Jak velký arzenál a co v něm
Re: Jak velký arzenál a co v něm
tomu nevěř... 

JJ,pořád je co kupovat. Mám dotaz na brokové střelivo http://www.zelenysport.cz/strelivo/12-7 ... relivo-yas a ,,hledej,, mi vyflusl tohle téma jako jednu z možností. Dotaz zní,k čemu je to dobré? To je jako neletální střelivo,či co? Děkuji za vnesení světla do případu

Čechy čechům !!!!!
Václaf: Ano, neletální střelivo. U gumového slugu je ta neletálnost trochu diskutabilní (spíš less-than-lethal), broky už celkem neletální jsou, aspoň co jsem zkoušel od SB do náhradního materiálu. YASy samozřejmě mohou mít jinou průbojnost, ale velký rozdíl to IMHO nebude.
Aha,díky,takže by to mohl být dobrej první náboj do obranné pumpy jako že to člověk myslí vážně?
Čechy čechům !!!!!
Na to se názory odborníků dost rozcházejí, ale já bych se přikláněl k tomu, že ano. Počítej ale s tím, že
a) pokud má útočník tričko, bude si broky nejspíš dloubat z masa (SB gumové broky chodily na pět metrů hladce skrz asi třímilimetrovou dřevoštěpkovou desku),
b) dost možná bude rozptyl tak velký, že použitelnost za hranicí 10 metrů bude minimální, pokud nestřílíš do davu - otestuj si rozptyl,
c) odráží se to, takže střelit tím v místnosti bez brýlí bych si asi netroufnul mimo nejvyšší nouzi. Pravděpodobnost, že některý z těch 16 nebo kolika broků se vrátí od protější zdi zpět, je rozhodně nenulová.
a) pokud má útočník tričko, bude si broky nejspíš dloubat z masa (SB gumové broky chodily na pět metrů hladce skrz asi třímilimetrovou dřevoštěpkovou desku),
b) dost možná bude rozptyl tak velký, že použitelnost za hranicí 10 metrů bude minimální, pokud nestřílíš do davu - otestuj si rozptyl,
c) odráží se to, takže střelit tím v místnosti bez brýlí bych si asi netroufnul mimo nejvyšší nouzi. Pravděpodobnost, že některý z těch 16 nebo kolika broků se vrátí od protější zdi zpět, je rozhodně nenulová.
Na 5m z 12" jako by tryčko nebylo, vše hladce skrz. Takhle vypadá SB vlevo 2koule slug a vpravo Buckshot.
zkoušel jsem je...vůbec to nekope, nablízko (slug) trefí kam namíříšVáclaf píše:JJ,pořád je co kupovat. Mám dotaz na brokové střelivo http://www.zelenysport.cz/strelivo/12-7 ... relivo-yas a ,,hledej,, mi vyflusl tohle téma jako jednu z možností. Dotaz zní,k čemu je to dobré? To je jako neletální střelivo,či co? Děkuji za vnesení světla do případu![]()
můj táta je zkusil a už ničím jiným střílet nechtěl

\(^_^)/
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
do je dobrý na místnost plnou zločinců - jen prostrčíš hlaveň a vystřelíš....ta guma je tam už umlátíStenny píše: c) odráží se to, takže střelit tím v místnosti bez brýlí bych si asi netroufnul mimo nejvyšší nouzi. Pravděpodobnost, že některý z těch 16 nebo kolika broků se vrátí od protější zdi zpět, je rozhodně nenulová.

\(^_^)/
Serža: Slavná historka "gumový slug na dvacet kroků položil popper a po odrazu rozbil tašku na střeše za námi" ukazuje, že hopík už v originálu zřejmě je 

Jaký arzenál... no, přemýšlím, co si pořídit. Abych si konečně udělal zbroják, a pak, třeba k vánocům, první zbraňstvo. Něco jsem načetl, a chtěl bych to vzít pragmaticky...
Pistoli: 9mm Luger, kvůli ceně/dostupnosti. Vybrat si zbraň s velkokapacitním zásobníkem, která vydrží -- CZ75? SIG P226? Ne Glocka...
Pušku: víceúčelovou, poloautomatickou. Ráži 0.308 Winchester, která pak zvládá i dostupné, levné 7.62x51 NATO. Zaujala mě L1A1 (FN FAL), s dodatečnou montážní lištou. Nebo zde zmiňovaná Beretta BM-59. Přidám kolimátor, a bude.
Cílím tím hodně muziky za málo peněz. Vždyť ty pušky se dají sehnat do dvaceti tisíc. Dává to smysl, jako první zbraně?
Pistoli: 9mm Luger, kvůli ceně/dostupnosti. Vybrat si zbraň s velkokapacitním zásobníkem, která vydrží -- CZ75? SIG P226? Ne Glocka...
Pušku: víceúčelovou, poloautomatickou. Ráži 0.308 Winchester, která pak zvládá i dostupné, levné 7.62x51 NATO. Zaujala mě L1A1 (FN FAL), s dodatečnou montážní lištou. Nebo zde zmiňovaná Beretta BM-59. Přidám kolimátor, a bude.
Cílím tím hodně muziky za málo peněz. Vždyť ty pušky se dají sehnat do dvaceti tisíc. Dává to smysl, jako první zbraně?
No pokud to chceš stihnout k Vánocům, tak už by jsi měl začít kolem ZP "běhat"
Jinak počítej s tím, že stejnak neskončíš pravděpodobně u té první pistole či pušky. Střelec, který aktivně střílí a má snahu se někam posouvat, tak teprve postupně praxí zjišťuje, které zbraně mu více vyhovují a které také více využije.
Tvoji volbu ráží považuji za pragmatickou, ale opravdu až delší čas ukáže, co budeš považovat za "ideál".
Navíc nikdy neříkej nikdy. Můj dobrý kamarád, dlouholetý zastánce CZ75, si stejnak nedávno koupil jeden kousek od Gastona
.

