Praky

Střelné zbraně - pistole, pušky, ale i kuše, luky, perkusní, atd. Diskuze pouze pro starší 18-ti let!
Odpovědět
Vito
Pohlaví: muž

Re: Praky

Příspěvek od Vito »

to vypadá moc dobře !!
na kolik tě vyšel materiál? poreferuj až to stvoříš jak to střílí :)
Krevel

Příspěvek od Krevel »

http://web.telecom.cz/jova1/index.htm jen pro inspiraci se podívejte na sekci prakostříl... vypadá to celkem zajímavě
DeadMan

Příspěvek od DeadMan »

2Vito: ty vyšlo to na pár kaček protože šroubky (i s oky), podložky a matice jsou strašně levné takže abych pravdu řek ani nevím cca 30,- Kč ??? fakt nevím ale ten profil který je na to potřeba jsem našel v garáži takže ten jsem nekupoval

dneska se pokusím to tak nějak lehce složit dohromady a dám foto rozpracované pracovní verze (předpokládám že to bude chtít ladit)
DeadMan

Příspěvek od DeadMan »

Zatím takhle a o víkendu to vyzkouším (ručka je dočasná)
Přílohy
IMG_5643_1.jpg
IMG_5644_1.jpg
maci

Příspěvek od maci »

maci

Příspěvek od maci »

Je vidět, že se to používá i k lovu menší havěti. A bezhlučně. O to asi v PA době půjde především.
Vito

Příspěvek od Vito »

jj, na lov malých pochutin je to skvělá věc. hlavně munice se ti všude válí tuny a zadarmo :)
střílel jsem z praku, který měl na sobě čistě jen leteckou gumu, na tu se na konci zahákla skoba (ohnutej hřebík s oběma koncema ostrýma) a tím se střílelo taky dost dobře. občas to z dřevěné desky nešlo rukou vytáhnout :) nevýhoda je ale v tom že je to tak 50:50 jestli se trefíš ostrou stranou. jinak na hlodavce a drobné ptáky by to mělo být dostatečně účinné.
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

čili takzvaný skobičák...tím jsme se bavili na základce na nudných hodinách...vidlice z pletacího drátu zcizeného babičce, akorát gumičky byly slabší, bo jsme tím stříleli po sobě. přesnost slušná
muzzleloader
VIP

Příspěvek od muzzleloader »

Skobicak jsme pouzivali taky,ale gumicka byla chycena jen mezi palcem a ukazovakem.
U hrebiku,praku a silne gumy,bych strach o ucinnost nemel.A bude jedno jestli cil trefi ostra nebo kulata strana.Ona by vlastne ani ta ostra trefit nemela.Skoba by mela letet bez rotace.
DeadMan

Příspěvek od DeadMan »

Takže prak jsem dokončil do střílejícího stavu a zde jsou první postřehy (taková malá vychytávka jelikož je profil z hliníku tak při dotahování na fest by se začal bortit ikdyž má tlošťku stěny 2mm tak jsem dovnitř nacpal podložky kdy jedna stála asi 0,20 Kč což je celkem 6,- Kč):

1) Je to ten nejlepší a nejsilnější prak co jsem kdy vyrobil ale je třeba podotknout že naposled jsem se o to zajímal tak před dvaceti léty ale i tak samotná konstrukce praku nemá chybu

2) Hranatá letecká guma 5mm co jsem měl doma je na to nejméně vhodná (je příliš dlouhá a to proto abych jí byl vůbec schopen natáhnout tak jak to má být = levá ruka maximálně napnutá vpřed a pravá ruka tahá střelu až za hlavu) s tím budu muset ještě laborovat ale obecně ke zlepšení přesnosti to chce rozhodně kratší a méně silnou gumu ale nátah musí zůstat stejný (nebo alespoň měsíc dva v posilovně :lol: ) a dle mého v pořadí druhá vhodná je kulatá ale nejlepší by byl asi thera band co používá Jörg Sprave (má to asi svůj důvod že to má skoro na všem co vyrobil)

3) To že střelivo je všude dostupné i v přírodě je fajn a je to pravda ale jen částečně protože na tvaru, hmotnosti a velikosti střely sakra záleží co se týče přesnosti a pokud má být střílení alespoň trochu konzistentní tak to chce si střely buď vyrobit nebo někde sehnat ještě teď (mám před domem hromádku štěrku a musím říct že jako střelivo tedy nic moc) odhaduji že ideální by byly ocelové kuličky cca 6-8mm

4) A teď jak se mi dařilo no s šutrama ze štěrku to nebyla žádná hitparáda a na 10m pet flaška byla úspěšnost zásahu cca 20% takže při současném skillu bych na veverku raději nalíčil past než abych jí naháněl s prakem (s foukačkou jsem o dost přesnější) ale jak už jsem psal pokud by se vychytala guma a používalo pořádné střelivo tak po nějakém tom intenzivnějším tréningu by se tím lovit drobnou havěť rozhodně dalo (jinak po hodině střílení mě ty moje kancelářské hnáty pěkně bolí a to je dobře protože je to další způsob jak si protáhnout nenásilně tělo :mrgreen: )

Jo a málem bych zapoměl max. dostřel (při 45°) s "ideálním" kamenem odhadem cca 80m.

Tož tak děcka no ;)
Přílohy
IMG_5665_1.jpg
IMG_5666_1.jpg
DeadMan

Příspěvek od DeadMan »

No včera mi to nedalo a šel jsem si ještě znovu zastřílet a trochu jsem laboroval.

