Chlape, jelikož jsem byl přímo ve výrobních prostorech CZUB, na vlastní oči jsem viděl jejich CNCčka i výrobu hlavní, takže tvým chytrým řečem se můžu leda smát.
Trubky z hlavňoviny vrtá poloautomat, do kterého to skládají lidi.
Pak jde vyvrtaná hlavňovina do leštírny, kde lidi manuálně upínají hlavně do mašin a v případě leštění práškem roznášeným olovem to olovo ručně nabalují na leštící tyče v peci olova.
Pak jde na vykování, kde je první robotizace v pravém slova smyslu protože si vyleštěné vyvrtané tyče bere robotická ruka a vývrt je vykován v plně automatickém módu.
Pak se vrtá komora, což dělá chlap na soustruhu s výstružníkem - žádné CNC tam není! A vnější část hlavní se taky obrábí ručně na soustruzích. Při tom všem se hlavně několikrát rovnají ručně podle stínu, což dělá zkušený fachman.
Mluvím o hlavních pro dlouhé kulové zbraně, je samozřejmě možné, že hlavně pro 805 a novější pistole se dotvářejí někde jinde s CNC, ale stále tam platí co jsem psal o nákladech na konverzi výrobního procesu od tohoto na nové postupy.
V hale CNC strojů každá ta mašina dělá tři operace najednou třema robotickýma rukama. Na vlastní oči jsem viděl, jak na 33% jede výroba rámů CZ75 a dvě ty ruce se točí naprázdno a chladící kapalina tam stříká též naprázdno. Vyhrubované uppery CZ805 tam byly naskládané v bedně a když jsem tam byl, ani se zrovna další nevyráběly a stroje nastavené na 805 stály.
Odkudpak se tedy berou tvé realitě naprosto neodpovídající představy - z fotek, nebo z "já si myslím"?
Added pro me2dik (abych tu neofftopicoval): proč mašiny jedou jak jedou je celkem jednoduché: každé CNC (mají italské z konce 80. let) dělá postupně tři operace na obrobku, který tím strojem postupuje. Jakýsi "paralel tasking". Takže když jedou tři rámy, tak třeba prvnímu se obrábí tvar, druhému se hrubuje zahloubení a třetím se frézují kolejničky. A obrobek vystřídá na stroji všechna tři pracoviště, pak vypadne ven a jde do dalšího CNC. Jenže když ti tam nejede jeden rám za druhým, tak prostě jeden vleze a postupuje skrze to CNC a další dvě hlavy se chovají, jako kdyby tam byly taky obrobky - jenže ony nejsou. Bývalému technickému řediteli co nás prováděl to také rve srdce, ale stejně jako on hádám, že to někdo z plánování odbytu či zásobování má promyšlené.