Nejlepší samonabíječka ve výkonné ráži?

Střelné zbraně - pistole, pušky, ale i kuše, luky, perkusní, atd. Diskuze pouze pro starší 18-ti let!
Odpovědět
Ježura
VIP

Re: Samonabíjecí "sniperky" - DMR

Příspěvek od Ježura »

Mraku na draka budeš asi dlouho čekat. Co ti budu povídat. Stále to hlídám. Drak je u nás dost horký zboží ať se objeví kdekoliv za chvilku je po něm. A z Ruska něco dovést no.. to dřív bude čert v pekle jezdit na bruslích.
Ještě bych doplnil srbskou verzi draka M91.
http://www.zelenysport.cz/pusky/m91-ods ... ka-special
Cena docela humr ale budou to funglovky a je to na náš oblíbený náboj 7.62x54r
štaflík

Příspěvek od štaflík »

Zastava se v .308w začala dělat až po válce (samozřejmě myslím jugoslávské :-)) a pouze v civilní verzi M76 LKP nebo LMK nebo tak. Ta zlá Zastava z balkánských fotek je zásadně mauseří.
V .308w bude (?) na ZS údajně nová Zastava M77, což je Kalach s dlouhou hlavní, ale ne tak dlouhou, jako má M76 či Drak. 500mm. Na druhou stranu .308w z 500mm laufu taky není zrovna vzduchovka. Přesnost jsem zatím nikde nenašel. Za 13k bych tomu lecos odpustil...V .308 je otázka, zda Zastavu, či Norníka.
Jinak mám podezření, že za to zdražení Exter můžu já :oops: Nechtělo se mi věřit, že jsou to Extry za 7, tak jsem ptal, jestli jsou to fakt Extry se žlutým čumákem a místo odpovědi stály druhý den o tři koruny víc... a fčíl do mně.
Naposledy upravil(a) štaflík dne 13.09.2013 14:13, celkem upraveno 1 x.
MrPorter
Pohlaví: muž

Příspěvek od MrPorter »

A co taková H&K MR308? To je můj sen, bohužel i s odpovídající snovou cenou. Ale přemýšlím, co bych radši v PA tahal, jestli tu anebo raději menší lehčí Steyr Scout (s oželením samonabíječky).
štaflík

Příspěvek od štaflík »

Udělal jsem si takový lehký přehled aktuálně (relativně) dostupných levných silných samonabíječek v ČR. Snad to bude pro někoho užitečné.
V .308w
Levné:
Norník M-305(M-14) vs. Zastava M77 (nové pušky s tím, že Norníka ZS/Beareka slibuje za 12500,- a všichni ho mají za 21000,-) vs. L1A1. Můžeme k tomu počítat i Saigu .308w, která má ale krátkou hlaveň a lisované tělo (sice z principu konstrukce AK to ničemu nevadí, ale u silné pušky bych preferoval frézovaný rám). Tigr v .308w.
Dražší:
Remington Predator (event. další klony AR-15, např. od DPMS či CMMG) nebo Molot Vepr, zejm. s dlouhou hlavní (asi nejkvalitnější klon AK, frézování atd.)

V 7.63x54 (bohužel zde jsou pušky dražší :-(() - pomineme-sli superlevné SVT-40, jejichž užití v roli DMR je diskutabilní.
Levné:
Tigr (23000,-) vs. Romak (29000,- i s nevalnou optikou)
Dražší: SVD (blbě se shání a jsou jeté vs. nová Zastava M91 (62000,-)

Mauser (8x57):
Zastava M76 (i optikou za 22 000,-) - jetá puška s problematických střelivem.

