AK-47/74 a jejich klony

Střelné zbraně - pistole, pušky, ale i kuše, luky, perkusní, atd. Diskuze pouze pro starší 18-ti let!
Odpovědět
the.marek
VIP
Pohlaví: muž

Re: AK-47/74 a jejich klony

Příspěvek od the.marek »

Jeden kamarád má tu M70 od Workse, zbytek nevím.

Aha, tak to jsem nevěděl, rád jsem se nechal poučit ;-).

A ty AK, které mají tvrdochrom, tak byl myšlen tvrdochrom v hlavni? Nebo mají nějaké i plynový kanálek?

Já sám bych absenci tvrdochromu neviděl jako takovou katastrofu, přesně jak psal Štaflík. Navíc normální uživatel, který zbraň vždy vyčístí po střelbě, nebo alespoň jednou za čas a namaže, tak i bez tvrdochromu přežije ještě jeho vnoučata. A v době kníku, když už příjde na větší využití těchto zbraní v terénu a nepříznivých podmínkách, tak vězte, že zbraně budou mít mnohem větší trvanlivost, než jejich uživatelé :chuckle
Skalik
VIP

Příspěvek od Skalik »

A čemu říkáš čistit po střelbě? Já čistím +- 2 hodiny po střelbě, mám to ze střelnice daleko a někdy i delší dobu, když použiju na začátku střelby kosu a pak si hraju s nečím jiným. A právě bych nerad, aby mi zbraň chytla rez někde na blbým místě, kvůli korozivním zápalkám, proto jsem se ptal na tvrdochrom.

Řeknu to jinak, kosa mi už dost pije krev a chtěl bych k ní ještě AK47 kvůli stejnému střelivu a taky kdyby někdy bylo potřeba, abych mohl bližní vybavit další puškou (pro sebe mám ještě objednanou AR15).

Vůbec nevím co za klon AK koupit. Ideálně v praze a ideálně do 10 000czk a mělo by to umět zásobníky do AK, kvůli tomu, abych jich mohl mít za rozumnou cenu deset. Žádnej tuning jen řemen a nazdar.

Doporučíte někdo něco konkrétního?
štaflík

Příspěvek od štaflík »

K tomu chromu: vážně si myslíte, že při bojích kolem Varadžinu, Mostaru, Sarajeva po každé střelbě hned čistil? Jistě ne...
Takže asi bych volil "ostrostřeleckou" Zastavu z ZS (jen proto, že jde o novou pušku s boční lištou) a nebo (a spíš) Saigu v 7.62. Ta stojí od 11000-13000, taky je zcela nová, má boční lištu a má chrom všade. AK zásobníky do ní nejdou, ale jde je snadno upravit, aby šly.
Pokud bych si kupoval zbraň v 7.62x39 a nebyla to Kosa, pak bych chtěl AK jen kvůli třem věcem: v řadě případů jde o novou zbraň v ceně kolem 10 000 (resp. mírně plus), má citelně lepší spoušť a nehrozí HE. Pokud by mělo jít o nějaké repasy, staré kvéry apod., preferoval bych jistě Kosu. Přecijenom má dostupné a levné díly, je mírně menší a lehčí a je naše. Samotná lepší spoušť a mírně vyšší spolehlivost a odolnost Kalachů by mi to nevynahradily.
alpi76

Příspěvek od alpi76 »

I já jsem nedávno řešil, co koupit v ráži 7,62x39. Původně jsem přemýšlel o SA vz 58, ale protože již mám AKS-74U a jsem s ním spokojen, volba padla na AK/klon AK. Koukal jsem na Workse i Zastavy a nakonec koupil Saigu MK 03.

Nechtěl jsem zbraň moc tunit, chtěl jsem novou zbraň, v základu sklopnou pažbu, místo dřeva plasty, boční lištu pro montáž optiky a v hlavni chrom. To vše Saiga splnila. Teď akorát musím nechat udělat bullet guide, abych mohl používat AK zásobníky a nemusel kupovat ty pro Saigu za 900,- Kč. Nezná někdo rozměry bullet guide pro round trunnion?

Pokud někdo o Saize přemýšlí, měl by rychle koupit. Prý se v současnosti nedováží (kvůli ruským sankcím) a jsou k dispozici poslední kusy u prodejců. Nějaké snad má ještě CID nebo Alfatactical.
Cipísek

Příspěvek od Cipísek »

Ja si AK kupoval prave od Workse a konkretne od ZS, kdy jsem za novovyrobu (vse je opravdu nove, nepouzite) dal před rokem 18.000,- Od te doby je uz ZS nemá, neb jsem slysel, ze kdo da takove peníze za kalacha je blb a nikdo to nekupoval :lol: . Ja nelituji a jen je skoda, ze se takto neda koupit SA. Chci se ještě zeptat na tu kratkou Zastavu co mají nyní u ZS (vyprodano), je to vlastne Krinkov v 7,62 pokud se nemylim. Ma s tim někdo nejake zkusenosti? Moc se mi libi a jednoho bych bral.
hrd

