Kdy se policii při kontrole přiznat, že mám zbraň

Střelné zbraně - pistole, pušky, ale i kuše, luky, perkusní, atd. Diskuze pouze pro starší 18-ti let!
devlop
Pohlaví: muž

Re: Kdy se policii při kontrole přiznat, že mám zbraň

Příspěvek od devlop »

Cep píše:Měšťák už vůbec není oprávněn kontrolovat zbraň.
Já myslím že záleží taky na tom, v jaké situaci by chtěl po tobě tu zbraň kontrolovat, pokud by to bylo při nějakém zákroku, že tě bude chtít zadržet apod. tak dle
Zákon o obecní policii 553/1991 Sb.
http://www.zakonyprolidi.cz/cs/1991-553
koukni na § 14 tam se píše
Oprávnění odebrat zbraň
(1) Strážník je oprávněn přesvědčit se, zda osoba, kterou předvádí nebo omezuje na osobní svobodě11) nebo proti které směřuje zákrok z důvodu jejího agresivního chování, nemá u sebe zbraň, a tuto odebrat.
(2) Strážník je oprávněn po předchozí marné výzvě k vydání zbraně odebrat zbraň osobě na místě veřejně přístupném, je-li to nezbytné...atd atd.
a
(3) Zbraní podle odstavců 1 a 2 se rozumí cokoliv, čím je možno učinit útok proti tělu důraznějším.
takže podle mne to platí i na zbraně střelné
Jinak tahle problematika se řešila na Zbranekvalitne, ale i přes tento zákon tam mnozí tvrdí, že to dle zákona o zbraních prostě měšťák nemůže, takže nejsem z toho moudrej.
Toran@ga

Příspěvek od Toran@ga »

devlop píše:...vyhozením náboje z nábojové komory stažením záveru...to bych chtěl teda vidět obličeje kolemjdoucích lidí (a hledat vyhozený náboj kdesi na nástupišti) :D .
Doufám že nespustím nějakou ohnivou debatu a zase se na mně nesesypou místní mazáci :)

Malá rada. (pakliže si pravák) Po vyjmutí zásobníku, skloň pistoli trochu níž, pořád ale dlaní trochu směrem nahoru.
Mně to vychází že jí dám prstě k pupku :)
Chyť závěr obráceně , tzn. malíkem dopředu a dlaní přes výhozní okénko. Nátáhni závěr a zároveň přitom zajisti závěr záchytem závěru. Náboj máš v dlani, závěr zajištěn vzadu, můžeš okamžitě provést vizuelní kontrolu zbraně. Že bys přitom měl mířít do bezpečného prostoru nemusím připomínat.
Cep

Příspěvek od Cep »

devlop píše:
Cep píše:Měšťák už vůbec není oprávněn kontrolovat zbraň.
Já myslím že záleží taky na tom, v jaké situaci by chtěl po tobě tu zbraň kontrolovat, pokud by to bylo při nějakém zákroku, že tě bude chtít zadržet apod. tak dle
Zákon o obecní policii 553/1991 Sb.
http://www.zakonyprolidi.cz/cs/1991-553
koukni na § 14 tam se píše
Oprávnění odebrat zbraň
Ano, jsou to specifické okolnosti a rozuměl bych tomu.
Ale by mne zajímalo, kdo ještě další? Myslivec? Člen lesní stráže?
Proč jen to není všechno na jednom místě...

Já jen vím, že
(3) Držitel zbrojního průkazu skupiny A až E nesmí
a) převést vlastnictví ke zbrani, střelivu nebo zakázanému doplňku zbraně na osobu, která k jejich držení není oprávněna, nebo je přenechat takové osobě,

Přenechat znamená fakticky nakládat.
Když chci někomu na nošení půjčit zbraň, tak na ni musí mít průkaz.
A je měšťák s "D" oprávněn držet moji pistoli (vím, že ji musí odevzdat, ale stejně...) ?
lagardere

Příspěvek od lagardere »

