Domácí šunka
Re: Domácí šunka
sakra! tohle vlákno mě vždycky donutí jít něco zakousnout
co sežeru, to mi Kalousek nevezme 

Kalousek ne, ale STBabiš ze sádla určitě udělá bionaftu 

- bivoj
- VIP
- Pohlaví: muž
Naopak, určité množství tuku v tělě je do PA doby (alespoň do jejích začátků) velmi vítané! Samozřejmě, že to ale nesmí být na úkor fyzičky! Nebavím se tedy o klasické obezitě takových těch tlusťochů, co vyjdou po schodech jedno patro a už funí jak parní lokomotiva, ale o přiměřené tukové zásobě. Takový ti vychrtlíci, nebo paradoxně i kulturisticky vyrýsované vazby bez špetky tuku, to mají v případě jakékoliv potravinové nedostatečnosti a potřebě nějaké zvýšené námahy velmi rychle spočítaný...Baca píše:Necitaj !! Obezita do PA doby nie je bohvieco

Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
jo, tělo začne hned pálit svaly. proto si udržuju polštářek 
zpět k šunce!

zpět k šunce!
Rozkaz Pane! ... a z dálky zanělo klapnutí dveří od lednice... 

Moj prvy pokus s bravcovou sunkou nevysiel moc slavne. Sice to chutilo relativne dobre, ale bolo to dost sive (prekrocena teplota nad 80C) a stihlo sa to pokazit skor, nez som to zjedol (ano, aj taketo tragedie sa v zivote z casu na cas udeju). Vcera som nalozil varku z morky (kruty) a tentokrat uz som si pekne 1/3 namlel, dufam, ze sa to viac spoji. Ten teplomer uz do toho pichat nebudem, proste zastabilizujem vonkajsiu teplotu a budem varit.
Z experimentu z minula (mal som dva teplomery) bolo zrejme, ze ta teplota sa vyrovna po cca 1,5 hodine, takze ta hodinka vnutri s teplotou >72C by mala byt OK.
Uvazujem, ako zdravotne nezavadne zaviazat vodu v tom mase. Zelatinou? Alebo poctivejsie/dlhsie chladit?
Z experimentu z minula (mal som dva teplomery) bolo zrejme, ze ta teplota sa vyrovna po cca 1,5 hodine, takze ta hodinka vnutri s teplotou >72C by mala byt OK.
Uvazujem, ako zdravotne nezavadne zaviazat vodu v tom mase. Zelatinou? Alebo poctivejsie/dlhsie chladit?
Tak zdravé pojivo získaš z kože. Samozrejme pomlieť.
Práve tým pomalým varením pri nízkej teplote udržíš mäso šťavnatejšie. Ak ti domáca šunka nepôjde na odbyt, tak daj v pohode do mrazáku. Na rozdiel od kupovanej, kde je 20-40% vody navyše, táto domáca bude po rozmrazení znovu chutná.
Domáca šunka sa dá samozrejme použiť k výrobe velkého množstva jedál. Tak objesť sa jej nie je také jednoduché.
Takáto domáca šunka-debrecínka sa dá ešte trochu poúdiť, alebo natrieť zmesou korenín-cesnaku a mletej červenej papriky, môže byť aj pikantná.
Práve tým pomalým varením pri nízkej teplote udržíš mäso šťavnatejšie. Ak ti domáca šunka nepôjde na odbyt, tak daj v pohode do mrazáku. Na rozdiel od kupovanej, kde je 20-40% vody navyše, táto domáca bude po rozmrazení znovu chutná.
Domáca šunka sa dá samozrejme použiť k výrobe velkého množstva jedál. Tak objesť sa jej nie je také jednoduché.

Takáto domáca šunka-debrecínka sa dá ešte trochu poúdiť, alebo natrieť zmesou korenín-cesnaku a mletej červenej papriky, môže byť aj pikantná.
Kto nepozná prístav, do ktorého pláva, tomu žiaden vietor nie je dosť dobrý.
Taaaaaak. Teraz som dojedol posledne susto sunky, ktoru som uvaril pred dvoma tyzdnami
Cely cas drzana iba v chladnicke. Troska sa prisusila. Znamky pokazenia ZIADNE.
Ak poznate recepty na varenu sunku z internetu, odpodrucim vam malu zmenu v recepture. Vsade sa pise o priblizne decilitri vodu na kilo masa + sol a koreniny. Spomenul som si na davnu radu jedneho masiara, ze maso na klobasy sa ma miesat s ladom. Takze som nahradil vodu styrmi kockami ladu z mrazaku. Sol a korenie som nasypal na nakrajane maso (zhruba stvrtina z masa pomleta v mixeri). Vsetko dohromady som rukou miesil az kym sa tie ladove kocky nerozpustili. Pri vareni minimalny unik stavy z masa. Sunka stavnata ruzova, vonava
Nepouzivam Dusitanovu sol a ani Pragandu, len tri kavove lyzicky kuchynskej soli. Nic sa po narezani nedrolilo, vsetko krasne kompaktne, navyse ta hromada soli v mase nezostala, ale sa vyvarila v tej troske stavy, ktora ako sulc zostala nabalena na sunke 

