Kdy se policii při kontrole přiznat, že mám zbraň

Střelné zbraně - pistole, pušky, ale i kuše, luky, perkusní, atd. Diskuze pouze pro starší 18-ti let!
Obrněný žebřiňák
Pohlaví: i černoch by záviděl

Kdy se policii při kontrole přiznat, že mám zbraň

Příspěvek od Obrněný žebřiňák »

Nikde jsem to tu nenašel a přijde mi to jako dost krizový moment. Držím, nosím. Běžná silniční kontrola - asi nic. Ale co když bude nějaké pátrání po uprchlém loupežníkovi. Jak a kdy oznámit, že mám zbraň tak, aby si to nějaký horlivec špatně nevyložil viz. některé policejní akce v USA? Existuje proto nějaké doporučení ze strany policie nebo alespoň best practices zkušených?
Co nepotřebuješ, nemáš. Co nemáš, nepotřebuješ.
hrd

Re: Kdy se policii při kontrole přiznat, že mám zbraň

Příspěvek od hrd »

v dané souvislosti dotaz: má právo policie zbraň kontrolovat? např. chtít ověřovat, zda sedí číslo zbraně vůči průkazu zbraně apod.
jakkoliv manipulovat se zbraní mi totiž nepřijde jako dobrý nápad ani na přímou výzvu policisty
herman
Pohlaví: muž

Příspěvek od herman »

Sám nevím. Už jsem tu někde psal, že se při běžné silniční kontrole policaj, když viděl v papírech ZP, ptal jestli mám u sebe zbraň. Neměl jsem, řekl jsem tedy že ne a tím to zkončilo.
Až v pekle nebude volného místa, pak mrtví budou bloudit po zemi.
Ibex
VIP

Příspěvek od Ibex »

je to asi podle situace - pokud je to běžná kontrola a policista si ničeho nevšimne, tak není třeba nějak upozorňovat na zbraň. Pokud si všimne - a já bych to viděl, tak mu ihned klidně oznámím, že mám LEGÁLNĚ drženou zbraň. A dál v klidu postupovat dle pokynů policisty. Pokud si všimne a já to nezaregistruji, tak budu postupovat dle jeho výzvy a pokud možno ihned hlásit, že mám zbraň LEGÁLNĚ drženou.
Při nějaké razii, bych asi neváhal a opět kontrolu provádějícímu policistovi řekl, že mám u sebe LEGÁLNĚ drženou zbraň a opět v klidu postupovat dle pokynů policisty.
Pokud máš vše v pořádku a neporušil jsi nějak zákon, není se čeho bát.
Osobně mám zkušenost z budovy soudu, kde jsem při vstupu ihned justiční stráži oznámil držení zbraně, na jeho vyzvu jsem ji bezpečně vybil a odevzdal. Vše naprosto v pohodě (nakonec jsme si o ní i pokecali)
Jeste se nestalo, aby to nejak nedopadlo..
Argonaut

Příspěvek od Argonaut »

Hermane, co myslíš tím, že v papírech viděl ZP?
JOBU

Příspěvek od JOBU »

Otestované,pri bežnej kontrole,policajt upozornený,zbraň nechcel vidieť,stačil zp a preukaz zbrane,pár minút debata o momentálnej situácii v eu a nosení zbraní na obranu,nakoniec neprebehla ani kontrola papierov od auta a pekný deň.
hausnumero

Příspěvek od hausnumero »

Osobně mám zkušenost z budovy soudu, kde jsem při vstupu ihned justiční stráži oznámil držení zbraně, na jeho vyzvu jsem ji bezpečně vybil a odevzdal. Vše naprosto v pohodě (nakonec jsme si o ní i pokecali)[/quote]

Na kterém soudě to bylo? V době platnosti ještě starého zákona v roce 1994 nebyl problém si zbraň u policajtů u vchodu nechat v úschově, ale v roce 2000 jsem byl u Obchodního soudu v Brně a když jsem si chtěl u policajtů dole nechat zbraň v úschově, tvrdili mi, že to nejde, že nemají trezor a že k úschově zbraní nemají oprávnění. Soudní jednání už začalo a já jsem stále dole ještě řešil úschovu zbraně. V autě jsem ji nechat nechtěl a rada od policajtů, ať si ji nechám uschovat u nějekého zbrojíře v Brně, který má licenci, mi byla k ničemu. Nakonec, když jsem jím pohrozil tím, že moje neúčast u jednání mi může způsobit milionovou škodu a že to si snad na triko nevezmou, mi ti policajti dvouranný deringer se dvěma náboji 38 special do úschovy převzali.
pparatkoo

Příspěvek od pparatkoo »

