Malé přenosné rádio BoB

Vysílačky, mobily, kódy a šifry...
Odpovědět
Wolf
VIP
Pohlaví: muž

Re: Malé přenosné rádio BoB

Příspěvek od Wolf »

Serža píše: 21.02.2025 22:56 Oficiálně se má analogové vypínat. EK zatím nestanovila datum, ale myslím, že u ČRo se uvažovalo už o letošním roce, soukromé stanice to mají za delší dobu (pokud to teda EK nezatrhne dřív)
A na analogovém přijímači digitální signál nerozložíš do poslouchatelného zvuku. Takže jedině že by existoval nějaký pirátský analogový vysílač :-D
Jak jsem psal výše, dokud k vypnutí analogového FM vysílání nedojde, nemá smysl v BoB obyčejné ne-DAB rádio nemít. Až ta změna nastane, teprve pak dává smysl pořídit si do BoB něco jiného:
Wolf píše: 19.10.2023 14:37 Dokud v ČR funguje FM vysílání na velmi krátkých vlnách a AM vysílání na středních vlnách, je podle mě úplný nesmysl zabývat se úvahami o DAB/DAB+ přijímačích do BoB.

Základní obyčejné AM/FM rádio, nejvhodnější do evakuačního báglu stojí (i v českém obchodě) cca 200 Kč. (S krátkými vlnami cca 300 - 400 Kč.)
To je natolik málo, že v současnou chvíli nedává smysl nic jinýho, než mít v BoB tohle rádio za pár korun a teprve až když by se situace změnila a analogový vysílání začalo zanikat, tak pak teprve rádio nahrazovat nějakým digitálním se všemi jeho nevýhodami.
Navíc se se týká vysílání v AM na středních vlnách:
Ano, stát (Český rozhlas) sice na středních vlnách přestal vysílat ale nejstrategičtější vysílač Liblice byl zachován právě kvůli svému strategickému významu a kdyby se něco semlelo, může se na něm znovu začít vysílat a dosahem signálu po celé ČR. Proto se i v současnosti hodí mít středovlnné AM rádio pro tenhle případ.
Má-li zlo triumfovat, potřebuje jediné – aby slušní lidé nedělali nic. (Edmund Burke)
Dobrodruh

Příspěvek od Dobrodruh »

Radiopřijímač má určitý smysl v době klidu a míru.
Doporučení radia do evakuačního zavazadla mi přijde zbytečné.
Ve válečném stavu a rozvratu, kdy muže být vysílač odstřelen, signál rušen, signál nedostupný v železobetonových stavbách bez externí antény (kryty, tunely) chytnete prd a pokud někdo někde něco chytne, tak se stejně nic pořádně nedoví, protože informace budou vlivem kritické situace nebo záměrně neúplné a zmatečné.
Podobně civilní radiostanice. Co tak asi kde zaslechnete? Spíš jen plky.
Šifrovaná komunikace bezpečnostních složek a armády bude pro civil nedostupná.
Baterie se taky vybije a nebude třeba možnost kde nabít.
Co je na elektriku je ve vypjatých situacích většinou na nic.
Osobně tohle proto neřešim.
sigurd

Příspěvek od sigurd »

Takýto postoj možno zaujať k hociktorej položke BoB :) .
V prípade prúseru je rádio jediná možná reálna plošná (s pomerne ďalekým dosahom) všeobecne dostupná možnosť šírenia informácii, a tak patrí jednoznačne do BoB. Vysielačov je dostatok, len sa zabezpečí napájanie, z krytu sa dá vyjsť von ;) , aj zmätočná info je info. Malý udržateľný zdroj elekriny (aspoň na svietenie a rádio) bežný rozpadlík má...
Ja mám rádio v ochrannom púzdierku s FV nabíjačkou, náhradnou batériou a slúchadlami váži to 220g.
DSC09363.JPG
Ešte sa dá k tomu pridať prídavná (3-5m) drôtová anténa, a spokojnosť maximálna, položka BoB odfajknutá.
Maximálna efektivita, a vždy trvale udržateľný rozvoj.
Grunt

Příspěvek od Grunt »

Wolf píše: 26.02.2025 13:45 Jak jsem psal výše, dokud k vypnutí analogového FM vysílání nedojde, nemá smysl v BoB obyčejné ne-DAB rádio nemít. Až ta změna nastane, teprve pak dává smysl pořídit si do BoB něco jiného.
Jenže ono k tomu dochází. Jedna země po druhé. Teď babo raď. Navíc, kdysi jsem měl demultiplexovací kartu do PC, ta krom digitálního rádia dovedla rozkódovat zvukovou stopu běžného vysílání a pokud odpočtu to, že za ty roky je mi karta k prdu, protože ji nemám na čem provozovat a první DVB-T standard u nás skončil mi taková věc přišla užitečnější, protože dovedla naladit zpravodajské kanály (ČT24) a z toho dekódovat zvuk. Co si poslechneš na pozemním vysílání? Vždyť to je jen hudba do autorádia a informace víceméně nulové. S tím že výhledově se vypne i to.
pelmel

Příspěvek od pelmel »

Taka aj country stanica končí na stredných vlnách
https://digital.rozhlas.cz/vypnuti-coun ... ab-9434399
Odpovědět