Jinak počítej s tím, že stejnak neskončíš pravděpodobně u té první pistole či pušky. Střelec, který aktivně střílí a má snahu se někam posouvat, tak teprve postupně praxí zjišťuje, které zbraně mu více vyhovují a které také více využije.
Tvoji volbu ráží považuji za pragmatickou, ale opravdu až delší čas ukáže, co budeš považovat za "ideál".
Navíc nikdy neříkej nikdy. Můj dobrý kamarád, dlouholetý zastánce CZ75, si stejnak nedávno koupil jeden kousek od Gastona

"Bez zájmu [občanů] o stát republika se stává de facto státem aristokratickým, byrokratickým, státem menšiny - forma sama nerozhoduje o podstatě státu.“ T.G.M.
0.308 mám v M305 a příde mi to na kolimátor zbytečné. Taková ráže je spíš na optiku a střelba s oporou. Jednak to kope a jednak samotná puška něco váží. Pokud chceš něco s kolimátorem, voli bych něco v ráži .223
Pistoli bych dnes určitě volil bez kohoutu. Nemusí to být Glock, na trhu je toho spousta. U pistole pro "služební použití" je podle mě kohout zbytečnost navíc.
Kohout je fajn a má výhody. Říkám po X letech s Glocky.
Ale jak píšou všichni výše: nákup zbraně není na vždy a tejně toho buď nechá, nebo prostřídá víc.
Ale jak píšou všichni výše: nákup zbraně není na vždy a tejně toho buď nechá, nebo prostřídá víc.
Tak každému co jeho jest, to dá rozum. Mě prostě kohout jenom překáží a nedovedu si představit, proč bych ho měl chtít. A to jsem toho vystřídal taky celkem dost:) DA/SA spoušťák mě nebaví. Ale nejsem ortodox a jednou si nějakou CZ75 stejně koupím, ale nejspíš nebude od CZUB. Abych se vrátil k tématu, tak moje první nákupy byly CZ83, klon 226 (Astra) a UZI:)
Taky nad tim premyslim.
Pistole 9mm Luger, Glock 17, 19 nebo neco od HS
Puska samonabijeci klidne VZ58 (treba i dve)
Mozna nejakou kulovnici s optikou v razi 0.308
Brokovnici pumpu
A jeste bych uvazoval nad nejakym kratkym samopalem (9 mm Luger) neco jako HK SP5K
Pistole 9mm Luger, Glock 17, 19 nebo neco od HS
Puska samonabijeci klidne VZ58 (treba i dve)
Mozna nejakou kulovnici s optikou v razi 0.308
Brokovnici pumpu
A jeste bych uvazoval nad nejakym kratkym samopalem (9 mm Luger) neco jako HK SP5K
Já nakupoval během jednoho roku postupně: G19 - pumpa turecká - Uzi - pumpa se rozbila, tak místo ní Maverick M88 - Savage Mk II malorážka a nakonec do kapsy G43 
Víc zatím nepotřebuju

Víc zatím nepotřebuju

richard.r :
Krátká:jistě je dobré začít nějakou spolehlivou samonabíjecí pistolí - nejlépe v 9Luger v uni velikosti = compact, která se dá dobře nosit skrytě ale zároveň má dostatečnou kapacitu zásobníku i pro větší průser než je běžná obranná situace ...kapacita se dá "ošidit" účinnější ráží (třeba .45 ACP
) ale to už zase vyžaduje mít něco nastříleno.
Dlouhá zbraň: dle letitých zkušeností bych doporučil nějaký osvědčený model vojenské pušky, jako je AK, Sa 58 nebo AR15 - v ráži 7,62x39, 5,45x39, 5,56x45 ... plnotučné ráže jako je .308Win, 30-06 Spr nebo 7,62x54R atp jsou zbytečně nadupané a jejich výkon lze využít jen velmi omezeně a nárůst hmotnosti i rozměrů "zařízení" je pak také nezanedbatelný.
Já to mám momentálně pokryté takto...1911 Commander (.45ACP), AKSU-74 (5,45x39) + kolimátor Aimpoint T1 + svítilna fenix TK16, Glock 43(9 Luger) ... "sada" uložená v záložním prostoru: CZ 75, CZ 858, CZ 452(.22LR) + optika 4-16.
Ke každé krátké zbrani mám NZ cca 500 nábojů a 4x zásobník, k dlouhým NZ 1tis. nábojů a 6ks 30r. zásobníků/ na zbraň. U zbraní vždy přítomna nějaká účinná svítilna.
Krátká:jistě je dobré začít nějakou spolehlivou samonabíjecí pistolí - nejlépe v 9Luger v uni velikosti = compact, která se dá dobře nosit skrytě ale zároveň má dostatečnou kapacitu zásobníku i pro větší průser než je běžná obranná situace ...kapacita se dá "ošidit" účinnější ráží (třeba .45 ACP