Příspěvek od hrd »

ahoj, nemáte někdo tip, kde si nechal odborně probrousit/profrézovat drážku hledí (na cca 2mm) na AK? Praha a okolí
výsledek ručního pokusu pilníčkem mě úplně neuspokojil, tak teď bych to rád zkusil jinak
díky
Skalik
VIP

Příspěvek od Skalik »

Zdravím pánové,

pořád otravuju s tím AK, do datovky mi dorazilo NP tak ještě koukám co se dá po Praze koupit. A celkem mě zaujal i tenhle číňan: http://bvs.cz/kulovnice_norinco_56_762.html

Někdo nějaký názor? Nebo informaci, zda to má tvrdochrom a hlavně zda to funguje? Předpokládám, že to je novovýroba, ale i kdyby ne tak mě to moc netíží.

Tohle je zatím horký kandidát: http://www.beareka.cz/beareka/eshop/2-1 ... -AKM-TB380

A když se mi jedno nebude pozdávat tak vezmu Workse jen protože je levnej tak kdyby mě to nemělo funguvat nebo zreznout ať to není velká škoda :)
štaflík

Příspěvek od štaflík »

Rozhodně raději Saigu, než číňana. Z principu a vůbec.
http://www.alfatactical.cz/detail/18291 ... ze-03.html
I sebehorší Works bude fungovat.
http://www.zelenysport.cz/pusky/works-z ... 62mm-puska
Sice kopyto (jako to AKM), ale nestřílené a neustřílitelné. Rozhodně slušná PA věc.
Zvážit zda nevzít AK v .223 (dostupnost bude časem lepší pro .223 a přesnost je podstatně lepší).
Ježura
VIP

Příspěvek od Ježura »

Za ty prachy ber rozhodně spíš Saigu... je to funglovka, a od výroby neskurvený civil.. já bral Saigu z druhé ruky a i když už měla něco odbouchlýho (cca pár k nábojů) rozhodně nelituji.
Skalik
VIP

Příspěvek od Skalik »

Díky pánové. Ono Saiga, ale kde to v Praze koupím? Kvůli AK se do Plzně moc nechce, ale co mě hlavně odrazuje, tak sice zásobníky do AK do ní po úpravě fungujou, ale zase ne tak úplně bez závad. Chci AK47 který bude fungovat, to je hlavní požadavek, žádnej tuning nic. A chci k němu deset zásobníků a kupovat ty od saigy za 1000/kus no to by se docela prodražilo.

Docela mě překvapuje, že nikdo nedělá 100% kopie AK47, ale každej producent si tam něco přidal a něco zase odmyslel a pak je to tak, že nic není kompatibilní.

.223 nechci, mám slušnou zásobu 7,62 a chci AK47

Fakt jsem netušil, že bude problém si pořídit klon AK :head
štaflík

Příspěvek od štaflík »

No tak ono AK47 už je taky trochu stará páka a i když třeba AK-74 či Poláci vypadají stejně, jsou o dost dál...
Dával jsem Ti link na frézovaný polský AK v ZS. Bude to těžký, neobratný, ale nezničitelný.
Skalik
VIP

Příspěvek od Skalik »

Štaflík: jo už to vidím, díky, prohlížeč mi ten odkaz označil jako, že už jsem ho viděl :?

Dočetl jsem se, že frézované jsou o 0,7kg těžší než lisované, to je docela rozdíl. No asi víc po netu nevymyslím a budu se muset vydat na lov do krámu.

každopádně díky všem za rady
štaflík

Příspěvek od štaflík »

Jestli vezmeš ten polský frézovaný, tak bude asi i hodně použitelný jako úderová zbraň a nástroj pro zemní práce. Zároveň by měl být o něco přesnější než AKM (pokud si do toho ZS nenechal dát nějaké II. kvality hlavně). Počítej ale s tím, že budeš tahat kvér s vahou jak Dragunov s optikou. Mrkni ještě na Zastavu M70 (taky ZS). ZS tam píše ostrostřelecký ale nemohu se zbavit dojmu, že je to oblíbené slovo pana Rudolfa... ;) Bude o něco lehčí než ten Polák a má lištu, což se může hodit (koupíš na to BP-02 kolem 1000-1500 a můžeš si na to dát libovolný kolimátor či optiku). Jak už tu bylo X-krát psáno, většina Zastav nemá tvrdochrom, ale jsou z kvalitních ocelí a obecně AK z Kragujevacu patří k elitě. Absence tvrdochromu zvyšuje o fous přesnost, ale se surplusy musíš čistit. Na Tvém místě, nechceš-li tu Saigu (mně se libí tahle střední hlaveň i sklopka s integrovaným čištěním a to, že má taky lištu) bych si zajel do ZS a na místě se rozhodl mezi Polákem a Zastavou.
Bude-li embargo, Saiga Ti nebude ztrácet cenu a navíc je hodně laditelná.
alpi76

Příspěvek od alpi76 »

Já osobně bych taky preferoval Saigu. Důvody už jsem uvedl výše.

