Jak velký arzenál a co v něm

Střelné zbraně - pistole, pušky, ale i kuše, luky, perkusní, atd. Diskuze pouze pro starší 18-ti let!
Odpovědět
Epicop

Re: Jak velký arzenál a co v něm

Příspěvek od Epicop »

Na rozpad.cz jsem narazil teprve nedávno, potěšilo mě že lidí co se zabývají myšlenkami přežití v případě nějakého výjimečného stavu či globální katastrofy nebo válečného konfliktu, je poměrně hodně. Myslím že je to dobře, pokud je člověk připraven, není pak překvapen :angel .

Volba arzenálu je věc velice kreativní a hodně subjektivní, těžko existuje ideální varianta, každý preferuje něco jiného, každý má jiný vkus. Pokud by člověk předpokládal, že by mohl v budoucnu mít potřebu bránit nějaké obydlí, tak je to celkem fuk, můžete si vybavit trezor rozličnými zbraněmi a dostatečnou zásobu munice. Mě osobně spíš zajímá varianta, že bych musel opustit obydlí bez možnosti přesunu vozidlem, zkrátka možnost rychlého úprku s tím nejnutnějším. Pokud budu předpokládat pomoc manželky, není šance se ověsit nějakým velkým množstvím rozličných zbraní. Nedokážu si představit, že bych toho táhnul víc, než jednu krátkou a jednu dlouhou zbraň. Krátkou bych osobně preferoval Glock 19, ten je tak akorát, do stehenního pouzdra, blbuvzdorná zbraň, léty vyzkoušené. Ve finále je to fuk, stačí cokoliv funkčního, co by bylo v pohotovosti na krátkou vzdálenost při bezprostředním ohrožení. Je zbytečný tahMat těžký pistole či revolvery, při plný polní je každej gram navíc znát. Ráži 9mm bych preferoval jednak kvůli váze a jednak kvůli maximální rozšířenosti a tedy možnosti případného sehnání další munice. Nebýt omezený váhou, volil bych Glock 21C, ráže .45ACP mi připadá na osobní obranu mnohem vhodnější. Otázkou je množství munice, viděl bych to maximálně 100ks. Jako dlouhou zbraň bych zvolil útočnou pušku, v mém případ 858 Tactical a to jednak proto, že jí mám a dále proto, že je opět jednoduchá, snese hrubé zacházení. Je možné jí samozřejmě vylepšit řadou moderních doplňků, ale myslím že sama o sobě funguje a je spíš důležité, jak jí dokáže člověk ovládat. Nikdo zatím nevymyslel nic lepšího než otevřená mířidla, na ty se člověk dokáže spolehnout vždycky. Sniperka to stejně nikdy nebude, tak proč na ní cpát drahý zaměřovače. Munici bych viděl tak 4 plné zásobníky + 1 ve zbrani a pak ještě aspoň 200 kusů do batohu. Víc už si nedokážu představit, pokud by člověk měl táhnout hromady dalších věcí pro přežití, i tak bych zřejmě s takovou zátěží daleko nedošel :sad . No a kdyby byla k dispozici manželka, či někdo jiný, asi by se hodilo něco na větší dálky, osobně bych preferoval Dragunov, snese hrubé zacházení a i když je dost ceněný, pořád to je snesitelný proti ceně moderních odstřelovaček. Jinak funkci zbraně na dlouhou vzdálenost určitě splní jakákoliv lovecká kulovnice opatřená kvalitním puškohledem. Tahat sebou brokovnici mi připadá zbytečná zátěž navíc.

Pokud bych nebyl omezen nějakým rozpočtem, tak bych se vybavil třeba úplně jinak, ale vycházím ze současné situace.

Závěrem bych rád vyslovil osobní přání, a sice, že snad výše uvedené nikdy nebudu potřebovat :sad . Vím, že současná společnost je dostatečně zhovadilá, ale zároveň věřím, že nikdo už nechce válčit a vzájemně si ubližovat. Na druhou stranu nevidím nic špatného či zvrhlého na tom, být připraven na určitou krizovou situaci a tou nemusí být hned nějaký válečný konflikt. Ono by stačilo např. kdyby v Praze vypadla v zimě na 5 dní elektřina. Každopádně při podobných událostech já osobně preferuju okamžitě zmizet na venkov, pokud člověk má kam. Myslím že na venkově se lidé víc podržej a jsou mnohem víc nezávislí.
cajgalamo

