Zbraně našich předků
Re: Zbraně našich předků
Thunder:
Podle udané výšky by tě tipoval na krátký luk. Délka sériově vyráběných tradičních luků se pohybuje mezi 48"-72" podle typu konstrukce (dlouhý, rekurvní, jezdecký) pokud chceš klasický rekurvní, nejběžnější velikosti jsou 58", 60", 62"(někdy i 64"). Se 160cm pro tebe bude nevhodnější patrně krátký (58") luk, ale aby jsi měla jistotu, musíš znát svoji délku nátahu. Tu je vhodné změřit až po pár týdnech tréninku, pokud budeš měřit teď, budeš muset provést vícenásobné měrení a výsledky zprůměrovat, takto získáš ovšem jen představu o vhodné délce, protože u začátečníků se kotvící poloha vyvíjí a většinou se během prvního roku posune aspoň o palec. Pokud jde o délku konkrétního modelu na odkazu, nejsem si jistý, jaká se vztahují pravidla při určování délky u hybridu. Pokud je to podobmé jako u dlouhého luku, doporučil bych radši délku 66", ale ani 68" není chybou (větší komfort střely na ukor rychlosti šípu). Je třeba si uvědomit, že pravidla na uřčení správné délky nejsou tesaná do kamene. Většina výrobců se při určování pohybuje v rozmezí dvojnásobku délky střelce při rozpažení plus dva palce až jedna stopa (záleží jak moc svým výrobkům věří.) Celkově vzato, přepnutý nebo podepnutý luk není taková hrůza, jak by se z internetových diskusí mohlo zdát, takže se moc netrap jestli máš tu "jedinou správnou" délku protože ta správná délka je ta, se kterou se ti nejlépe střílí. Tabulku s dopoučenou délkou luku v závislosti na délce nátahu ber právě jen jako doporučení (mnoho profesionálních sportovců střílí z kratších i delších luků než doporučená velikost pro jejich délku nátahu.) Vypadá to, že sis před výběrem něco nastudovala, tvoje volba se zdá být rozumná i když na horní hranici možného. 30 liber nátahu je ok s tou délkou bych asi trochu váhal, 66" mi přijde vhodnější, pokud tedy nemáš ruce delší, než je pro tvoji výšku běžné. O luku který jsi si vybrala ti nic nepovím, u tradicionalistů v našem klubu jsem nic podobného neviděl. Co se samotného výběru týče, jako začátečnice prakticky nemáš šanci poznat, jestli ti luk sedí. Teprve až se tvoje technika rozvine a trochu usadí, začneš cítit, co ti chybí, co přebívá. Z tohoto hlediska bych, jako ostatní předemnou, silně doporučoval kurz pro začátečníky a členství v klubu. Dneska, v době volně dostupných publikací na internetu a youtube není nemožné se naučit střílet sám, ale osobní přístup je u takto individuálního sportu nenahraditelný. Kamarádi ti na tréningu pohlídají chyby v technice, budeš mít možnost vyskoušet si různé luky a konfigurace a ujasnit si kam chceš se svým příštím lukem směřovat a další. A ještě: jestli máš ráda dřevo a netrváš na konkrétním stylu luku, silně bych doporučoval rekurvní take-down luk v celodřevěném provedení s ILF sponama. Pro začátečníka je to nesrovnatelně výhodnější řešení, protože při přestupu na těžší tah stačí jenom měnit ramena. ILF je mezinárodní standard ve kterém vyrábějí prakticky všichni, takže jsou ramena levná a je z čeho vybírat. Naproti tomu tradiční luk z jednoho kusu musíš prodat celý, za zlomek původní ceny a ještě se ti bude špatne nosit.
