Jak velký arzenál a co v něm
- Terminated Account
Re: Jak velký arzenál a co v něm
Podle mě nebude rozdíl mezi Tygrem a Takticalem až tak znatelný. Na 95% bude lepší mít v ruce tacticala. Těch zbývajících 5% nebude rozdíl mezi těmito zbraněmi až tak velký.
Tygr je jen o malinko přesnější puška. Sestavu bych raději doplnil přesnou moderní opakovačkou v silné ráži 308W a výše. Dále bych až tak nehleděl primárně na PA důvody, ale na to z čeho a proč chci střílet pro radost v běžném sportovním životě.
Sestava - Glock19, Škorpik, Tactical a přesná kulovnice pokryje všechno. Myslím že fanda do zbraní by v našich šířkách měl mít rozhodně jednoho tacticala v trezoru i kdyby z něj nestřílel a mělo se na něj jen prášit. To samé u mě platí u ČZ 75, ale proti gustu...
Tacticala nech v trezoru, těch 10 tis co jsi do něj nasypal tě nezabije a kup mu ruskýho bratříčka, nebo opakovačku.
Tygr je jen o malinko přesnější puška. Sestavu bych raději doplnil přesnou moderní opakovačkou v silné ráži 308W a výše. Dále bych až tak nehleděl primárně na PA důvody, ale na to z čeho a proč chci střílet pro radost v běžném sportovním životě.
Sestava - Glock19, Škorpik, Tactical a přesná kulovnice pokryje všechno. Myslím že fanda do zbraní by v našich šířkách měl mít rozhodně jednoho tacticala v trezoru i kdyby z něj nestřílel a mělo se na něj jen prášit. To samé u mě platí u ČZ 75, ale proti gustu...
Tacticala nech v trezoru, těch 10 tis co jsi do něj nasypal tě nezabije a kup mu ruskýho bratříčka, nebo opakovačku.
No s Tacticalem trefíš chlapa tak na 300m, když dobře. S Tigrem se slušnou optikoua a municí je 600m celkem v klidu a jsou potvrzené zásahy i přes kilometr. Tam je to ale už kombinaci extra dobré hlavně, kvalitního střeliva, Střelce s velkým S a štěstí. Pár dní se v tom teď válím a efektivní dostřel Tigra(=SVD) by měl být min. zhruba dvojnásobný oproti Tacticalu. .308 má poměrně drahé střelivo a balisticky je zanedbatelně lepší, než 7.62x54R. Pozor na to - Tigr není jako PSL (tj. velký Kalach), ale jde opravdu o SVD (tj. mj. oddělený píst od závorníku atd.).
Jasně, že bych si Tacticala rád nechal, ale spolu se vším, co k němu mám tvoří většinu nákupky Tygra. Přihodím optiku, pár krabic Ekstra nábojů a je to.
Beru to trochu i z pohledu: jak budu cenný a hodnotný pro případnou komunitu. Střelců s Tacticalem bude po vlastech českých běhat relativně dost. Dragunovů je přecijenom méně.
Upřimně řečeno - raději než Škorpíka na blízko bych bral krátkou FSN. Jenže spolu s nezbytným tuningem (kompík, pažbička, spoušť), jsem cenově zase úplně jinde...
Jasně, že bych si Tacticala rád nechal, ale spolu se vším, co k němu mám tvoří většinu nákupky Tygra. Přihodím optiku, pár krabic Ekstra nábojů a je to.
Beru to trochu i z pohledu: jak budu cenný a hodnotný pro případnou komunitu. Střelců s Tacticalem bude po vlastech českých běhat relativně dost. Dragunovů je přecijenom méně.
Upřimně řečeno - raději než Škorpíka na blízko bych bral krátkou FSN. Jenže spolu s nezbytným tuningem (kompík, pažbička, spoušť), jsem cenově zase úplně jinde...
- Terminated Account
Máš to ze svého pohledu promyšlené, tak proč to toho nejít. Nicméně bych si před koupí Tigra někde vyzkoušel na zmíněných 300m a dále. Buď tě to utvrdí v tvé tezi, nebo předejdeš zbytečnému zklamání. Samotného by mě zajímalo co udělá se soustřelem zahřátá hlaveň po pár ranách.
Edit: Máš někde blízko možnost dle libosti a kdy chceš střílet na 300m a dále?
Kosu si ale kurňa nech!

Edit: Máš někde blízko možnost dle libosti a kdy chceš střílet na 300m a dále?
Kosu si ale kurňa nech!