7.5x55

Švýcarské StGw57 (normální + těžká hlaveň). Jeté, ale asi výborné pušky na drahé střelivo. (Zde:http://www.gunmaster.cz/index.php?optio ... &Itemid=91 k ní zajímavé povídání)
Naposledy upravil(a) štaflík dne 15.09.2013 14:23, celkem upraveno 1 x.
Ježura
VIP

Příspěvek od Ježura »

Ještě z říše snů bych doplnil pušku Heckler & Koch G3... z říše snů proto že ještě není v samonabíjecí verzi a tudíš k sehnání. Ale kdo ví? Třeba nás jednou v zeleném sportu překvapí. Ono přece jen je to jedna z nejrozšířenějších pušek na světě a na dobrý náboj.
Kublajchán

Příspěvek od Kublajchán »

Ježura - existuje její samonabíjecí verze (už si nepamatuji název) a v zeleným sportu jí měli (2 nebo 3 roky zpět) s příslušenstvím za cca 80 000.
Reno

Příspěvek od Reno »

Ta puška se jmenuje Izhmash Tigr, takže musíš "googlit" tigra a ne tigera... ;)

Nějaké odkazy např. ZDE.
štaflík

Příspěvek od štaflík »

goral píše:
štaflík píše: V 7.63x39R (bohužel zde jsou pušky dražší :-(() - pomineme-sli superlevné SVT-40, jejichž užití v roli DMR je diskutabilní.
Levné:
Tigr (23000,-) vs. Romak (29000,- i s nevalnou optikou)
Dražší: SVD (blbě se shání a jsou jeté vs. nová Zastava M91 (62000,-)
predpoklada ze jsi myslel 54R, zadopade byly by nejake linky? Snazim se googlit nekde toho tigera a nic.
No, samozřejmě 54R-opraveno.
Tigry se sklopkou prodává Alfatactical v Plzni, Martínek nabizi i pevnou pažbu za 23,- Od SVD se liší absencí montáže barometru a úsťovou brzdou. Dělá se s hlavněmi 530 a 620 mm.
Terminated Account

Příspěvek od Terminated Account »

V těchto kvérech se necítím býti odborníkem, ale co třeba Remington® R-25™ Tactical Semi-Auto Rifle http://bazar.hunting-shop.cz/inzerat/63999-prodej/

308W je myslím ideální rozpadlický náboj.
MRAK
VIP

Příspěvek od MRAK »

308W určitě výbornej náboj ...

nicméně kulomeťák waršavský smlouvy (7,62x54R) je podle mě víc rozšířenej ..... a někdo prostě jede v týhle ráži

je to podobný jako souboj .223Rem versus 7,62x39 o level níž

ale abych nebyl OT ... ta R-25 je nádherná záležitost, ale koncepčně vychází z AR15, jen je na větší náboj ..... takže bych u ní předpokládal vysokou náročnost na údržbu, čistotu a pod .... viděno "rozpadlickou optikou" , já bych dal přednost prověřeným nesmrtelným ruským zbraním (a jejich klonům) .... a jsme zase u 7,62x54R ;)

(hlavně mi prosím nepřipomínejte že 7,62x54R není kulomeťák, ale puškový náboj, známý ještě za cara ... já to samozřejmě vím .... ten "kulomeťák" jsem uvedl pro jeho předpokládané množství v našich končinách)
štaflík

Příspěvek od štaflík »

Toho Remingtona jsem zmiňoval ve svém přehledu a má velmi dobrou pověst (na rozdíl od řady věcí od Remu). Dělá ho totiž DPMS s tím, že údajně ho dělají s vyšší kvalitou, než zbytek své produkce (DPMS a Bushmaster patří pod Rem). Má 20" volně plovoucí kovanou hlaveň a zatím ve třech testech, co jsem prolítl, tak střílí celkem spolehlivě subMOA. Tohle je skoro víc odstřelovačka nižší třídy, než DMR.

Vepr v 7.62+x54R by byl prima, ale zatím jsem neviděl, že by ho k nám někdo dovážel. Všechno jen 7.62x39 nebo .308w.
GOD
VIP

Příspěvek od GOD »

ja mám len pár rámcových otázok:
proti ako odolnému cielu má DMR byť?
o aký rozsah vzdialeností sa má jednať?
proti akému počtu?
prečo samonabíjacia?
goral

Příspěvek od goral »

ve zkratce:

DMR je US nazev pro ostrostreleckou pusku.
Do tehel kategorie spadaji samonabijeci pusky s delsi hlavni (presnejsi, tezssi). Typicky v nasich podminkach Dragunov, pripadne u americanu M14/M21/EBR.