Podle udané výšky by tě tipoval na krátký luk. Délka sériově vyráběných tradičních luků se pohybuje mezi 48"-72" podle typu konstrukce (dlouhý, rekurvní, jezdecký) pokud chceš klasický rekurvní, nejběžnější velikosti jsou 58", 60", 62"(někdy i 64"). Se 160cm pro tebe bude nevhodnější patrně krátký (58") luk, ale aby jsi měla jistotu, musíš znát svoji délku nátahu. Tu je vhodné změřit až po pár týdnech tréninku, pokud budeš měřit teď, budeš muset provést vícenásobné měrení a výsledky zprůměrovat, takto získáš ovšem jen představu o vhodné délce, protože u začátečníků se kotvící poloha vyvíjí a většinou se během prvního roku posune aspoň o palec. Pokud jde o délku konkrétního modelu na odkazu, nejsem si jistý, jaká se vztahují pravidla při určování délky u hybridu. Pokud je to podobmé jako u dlouhého luku, doporučil bych radši délku 66", ale ani 68" není chybou (větší komfort střely na ukor rychlosti šípu). Je třeba si uvědomit, že pravidla na uřčení správné délky nejsou tesaná do kamene. Většina výrobců se při určování pohybuje v rozmezí dvojnásobku délky střelce při rozpažení plus dva palce až jedna stopa (záleží jak moc svým výrobkům věří.) Celkově vzato, přepnutý nebo podepnutý luk není taková hrůza, jak by se z internetových diskusí mohlo zdát, takže se moc netrap jestli máš tu "jedinou správnou" délku protože ta správná délka je ta, se kterou se ti nejlépe střílí. Tabulku s dopoučenou délkou luku v závislosti na délce nátahu ber právě jen jako doporučení (mnoho profesionálních sportovců střílí z kratších i delších luků než doporučená velikost pro jejich délku nátahu.) Vypadá to, že sis před výběrem něco nastudovala, tvoje volba se zdá být rozumná i když na horní hranici možného. 30 liber nátahu je ok s tou délkou bych asi trochu váhal, 66" mi přijde vhodnější, pokud tedy nemáš ruce delší, než je pro tvoji výšku běžné. O luku který jsi si vybrala ti nic nepovím, u tradicionalistů v našem klubu jsem nic podobného neviděl. Co se samotného výběru týče, jako začátečnice prakticky nemáš šanci poznat, jestli ti luk sedí. Teprve až se tvoje technika rozvine a trochu usadí, začneš cítit, co ti chybí, co přebívá. Z tohoto hlediska bych, jako ostatní předemnou, silně doporučoval kurz pro začátečníky a členství v klubu. Dneska, v době volně dostupných publikací na internetu a youtube není nemožné se naučit střílet sám, ale osobní přístup je u takto individuálního sportu nenahraditelný. Kamarádi ti na tréningu pohlídají chyby v technice, budeš mít možnost vyskoušet si různé luky a konfigurace a ujasnit si kam chceš se svým příštím lukem směřovat a další. A ještě: jestli máš ráda dřevo a netrváš na konkrétním stylu luku, silně bych doporučoval rekurvní take-down luk v celodřevěném provedení s ILF sponama. Pro začátečníka je to nesrovnatelně výhodnější řešení, protože při přestupu na těžší tah stačí jenom měnit ramena. ILF je mezinárodní standard ve kterém vyrábějí prakticky všichni, takže jsou ramena levná a je z čeho vybírat. Naproti tomu tradiční luk z jednoho kusu musíš prodat celý, za zlomek původní ceny a ještě se ti bude špatne nosit.
Tak tomu se rika, Vycerpavajici odpoved.... 

