Čištění a konzervace zbraní
Re: Čištění a konzervace zbraní
Co říkáte na negativní hodnocení boresnaku? Dokonce jsou i názory, že je až škodlivý vůči ústí hlavně. Tak nevím co si z toho vzít. Někdo vychvaluje a někdo zavrhuje 

K Fabikovi:
aha, to jsem nevěděl ...
ale silicagel samozřejmě do pytlíku ke zbrani ....
a co takhle?
Jak už název napovídá, XXXX Studnařská pěna se používá na utěsnění stavebních segmentů proti pronikání vody, například u skruží studní, jímek, nebo při spojování kanalizačních rour.
Pěna je po vytvrzení vodotěsná (až do tlaku 0,5 baru). Odolává minerálním olejům, všem půdním bakteriím a kyselinám. Je určitě dobré zmínit, že po vytvrzení ji lze překrýt tmelem, omítkou, či nátěrem.
Jedná se o speciálně vyvinutou pěnu, která je odolná vůči trvalému působení vody.
aha, to jsem nevěděl ...
ale silicagel samozřejmě do pytlíku ke zbrani ....
a co takhle?
Jak už název napovídá, XXXX Studnařská pěna se používá na utěsnění stavebních segmentů proti pronikání vody, například u skruží studní, jímek, nebo při spojování kanalizačních rour.
Pěna je po vytvrzení vodotěsná (až do tlaku 0,5 baru). Odolává minerálním olejům, všem půdním bakteriím a kyselinám. Je určitě dobré zmínit, že po vytvrzení ji lze překrýt tmelem, omítkou, či nátěrem.
Jedná se o speciálně vyvinutou pěnu, která je odolná vůči trvalému působení vody.
- Fabulous_přeukrutný
- Administrátor
- Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
- Kontaktovat uživatele:
Ale houno
To jsou reklamni kecy. V idealnim pripade tesni, tak nejak, ale v zadnem pripade neni VLHKOTESNA a PAROTESNA. Coz my zrovna potrebujeme...
Me se osvedcilo (3 roky):
1. Promazat zbran do bezvedomi
2. Zabalit do bavlneneho hadru (udrzuje olej na zbrani)
3. Prilozit silikagel
4. Zabalit do silnostenneho pytliku a zalepit
5. Ulozit na misto se stalou teplotou
Muzes udelat pokus ve tvem sklepe se studankou
Co vydrzi tam, to vydrzi asi vsude.

Me se osvedcilo (3 roky):
1. Promazat zbran do bezvedomi
2. Zabalit do bavlneneho hadru (udrzuje olej na zbrani)
3. Prilozit silikagel
4. Zabalit do silnostenneho pytliku a zalepit
5. Ulozit na misto se stalou teplotou
Muzes udelat pokus ve tvem sklepe se studankou

Možná by stáli za to přibalit inhibitor koroze, třeba od firmy Zerust.
Pokud to táhnu v jedné ose s hlavní, tak myslím není důvod aby to ústí něco udělalo. Pokud bych to ústí použil jako kladku a táhl to našikmo, tak to už asi bude horší. 10/22 čístím právě jen snakem, a pak ještě na konzervaci flanelovým vytěrákem kápnutým Balistolem.Fenring píše:Co říkáte na negativní hodnocení boresnaku? Dokonce jsou i názory, že je až škodlivý vůči ústí hlavně. Tak nevím co si z toho vzít. Někdo vychvaluje a někdo zavrhuje
Sběratel zbraní, který má ve sbírce kousky o kterých se mi sice zdá, ale nikdy na ně mít nebudu mi řekl že mu na čištění bohatě stačí originál boresnake, bavlněný tampón a gun remedy. A to předesílám že on je na zbraně pünktlich.
Kolikrát mi říká že člověk nemá až moc podléhat reklamě a recenzím různých gun magazínů atd. Je to byznys a to že nekupuji karbonové tyče vytěráku, vodítka, bavlněné vytěráky bratru za 600kč a jiné vymoženosti, neznamená že nemám čisté a nepoškozené laufy.
Kolikrát mi říká že člověk nemá až moc podléhat reklamě a recenzím různých gun magazínů atd. Je to byznys a to že nekupuji karbonové tyče vytěráku, vodítka, bavlněné vytěráky bratru za 600kč a jiné vymoženosti, neznamená že nemám čisté a nepoškozené laufy.
-
- Pohlaví: muž
na vojne som sa naučit používať kus padákovej šnúry s naviazanými uzlami. hore sme to priviazali na vodovodné rúry , navliekli na hlaveň a prišlapli druhý koniec padákovky. po pár prieťahoch /pohyb so zbraňou/ sa vývrt leskol ako psie g...
na konzervovanie používam v lekárni zakúpený parafínový olej. je hustejší ako wd nezosychá a vytvára kompaktný film...
na konzervovanie používam v lekárni zakúpený parafínový olej. je hustejší ako wd nezosychá a vytvára kompaktný film...
Po shlédnutí některých videií na youtube jsem dospěl k názoru že někteří mají na čištění laufů státnice z vyšší dívčí a jsou tak trošku otroci svého kvéru ( několik lázní teplé vody, proplachování, mechanická část potom zase proplachování,olejování a vysoušení = 1.5 hod na střelnici a půl dne v
čištěním kvéru. To by mě moje tolerantní manželka asi už nedarovala.