Co se zásobníků týká, tak je v současné době problém. Originální Ižmaš prý v ČR nejsou a další dodávka je velmi nejistá. K dostání jsou pro Saigu 7,62x39mm pouze ProMagy za 850,- Kč, ale na ty pozor. Pro Saigu jsou upraveny pouze tím, že mají pouze užší zobáček pro zachycení záchytem Saigy. Vývodka je stejná jako u AK a to způsobuje podávání nábojů proti čelu komory - viz informace zde: http://forum.saiga-12.com/index.php?/to ... -magazine/. Tak vypadaly i ty objednané z Alfatacticalu.

Nejlepší zásobníky pro neupravenou Saigu jsou SUREFIRE. Mají "rampu" a střeleckou pohotovost. Do ČR se ale nedají dovézt, nebo o tom nevím. http://www.mississippiautoarms.com/saig ... e38be59e1e :(

Jediným řešením v případě koupení Saigy je instalace bullet guidu od dinzagarms http://www.dinzagarms.com/saiga_762x39/x39rtk.html a nebo jeho zhotovení svépomocí. To v současné době řeším i já. Po zjištění ceny od jedné společnosti (3 500,- Kč) si ho asi zkusím vyrobit sám. Má Saiga má round trunnion a pro ten to američani vyrábí z trubky vhodného průměru a síly stěny. Fotky lze nalézt na AR15.com i jinde na webu.

Kdyby někdo zhotovil bullet guide výrazně levněji, než jsem uvedl, měl bych zájem.
Naposledy upravil(a) alpi76 dne 24.11.2014 10:24, celkem upraveno 1 x.
štaflík

Příspěvek od štaflík »

U saigy v .223 se dají použít po drobné úpravě zásobníky z Berylu. Ty se dají vozit z Polska nebo bývají na armyburze. Většinou bohužel ta starší verze z "bílého" plastu. Mně osobně se zdá, že se i o fous hůř dávají do zbraně.
Skalik
VIP

Příspěvek od Skalik »

Alpi76: i tobě díky za info. To je přesně to co nemám chuť řešit. Takže Saigu nadobro škrtám.

štaflík: popisem frézovanýho kalacha jsi teda pobavil :mrgreen:

Pořád zvažuju toho číňana, nějak nevím proč ne, zajedu se na něj asi zítra podívat a budu moudřejší. Předsudky proti tomu nemám, neb zrovna tahle flinta ve Vietnamu postřílela spoustu amíků, tak asi funguje :lol: Úpravy neplánuju a když do toho půjdou levný zásobníky tak mi to ke štěstí stačí.
Tada
VIP

Příspěvek od Tada »

Hele, kdo hledá najde, pár kousků AKM je ještě různě po republice rozesetých u menších prodejců, co si berou věci od ZS.
štaflík

Příspěvek od štaflík »

Skalíku já fakt nevím, zda bych chtěl praAK a to jsem celkem AK pozitivní (ostatně mé dvě dlouhé jsou obě AK-based). Na co to přesně chceš? Resp. jak bude doplňovat tvůj arsenál? On ten číňan asi spolehlivej bude, mohl by snad být i trvanlivý, protože číňani sice (obecně) moc neřeší zpracování detailů (což u AK z 90% nevadí), ale na materiálech v poslední době nezdravě nešetřej. Mimochodem měli jsme kurz "práce" s dlouhou, bylo to s policejními HK MP5 a měl jsem s sebou MiniBeryla a některé střelecké úlohy a cvičení jsem dělal s ním. Mini byl znatelně přesnější než Heckler (i při takové té střelecké kámasútře z různých obskurních poloh), i když o něco víc kopal. Ale bavíme se o srovnání s MP5, které nekope vůbec a zvukový efekt byl tradičně olbřímí. Překvapilo mně, že i policejní HK (cena za kterou to kupuje MV je N.E.U.V.Ě.Ř.I.T.E.L.N.Á) není kdovíjak spolehlivá a bezpečná zbraň :shock:
Fabulous_přeukrutný
Administrátor
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fabulous_přeukrutný »

Pokud AK nebo cokoliv na exvojenské náboje, tak výhradně s chromovanou hlavní! Kromě cca 3x vyšší životnosti nebudete muset tak intenzivně po každé střelbě čistit hlaveň a komoru. Korozivní zápalky vojenského střeliva žerou komoru doslova před očima. Přestože po střelbě protáhnu lauf a proleju litrem oleje, tak bez dokonalého čištění je uvnitř za pár dní liška :(
obcanX

Příspěvek od obcanX »

Fabulous píše:Korozivní zápalky vojenského střeliva žerou komoru doslova před očima
Hm... strilim nejaky rusky 7.62 s rudym pasem na projektilu a nechavaji v komore v miste uderniku takovou rudou stopu, ktera je tesne po strelbe jeste mokra (vypada skoro jak krev) a pak kdyz zaschne, tak nejde moc ocistit. Je to problem pro zbran? Vzdy pak cistim konkorem a nejakym sprejem gun...neco, poskozeni nebo rez jsem nevidel. Jsou zname nejake poskozeni pri strelbe timhle strelivem?
Odpovědět