Vypadá jako ruská protitanková PTRD-41
foto http://www.13thguardspoltavaskaya.com/u ... 280681.jpg
wiki http://cs.wikipedia.org/wiki/Protitanko ... ka_PTRD-41
foto http://www.13thguardspoltavaskaya.com/u ... 280681.jpg
wiki http://cs.wikipedia.org/wiki/Protitanko ... ka_PTRD-41
Mimochodem používá se na Ukrajině dodnes.
https://www.youtube.com/watch?v=dPHcxzJz-eU
https://www.youtube.com/watch?v=dPHcxzJz-eU
Jo, protože na probití pancíře BMP nebo BTR to stačí.
Dánský lukostřelec "znovu objevuje" jak se má skutečně ovládat luk v boji (jinak řečeno,mpoderní sportovni střelci apol. "neumí" efektivně bojově luk použít)
https://www.youtube.com/watch?v=BEG-ly9 ... l=84924572
https://www.youtube.com/watch?v=BEG-ly9 ... l=84924572

Hmm, akorát, že takovéto "bojové" využití luku je tak maximálně z kategorii fantasy filmů o Hobitech, nebo tak do cirkusu, nemá totiž žádné reálné historické podložení a je tak podle mě pouze produktem dnešní "filmovoherní" doby. V minulosti se luk používal v boji pouze třemi způsoby, první byl ten, že početné útvary lukostřelců na dálku po balistické křivce pouštěli mračna šípů na pozice nepřátel ( v Evropě např. bitva u Kresčaku ),další byli strážní "ostřelovači" např. na hradbách, nebo převážně na Východě, jízdní lukostřelba ( Mongolové ). Tohle video ( a nijak nesnižuji akrobatické zvládnutí a samotné "ovládání" luku ) je historická pitomost, čili nic "znovu neobjevuje", ale spíš vymýšlí. Pokud si to rozebereme pak je sice na videu efektní běhat 2m kolem figur představující nepřátele, poskakovat kolem nich a pálit do nich ze všech možných pozic lukem, ale je třeba si uvědomit, že v reálném světě ( a době ) by se k nim nikdy takhle nedostal, lukostřelci ( kušiníci ) byly na obou stranách konfliktů a než by to takto mohl použít byl by dávno jako jehelníček. Převeďte si to na to, že by neměl luk, ale moderní pistoli a ty protivníci taky, asi by mezi nimi takhle nehopkal. S přimhouřením obou očí bych si to možná dokázal představit jako nájezd bandity na neozbrojené civilisty, ale tam by se zase nemusel tahle předvádět. Čili za mě pouze efektní "cirkusové" číslo.
- Rase
- VIP
- Pohlaví: muž
- Kontaktovat uživatele:
Navíc používá reflexní luk, klížený ze všeho možného. Ty se v Evropě nikdy neuchytily především kvůli vlhčímu počasí.
Jediné co z toho videa má smysl je způsob jakým vkládá šíp a podobné detaily.
Za Války Růží v bitvě o St. Albans bojovali lučišníci i ve městě a stříleli na krátkou vzálenost, nebo ostřelovali pozice nepřítele přes domy.
Jediné co z toho videa má smysl je způsob jakým vkládá šíp a podobné detaily.
Za Války Růží v bitvě o St. Albans bojovali lučišníci i ve městě a stříleli na krátkou vzálenost, nebo ostřelovali pozice nepřítele přes domy.
čo sa Vám nepáči?
Dnes jednoznačne prevažuje u lukostrelby mierenka.
Z pohybom to je jednak zábavnejšie ale aj efektívnejšie. Pretože veľlý stojaci terč je najlepší terč.
Áno je trochu klaun, no a? Netvrdím že by som strielal všetko ako on, ale pár zaujímavých konštruktívnych myšlienok má.
Dnes jednoznačne prevažuje u lukostrelby mierenka.
Z pohybom to je jednak zábavnejšie ale aj efektívnejšie. Pretože veľlý stojaci terč je najlepší terč.
Áno je trochu klaun, no a? Netvrdím že by som strielal všetko ako on, ale pár zaujímavých konštruktívnych myšlienok má.
to GOD: Myslím, že to je z mého postu jasné, nijak nesnižuji jeho akrobatické schopnosti ani ovládání luku, ale je to ve vlákně "Zbraně našich předků" a je to popsáno jako že "znovu objevuje jak se má používat luk v boji", obojí není pravda, zbraň používá předků z Východu ( ačkoli kdo ví kolik mongolské DNA je po těch nájezdech v našich buňkách
) ani nic znovu neobjevuje. Jak jsem psal, pěkný cirkusový číslo. Dále nesouhlasím, že dnes převažuje "mířenka", ačkoli máš vlastně pravdu jen jsi to tak nemyslel, střelba lukem musí být vždy mířenka, i instinktivní lukostřelba je mířená jen je to x deseti tisíci výstřely do mozku zapsaný a opakovaný "postup". Jinak nevím jak u Vás, ale v ČR je naopak velmi mnoho lukostřelců ze sféry ( řekněme ) hobby, kteří pořádají turnaje, kde to rozhodně není jen o terčové střelbě ( to bude asi tebou míněná mířenka ), střílí se např. na postavy ( různě s postupem vpřed, nebo ústupem vzad ), střílí se na pohyblivé terče ( kyvadla, kutálející se terče, vyhazované do vzduchu, přibližující se ), střílí se na čas ( do terče nebo v pohybu na postavy ) a jiné podobné "vylomeniny".
Já naopak nevěřím, že to co předvádí by bylo v boji efektivnější, jak píšeš "velký stojící terč je nejlepší terč", ale v boji nikdo nestojí, je to vřava a chaos, takže naopak dobře stojící lukostřelec na nějakém ( např. ) vyvýšeném místě bude mít rozhodně víc šancí na zásah než hopkající Legolas.
to Rase : ano na to jsem zapoměl, nicméně se ( asi ) shodneme že ten boj v ulicích byl spíš o obezřetném pohybu vpřed než o artistickém hopkání po okolí
Takže naposledy nijak ho nehaním, je to jistě zajímavé a svým způsobem obdivuhodné artisticko-cirkusové číslo.