Tohle mi připomělo situaci co jsem před dvěma lety zažil :D
Dva měsíce po propuštění z jednotky intenzivní péče jsem se doma nudil a tak jsem využil vycházek a šel jsem ven. Byl teplý podzimní den a tak jsem pod bundu zasunul i vzduchovku Crosman 2240 s "doutníkem" na hlavni a šel.
Prošel jsem vesnicí,pak zkratkou přes les,další vesnicí a ocitl jsem se v "zemi nikoho". Tak říkáme asi dva kilometry dlouhému úseku mezi dvěma vesnicemi. Silnici po které jezdí minimum aut krásně lemuje z jedné strany les a z druhé potok. Já měl ale namířeno ještě kousek dál na místo kde zarůstá stará skládka z dob minulého režimu, že si tak postřílím pár plechovek. Bylo ticho,bezvětří no prostě klid. Najednou okolo mě pomalu projela Fabie a dva lidé s těly středověkých zápasníků na mě otočili hlavy a jeli dál. Tak za minutu jeli proti mě zpátky a začali zpomalovat až nakonec zastavili asi dvacet metrů zamnou. Nu co,asi se chtějí zeptat na cestu to tady není nic neobvyklého. Dva chlapi rázně vystoupili ze škodovky,jak kovbojové odhodili cípy bund a ruku položili na rukojeti pistolí.
Co vám budu povídat na mou duši jsem se málem posral. Zaplať pánu Bohu asi po třech nekonečně dlouhejch vteřinách zakřičeli "kriminální policie" a zamávali odznakem. No zkrátka jeden mě hlídal a druhej projížděl moje doklady a někam telefonoval a tak dál. Když jsem se zeptal co se děje tak mi řekli že mi to řeknou až potom. Ze vzduchovky pod bundou jsem neměl dobrej pocit,co kdyby mě ti orgáni chtěli šacovat že jo. Z vysílačky se pak ozvalo "negativní" pánové řekli nashle,zasalutovali a byly v prdeli. Ani jsem se nedozvěděl koho hledali. Já se pak jen otočil a šel domu protože jsem měl po náladě.
Do teď mě ale udivuje že nejdřív hmátli po zbraních a až za dlouho (za tři vteřiny se toho může stát hodně) se teprve nahlásili.
Občas tou trasou ssebou nosím v kůži na opasku jinou prskavku a co kdybych měl zrovna strach a orgáni byli třeba po dovolený trochu opálený? Po týhle situaci se už ani nedivim že to do nich někdo "omylem" narve.
K4cer
VIP

Příspěvek od K4cer »

Vidím to stejně jako tomas.kontakt. Pokud se mě nikdo na nic neptá, nikomu nic nevykládám. Pokud se ptá, votpovídám (celou větou :lol: ).

Ale jako místní domobrana se s většinou lokálních příslušníků relativně znám, alespoň od vidění. Několikrát jsem je v zimě tahal ze sněhu, takže se tak nějak tolerujeme. Ti chlapi taky jen dělaj svojí práci a pokud s nima člověk jedná kulturně, tak až na výjimky jednaj v pohodě i voni.
Můžeš bejt osel, ale musíš si umět poradit :>
JOBU

Příspěvek od JOBU »

Tak vtedy sa tomu vzhnúť nejak nedalo,bola uložená v priehradke spolu s dokladmi.
Ibex
VIP

Příspěvek od Ibex »

to: hausnumero
bylo to na krajským v ČB a to na podzim 2015
Jeste se nestalo, aby to nejak nedopadlo..
Alstratt

Příspěvek od Alstratt »

Nechci se vam nejak plest do diskuze ale mozna to tu uz bylo. Neco k te policii verte ze pokud vas budou chtit sebrat a budou v tom chytri tak si vzdy na vas neco najdou i kdyz jste to ve skutecnosti neudelaly, Zamota se to do takovych sra*ek ze se uz z toho jen tak lehce nedostanete, na policii obzvlast tedy pozor nekteri byvaji pekny sme*di. V usa ale i vsude ruzne po svete je ve vezeni spousta nevinnych lidi tak vam preji aby jste se tam nedostaly davejte pozor. Jinak kdyby jsme mely znat uplne vsechno co a jak spravne delat tak nedelame nic jineho ucily by jsme se stale dokola az by nam z toho jeblo a ani by jsme to do hlavy vsechno nenarvaly kazdy jsme dobry a potrebny v necem jinem tak nikdy nikoho na prvni pohled nepodcenujte tedy aspon ne policii. Tak snad vam tyhle dve videa trochu pomohou kdyz uz budete resit neco s policii. Mozna to u vas bude fungovat podobne.

https://www.youtube.com/watch?v=h6EA90o7ILg part 1
https://www.youtube.com/watch?v=iSmVYlO2UVw part 2
The more you sweat in training, the less you bleed in combat.
vrbodol

Příspěvek od vrbodol »

Kdysy dávno jsem při silniční kontrole dal s papírama i zbroják.Po kontrole řidičáku chtěl policajt vidět zbran tim stilem ,abych ji opatrně vytáhnul a otočil mu ji tak aby viděl na číslo.Pak jsem odjel.Dneska už bych mu minimálně řek že pujdu s nim k jeho partákovi nebo ad si mu řekne on že mě chce lustrovat,aby si ten druhej co byl u svojeho auta nemyslel že mu chci odbouchnout kámoše.
cipis