-
Ja bych rekl, ze Ludvikovice ma "za rohem"
Ja si taky udelam vylet abych mel jasno....i kdyz u me vede SVD, bohuzel mam z neho nastrileno jen mraky hodin v BF2, ale v reale jsem ho ani nemel v ruce 

Jak předeslal kolega, u baráku mám dvě třístovky. Což je sice málo, ale aspoň něco. Samozřejmě, že se zahřátím půjde rozptyl nahoru, ale ne více, než u jiných zbraní. Mě na tom láká jistá univerzálnost, kdy slušná palebná kapacita (samonabíječka se zásobníky) je kombinovaná s ještě snesitelnou vahou a rozměry (zejm. S kratší hlavní) a přitom to má o dost větší dostřel i průraznost.
Ještě mi přijde zajímavá srbská M77 v .308, která sice nebude přehnaně přesná, ale v poměrně malém balení má silný náboj a nestojí ranec. Bohužel o její přesnosti se nedá najít moc údajů.
BTW: měl jste někdo v packách toho polského RAKa, kterého mají na ZS? S Svd/Tigr je PDW skoro nutností a Mak je silnější, než Browning...
Ještě mi přijde zajímavá srbská M77 v .308, která sice nebude přehnaně přesná, ale v poměrně malém balení má silný náboj a nestojí ranec. Bohužel o její přesnosti se nedá najít moc údajů.
BTW: měl jste někdo v packách toho polského RAKa, kterého mají na ZS? S Svd/Tigr je PDW skoro nutností a Mak je silnější, než Browning...
To si myslím že jako PDW bude lepší kraťas nebo ultrakraťas SA.58 na osvědčený náboj 7.62x39. Já osobně tedy mám doma kraťase v Sa.58. I když teď jak byla v ZS akce tak i AKS-74U v ráži 5.45x39 může být zajímavá případně Zastava M92 podobná zbraň na oblíbený náboj(7.62x39).(Ta se má objevit v ZS běhěm měsíce dvou)
pokud "univerzál" tak proč né třeba toto? http://www.bvs.cz/ww_ii_samonabijeci_ku ... 1_308.html
Jo, ta je krásná. Koukal jsem na FNFAL už dávno. Docela hezké povídání k FN FAL/L1A1 je zde: http://stajnrt.blog.idnes.cz/c/279481/V ... apadu.html
Nicméně trochu mi vadí:
-zhruba stejná velká kráva jako Dragunov
-L1A1 je v palcích, ne metrická (problém s díly)
-přesnost nižší než Drag
-střelivo dražší
Ale každopádně krásný kvér, u kterého je dobře, že zde byl zmíněn.
Nicméně trochu mi vadí:
-zhruba stejná velká kráva jako Dragunov
-L1A1 je v palcích, ne metrická (problém s díly)
-přesnost nižší než Drag
-střelivo dražší
Ale každopádně krásný kvér, u kterého je dobře, že zde byl zmíněn.
Včera jsem si ji ošáhnul na střelnici a 5x si z ní bouchnul.No zlatá kosa.Tak skusim napsat moje pocity (jsem levák,tak se mnou nemusej praváci souhlasit).Z těch 5 ran se jednou sekla,majitel říkal že prej to dělá než se zahřeje.Na těch padesát m. jsem měl rozptyl asi tak 10cm. Rána to je vcelku příjemná ,spoušť taky docela ujde.Ovládání pojistky je pro mě na nic a taky se mi to blbě drželo-jsem zvyklej to držet co nejblíž zásobníku a vadila mi ta nosná páka a to předpažbí má taky děsnej tvar.Natahování mě taky nenadchlo Jo a nefungovala u toho střelecká pohotovost.Bylo to značený BVS,je to nák divně heftovaný že to nejde úplně rozebrat a prej se mu blbě čistí lauf a tím pádem taky bylo blbě vidět do spoušťáku.Když jsem do toho koukal ze spodu tak na pravý straně závorníku byl odlomenej kus takový krajní drážky (majitel o tom ani nevěděl).Takže já bych to nechtěl ani zadarmo.
U L1A1 není střelecká pohotovost. Prý ji Britové nechtěli (netuším proč). FNFAL jí má.
Jinak díky za info. Mám od sirikatových kolegů nějaké info k Tigrovi, tak ho pak hodím do vlákna o SVD.
Jinak díky za info. Mám od sirikatových kolegů nějaké info k Tigrovi, tak ho pak hodím do vlákna o SVD.
Co jsem zaslechl, tak ty FALky, ktery se dovezly jsou obecne velky srot skladany casto z vice kusu. Cimz se tu zbran nesnazim obhajovat, me taky nenadchla, ale mozna tam je zakopany pes u hodne zavad.
