Jak velký arzenál a co v něm
- Rainier Wolfcastle
Re: Jak velký arzenál a co v něm
jak uz zde bylo receno, v pripade kolapsu budou s nejvetsi pravdepodobnosti zbrane obyvatelstvu sebrany...takze si myslim, ze je daleko lepsi nakreckovat zasoby nejruznejsi munice, protoze ta driv nebo pozdeji bude cenejsi nez zbrane...zbran si pokusim zajisti pozdeji, mrtvy vojak, policajt, nejaky ozbrojenec a proto hodne druhu streliva...navic se bude dat pouzit i jako platidlo
Rainier Wolfcastle píše:...ze je daleko lepsi nakreckovat zasoby nejruznejsi munice, protoze ta driv nebo pozdeji bude cenejsi nez zbrane....
Tak jsem se jen tak z dlouhé chvíle zamyslel a rozhodl nadhodit do pléna rozdělení nejběžnějších ráží, které se případní křečci budou snažit nakřečkovat. Dal jsem si za cíl poskládat ráže do skupin po 10-ti dle pravděpodobnosti, že na takovou zbraň narazíte:MRAK píše:...ale myslím si, že je v našem případě nejjednodužší a nejefektivnější investovat pár korun do zásoby munice...
1) základní ráže (zdaleka nejčastěji se vyskytující):
.22 LR
9mm Luger
.38 Special (dá se použít i ve zbrani .357 Magnum)
7.62 x 39
7.62 x 54 R Mosin
7.65 Browning
8 x 57 Mauser
.308 Win
.223 Remington
12 brokový
2) doplňkové ráže (vyskytující se ale stále v nezanedbatelném počtu):
6.35 Browning
9mm Browning
9mm Makarov
.45 ACP
7.62 x 25 Tokarev
8 x 57 R Mauser
7 x 57 Mauser
.30-06 Springfield
16 brokový
20 brokový
2) ostatní ráže:
.22 WMR
.40 SW
7 x 57 R Mauser
.270 Win
.410 brokový
a spousta dalších...
Ten Tokarev je 7,62x25
Od Makarova se už upouští i v Rusku. Luger je lepší volba ale pár krabiček Makarovů chleba nežere...
Další diskuze o zabavení či nezabavení zbraní státem v případě krize zde: Vynutí si stát v případě krize odevzdání zbraní?
ja mam sestaveno nasledujici:
samonabijeci dlouha v 308WIN, 7.62x54 a .22LR
opakovaci dlouha v 7.62x54
pistole v .45ACP a 9L
brokovnice v 12G
akorat jsem jeste nejak neporesil, v jakych pomerech rozdelit munici.
samonabijeci dlouha v 308WIN, 7.62x54 a .22LR
opakovaci dlouha v 7.62x54
pistole v .45ACP a 9L
brokovnice v 12G
akorat jsem jeste nejak neporesil, v jakych pomerech rozdelit munici.
já osobně se chci postupně zařídit takto:
3 (slovy tři) naprosto stejné útočné pušky - co se týká poměru cena/výkon a dostupnosti náhradních dílů a munice mi vychází civilní provedení vzoru 58V. Jednu pušku budu mít já,druhou manželka a třetí bude rezervní.V případě závady - která se samozřejmě stane při střelbě a při největším frmolu - prostě přehodím zbraň a pokračuju v obraně.Opravu nechám až bude čas. Ke zbraním pochopitelně co nejvíc zásobníků a náhradní díly jako jsou zápalníky,vytahovače a pružiny.
Dál výkonnější samonabíjecí zbraň,nejrozumnější mi přijde L1A1 s lehkou optikou,používaná jako odstřelovací.
A jako poslední nejlépe samonabíjecí nebo alespoň opakovací pušku ráže 50BMG.Je to nejvýkonnější zbraň dosažitelná běžnému držiteli ZP bez potřeby výjimky,velice efektivní,dá se s ní střílet na opravdu velké vzdálenosti,likvidovat obsluhy kulometů,ostřelovače,automobily a jinou techniku.
K tomuto ještě navíc záložní pistole.