Příspěvek od cajgalamo »

Sniper114 píše:Tak já bych to viděl na nějaký derringer (ten budu teprve vybírat), pistoli a pušku. Už jsem hledal na internetu, docela se mi zamlouvá Ardesa Buckhunter pistole ráže .45, anebo o něco dražší Vortek ráže .50.
Docela by ma zaujímal dôvod, prečo si kúpiť jednoranku... ?
Radek07

Příspěvek od Radek07 »

ano - moje kombinace - G19, kosa a zkrácená kozlice s vyhazovači + dostatek krmiva :yes

Ještě uvažuji o přesné malorajdě
Venet

Příspěvek od Venet »

cajgalamo, možno preto, že dotyčný nemá zbroják, a ani si ho nemieni robiť. Alebo, to je "bumážkoproof" záležitosť ;)
Skalik
VIP
Pohlaví: muž

Příspěvek od Skalik »

Můj arzenál se momentálně skládá ze samonabíjecí pistole 9mm se zásobou střeliva v tisících (zbytečně moc), útočné pušky (kosa upravená s kolimátorem) se zásobou střeliva v tisících a opakovací dlouhé malořážky se zásobou střela v nízkých tisících.

Myslím si, že malorážka je spíš dobrá pro trénování protože standardní náboj od SB má na 100m pokles, že už to skoro optika nebere, HV je na tom líp, ale na velkou vzdálenost to prostě není. Spíš na lov menší havěti. Pro obranu uvažuji primárně kosu a pistoli.

Vzhledem k tomu, že bydlím na vesnici tak se primárně plánuji "zakopat" a nikam necestovat. V plánu mám pořízení nečeho co by bylo schopno operovat na delší vzdálenost. Je to jen o penězích. Takže buď opakovačku v 308W nebo pokud se zadaří samonabíječka v 308W na AR základu s dlouhou hlavní (20 - 24") a odpovídající optikou, aby byla možnost pokrýt vzdálenost kolem 0,5km.
nemo

Příspěvek od nemo »

myslím že by nebolo od veci keby každý zvážil aj to či naozaj unesie viacej zbraní (samozrejme aj patričné množstvo munície)...ved predsa nejdem plniť bojovú misiu ...zbran a naboje nieje to jedine čo si každy berie zo sebov. Za predpokladu že ostávam doma alebo na inom pevnom bode je to jasné - čím viac tým lepšie. ale za predpokladu ze budem stále v pohybe tak by som si asi silno rozmyslel či si zoberiem viac ako jednu...otazka je ktorú :o a čo s tymi ostatnými :roll: Asi by som úplne vylúčil dlhú a zameral sa iba na krátke (skryté nosenie). Dalej čo od zbrane očakávam: sebeobrana jednoznačne a prílezitostný lov. a dalšia podmienka aby sa to dalo utíšiť aj ked len provizorne ale dalo.
Aka zbran Vám vychádza najlepšie?
Radek07

Příspěvek od Radek07 »

G19 nebo kosa sklopka :twisted:
nemo

Příspěvek od nemo »

kosa by bola fajn ale tá váha streliva už menej... :D a G19 moc núdzovo ulmiť asi nejde....leda ze by si tam mal dlhšiu hlaveň...maš? :twisted:
Naposledy upravil(a) nemo dne 22.01.2014 15:23, celkem upraveno 1 x.
Skalik
VIP

Příspěvek od Skalik »

nemo: pokud budeš mít jen krátkou tak toho moc neulovíš a budeš ve velké nevýhodě. Kosa je použitelná do 300m (určitě se najdou tací co umí i víc), ale s pistolí nad 50m nevim nevim.

Já to beru tak, že v případě nutnosti opustit domov bych bral kosu (pažbu mám teleskopickou je pak překvapivě kompaktí), pistoli k pasu a drahá polovička by vyfasovala malorážku. Nepočítám, že bych se přesunoval sám a když tak kosa+pistole.