Já naopak nevěřím, že to co předvádí by bylo v boji efektivnější, jak píšeš "velký stojící terč je nejlepší terč", ale v boji nikdo nestojí, je to vřava a chaos, takže naopak dobře stojící lukostřelec na nějakém ( např. ) vyvýšeném místě bude mít rozhodně víc šancí na zásah než hopkající Legolas.
to Rase : ano na to jsem zapoměl, nicméně se ( asi ) shodneme že ten boj v ulicích byl spíš o obezřetném pohybu vpřed než o artistickém hopkání po okolí
Takže naposledy nijak ho nehaním, je to jistě zajímavé a svým způsobem obdivuhodné artisticko-cirkusové číslo.
- Rase
- VIP
- Kontaktovat uživatele:
neodpustím si ještě malý podotek.
Čekal jsem že vyskočí z letadla, postřílí letící hejno hus, nahodí padák, prolétne hořící obručí (přičemž si zapálí šípy) a těmito zapálenými šípy zasáhne barel s benzínem, který exploduje za zvuků dánské hymny. Naběhnou titulky a po nich upoutávky na nový film - Lars Andersen vs. Dr.Zlo
Vojsko v boji také muselo jít nějak řídit, nešlo jen tak vypustit 200 hopsalů a v případě potřeby k nim posílat spojky, kteří jim řeknu že se mají přesunout víc na pravé křídlo formace. Tohle je taková zvláštní aplikace kočovnické lukostřelby na tu evropskou. "když nemáte koně, stačí rychle běhat"
Čekal jsem že vyskočí z letadla, postřílí letící hejno hus, nahodí padák, prolétne hořící obručí (přičemž si zapálí šípy) a těmito zapálenými šípy zasáhne barel s benzínem, který exploduje za zvuků dánské hymny. Naběhnou titulky a po nich upoutávky na nový film - Lars Andersen vs. Dr.Zlo
Vojsko v boji také muselo jít nějak řídit, nešlo jen tak vypustit 200 hopsalů a v případě potřeby k nim posílat spojky, kteří jim řeknu že se mají přesunout víc na pravé křídlo formace. Tohle je taková zvláštní aplikace kočovnické lukostřelby na tu evropskou. "když nemáte koně, stačí rychle běhat"

To video není nic jiného, než sestříhané cirkusové číslo artistické střelby se slabým lukem, kdy nikdo z nás absolutně netuší, kolikrát se která scénka natáčela, než to konečně vyšlo. Celé to má necelých 6 minut, samotné záběry střelby z luku obsahují řekněme něco přes 4 minuty. Tak proč si ten "zázračný" lukostřelec na pouhých pár minut lukostřelby několikrát změnil triko, kalhoty a boty? Asi tušíme, že... Jinak z bojově - taktického hlediska je to z většiny absolutní nesmysl. Na ty vzdálenosti, co střílí, by jeho středověkým protivníkům stačilo pár rychlých pohybů a rozčísli by mu kebuli sekerou, nebo ho vykostili tesákem (když už jsme u těch zbraní našich předků). Pokud by měli i štít, byl by pro ně vyloženou chuťovkou. A to nemluvím o situaci, kdy by měl jeho protivník moderní pistoli, nebo dokonce třeba brokovnici...
Přestože nějaké zkušenosti s likem mám, tak bych artistické výkony toho šoumena na videu samozřejmě zopakovat nedokázal. Ale to rozhodně není důvod k tomu, abych onanoval nad nějakým cirkusovým číslem s tím, jak je ten luk skoro stejně efektivní, jako full-auto útočná puška... 

Máte někdo odhad, jak silný luk používá? Mně to na první pohled přišlo jako něco slabého, ale jelikož jsem střílel jen párkrát, tak to přesně nepoznám.
@Reno: V podstatě s tebou souhlasím. Hodně věcí natáčel určitě víckrát. Ten finální trik s vystřeleným šípem - jsem si jistý že to umí pouze za velice specifických okolností, jako: přesné načasování ve spolupráci s partnerem, uniformní balistická křivka, atd. I tak to je machrovinka, jako většina toho, co ukazuje. Neznám tradicionalistu, který by něco podobného dokázal (a že jich pár znám). Myslím ale, že jeho akční střelbu trochu podceňuješ. Ten jeho luk je samozřejmě slabý. Podle efektu na cíle bych odhadoval maximálně 40 liber a to na zabití do padesáti metrů bohatě stačí (nemyslím okamžité zabití) s takovými luky dobyłi mongolové půlku světa. Mě se ten jeho přístup k lukostřelbě líbí. Je to zábavné, akční, je to svěží vítr v zatuchlé bažině tradičích a moderních forem. Svým způsobem to je i inovativní. Pěkný mix lukostřelby a parkouru. Na kratší vzdálenosti může mít taková střelba devastující účinek, ačkoliv proti střelné zbrani bude lučišník vždycky v nevýhodě. V případě střetu s majitelem palné zbraně bych vsázel na toho, kdo vystřelí dřív.
To video mě tak vyhecovalo, že jsem se rozhodl natočit si vlastní trickshoot. Tak jsem zapíchnul do terče kus bambusu a zkusil jsem jestli ho rozštípnu na svoji obvyklou tréningovou vzdálenost 17.35m a... nic. Desítka ani X pro mě na tuto vzdálenos není zádný svátek, ale ten bambus odolal, ackoliv jsem ho několikrát škrábnul. Zajímavé bylo, že jsem si při tom dal dva robinhůďáky. Pohled na poškozené šípy mě natolik rozladil, že jsem se po hodině a půl mrzutě vrátil domů. Ostatně, při -1 to nebylo ve dvou trikách venku žádné terno.
Jeden z těch lepších nástřelů.
Edit: spravená fotka