3 (slovy tři) naprosto stejné útočné pušky - co se týká poměru cena/výkon a dostupnosti náhradních dílů a munice mi vychází civilní provedení vzoru 58V. Jednu pušku budu mít já,druhou manželka a třetí bude rezervní.V případě závady - která se samozřejmě stane při střelbě a při největším frmolu - prostě přehodím zbraň a pokračuju v obraně.Opravu nechám až bude čas. Ke zbraním pochopitelně co nejvíc zásobníků a náhradní díly jako jsou zápalníky,vytahovače a pružiny.
Dál výkonnější samonabíjecí zbraň,nejrozumnější mi přijde L1A1 s lehkou optikou,používaná jako odstřelovací.
A jako poslední nejlépe samonabíjecí nebo alespoň opakovací pušku ráže 50BMG.Je to nejvýkonnější zbraň dosažitelná běžnému držiteli ZP bez potřeby výjimky,velice efektivní,dá se s ní střílet na opravdu velké vzdálenosti,likvidovat obsluhy kulometů,ostřelovače,automobily a jinou techniku.
K tomuto ještě navíc záložní pistole.
K výše uváděným arzenálům, mít je v trezoru, prosim, ale jít s tím někam? I při minimu munice by se to pěkně proneslo (v některých případech i více lidem).
Co v situaci, že budete muset během okamžiku opustit dům, bez jasné představy na jak dlouho a bez potuchy co všechno vás může potkat?
Co v situaci, že budete muset během okamžiku opustit dům, bez jasné představy na jak dlouho a bez potuchy co všechno vás může potkat?
Marish, máš pravdu.
Ty různé úvahy (a můj výše uvedený arsenál) mají uplatnění pouze v případě hájení nějakého místa, nebo přesunu do vybaveného "útočiště" .
V okamžiku nutnosti přesunu, je myslím např. vz.58 s municí už docela velká zátěž, pokud nemáš auto, koně, nebo alespoň kolo, nebo nejsi trénovanej voják, a musíš vzít navíc bagáž pro zbytek rodiny.
Pokud bych měl jít takto jen po svých, neznámím terénem,volil bych pravděpodobně jako nejideálnější zbraň Scarabea.
Malej, lehkej, velmi přesnej. Zásobníky dáš do kapsy u kalhot, náboje relativně malé a lehké. Díky přesnosti si troufnu tvrdit, že s tím můžu i něco ulovit, a díky kapacitě efektivně se bránit. Netvrdím, že 7,65Br je nějakej bůhvíjakej náboj, ale lepší, než nic.
Ty různé úvahy (a můj výše uvedený arsenál) mají uplatnění pouze v případě hájení nějakého místa, nebo přesunu do vybaveného "útočiště" .
V okamžiku nutnosti přesunu, je myslím např. vz.58 s municí už docela velká zátěž, pokud nemáš auto, koně, nebo alespoň kolo, nebo nejsi trénovanej voják, a musíš vzít navíc bagáž pro zbytek rodiny.
Pokud bych měl jít takto jen po svých, neznámím terénem,volil bych pravděpodobně jako nejideálnější zbraň Scarabea.
Malej, lehkej, velmi přesnej. Zásobníky dáš do kapsy u kalhot, náboje relativně malé a lehké. Díky přesnosti si troufnu tvrdit, že s tím můžu i něco ulovit, a díky kapacitě efektivně se bránit. Netvrdím, že 7,65Br je nějakej bůhvíjakej náboj, ale lepší, než nic.
marish píše:K výše uváděným arzenálům, mít je v trezoru, prosim, ale jít s tím někam? I při minimu munice by se to pěkně proneslo (v některých případech i více lidem).
Naprostý souhlas. Také mám ten dojem.
Scarabeus vzhledem k porizovaci cene a uzitne hodnote (i presto ze ta raze ho trochu degraduje) je myslim skvela volba, zasobniky stoji par korun, strelivo se da take koupit levne, je to puvodem vojenska zbran (i kdyz nekdo tvrdi ze ta prestavba na semiauto se podepsala na spolehlivosti), je lehky, skladny, da se s nim strilet daleko presneji nez z klasicke pistole, zpetny raz skoro nula...