Dlouhá zbraň: dle letitých zkušeností bych doporučil nějaký osvědčený model vojenské pušky, jako je AK, Sa 58 nebo AR15 - v ráži 7,62x39, 5,45x39, 5,56x45 ... plnotučné ráže jako je .308Win, 30-06 Spr nebo 7,62x54R atp jsou zbytečně nadupané a jejich výkon lze využít jen velmi omezeně a nárůst hmotnosti i rozměrů "zařízení" je pak také nezanedbatelný.
Já to mám momentálně pokryté takto...1911 Commander (.45ACP), AKSU-74 (5,45x39) + kolimátor Aimpoint T1 + svítilna fenix TK16, Glock 43(9 Luger) ... "sada" uložená v záložním prostoru: CZ 75, CZ 858, CZ 452(.22LR) + optika 4-16.
Ke každé krátké zbrani mám NZ cca 500 nábojů a 4x zásobník, k dlouhým NZ 1tis. nábojů a 6ks 30r. zásobníků/ na zbraň. U zbraní vždy přítomna nějaká účinná svítilna.
Doufej v nejlepší, počítej s nejhorším !
S CZ75 jsem kdysi začínal a měl ji celkem dlouho, nevím kolik jsem z toho nastřílel, ale celkem dost, pak jsem ji prodal kamarádovi a ten ji má do teď, ale už tolik nestřílí. Poté jsem pořídil P226, sportovní model, v nerezu, měl jsem to na sport, nastřílel jsem z toho neskutečné kvantum, nepamatuji si závadu nezpůsobenou střelivem. Za celou dobu jsem jen měnil pružiny, ale to preventivně. Byl to děsný držák. Pak když se nedostávalo času objíždět závody, tak jsem pořídil na "rekreační" střelení Glocka 19 (mířenka mě nebaví, spíš střílime bojovku, takže spoušťák je vyhovující), na nošení o něco později G43. Přitom jsem dřív taky tvrdil, že Glocka nechci. A vím v okruhu svých známých o několika lidech, kteří byli zaujatí proti G, ovšem časem ho pořídili. Každopádně je jedno s čím se začne, člověk si časem najde co mu vyhovuje a co ne. U rozhodování mezi ČZ75 a P226 bych jenom doporučil před koupí zkoušku. Oboje se chová při střelbě úplně jinak a má jiný úchop.richard.r píše: Pistoli: 9mm Luger, kvůli ceně/dostupnosti. Vybrat si zbraň s velkokapacitním zásobníkem, která vydrží -- CZ75? SIG P226? Ne Glocka...
Já to mám aktuálně takto:
AKMS 7,62X39
Uzkon TRX 12X76
Astra Constable 9mm Br.
H&K SFP9 9mm luger
Astru denně na nošení, nosím jí všude, do práce, na jednání, když jdu s dětma na procházku i na nedělní obědy u tchýně
s Hecklerem zatím jen tréning a seznamování se na střelnici, mám ji teprve pár týdnů a vystřeleno tak 250 ran max. Dokud neseženu nějaké slušné kydex pouzdro na skryté nošení, tak bohužel zůstává doma.
Jinak podle mne je fajn si rozšiřovat arzenál, ale taky je nutné mít čas a prostředky na to se vším trénovat (pokud teda jen nesbírám na kvantitu pro okamžik, kdy se vše posere a budu chtít vyzbrojit sousedy okolo k účelu obrany perimetru
). Já se snažím s pistolema 1X týdně, každá aspoň 100 ran, teď teda tu malou zanedbávám a trénuju jen s HK, ty dvě dlouhé tak 1 měsíčně a to je hodně málo podle mne. Když k tomu přidám ještě plánovou kulovnici, revolver a nějaké PDW, tak mě o víkendech doma asi už neuvidí a laufama proletí tolik kaček, že nezbyde ani na dovolenou v Karibiku 
AKMS 7,62X39
Uzkon TRX 12X76
Astra Constable 9mm Br.
H&K SFP9 9mm luger
Astru denně na nošení, nosím jí všude, do práce, na jednání, když jdu s dětma na procházku i na nedělní obědy u tchýně

Jinak podle mne je fajn si rozšiřovat arzenál, ale taky je nutné mít čas a prostředky na to se vším trénovat (pokud teda jen nesbírám na kvantitu pro okamžik, kdy se vše posere a budu chtít vyzbrojit sousedy okolo k účelu obrany perimetru