V CZ terminologii se pouziva odstrelovac, ale toho US rozlisuje jeste dale - CZ/SK ne. U US miva odstrelovac vetsinou opravdovou odstrelovacku (kulovnice, mauser mechanismus apod.), operuje ve dvojici a vetsinou zcela samostatne. Designated marksman/ostrostrelec operuje v ramci druzstva (pechotniho, pruzkumneho atd.) vice mene v tymu i kdyz s jistou mirou samostatnosti.

Urceni je tedy proti zivym cilum, presna strelba na cca 200-600 metru, predevsim dulezite cile (velitel, radista atd.). Neni pozadovana strelba na vyssi vzdalenosti a spise je treba rychlejsi kadence, v pripade nutnosti zacleneni do sestavy.
GOD
VIP

Příspěvek od GOD »

v PA je DMR proti akým cielom?
aká je ich odolnosť? sú chránené ? ako ? čím?
prečo vyššia kadencia?
proti akému počtu?

rámcová pripomienka k rozdeleniu.: mal som za to že už na 300m to chce strelca a pozorovatela.
goral

Příspěvek od goral »

Tak to se obavam, ze na toto si musi odpovedet kazdy sam :)

Ja treba DMR pro nejakou PA dobu mam na nizssim stupi v zebricku, nez klasickou pakovku. Kazdy vidi priority jinak.

To rozdeleni ber jako zrkatkovite - nechtelo se mi strachat do manualu a hledat presny rozdil (ostatne to ani nema smysl, kdo vi a kdo to zajima, ten vi - ostatni to asi ani vedet nepotrebuji), kazdopadne na 300 metru dle moji zkusenosti clovek jeste spottera nepotrebuje.
štaflík

Příspěvek od štaflík »

Já jsem o PA DMR-like pušce přemýšlel v intencích:
-v řadě situací a scénářů nelze běhat s arzenálem (min.: silná vzduchovka/malorážka/pumpa/Kosa/opakovačka)
-líbila by se mi zbraň, se kterou by se dalo držet na distanc 90% potenciálních zlobiváků (Sa, AK) v PA
-ovšem zbraň, s přijatelnými rozměry a hmotností
-a slušnou palebnou kapacitou (samonabíječka, zásobníky)
-k tomu slušný potenciál na lov
-a zábava v předPA

Jedna možná cesta je zpřesněním běžných ráží (delší AR-15 klon), 5.56 Sa58 od GE...
Nebo samonabíječka na výkonnější náboj.
Terminated Account

štaflík píše:Toho Remingtona jsem zmiňoval ve svém přehledu a má velmi dobrou pověst ...
Přehlédl jsem :head

Nicméně nic moc o této kategorii nevím, nic jsem nestudoval, ale z vyhodnocením letmého přehledu u mě vítězí Remoš. Na druhé místo bych dal Zastavu.

Dragunov a jeho klony jsou v naších zeměpisných šířkách pro mě spíše fandovská záležitost s nadhodnocenou magickou hodnotou. Kdybych bydlel na Balkáně, měl bych doma Draka za jednodenní plat.
Terminated Account

U Fn Fal a klonů mě nejvíce odrazuje absence inteligentní montáže. Flinta v této ráži potřebuje dobrou montáž i optiku. V opačném případě postrádá smysl. Kdyby netrpěla touto zásadní nemocí, tak už bych ji měl ve skříni.
vanto

Příspěvek od vanto »

Na FN FAL je podla mna dost dostupnych a postacujucich montazi. Hod si "FN FAL mount" do google a daj obrazky, nieco sa vybrat urcite da.
Odpovědět