Gumu jsem zkrátil ze 40cm (nátah byl 110cm za hlavu) na 30cm (nátah je 80cm k bradě) a řek bych že je to lepší (ideální by bylo tu 30cm natáhnout na 110cm ale to s touhle gumou nedám asi bych vyzkoušel žlutý thera band a případně přidávat vrstvy uvidím až tahle praskne nebo se nějak zničí).

Co se týče střeliva tak nejlepší ze štěrku se nakonec ukázaly křemeny (asi kvůli vyšší hustotě tím pádem i větší váze při malých rozměrech) navíc jsem u toho našel jeden pěkný pazourek což se hodí.

Postupně jsem se začal trefovat o něco častěji (bych řek že tak na 30% na 10m :mrgreen: ) ale s prakem to chce mít opravdu nastříleno ovšem když se člověk trefí tak to zas stojí za to viz. odřezek z trámu (14x16x60cm) a v něm důlky taže být to hlava no tak nevím nevím nechtěl bych to dostat.

Včera jsem si ještě nabral zásobů kamenů a udělal jsem dobře protože dneska bych na to potřeboval důlní kombajn :lol: ale zas na druhou stranu jsem tomu dnes moc nedal protože už mě fakt bolí každý sval :D
Přílohy
IMG_5660_1.jpg
IMG_5661_1.jpg
IMG_5662_1.jpg
IMG_5663_1.jpg
muzzleloader
VIP

Kamenama se neda cvicit,je to jen nouzovka.Pokud nebudes strilet opravdu pravidelne tvarovane strely,tak nedosahnes kyzene konzistence a presnost nikdy nezvladnes.Proste kazdej sutr poleti jinak.To,ze je to prak,neznamena,ze by nemel mit hlavni vlastnost strelne zbrane a to presnost.
Ostatne ja bych to tu uz davno prejmenoval na strelne zbrane.Neresi se tu jen palne,ale i vzduchove a mechanicke.
DeadMan

Příspěvek od DeadMan »

S tím střelivem (stejně velké a těžké kuličky) i názvem vlákna (střelné zbraně) máš rozhodně pravdu ;) :yes

PS hodně šišaté kameny ve vzduchu divně rotují (dostávají faleš) a lítají doslova za roh za zvuku takového nějakého hvízdání :lol:
muzzleloader
VIP

Kamarad treba z praku strili valecky,odpad z laseru.A ono to svete div se trefuje.Ona totiz ta rychlost je docela smesna a rotace docela pomala,proto i ta fales je minimalni.Ovsem oproti kamenum,je to preci jen pravidelnejsi tvar.
golfík

Příspěvek od golfík »

Alibabo,konečně jsem změnil uchycení gumy,co budu muset zhodnotit ,tak ty matky,určitě je musím naplnit olovem.Jsou lehké a lítaj jak chcou.Matek dvanáctek mám přehršel,proto to preferuji.Oblázky,které jsem tady viděl na fotu mě přijdou tak akorát střílet na vodu.
Přílohy
novéI 041.JPG
novéI 040.JPG
golfík

Příspěvek od golfík »

A ještě úprava proběhla v otočení sklonu vidliček,při napínání se mě vidličky vykláněly hodně na ležato,těď jsou proti a je to mnohem lepší.Pro stavitele a výrobce individuální práků je to možná dobrá prvotní pomůcka.(na druhém fotu,je to zřejmé) ;)
Heike
VIP

Příspěvek od Heike »

Docela mi tu chybí jako munice skleněné kuličky-takové ty klasické dětské. Kdysi jsem měl možnost střílet potkany, jelikož byli poměrně plaší a rychlí, po sestřelení asi tří kousků rybářskými olůvky byli opatrnější, dal jsem v šeru na místo kde třeba měli díru dvě odrazky nebo dva kusy bílého papíru, a při zpozorování potkana střílel mezi ně. Výhoda.-měl jsem naměřenou vzdálenost, a skleněnka pokud jsem minul se rozprskal o zeď, podlahu a střepy udělaly své. V PA si umím představit dát na zem zrní, za to cihlu, do které bych střílel, a lovit ptáky atd..kožichem střepy neprošly, vždy jen okem.
cunas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cunas »

Já střádám kuličky z ložisek a ze sprejů. Protože v práci máme sprejů velkou spotřebu (různé odmašťovače a čističe), tak mám měsíčně tak 20-30 kuliček do zásoby. V některých sprejích jsou i skleněné. Každopádně i s ložiskama mám slušný výběr od 4mm do 20mm :twisted:
Heike
VIP

Příspěvek od Heike »

To mě baví, zkoušet munici...asi nej u mě jsou olůvka, ložiskovky zase krásně hvízdají, co je milé jsou kuličky ze sádry, asi nejvtipnější bylo, když jsme likvidovali kupu prošlých pepřáků, nacákat to do baňky ze žárovky, strčit dovnitř drť molitanu, ta krásně nasála, a při rozbití se ty kousky rozlítly všude...
Rase
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rase »

Co ten podložkový prak naroubovat na rukojeť nože (místo rukojeti praku). Trochu celé to zařízení zmultifunkčnět :idea: Kdyby si s tím člověk trochu pohrál, tak by to šlo naroubovat i na starý zavírací nůž
Odpovědět