Len ten kaliber....
Nieje scarabeus aj v tokareve? Myslim ze to by bola lepsia alternativa

Nieje scarabeus aj v tokareve? Myslim ze to by bola lepsia alternativa
Bohužel není.
Je to upravenka z vojenských (policejních) zásob sa vz. 61 v původní ráži. Takže 7,65Br a nic víc.
Ale nevím proč ten náboj tak zatracujete.
Spousta lidí o něm luví jako o nějaké podřadné malorážce. Ale vážně bych nechtěl být terčem.
No na to co tu bylo napsáno - tedy na rychlý odchod někam do neznáma, útěk, a podobně , je to přece dostačující.
Je to upravenka z vojenských (policejních) zásob sa vz. 61 v původní ráži. Takže 7,65Br a nic víc.
Ale nevím proč ten náboj tak zatracujete.
Spousta lidí o něm luví jako o nějaké podřadné malorážce. Ale vážně bych nechtěl být terčem.
No na to co tu bylo napsáno - tedy na rychlý odchod někam do neznáma, útěk, a podobně , je to přece dostačující.
Přesně tak, ono 7.65Br není vzduchovka na to lidi rádi zapomínají... samozřejmě mit SVD v 7.62x54R na zadech, v ruce pumpu v dvanactce a na stehnu pistoli v 9mm Luger by bylo lepsi
ale kdo pak ponese bágl a ostatní věci?

Já bych se raději přikolonil k samonabíjecímu klonu samopalu vz. 58, klidně ve zkrácené či mini verzi (to už je opravdu skřítek). Navíc sklopná pažba tuto zbraň dost "zkompaktňuje" a lze ji osadit zaměřovacím dalekohledem. Sice z normální kosy nikdy sniperka nebude, ale díky puškohledu jsi pak na 100 - 200 m skoro pokaždé v terči (černý střed pistoláku) - one shot one kill
.
Balistický výkon náboje 7,62x39 stačí k odstřelu i vysoké zvěře (při použití loveckého střeliva) a rovněž rovněž běžné balistické přilby a vesty bez přídavných "tvrdých" plátů neobstojí proti tomuto náboji
.
Hmotnost munice 7,65 mm BrK beru jako velkou výhodu oproti munici do 58, ale zase na ochranu proti němu by měla stačit obyčejná protistřepinovka NIJ. level I., co se dá koupit v armyshopu za litr
.
Navíc výkon 7,65mm BrK stačí nanejvýš na ulovení srnčího.
Tím nechci říct, že Scarabeus není dobrá volba, je lehký a přitom plní současně funkci hlavní i poboční zbraně, ale má svá omezení, které je nutno brát v úvahu. Osobně bych raději bych oželel pistoli, než svoji kosu.
Obecně je brokovnice vzhledem k váze a objemu střeliva dost špatná volba pro nějaké pěší přesuny. Na obranu například farmy, kde máš nakřečkováno dost munice a v ruce nějakou saigu, tak je to naopak velmi dobrá volba.

Balistický výkon náboje 7,62x39 stačí k odstřelu i vysoké zvěře (při použití loveckého střeliva) a rovněž rovněž běžné balistické přilby a vesty bez přídavných "tvrdých" plátů neobstojí proti tomuto náboji

Hmotnost munice 7,65 mm BrK beru jako velkou výhodu oproti munici do 58, ale zase na ochranu proti němu by měla stačit obyčejná protistřepinovka NIJ. level I., co se dá koupit v armyshopu za litr

Navíc výkon 7,65mm BrK stačí nanejvýš na ulovení srnčího.
Tím nechci říct, že Scarabeus není dobrá volba, je lehký a přitom plní současně funkci hlavní i poboční zbraně, ale má svá omezení, které je nutno brát v úvahu. Osobně bych raději bych oželel pistoli, než svoji kosu.
Obecně je brokovnice vzhledem k váze a objemu střeliva dost špatná volba pro nějaké pěší přesuny. Na obranu například farmy, kde máš nakřečkováno dost munice a v ruce nějakou saigu, tak je to naopak velmi dobrá volba.
