ideál (nebo pro ty, co jim Glock nesedí tak je spousta 1911 v této ráži). 10 mm Auto mám právě v 1911 a střílí se mi z toho podstatně komfortněji a hlavně rychleji a přesněji, než z těch revolverů v 44 Mag.

Také je třeba brát zřetel na testovací videa na YT, kde porovnávali právě 44 Mag vs 10 mm Auto při simulovaném útoku medvěda (tj. střelba na rychle se přibližující pohyblivý cíl) - a co se týče přesnosti a počtu zásahů byla ráže 10 mm Auto s přehledem naprosto jasným vítězem.

Viz např:
https://www.youtube.com/watch?v=wW4UPeZkGyM
https://www.youtube.com/watch?v=JiMjpa-Nsc4

atd...
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
Hagen

Příspěvek od Hagen »

Glock 20 se běžně nosí i jako dostatečná zbraň na lední medvědy, ačkoliv proti takovým "monstrům" bych výkonnější zbraň chápal.
V našich (Slovenských) končinách bych Glock 20 (eventuálně Glock 40) viděl jako rozhodně nejúčinnější.
Nicméně někdo nechce nejúčinnější zbraň. Chce zbraň pohodlnou na nošení, chce zbraň hezkou, chce zbraň výkonnou-což dává větší pocit bezpečí,...
Zasypat medvídka více zásahy 10mm Auto je zkrátka účinnější než se možná jen jednou trefit .44Magnumem.
A jako bonus se dá ráže 10mm Auto nosit i na běžnou obranu.
Ale to se už opakuji ;)
PaF

Příspěvek od PaF »

Rychlost a přesnost střelby není ani tak o zbrani, jako o tréninku. Třeba chybu v držení zbraně revolver odpustí, samonabíjecí pistole už ne tak snadno. Podstatné je taky, jak zbraň sedne do ruky apod. A to je zase o tréninku. Já ale Glockem nenastřílím, kdybych vystřílel vagon střeliva. Prostě mi nesedí. 1911 v 10mm asi dobrý, ale zase bych nechtěl nosit nataženo/zajištěno po lese (binec z roští před kohoutem). A zbraň, ve které nenosím v komoře, do krizovky nee.

Ten Taurus Tracker ve .44 Mag. by stálo zato zkusit. Ale měl jsem Raging Bull ve stejné ráži (mnohem masivnější revolver) a měl jsem strach, že se rozletí na kusy. Ale je to mnoho let a Taurus se od té doby zlepšil.
Hagen

Příspěvek od Hagen »

Rychlost a přesnost střelby je pochopitelně jak o tréninku, tak i o zbrani.
Nehledě na to, že třeba s tím Glockem 20 si natrénuješ a nastřílíš určitě víc než s .44Magnum.
Taurus se hodně zlepšil oproti minulým létům. Naopak Smith Weson už není co bejvávalo.
Mám Glock 20 i Glock 40
(střelba s Glockem 40 s náboji o výkonu přes 800 Joulů mi přijde pohodlnější a přesnější než s Glockem 17)
Mám i revolver .44Magnum ve třípalci, a 5,5 palec Taurus Raging Hunter ve .460SW Magnum.
V případě obrany před "naším" medvědem bych rozhodně volil jako první zbraň Glock 40, následoval by Glock 20, až potom .460SW a nakonec .44Magnum.
Nicméně jako primární zbraň bych použil sprej na medvědy, který mi přijde nejvhodnější a nejúčinnější.
Berte to nicméně jako můj subjektivní názor a pocit vycházející ze zkušeností se všemi těmito zbraněmi včetně toho spreje. (pochopitelně ne na ostro s medvědem)
PaF

Příspěvek od PaF »

No na ty slovenské míšany by měla stačit i plnotučná .357 Mag., která výkonově .10 mm Auto odpovídá (samo ne od Slabý a Blbý, ale třeba od Hornady). To pak dává šanci na rozumně nákladný 4" revolver.