No nevim jestli to byla Britská nebo Belgie,ale před lučíkem to mělo bazmek,kterej jsem zmáčknul a ten podržel závorník vzadu.Celkově to na mě dobrej dojem neudělalo.
Teď jsem měl v ruce AKSU74 z multiagra, moc pěkná flintička. Hlavně mě překvapilo jak malá ta puška je - předpažbí je dlouhé sotva na šířku dlaně! Je to taková nenápadná ale výkonná mrcha pod bundu, krása 

To si piš že je to pěkná flintička. Taky už to beru jako osobní PDW kterou si dokážu představit i na čundr na obranu před pašíky. A že už jsem i potkal stádečka. Navíc v dohledné době i klesne cena nábojů. Předpokládám někam mezi 4-5 kč. Za jedovatou střelu už to za to stojí.. 

Docela mě zaujal tenhle kousek:
http://www.sa58.cz/products/ks-wz-96-be ... 45-460-mm/
Spolu se Zastavou M77 v .308 by to mohla být celkem levná a funkční dvojička na řešení řady situací. Na Beryl kolimátor (na 5.56 bych se nebál Vortexu) a na Zastavu POSP, min. 6x24, raději však 8x42.
http://www.sa58.cz/products/ks-wz-96-be ... 45-460-mm/
Spolu se Zastavou M77 v .308 by to mohla být celkem levná a funkční dvojička na řešení řady situací. Na Beryl kolimátor (na 5.56 bych se nebál Vortexu) a na Zastavu POSP, min. 6x24, raději však 8x42.
Řeší se to tu dokola, ale nadhoďme jednu konkrétní situaci:
Výchozí stav: Tactical tak na půl cestě k velmi dobrému doladění+mrtě střeliva, dílů a k tomu funglovka, nenamontovaná optika. K tomu cca 30k+ volných k dispozici. Chci mít DLOUHODOBĚ provozovatelnou výzbroj, řešící většinu možných scénářů a zároveň přinášející potěchu. Varianty, co mě napadají:
1.) doladit Tacticala (cca 14 000,-), koupit Škorpíka a levnou Zastavu M77 v .308
2.) doladit Tacticala (trochu méně) a koupit jetého Rem700+střední optiku, event. nového Marlina s optikou
3.) prodat vše (ano, rouhám se, ale jsem takový) a vzít nového Radoma Beryl+kolimátor a dokoupit buď samonabíjecí Zastavu v .308 (zde jistá drilovací a technická výhoda mít vše AK-based), nebo opakovačku v .308w
4.) koupit novou AR-based pušku s delší hlavní (asi CMMG, či Bushmastera)
Co se mi líbí na Tacticalu? V podstatě úplně vše (počínaje vzhledem, ergonomií a konče geniálním návrhem a udržovatelností), kromě tenké hlavně, ale budiž. Co se mi nelíbí na Tacticalu? Že je prostě mnohem dražší, než nová puška a že se na něj musí kupovat ty nejdražší kolimátory, protože jinak vše dřív, či později rozbije. Vyladěný tactical přijde na nějakých 38k, když si odpustím věci, co nepotřebuji, tak jsem pořád na nějakých 28-29k. Ale hlavně že je to stará zbraň, o které nevím, co se s ní 30-40 let dělo a jak se bude chovat za 20-30 let. Podotýkám, že jsem typ, který má rád věci na dlouho, ideálně aby po mně zůstaly dětem. Neberu úvahy typu - stát ti to za pár let sebere. A neberu úvahy ohledně láce 7.62*39, protože si myslím, že pár let se ceny potkají s 5.56x45 a 5.45*39. Díky za názor
Výchozí stav: Tactical tak na půl cestě k velmi dobrému doladění+mrtě střeliva, dílů a k tomu funglovka, nenamontovaná optika. K tomu cca 30k+ volných k dispozici. Chci mít DLOUHODOBĚ provozovatelnou výzbroj, řešící většinu možných scénářů a zároveň přinášející potěchu. Varianty, co mě napadají:
1.) doladit Tacticala (cca 14 000,-), koupit Škorpíka a levnou Zastavu M77 v .308
2.) doladit Tacticala (trochu méně) a koupit jetého Rem700+střední optiku, event. nového Marlina s optikou
3.) prodat vše (ano, rouhám se, ale jsem takový) a vzít nového Radoma Beryl+kolimátor a dokoupit buď samonabíjecí Zastavu v .308 (zde jistá drilovací a technická výhoda mít vše AK-based), nebo opakovačku v .308w