Co se nevyčistí v prvních 10ti minutách, nestojí za další čištění 

Na dlouhodobou konzervaci rozmíchat včelí vosk s benzínem a zbraň potřít.Nechat uschnout (odpařit benzin).Odstranění se provádí štětcem v benzinu.Vytvoří se kompaktní pružná vodovzdorná vrstva.Tloušťku ochranné vrstvy lze regulovat dle množství benzinu.I takto ošetřená zbrań je stále připravena k okamžitému použití. Na čištění a krátkodobou konzervaci WD 40, příp Konkor sprej.
Pokud bych chtěl zbraň uskladnit na hodně dlouhou dobu,tak ji nechám lehce mastnou od oleje,dám do igeliťáku a vytáhnu vzduch.Rozhodně žádná záplava oleje.Mám amnestované kvéry,které byly v celtě za trámem 50 let pouze s gumovou krytkou hlavně a jsou v perfektním stavu.Pokud někdo bydlí v místě se zvýšenou vlhkostí a chce nějákou schránku,tak asi nejlevnější je novodurová trubka se zátkou.Vydrží dlouho.
čištění:nevím,co by na boresnake mělo ničit ústí hlavně.Jsou tam nějáké ocelové části?Já používám klasický ocelový vytěrák s nasazenou akvarijní hadičkou na těle vytěráku.Každý čistí kvér jinak a záleží,jestli jde o drahý kousek či pracovní pistoli.Pokud se střílí vojenskou municí se rtuťovou zápalkou,tak je zvýšená údržba nutná.Rtuť je vysoce korozivní.Každý kvér si ale čas od času zaslouží očistnou lázeň třeba v naftě.Dřevěné části je při větší údržbě lepší sundat a udržovat lněným olejem.Klasický olej na zbraně dřevo ničí,to černá,křehne a láme se.
čištění:nevím,co by na boresnake mělo ničit ústí hlavně.Jsou tam nějáké ocelové části?Já používám klasický ocelový vytěrák s nasazenou akvarijní hadičkou na těle vytěráku.Každý čistí kvér jinak a záleží,jestli jde o drahý kousek či pracovní pistoli.Pokud se střílí vojenskou municí se rtuťovou zápalkou,tak je zvýšená údržba nutná.Rtuť je vysoce korozivní.Každý kvér si ale čas od času zaslouží očistnou lázeň třeba v naftě.Dřevěné části je při větší údržbě lepší sundat a udržovat lněným olejem.Klasický olej na zbraně dřevo ničí,to černá,křehne a láme se.
Zdravím.michal píše:Na dlouhodobou konzervaci rozmíchat včelí vosk s benzínem a zbraň potřít.Nechat uschnout (odpařit benzin).Odstranění se provádí štětcem v benzinu.Vytvoří se kompaktní pružná vodovzdorná vrstva.Tloušťku ochranné vrstvy lze regulovat dle množství benzinu.I takto ošetřená zbrań je stále připravena k okamžitému použití. Na čištění a krátkodobou konzervaci WD 40, příp Konkor sprej.
V podstatě souhlasím ale na 100% pouze na krátkou dobu. Ten vosk je sice velmi kvalitní aleje to prevít na teplotu.
Pokud je v teplotě tak okolo 20-30 st. C žádný problém ale při teplotě pod nulou začíná i velmi čistý postupně křehnout.
Mám to z vlastní skušenosti našel jsem asi po dvou letech pár mezistěn (jsou to plásty vylisovaného vosku s nárysem buněk pro včeličky) v kůlně jen tak v papíře založené ve skříni. Po rozbalení se ty mezistěny, prostě rozlámaly na drobné kousky.
Dle mého názoru (neověřeno) tam dochází vlivem teploty k tzv. rekrystalizaci a vosk zkřehne.
Řešil bych to přídavkem nějakého konzervačního oleje a svařením dohromady. Třeba ten parafinový a nebo zkusit i Konkor WD 40 apod (pozor nezkoušel jsem). Zatím jsem pro dlouhodobou konzervaci používal směs ropné vaseliny, oleje (konkor) a benzínu. Vaselína s olejem se musí převařit aby v nich nebyla voda, s benzínem jsem to nezkoušel.

