Malé přenosné rádio BoB

Vysílačky, mobily, kódy a šifry...
Odpovědět
Wolf
VIP
Pohlaví: muž

Re: Malé přenosné rádio BoB

Příspěvek od Wolf »

Serža píše: 21.02.2025 22:56 Oficiálně se má analogové vypínat. EK zatím nestanovila datum, ale myslím, že u ČRo se uvažovalo už o letošním roce, soukromé stanice to mají za delší dobu (pokud to teda EK nezatrhne dřív)
A na analogovém přijímači digitální signál nerozložíš do poslouchatelného zvuku. Takže jedině že by existoval nějaký pirátský analogový vysílač :-D
Jak jsem psal výše, dokud k vypnutí analogového FM vysílání nedojde, nemá smysl v BoB obyčejné ne-DAB rádio nemít. Až ta změna nastane, teprve pak dává smysl pořídit si do BoB něco jiného:
Wolf píše: 19.10.2023 14:37 Dokud v ČR funguje FM vysílání na velmi krátkých vlnách a AM vysílání na středních vlnách, je podle mě úplný nesmysl zabývat se úvahami o DAB/DAB+ přijímačích do BoB.

Základní obyčejné AM/FM rádio, nejvhodnější do evakuačního báglu stojí (i v českém obchodě) cca 200 Kč. (S krátkými vlnami cca 300 - 400 Kč.)
To je natolik málo, že v současnou chvíli nedává smysl nic jinýho, než mít v BoB tohle rádio za pár korun a teprve až když by se situace změnila a analogový vysílání začalo zanikat, tak pak teprve rádio nahrazovat nějakým digitálním se všemi jeho nevýhodami.
Navíc se se týká vysílání v AM na středních vlnách:
Ano, stát (Český rozhlas) sice na středních vlnách přestal vysílat ale nejstrategičtější vysílač Liblice byl zachován právě kvůli svému strategickému významu a kdyby se něco semlelo, může se na něm znovu začít vysílat a dosahem signálu po celé ČR. Proto se i v současnosti hodí mít středovlnné AM rádio pro tenhle případ.
Má-li zlo triumfovat, potřebuje jediné – aby slušní lidé nedělali nic. (Edmund Burke)
Dobrodruh

Příspěvek od Dobrodruh »

Radiopřijímač má určitý smysl v době klidu a míru.
Doporučení radia do evakuačního zavazadla mi přijde zbytečné.
Ve válečném stavu a rozvratu, kdy muže být vysílač odstřelen, signál rušen, signál nedostupný v železobetonových stavbách bez externí antény (kryty, tunely) chytnete prd a pokud někdo někde něco chytne, tak se stejně nic pořádně nedoví, protože informace budou vlivem kritické situace nebo záměrně neúplné a zmatečné.
Podobně civilní radiostanice. Co tak asi kde zaslechnete? Spíš jen plky.
Šifrovaná komunikace bezpečnostních složek a armády bude pro civil nedostupná.
Baterie se taky vybije a nebude třeba možnost kde nabít.
Co je na elektriku je ve vypjatých situacích většinou na nic.
Osobně tohle proto neřešim.
sigurd

Příspěvek od sigurd »

Takýto postoj možno zaujať k hociktorej položke BoB :) .
V prípade prúseru je rádio jediná možná reálna plošná (s pomerne ďalekým dosahom) všeobecne dostupná možnosť šírenia informácii, a tak patrí jednoznačne do BoB. Vysielačov je dostatok, len sa zabezpečí napájanie, z krytu sa dá vyjsť von ;) , aj zmätočná info je info. Malý udržateľný zdroj elekriny (aspoň na svietenie a rádio) bežný rozpadlík má...
Ja mám rádio v ochrannom púzdierku s FV nabíjačkou, náhradnou batériou a slúchadlami váži to 220g.
DSC09363.JPG
Ešte sa dá k tomu pridať prídavná (3-5m) drôtová anténa, a spokojnosť maximálna, položka BoB odfajknutá.
Maximálna efektivita, a vždy trvale udržateľný rozvoj.
Grunt

Příspěvek od Grunt »

Wolf píše: 26.02.2025 13:45 Jak jsem psal výše, dokud k vypnutí analogového FM vysílání nedojde, nemá smysl v BoB obyčejné ne-DAB rádio nemít. Až ta změna nastane, teprve pak dává smysl pořídit si do BoB něco jiného.
Jenže ono k tomu dochází. Jedna země po druhé. Teď babo raď. Navíc, kdysi jsem měl demultiplexovací kartu do PC, ta krom digitálního rádia dovedla rozkódovat zvukovou stopu běžného vysílání a pokud odpočtu to, že za ty roky je mi karta k prdu, protože ji nemám na čem provozovat a první DVB-T standard u nás skončil mi taková věc přišla užitečnější, protože dovedla naladit zpravodajské kanály (ČT24) a z toho dekódovat zvuk. Co si poslechneš na pozemním vysílání? Vždyť to je jen hudba do autorádia a informace víceméně nulové. S tím že výhledově se vypne i to.
pelmel

Příspěvek od pelmel »

Taka aj country stanica končí na stredných vlnách
https://digital.rozhlas.cz/vypnuti-coun ... ab-9434399
Wolf
VIP

Příspěvek od Wolf »

Grunt píše: 27.02.2025 17:03
Wolf píše: 26.02.2025 13:45 ...dokud k vypnutí analogového FM vysílání nedojde, nemá smysl v BoB obyčejné ne-DAB rádio nemít...
Jenže ono k tomu dochází. ...
Grunte, snažím se ti vysvětlit, že BoB si nesestavuješ na dobu použití "odteď za 10 let", kdy analogový FM rozhlas možná bude minulostí, ale "na zítra", kdy je pokrytí zpravodajskými stanicemi značné.
To rádio si tam dáváš na použití "teď", Bug-Out-Bag není mrtvá schránka určená pro příští generaci.
Proč ti vůbec musím vysvětlovat, že když stejně každých pár let v BoB měníš vodu a potraviny za čerstvé (a dobíjíš akumulátory, pokud tam nějaké máš - já jo), tak až se za X výměn stane FM rozhlas neaktuálním, vyměníš i rádio.
Má-li zlo triumfovat, potřebuje jediné – aby slušní lidé nedělali nic. (Edmund Burke)
Odpovědět