Jeden z těch lepších nástřelů.
Edit: spravená fotka
- GreenScreen
Zdravím všechny.
Potřebuji se na něco zeptat ale z dob našich předků méně dávných cca 200 let. Dostala se mi do rukou tato zbraň. S největší pravděpodobností se jedná o soubojový wulf in suhl. Zámek funguje nádherně, akorát někdo svařoval zlomenou pružinu čímž ji vlastně oslabil. Trápí mě však jiný problém, jde vidět že zbraň si někdo hýčkal ale pouze jako okrasu na zdi. Hlaveň je poškozena lehkou důlkovou korozí ale pořád na tom není tak špatně aby nebyly znát stopy po nástrojích při výrobě (Hlaveň nemá drážky ani rovné ani zavinuté.) Při čištění mne napadlo že pravděpodobně poslední střelec který zbraň použil ji nevyčistil a draselná sůl vykonala své.

Mou otázkou je jestli je možno zbraň opětovně použít, případně jak hlaveň opravit (u ústí má průměr 15)
Další otázkou je (vím že se to dá sehnat na internetu) Jak velkou kuli nabíjet, jakou zrnitost černého prachu a jeho gramáž a to samé pokud budu chtít nabýt broky. Z čeho je nejlepší ucpávka a jakým tukem ji napustit (mám včelí vosk se sádlem)
Píši protože se snažím dostat ke konkrétnějším informacím. Poslední foto ukazuje stav hlavně, jde vidět i trubice vedoucí k zápalce. Děkuji
Potřebuji se na něco zeptat ale z dob našich předků méně dávných cca 200 let. Dostala se mi do rukou tato zbraň. S největší pravděpodobností se jedná o soubojový wulf in suhl. Zámek funguje nádherně, akorát někdo svařoval zlomenou pružinu čímž ji vlastně oslabil. Trápí mě však jiný problém, jde vidět že zbraň si někdo hýčkal ale pouze jako okrasu na zdi. Hlaveň je poškozena lehkou důlkovou korozí ale pořád na tom není tak špatně aby nebyly znát stopy po nástrojích při výrobě (Hlaveň nemá drážky ani rovné ani zavinuté.) Při čištění mne napadlo že pravděpodobně poslední střelec který zbraň použil ji nevyčistil a draselná sůl vykonala své.

Mou otázkou je jestli je možno zbraň opětovně použít, případně jak hlaveň opravit (u ústí má průměr 15)
Další otázkou je (vím že se to dá sehnat na internetu) Jak velkou kuli nabíjet, jakou zrnitost černého prachu a jeho gramáž a to samé pokud budu chtít nabýt broky. Z čeho je nejlepší ucpávka a jakým tukem ji napustit (mám včelí vosk se sádlem)
Píši protože se snažím dostat ke konkrétnějším informacím. Poslední foto ukazuje stav hlavně, jde vidět i trubice vedoucí k zápalce. Děkuji

Na strelectvi. Cz sekce black powder najdes vsechno mnohokrat napsane. Osobne bych se z toho bal strilet
GreenScreen ak nechces byt statistikou zranenych do zhovadilych antizbrabovych idiotov, neodvazuj sa z toho strielat. Bodova = dulkova hrdza je NEBEZPECNA. Oslabuje material zhubnym sposobom. Spoj sa na strelectvi.cz, alebo gunshop/forum.cz a opytaj sa ako tuto zbierkovu pistol vycistit a zavesit na stenu. Tormentacnou skuskou nabeton neprejde, roztrhne hlaven a bude po vcelku vzacnom kuse.
Prežiť !!!