Konfigurace vysílačky BAOFENG UV-5R

Vysílačky, mobily, kódy a šifry...
Odpovědět
mhi

Re: Konfigurace vysílačky BAOFENG UV-5R

Příspěvek od mhi »

Ma barevny display ... bude to utrpeni.
zizla
Pohlaví: muž

Příspěvek od zizla »

Baofeng mini mám a za ty prachy (a mně se povedlo urvat dvě za 506 Kč) je to super hračka. Dal jsem tam trochu lepší antény (popř. anténu na air pásmo) a pro účely, ke kterým to využívám spokojenost. Nečekal bych nějakou extra mechanickou odolnost. Displej je v pohodě. Co jsem viděl videa, mělo by to být celkem ok ohledně harmonik při TX, max. výkon je 4/5W (teď nevím, které pásmo kolik). Na modulaci si nikdo nestěžoval. Na PMR jsem tím dal něco přes 70 km, víc jsem nezkoušel. Na sdílenkách to chodilo pěkně.
zizla
Liqid

Příspěvek od Liqid »

Tak jsem neodolal a Baofeng mini je doma. Snad to bude další užitečné vybavení do rozpadlické výbavy.

Mohl bys mi Zizlo prosím poradit? Jaké jsi použil lepší antény? Na tu základní mám problém skoro chytit i FM rádio :D Nějakou od Nagoya?
A doporučil bys nějaké zdroje, jak používat správně, jak nastavit atd? Co jsem hledal, tak většina zdrojů je z US, kde Hams docela jedou, u nás asi trochu mrtvý koníček.
Chtěl bych se o radioamatérství dozvědět víc, je nějaké cz fórum, kde jsou lidé aktivní? Případně nějaká aktuální učebnice? Co jsem našel, tak víc jak 10 let staré. Zvažuji i zkoušku na HAREC, tam jsem našel sice otázky, ale nějaký dovysvětlující materiál mi chybí.

Díky za jakékoliv info :yes
Wolf
VIP

Příspěvek od Wolf »

Liqid: Anténa je konstruována na konkrétní frekvenci, případně frekvence. Že na té základní nechytáš FM rádio v jiném pásmu, než na které je konstruována anténa, je v pořádku. To neříká nic o tom, jak funguje na frekvencích tvého zájmu (ale je to Baofeng, takže nejspíš taky špatně :D ).

Na radioamatérství je nejlepší potkat se s nějakým radioamatérem, který ti udělá mentora. Ty učebnice budou plus mínus aktuální, fyzika funguje pořád stejně :) .
Ad jak postupovat pro složení zkoušek: http://www.ham.smoce.net/
Případně je aktivní např. FB skupina: https://www.facebook.com/groups/203600959777084
Má-li zlo triumfovat, potřebuje jediné – aby slušní lidé nedělali nic. (Edmund Burke)
Haluziak

Příspěvek od Haluziak »

Wolfe, na Baofeng UV-5R jsme odhráli prakticky celou airsoftovou kariéru a myslím, že na to byli zlaté. Ale pokud máš nějaký tip na rozumně naceněněou lepší alternativu pro komunikaci po VP, jsem samé ucho, co si budem se základní anténou UV-5R neměla ráda zastavěné/zalesněné oblasti a dosah byl kousek i když jsme jeli dle kódu U(vnitř)HF a V(enku)HF. Ještě si pamatuju, že jednu frekvenci byl schopen super zarušit můj klíč od jedničkové ofce.
Beware of old men in profession where men die young.
Z východu, natož z Ruska ještě nikdy nic dobrého nepřišlo!
dolmar

Příspěvek od dolmar »

Liqid píše: 28.03.2026 22:47 Mohl bys mi Zizlo prosím poradit? Jaké jsi použil lepší antény? Na tu základní mám problém skoro chytit i FM rádio :D Nějakou od Nagoya?
Používám Baofengy UV-5R na airsoft už hromadu let. Vyzkoušel jsem hromadu antén - dlouhé, krátké, placaté, kulaté... nejlíp mi ty stanice fungují s anténami 771. Kupuju je na Aliexpressu - můžeš koupit Nagoya, Diamond nebo Abbree, fungují všecky. Mám jednu origo z Elixu nebo Yachtmenů, už nevím přesně, testoval jsem to, neslyším v tom rozdíl (měřák nemám, nic jsem neměřil). Rádio na nich běží bez problémů.

UV-5R Mini nemám, koukal jsem na něj, ale ještě jsem ho nezkusil. Jde to programovat přes CHIRP? Na webu píšou že jo, kabel mám. Líbí se mi to dual PTT, ale neviděl jsem k tomu žádné dual PTT tlačítko.
Liqid

Příspěvek od Liqid »

Díky kluci za info, kouknu po té 771. Mini by mělo jít programovat přes CHIRP, ale nemám vyzkoušeno, pže nemám kabel. Ale programoval jsem ho přes BT appku a OK.
zizla

Příspěvek od zizla »

Tak vidím, že už jste to vyřešili :D Antény mám Retevis 771, ono to bude v podstatě to samé jako Abreee a Nagoya...
zizla
Odpovědět