4.) koupit novou AR-based pušku s delší hlavní (asi CMMG, či Bushmastera)
Co se mi líbí na Tacticalu? V podstatě úplně vše (počínaje vzhledem, ergonomií a konče geniálním návrhem a udržovatelností), kromě tenké hlavně, ale budiž. Co se mi nelíbí na Tacticalu? Že je prostě mnohem dražší, než nová puška a že se na něj musí kupovat ty nejdražší kolimátory, protože jinak vše dřív, či později rozbije. Vyladěný tactical přijde na nějakých 38k, když si odpustím věci, co nepotřebuji, tak jsem pořád na nějakých 28-29k. Ale hlavně že je to stará zbraň, o které nevím, co se s ní 30-40 let dělo a jak se bude chovat za 20-30 let. Podotýkám, že jsem typ, který má rád věci na dlouho, ideálně aby po mně zůstaly dětem. Neberu úvahy typu - stát ti to za pár let sebere. A neberu úvahy ohledně láce 7.62*39, protože si myslím, že pár let se ceny potkají s 5.56x45 a 5.45*39. Díky za názor
-
Tak dnes jsem dostal ZP a muj plan je:
CZ 83 9mm Br - otec (po PA)
CZ 83 7,65 - pritelka (po PA)
CZ 75 9mm L - ja
CZ 858 - otec
Vepr Tactical Sniper Rifle 7.62x54R - az bude dostupny (nebo resit dovoz??) ja
Brokovnice....treba ta ukrajinska Fort co je v burze - kdo bude mit ruce a bude uvnitr budovy (hlidat schody
)
CZ 858 a CZ 83 9mm Br. uz v podstate je. Dostupnost streliva je momentalne sice horsi (9mm Br., 7,65), ale sel bych spis cestou mit vice razi, pro pripadny barter streliva atd. Predesilam, ze zbran pred PA budu nosit pouze zcela vyjimecne a da se rict jen na strelnici. Je to pouzitelne nebo mate vyznamne vyhrady?? Diky za nazory
CZ 83 9mm Br - otec (po PA)
CZ 83 7,65 - pritelka (po PA)
CZ 75 9mm L - ja
CZ 858 - otec
Vepr Tactical Sniper Rifle 7.62x54R - az bude dostupny (nebo resit dovoz??) ja
Brokovnice....treba ta ukrajinska Fort co je v burze - kdo bude mit ruce a bude uvnitr budovy (hlidat schody

CZ 858 a CZ 83 9mm Br. uz v podstate je. Dostupnost streliva je momentalne sice horsi (9mm Br., 7,65), ale sel bych spis cestou mit vice razi, pro pripadny barter streliva atd. Predesilam, ze zbran pred PA budu nosit pouze zcela vyjimecne a da se rict jen na strelnici. Je to pouzitelne nebo mate vyznamne vyhrady?? Diky za nazory
Myšlenka zbraní mnoha ráží kvůli barteru je imo zcestná. Běžné pistolové a puškové střelivo bude vždy velmi dobře barterovatelné.
V případě poruchy nebo havárie jedné zbraně ti takhle může zůstat spousta plonkového střeliva. Já jsem zvolil nejběžnější: 7.62x39 a 9L (+některé zbraně jiných ráží čistě pro zábavu).
V případě poruchy nebo havárie jedné zbraně ti takhle může zůstat spousta plonkového střeliva. Já jsem zvolil nejběžnější: 7.62x39 a 9L (+některé zbraně jiných ráží čistě pro zábavu).
Více typů střeliva na barter bych klidně pěstoval, ale ráže bych ROZHODNĚ sjednotil. CZ83 ve dvou rážích mi smysl nedává. 3xCZ75 v Lugeru by bylo výhodnější.
Já se zásadně zásobuju střelivem na které mám i zařízení ho plivající. Přijde mi k ničemu se zásobit střelivem, které v případě potřeby nemám jak sám využít.
Já hromadím 7,62x39, 9x19 a 22LR.
Samozřejmě pokud někdo má zásoby které se rovnají životnosti zbraní pak může mít smysl kupování i jiné ráže, ale to nepředpokládám, když náhradní kosa stojí okolo 5ti litrů
Já hromadím 7,62x39, 9x19 a 22LR.
Samozřejmě pokud někdo má zásoby které se rovnají životnosti zbraní pak může mít smysl kupování i jiné ráže, ale to nepředpokládám, když náhradní kosa stojí okolo 5ti litrů