Před cca. 5 lety se to na Šluknovsku rvalo, demonstrovalo a řvalo. No a já jsem si domluvil koupě zbraně právě tam. Měl jsem se tam s kupcem potkat na střelnici. Já jsem si ale řekl, že než tam pojedu, vyzkouším si svoje nové kousky u nás na střelnici.
Po odstřílení jsem vyrazil směr sever Čech, zbraně jsem dal do futrálu s tím, že domů to je zajížďka a stejně se nehodlám nikde stavovat. No když jsem přijížděl do Varnsdorfu, tak před městem stavěla hlídka policie všechny auta. No a mě taky ukázali, že mám zastavit. Ať vystoupím. Jak jsem psal, že jsem byl u nás na střelnici, tak jsem byl i podle toho tak oblečený – v maskáčích. A bylo skoro léto a já dal krátký sestřih. A bylo mě divný, že se na mě policajt tváří tak divně, skoro jako na zločince. Ona se tam zrovna na potvoru konala demonstrace proti naši znevýhodněné černé menšině a já jsem vypadal právě jako ten, co je prohání. A policista se mě ptal, zda nemám v autě zbraně, že chce vidět kufr. Předpokládám, že myslel řetězy, pálky, boxery apod. No a já na něj, že mám AKM, Mosin a za pasem devítku. Brada mu v tu chvíli poklesla, ústa lehce protáhla a otevřela, nevěděl, co má říct.
A když se z toho uleknutí vzpamatoval, tak chtěl vidět papíry (ZP a PZ), zbraně vůbec ne. A že prý nemůžu pokračovat dál, že si antikonflitní tým nepřeje zbraně ve městě. Já na to že, že mě vůbec nezajímá, co si přeje nějaký tým, že na demonstraci stejně nejedu a že nemá právo mě zakázat vjezd do města a že mě čekají na střelnici. Něco ještě blekotal, já jsem se ho zeptal, zda je to vše a jel jsem dál.
Vae victis. Molón labe!
Jihlavak

Příspěvek od Jihlavak »

Zajímavé téma. Sám nosím prakticky pořád a "přiznávám" se jen když je to pro mě lepší. Tj. když mám v létě evidentní bouli pod tričkem a je jasný že si všimli, nebo když je situace nějak nestandartní - když někoho hledají apod. Pak vytáhnu občanku + případně papíry od auta a vyklopím průhlednou část dokladů se ZP+PZ s otázkou: "tohle je taky nutný?"
Zatím ve 4/4 si papíry prohlídli ale zbraň vidět nechtěli.
Kdyby s ní chtěli nějak manipulovat na veřejnosti, asi bych si nevyskakoval, ale chtěl bych aby to bylo vyloženě na výzvu policisty + bych se blbuvzdorně zeptal jestli opravdu tady na veřejnosti...
Když prudí MP, nebo usoudím, že bude lepší když o zbrani nebudou vědět, pak prostě mlčím dokud se nezeptají - a ještě se nezeptali.
Štěstí přeje připraveným ...
cipis

Příspěvek od cipis »

Manipulace na veřejnosti ani omylem. To ať si mne klidně zadrží atd., ale rozhodně nebudu na veřejnosti někomu ukazovat zbraň a před tím ji vybíjet ...
clandestino

Příspěvek od clandestino »

Zákon č. 273/2008 Sb.Zákon o Policii České republiky, § 109

(2) Policista na žádost osoby vystaví bez zbytečného odkladu písemné potvrzení o provedeném úkonu. Tuto povinnost nemá, dokud její splnění neumožňují okolnosti úkonu.

Čili pokud bude policajt mermomocí trvat na ukázání zbraně, budu to po něm chtít zaprotokolovat - jednám na jeho výzvu.
cipis

Příspěvek od cipis »

Ale to je všechno krásné, ale až budu mrtvý, tak mi ten papír bude úplně naprd.
Jestli se chtějí podívat na zbraně v kufru, budiž. Ale v žádném případě nebudu vytahovat z pouzdra nabitou zbraň, nějak ji vybíjet a ukazovat. Nejsem sebevrah ...
PetrNovak72

Příspěvek od PetrNovak72 »

jednou projeli kolem louky kde sem parkoval a zrovna "vybíjel".. dlouhou.. jeli tak 30kmh, koukali jak stojím vedle auta s kvérem a držím ho hlavní nahoru... jen projeli a pokračovali:-) tak sem ani neměl možnost se přiznat:-)
Odpovědět