Ten sprej bych asi neměl koule využít. Dokud to míšan nehrotí, je určitě lepší vycouvat, než ho vyprudit tím, že mu do tlamy nastříkám deodorant. A kdyby to už hrotil, věřil bych spíš včelkám. Bál bych se, že na změnu nástroje za zbraň už nebude kdy.
Hagen

Příspěvek od Hagen »

Ano, na naše "medvídky" je spolehlivá i .357Magnum (10mm Auto se jí více než vyrovná), ale buď ta rána musí opravdu "sednout", nebo těch zásahů bude zapotřebí více.
6-7.ran v revolveru versus 16-18 ran v pistoli ??? Snad jasná volba.
A ty spreje na medvědy fungují docela spolehlivě i na násobně větší medvědy, kteří chtějí člověka k obědu.
Naši "medvídci" člověka neloví. Jejich útok není kvůli získání potravy. A tím se ten útok trochu liší.
A pak taky záleží na člověku.
Dobře trénovaný střelec, perfektně zvládající stres, ... tam bych doporučil střelnou zbraň.
Pro ostatní (a tam Sigurd nejspíš spadá) bych doporučil ten sprej.
Já třeba nejsem kliďas, a ve stresu pod návalem adrenalinu bych se nejspíš netrefil.
Já bych tedy pro sebe volil ten sprej, a nebo zbraň (Glock20) kde bych směrem k méďovi sypal jednu ránu za druhou a doufal v zázrak.( nebo v rychlou smrt ;) )
Lumberjack

Příspěvek od Lumberjack »

V roce 1987 v Českém Krumlově vlezli do medvědího výběhu ožralý kluci (starší ročníky si možná pamatují). Přivolaní příslušníci VB dva medvědy zastřelili škorpíkem 7,65. Každej dostal tři rány s tím, že třetí byla pro jistotu (tatíkovi to tenkrát přišlo v kriminalistickém sborníku).
Já jsem dvakrát dostřeloval divočáka 7,62 Tokarevem a na pohodu.
Fakt myslíte, že je třeba řešit kanóny?
Ruskej Tokarev za 5000 peněz se sypanejma ruskejma šiškama za pár šušnů udělá parády až hanba a osm nábojů je až až. Pokud se méďa opravdu rozeběhne, tak stejně víc jak tři rány nestihneš.
sigurd

Příspěvek od sigurd »

Chlapi českí, mám pre vás smutnú správu - už vám čoskoro skončí obdobie, keď ste ohrozovaní len divokými zajacmi, v kľude teoretizovali o najlepšom spôsobe ochrany pred medveďom. Aj napriek sústavnej migrácii, a postupne sa zvyšujúcemu tlaku medvedích migrantov, sa v prirodzenom migračnom koridore Orava- Kysuce darilo súčasnej generácii poľovníkov 70+ udržovať populáciu medveďa z praktických dôvodov na minime. Súčasné generácie poľovníkov sú infiltrované "slniečkárskymi" jedincami, celkové vzťahy v spoločnosti sa negatívne zmenili- už si nikto nedovolí takúto regulačnú partizánčinu.
Podľa mňa už koridor Orava- Moravskoslezské Beskydy funguje (usudzujem podľa už hojného výskytu v západnej časti Kysúc). Tak vám prajem príjemné praktické skúsenosti.
Lumberjack

Tak ti Sigurde mockrát děkujeme 😃
Ale jak píšeš. Teoretizovat můžem jak chcem, ale když přijde z úzkejch do tenkejch, tak je člověk v řiti.
Když se na tebe méďa rozkulí ze třiceti metrů, tak máš asi tři sekundy času. Já si stihnu tak maximálně okrumplovat textil. Rozhodně ne, vytáhnout zbraň a nasypat do něj 10-15 ran :rofl
Hagen

Příspěvek od Hagen »

