Komunikace CB a PMR radiostanicemi

Vysílačky, mobily, kódy a šifry...
Odpovědět
Serža
VIP
Pohlaví: muž
Kontaktovat uživatele:

Re: Komunikace CB a PMR radiostanicemi

Příspěvek od Serža »

protože pak budeš v evidenci ;)
\(^_^)/
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
Wolf
VIP

Příspěvek od Wolf »

Damianus:
Protože CB je skvělý pro lokální komunikaci do vedlejší vesnice.

Na +-stabilní spojení odkudkoliv z ČR kamkoliv do ČR už nevyhnutelně potřebuješ krátký vlny v pásmu cca mezi 1,8MHz až 7,2 MHz podle aktuální foF2 měnící se podle stavu ionosféry, roční a denní doby, pokročilosti slunečního cyklu...
Ale provoz na krátkých vlnách a konstrukce vhodně vyzařujících antén pro ně není tak jednoduchá věc, jako zapnout CB nebo PMR, navolit kanál a vysílat téměř jako telefonem. Je to vyšší dívčí, která má svoje specifika, který je potřeba ovládnout a získat kromě studia problematiky hlavně dlouhodobější reálnou praxí a zkušenostmi - kterých se blbě nabývá, pokud nemůžeš trénovat dlouhodbě a legálně. Proto radioamatérský oprávnění.
To ti umožní získat potřebný zkušnosti a díky hlubšímu pochopení taky důležitou schopnost technicky improvizovat.

Já mám aktivně využívaný oprávnění cca 4 roky a i tak se pořád se učím.
Má-li zlo triumfovat, potřebuje jediné – aby slušní lidé nedělali nic. (Edmund Burke)
xb.h

Příspěvek od xb.h »

Nebo si pořiď krátkovlnný přijímač a po večerech poslouchej zahraniční rozhlasová pásma. Krom toho, že je to parádní relax (lepší jak koukat na akvárium s rybičkama :D ) tak získáš i povědomí o šíření vln v závislosti na podmínkách a občas se dalí odlovit zajímavé stanice. Na zkoušky bych se osobně vybod. Člověk se s tím jenom zviditelní a to výhledově není nic dobrého. Bude to stejné jako s licencí u dronů. Na začátku to bylo dobrovolné a nyní se s tím vysírá na všech frontách a šrouby se neustále utahují. Člověka to vybudí i k vyšší opatrnosti a víc se snaží být nehodhalen, což je podvědomý trénink. Pirátské vysílání je obdoba. Zatím tedy žádné extra postihy nehorzí ale kdo ví, jak to bude do budoucna.
Wolf
VIP

Příspěvek od Wolf »

S respektem nesouhlasím. Domnívám se, že tvoje rada je typický případ Dunning–Krugerova efektu.

Stejně jako asi i ty jsem začínal s poslechem zahračních KV stanic, díky čemuž vím, že tím se dá získat jen tak stěží 5% skillů potřebných k praktickému využítí KV ke skutečnému navázání komunikace. Je to rozhodně lepší než nic, ale zoufale nedostatečný.
Má-li zlo triumfovat, potřebuje jediné – aby slušní lidé nedělali nic. (Edmund Burke)
malajizva

Příspěvek od malajizva »

ahoj,
hmm. tak jsem obnovil po přestěhování CB radiostanici... jen jsem zatím nikoho neulovil - žádná aktivita. slyším občas skipem nějaký maďary a tak....
anténa: GPS 27 1/2 SIRIO 575 cm
vysílačka: Zirkon
Foedum inceptu, foedum exitu.
Quis autem custodiat ipsos custodes?
JOBU

Příspěvek od JOBU »

CB je posledné roky už na totálnom ústupe...
Permonik

Příspěvek od Permonik »

Taky jsem rozhodování zakončil variantou pořízení stanice. Aktivita je žalostně malá v porovnání s roky zpět. Aktivního vykecávání je tam minimum mimo "Kolečka" https://www.cbpmr.info/ . Spíš je to na zavolání než narazit na náhodné hovory. Spíš se tedy známí baví mezi sebou nebo jsou tam radionadšenci lezoucí na kopce/závody. Formu sociální sítě to už dávno nemá.
Serža
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Serža »

malajizva píše: 04.11.2025 20:39 ahoj,
hmm. tak jsem obnovil po přestěhování CB radiostanici... jen jsem zatím nikoho neulovil - žádná aktivita. slyším občas skipem nějaký maďary a tak....
anténa: GPS 27 1/2 SIRIO 575 cm
vysílačka: Zirkon
CB je mrtvý
bylo to zajímavý, dokud to používali kamioňáci, ale to je tak 10 let zpátky
všichni přešli na mobily a data a appky typu whatsapp

nechal jsem si CB dát do auta a byla to chyba. Užitečnější by byla UHF/VHF/PMR stanice....
\(^_^)/
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
Odpovědět