Možná při předpokladu přesunu spíše v obydlených oblastech a bez požadavku lovu tak místo kosy nějakou karabinu 9mm ala HK MP5 kvůli jedné munici. Ale kosa je kosa, výkon útočné pušky v malém balení.
nemo

Příspěvek od nemo »

Skalik súhlasim stebov ale ide o to pristúpiť na kompromis...výkon može do istej miery nahradiť presnosť alebo možstvo...
a loviť sa da kade čím...záleží na schopnostiach lovca....
Fabulous_přeukrutný
Administrátor
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fabulous_přeukrutný »

Už se to tu probíralo 1000x. Hmotnost kosa + zás. + 100 ks munice? To je prostě na přesun děsivé.
nemo

Příspěvek od nemo »

ved to sa snažím povedať ...kosa (a jej podobne zbrane) je sice učinná ale skor vhodná na ochranu pevných bodov.
Takže čo si zobrať na "cesty" aby ma to príliš neobmedzovalo, dlho vydržalo a malo požadované vlasnosti (sebeobrana,lov a moznosť utlmenia).... :?
the.marek
VIP

Příspěvek od the.marek »

Je miliarda možných scénářů, druhů přesunů apod. Navíc si nedovedu představit reálnou šanci takového toho "vezmu si na záda uzlíček do kterýho nacpu celej svůj domov a život a hurá do lesů"... Ale jestli je kosa těžka a velká a Glock zase malej a na prt, tak to co hledáš je SA 61 - Škorpion a nebo KPOS konverzi na Glocka ;)
Fabulous_přeukrutný
Administrátor
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fabulous_přeukrutný »

Lehká karabina ráže 7,62x25. To je odpověď na univerzální zbraň :mrgreen:
Terminated Account

Příspěvek od Terminated Account »

Pokud uvažujeme přesun je úplně nejlepší si na sebe všechno vytoužené vybavení navěšet a vyzkoušet v praxi. Přesun má také vždy jiné parametry a jiný cíl, takže je nutné uvažovat individuálně a přizpůsobit se dané situaci. Pokud potáhnou krajinou milióny nemrtvých, jak by si mnozí přáli, člověk se od hlavy k patě ověší železem. Pokud nastoupí okupace tak se pověsit železem nebude zrovna správný nápad. Nelze tedy paušálně tvrdit tohle je nejlepší.

V rámci vlastních pokusů není třeba nosit konkrétní zbraň. Váha a rozměry se dají nasimulovat. Po takovém testu každý pochopí, že není třeba bavit se teoreticky o tom jestli je lepší Mosin, malorážka, Glock, Kevin, prak či foukačka. ;)
štaflík

Příspěvek od štaflík »

Fabulous píše:Lehká karabina ráže 7,62x25. To je odpověď na univerzální zbraň :mrgreen:
Nene, 5.56 či 5.45 váží prd a umí víc. Usama, Sučka či Beryllium, toť volba džentlmena na piknikové procházky. :D
PaF

Příspěvek od PaF »

Fabiku, jestli tu karabinu v Tokarevu chystáš, napis si mne, mam stejny názor. :lol:
engelmann

Příspěvek od engelmann »

ahoj,jsem tu nový,tak jen krátce.Cz 85,cz 858v,Scmidt rubin k31 s optikou.Ke všemu pořádná zásoba munice.ještě plánuji pořídit pumpu brokovnici,samonabíjecí,ale neuvěřiteln přesnou pušku stgw 57 a přemýšlím ještě o cz p 09 a nčjakou malorážku,asi cz 455
Reno

Příspěvek od Reno »

Nenenene! :twisted: Všichni jste měkkejšové! :lol: Správný rozpadlík s sebou při postapokalyptickém pěším přesunu nese: Pistoli ráže 9mm Luger (na blízko), Sa-61 Škorpión (na trochu dál než pistole), Sa-58 nebo nějakou verzi Kalašnikova či AR-15 (do těch cca 300 metrů), samonabíječku nebo opakovačku s optikou ve výkonnější ráži než 7,62x39 či .223 Rem (střelba přes těch 300 metrů), brokovnici - pumpu, případně alespoň dvojku (pro hodně účinnou střelbu na blízko) a samozřejmě nějaké rezervní zásobníky a v součtu několik tisíc kusů příslušné munice... :lol: Dále ještě kuši (např. kdyby došly náboje) a několik nezbytně nutných chladných zbraní, tedy katanu, sekeru, utočný nůž, nařáďový nůž - a to by mohlo jako takové minimum stačit... :rock
engelmann

Příspěvek od engelmann »

A do batohu dělo,nejlépe danu.Nebo počkej,ještě líp atomovou bombu i s bombardérem :finger
Odpovědět