Příspěvek od cipis »

To ti stejně nepokryje kolegy v civilu, co pojedou okolo, co si pak budou myslet, že chceš zajmout hlídku.
Zásada je, nikdy neukazovat zbraň. Jestli chtějí, budiž, ale na stanici. Ne venku.
Jinak o mně to půlka místních a přespolních ví, takže jak tu psal kolega výše, oboustranné slušné jednání a je vše v cajku.
krvfx
VIP

Příspěvek od krvfx »

Policisté mohou pouze zkontrolovat papíry, na kontrolu zbraně nemají nárok - nebo už je to s novelou jinak?
prowler

Příspěvek od prowler »

České zákony v tomto smere presne nepoznám, ale na Slovensku môže policajt v zmysle §22 Zákona o policajnom zbore "Policajt je oprávnený presvedčiť sa, či osoba, proti ktorej vykonáva služobný zákrok, nemá pri sebe zbraň (§ 14 ods. 5), a ak ju má, odňať ju" a "Zbraň odňatú podľa odsekov 1 a 2 je policajt povinný vrátiť po skončení služobného zákroku alebo pri odchode osoby zo stráženého objektu. Ak zákonné dôvody nedovoľujú odňatú zbraň vrátiť, policajt vydá osobe potvrdenie o odňatí zbrane."
Nie je v českom zákone podobné ustanovenie? Z vyššie uvedeného teda pre mňa na SVK vyplýva, že ak sa ma pri bežnej kontrole policajt spýta či mám zbraň, pravdivo odpoviem s dôrazom, na legálnosť držania/nosenia. A ak sa nepýta, nie je dôvod mu to vravieť.
devlop

Příspěvek od devlop »

Manipulovat se zbraní na veřejnosti je dle zákona o zbraních zakázáno s vyjímkou KN a NO (krajní nouze, nutná obrana). Pokud mne tedy nějaký příslušník PČR vyzve k tomu, abych mu ukázal svoji vybitou zbraň tak odmítnu, protože bych se dopustil přestupku (nevím zda je to ta správná formulace, možná je to něco jiného, nejsem právník). Moji zbraň může mít v ruce nebo před očima příslušník PČR pouze při registraci zbraně nebo když mi ji bude odejímat (pokud chápu zákon o zbraních správně). Nedokáži si představit situaci, kdy např. ve stanici metra plné lidí po mě bude chtít policajt ukázat zbraň, kterou před ním vybiju vyjmutím zásobníku a vyhozením náboje z nábojové komory stažením záveru...to bych chtěl teda vidět obličeje kolemjdoucích lidí (a hledat vyhozený náboj kdesi na nástupišti) :D
Pokud příslušník PČR pojme podezření, že mám u sebe zbraň, tak teprve na jeho VÝZVU obratem ukážu ZP a PZ (tak jak mi to ukládá zákon), ale zbraň rozhodně neukazuji. Pokud by na ukázání zbraně trvali, tak odmítnu s tím, že manipulací se zbraní na veřejnosti bych se dopustil přestupku proti zákonu o zbraních a střelivu a pokud mi i po té zdělí, že mne tedy po předložení platných dokladů ZP a PZ odvezou na oddělení kvůli ukázání zbraně, tak bych chtěl toto i s důvodem zadržení zaprotokolvat (třeba včetně informace, že budu trvat na kompenzaci finanční ztráty z neprovedeného obchodního jednání v řádu milionu korun, které změškám právě z důvodu vyštřování na oddělení PČR).
Jedna situaci mi leží v hlavě, jednou jsem jel takhle s pistolí ve vnitřním pouzdru a krátkém tričku z práce domu a na Zličíně, právě v době kdy ještě v Praze byly hlídky vojáků, tak vidím 4 vojáky s Brenama v ruce, dva na nástupišti, dva u jediného možného východu, k tomu dva měšťáci a 3 revizoři. Jeden revizor se mě ujal kontrolovat a měšťák furt čuměl na výstupek u mého břicha, který určitě musel nápadně připomínat pažku pistole :D Nedokážu si představit situaci, že bych tam začal hulákat, že mám zbraň a ukazovat ji měšťákovi, to bych zřejmě hned mohl ochutnat na vlatní kůži účinek .223rem z Brenů AČR.
Cep

Příspěvek od Cep »

Měšťák už vůbec není oprávněn kontrolovat zbraň.
Obrněný žebřiňák
Pohlaví: i černoch by záviděl

Příspěvek od Obrněný žebřiňák »

Co nepotřebuješ, nemáš. Co nemáš, nepotřebuješ.
herman

Příspěvek od herman »

Argonaut píše:Hermane, co myslíš tím, že v papírech viděl ZP?
Když jsem otvíral tašku na dokladu, kde mám občanku, řidičák, zbroják atd.
Až v pekle nebude volného místa, pak mrtví budou bloudit po zemi.
Odpovědět