Myslím si že moje představa výzbroje vůbec není nadhodnocená,samozřejmě vycházím z potřeby ubránit dům,to je základ. v původním fóru na střelectví byl odkaz na vynikající článek z nějaké jihoamerické země kde se zhroutila ekonomika,podobný scénář kdy se po městě pohybují rabující bandy byl i třeba při záplavách v USA,teď se takové věci dějí v Egyptě a nakonec nemusím jít ani daleko-rabovalo se i u nás při povodních.
Minimálně trojice stejných zbraní je nezbytnost,k tomu něco výkonnějšího.
S přesunem je to samozřejmě horší,pokud bych už opravdu musel,sám nebo ve dvojici bych se vzdal zbraně 50BMG,ale kdybych se musel přesunovat i s dětmi,tak je pěší pochod vyloučený.Je potřeba auto a na něm se vždycky najde místo pro zbraně.
Minimálně trojice stejných zbraní je nezbytnost,k tomu něco výkonnějšího.
S přesunem je to samozřejmě horší,pokud bych už opravdu musel,sám nebo ve dvojici bych se vzdal zbraně 50BMG,ale kdybych se musel přesunovat i s dětmi,tak je pěší pochod vyloučený.Je potřeba auto a na něm se vždycky najde místo pro zbraně.
Nebuď si tak jistej.Souhlasím, že auto je fajn (sám mám evakuaci a přesun do "útočiště" naplánovanej autem - přesto mám i záložní plán na "pěškobus"), ale představ si že opravdu zdrháš s rodinou, máš (najdeš, zrekvíruješ) auto , a pak ti dojde benzín ... co pak? Nebo uvízneš v bahně v vlese, co pak? Nebo se ti porouchá, někdo ti ho prostřílí, nebo jen 2x píchneš, co pak? Pěšky nepůjdeš? Budeš prostě muset a co pak vezmeš? No a o tom se tu teď bavíme.
Tvoje představa výzbroje je fajn. Mrkni na můj připravenej arsenál - myslím, že bych s tím asi taky dokázal vydržet a ubránit dům - ale rozhodně bych to neunesl, když bych musel zdrhat pěšky ......
Tvoje představa výzbroje je fajn. Mrkni na můj připravenej arsenál - myslím, že bych s tím asi taky dokázal vydržet a ubránit dům - ale rozhodně bych to neunesl, když bych musel zdrhat pěšky ......

ty námitky beru,může se stát cokoli,včetně zlomeniny nohy nebo vyvrtnutí kotníku,buď budeš mít štěstí a nic z toho se ti nestane,nebo budeš mít smůlu a všechno se zkomplikuje. Já žádný plán evakuace nemám,ani nemám kam bych jel,mě zbývá si jen chránit svůj barák a z toho taky vycházím při volbě zbraní.
No prave kvoli vykonu naboja rozmyslam o niecom silnejsom ako je skorpik... Tak mi napadlo a co tak samopal vz.24, maly skladny, 7,62x25 dostatocne silny.
Len mi vrta v hlave, aky je rozdiel vo vykone medzi dynamickym zaverom a uzamknutym? Neviete niekto? Predpokladam ze dynamicky zaver bude mat nizsi vykon vzhladom k tomu ze cast tlaku ide hned na obtiahnutie......
Len mi vrta v hlave, aky je rozdiel vo vykone medzi dynamickym zaverom a uzamknutym? Neviete niekto? Predpokladam ze dynamicky zaver bude mat nizsi vykon vzhladom k tomu ze cast tlaku ide hned na obtiahnutie......
rozdíl je v tom,že vzor 24 střílí z otevřeného závěru-založíš zásobník,natáhneš závěr dozadu kde se zachytí za spoušťovou páku a při výstřelu nejdřív zasunuje náboj do hlavně. Klasický systém jednoduchých samopalů,nevýhoda je v tom,že při výstřelu se pohybuje veliká hmota závěru a vychýlí zamíření.Dá se tomu čelit jedině výcvikem,tento samopal je dělaný primárně pro střelbu dávkou,na přesnou střelbu jednotlivými výstřely je nevhodný.