Miki.
To si musí každý vyzkoušet.Místo včelího vosku lze použít svíčku, parafin...Já jsem 100% spokojen s včelím voskem.
Jinak s tím ukládáním do hadru, igelitu...je tam nebezpečí myší či kun.Pokud se na to dostanou, tak obal prohryžou a obsah znečistí výkaly a močí a povrch je okamžitě poškozen hloubkovou korozí.
Jinak s tím ukládáním do hadru, igelitu...je tam nebezpečí myší či kun.Pokud se na to dostanou, tak obal prohryžou a obsah znečistí výkaly a močí a povrch je okamžitě poškozen hloubkovou korozí.
Nevíte někdo jaký závit mají běžné kartáčky k vytěrákům? Udělal jsem si krásný vytěrák a mohu si s ním tak leda vytřít... M3 ani M3,5 nepasuje... vypadá to na nějakýho anglána... tak abych věděl jaký šroubek shánět. Díky.
Mám dvě sady a každý ma jiný... 

Jestli to je osmina palce tak zkus FABORY,
některé šrouby mají skladem .
Ideál vzít sebou a na místě zkusit.
Já takhle sehnal ve Strašnicích na Praze 10 šroub na fotostativ,
co pasuje do otvoru foťáků.
Vypadá jako M6, ale dá se do M6 zašroubovat jen na 1,5 otočky
a byla to kupodivu několikakorunová položka.
Vyráběl jsem si hliníkovou redukci otočení šroubu na fotostativu o 90° pro montáž triedru, neb ty prodávané jsou plastové a třepe se to jak osika.
některé šrouby mají skladem .
Ideál vzít sebou a na místě zkusit.
Já takhle sehnal ve Strašnicích na Praze 10 šroub na fotostativ,
co pasuje do otvoru foťáků.
Vypadá jako M6, ale dá se do M6 zašroubovat jen na 1,5 otočky
a byla to kupodivu několikakorunová položka.
Vyráběl jsem si hliníkovou redukci otočení šroubu na fotostativu o 90° pro montáž triedru, neb ty prodávané jsou plastové a třepe se to jak osika.
Takže s kartáčky je to opravdu složité neb si každý výrobce dělá závit jaký chce - zde bych viděl prostor pro zásah EU byrokratů a zavedení jednotného závitu pro vytěráky... už už jsem se chystal napsat do Bruselu když jsem si uvědomil že je to zbytečné a že EU vlastně tento problém již řešit začala (návrhem protektorky Cecilie Malmströmové)...
Takže co jsem zjistil tak nejběžnější závity na kartáčcích jsou tyto:
M3 vnitřní
M5 vnější
Withworth 8/32
Withworth 10/32
Withworth 5/40
a kdový jaký ještě...
Takže co jsem zjistil tak nejběžnější závity na kartáčcích jsou tyto:
M3 vnitřní
M5 vnější
Withworth 8/32
Withworth 10/32
Withworth 5/40
a kdový jaký ještě...
Vytěrákové nestandartní závity hledejte v tabulkách jako UNF 10-32 ..to je cca. 4.7mm atd. kde UNF značí Unified National Fine a je to standart americký s úhlem profilu stejně jako u u závitu metrického, tj. 60°narozdíl od Whitworthova závitu s úhlem profilu 55°
Docela mně překvapilo, když jsem hlaveń silně prošmrdlanou boresnakem a prolitou Gunremeady projel vytěrákem s kouskem trička - úplně černý
Asi si pořídím takové ty ubrousky-patches do vytěráku. Nicméně boresnake docela zklamaly. Postupně jsem to vyzkoušel na 9, 7.62 a 5.56 mm se setjným výsldkem.
Mimochodem jak často perete své hady (ááno, myslím ty do kvérů)?

Mimochodem jak často perete své hady (ááno, myslím ty do kvérů)?
-
- Pohlaví: muž
Hada mám dost dlouho a ještě jsem ho nepral. Ale je fakt, že ho používám jen těsně po střelbě, když není výhled na čištění v klidu doma. Už se s tím tak nes*ru, ale vždycky čistím mosazným kartáčkem "pod olejem" (Balistol, Konkor, WD), párkrát protáhnu..., pak nylon, a pak udělám test protlačením několika špuntů vytvořených z papírové kuchyňské utěrky. Dokud nejsou čisté opakuji postup (většinou to 2x stačí). Ještě chci upozornit, že nejlepší výsledky jsou s kartáčky, které se v drážkách točí - mají možnost.