Lumberjack píše: 16.05.2025 14:19 V roce 1987 v Českém Krumlově vlezli do medvědího výběhu ožralý kluci (starší ročníky si možná pamatují). Přivolaní příslušníci VB dva medvědy zastřelili škorpíkem 7,65. Každej dostal tři rány s tím, že třetí byla pro jistotu (tatíkovi to tenkrát přišlo v kriminalistickém sborníku).
Já jsem dvakrát dostřeloval divočáka 7,62 Tokarevem a na pohodu.
Fakt myslíte, že je třeba řešit kanóny?
Ruskej Tokarev za 5000 peněz se sypanejma ruskejma šiškama za pár šušnů udělá parády až hanba a osm nábojů je až až. Pokud se méďa opravdu rozeběhne, tak stejně víc jak tři rány nestihneš.
Někde jsem slyšel, že člověka lze spolehlivě zabít ráží .22Long Rifle.
Nechápu tedy proč se někdo tahá s devítkou,viď??? :lol:
Takže ano, je třeba řešit dostatečně výkonnou zbraň. Mimochodem ráže .357Magnum a 10mm Auto není kanón.
To je služební ráže ;) .
Vsadit svůj život na prastarého Tokareva, který má sice vysokou průbojnost, ale malou ranivost???
Každého volba, ale cením si svého života trochu víc.
Ten méďa se někdy rozeběhne, a někdy se nerozeběhne. Někdy se nestihneš ani leknout, a někdy máš času habaděj.
Hagen

Příspěvek od Hagen »

sigurd píše: 16.05.2025 14:58 Chlapi českí, mám pre vás smutnú správu - už vám čoskoro skončí obdobie, keď ste ohrozovaní len divokými zajacmi, v kľude teoretizovali o najlepšom spôsobe ochrany pred medveďom. Aj napriek sústavnej migrácii, a postupne sa zvyšujúcemu tlaku medvedích migrantov, sa v prirodzenom migračnom koridore Orava- Kysuce darilo súčasnej generácii poľovníkov 70+ udržovať populáciu medveďa z praktických dôvodov na minime. Súčasné generácie poľovníkov sú infiltrované "slniečkárskymi" jedincami, celkové vzťahy v spoločnosti sa negatívne zmenili- už si nikto nedovolí takúto regulačnú partizánčinu.
Podľa mňa už koridor Orava- Moravskoslezské Beskydy funguje (usudzujem podľa už hojného výskytu v západnej časti Kysúc). Tak vám prajem príjemné praktické skúsenosti.
Tak konečně dobrá zpráva. ;)
Víc mě samozřejmě bude mrzet zastřelený medvěd, než nějaký sežraný dvounohý vobejda.
Medvědi jsou hned po psech má nejoblíbenější zvířátka. Čím víc medvědů-tím míň vobejdů. Halelujá :lol:
Lumberjack

Někde jsem slyšel, že člověka lze spolehlivě zabít ráží .22Long Rifle.
Nechápu tedy proč se někdo tahá s devítkou,viď??? :lol:
Takže ano, je třeba řešit dostatečně výkonnou zbraň
Jsme zase u teorizování. Já jsem ti uvedl praktický příklad o použití pistolové ráže na medvěda v naší republice. Já o jiném nevím. Pokud máš jiný praktický příklad, budu nesmírně rád, když mi rozšíříš znalosti.

Vsadit svůj život na prastarého Tokareva, který má sice vysokou průbojnost, ale malou ranivost???
Víš, tady se (pokud jsem dobře pochopil) řeší použití na medvěda a ne na člověka. Pokud se budeš snažit, dohledáš, že Tokarev, pokud se může dostatečně zavrtat (a to do medvěda může) vytváří při větší průbojnosti stejný objem vstřelného kanálu jako 45 acp.
PaF

Příspěvek od PaF »

Ale jo, Tokarev s nábojem v komoře a spuštěným kohoutem by určitě byla nejekonomičtější varianta. Srbské provedení má kapacitu 9+1 a je to novější zbraň, tak proč ne. Ale chtělo by to ruské vojenské střelivo s železným jádrem.
Odpovědět