Ak poznate recepty na varenu sunku z internetu, odpodrucim vam malu zmenu v recepture. Vsade sa pise o priblizne decilitri vodu na kilo masa + sol a koreniny. Spomenul som si na davnu radu jedneho masiara, ze maso na klobasy sa ma miesat s ladom. Takze som nahradil vodu styrmi kockami ladu z mrazaku. Sol a korenie som nasypal na nakrajane maso (zhruba stvrtina z masa pomleta v mixeri). Vsetko dohromady som rukou miesil az kym sa tie ladove kocky nerozpustili. Pri vareni minimalny unik stavy z masa. Sunka stavnata ruzova, vonava

Prežiť !!!
Ľad ale aj mletie zmrznutého mäsa sa používa hlavne pri výrobe suchých salámov, aby bola v mäse zachovaná pekná štruktúra.
U šunky to nebude nič podstatné. Skôr je dôležitejšie, aké mäso použijeme na výrobu. Či dáke krehčené, balené v ochranej atmosfŕe, čo leží v hitlermarkete dva týždne, alebo čerstvé vyzreté mäso z domáceho chovu...
U šunky to nebude nič podstatné. Skôr je dôležitejšie, aké mäso použijeme na výrobu. Či dáke krehčené, balené v ochranej atmosfŕe, čo leží v hitlermarkete dva týždne, alebo čerstvé vyzreté mäso z domáceho chovu...
Nakupujem u nas na sidlisku v slusnej mesiarni bezne bravcove pliecko
Nie je balene je to normalny klasicky vysek. Predpokladam, ze je standardne vyzrete. Ziadna biosuperpopicinehcemicka kvalita 
A dolozim com som zabudol napisat v povodnom prispevku. Varil som ho pri teplote kupela 80 stupnov celsiusovych 3:20 h. Totiz som nanho zabudol
Konzistenciou, farbou, chutou bola najlepsia zo vsetkych ktore som dosial robil 

A dolozim com som zabudol napisat v povodnom prispevku. Varil som ho pri teplote kupela 80 stupnov celsiusovych 3:20 h. Totiz som nanho zabudol

Prežiť !!!
-
- Rozpadlík
Tak jsem se přidal do klubu domácích výrobců šunky. Ač mám doma šunkovar nakonec na něj nedošlo. Koupil jsem totiž pytlíky na tlačenku o průměru 6 cm (tloušťka salámu) a ty do šukovaru nepasují. S přiměřenou snahou je možné maso do střívka nacpat bez nějakých dramatických mezírek.
Poměrně neplánovaně se mi podařil jeden zlepšovák. Před nedávnem jsem v Lídlu koupil zavařovací hrnec, a ten je na šunku jak dělanej. Nastavím 80 stupňů, 120 minut, vložím budoucí šunku zapnu a zapomenu. Pokud máte doma někdo tento přístroj tak vřele doporučuju. Šunka je z toho výborně uvařená(celou dobu konstantní teplota)
Jako první jsem dělal z kuřecích prsou(dnes jsem uvařil). Vzhledem k úspěchu jsem dnes naložil 2 kg vepřovém, takže o víkendu bude další várka
Pragandu nemám. Dávám pouze sůl a trochu medu do vody. Výsledek super
Díky všem, že jste mě navnadily, že jsem to doho taky šel.
Poměrně neplánovaně se mi podařil jeden zlepšovák. Před nedávnem jsem v Lídlu koupil zavařovací hrnec, a ten je na šunku jak dělanej. Nastavím 80 stupňů, 120 minut, vložím budoucí šunku zapnu a zapomenu. Pokud máte doma někdo tento přístroj tak vřele doporučuju. Šunka je z toho výborně uvařená(celou dobu konstantní teplota)
Jako první jsem dělal z kuřecích prsou(dnes jsem uvařil). Vzhledem k úspěchu jsem dnes naložil 2 kg vepřovém, takže o víkendu bude další várka

Nepřemýšlel někdo nad uskladněním pár desítek pytlíků solící nakládací směsi praganda? Popřípadě dusičnanu draselného a jak jsou na tom tyhle věci s trvanlivostí? Mám za to že prakticky neomezenou.
Jistě by šla použít pro konzervaci obyčejná sůl, ale dučinanů/dusitaný by stačilo malé množství i na celý mrazák masa.
Jistě by šla použít pro konzervaci obyčejná sůl, ale dučinanů/dusitaný by stačilo malé množství i na celý mrazák masa.
Prepána a k čomu by ti akože bolo uskladnené tolké svinstvo? Na konzervovanie sú aj lepšie spôsoby.
Ahoj,
není tu nějaký požírač šunky na kosti. Hledám dárek pod stromeček a nevím do čeho jít.
Šunky Le & Co Šunka na kosti se nějak bojím, když si čtu ten popis "Konzervant (E250),Stabilizátory (E450, E451),Antioxidant (E301),Zahušťovadlo (E407a)"
Co třeba tato šunka?
https://www.edelikatesy.cz/jamon-serran ... mesicu-6-5
není tu nějaký požírač šunky na kosti. Hledám dárek pod stromeček a nevím do čeho jít.
Šunky Le & Co Šunka na kosti se nějak bojím, když si čtu ten popis "Konzervant (E250),Stabilizátory (E450, E451),Antioxidant (E301),Zahušťovadlo (E407a)"
Co třeba tato šunka?
https://www.edelikatesy.cz/jamon-serran ... mesicu-6-5
Něco podobného jsem před pár dny viděl v Tescu. Hromadu velkých dárkových krabic mimo chlaďák. Ale nic o tom nevím, jen, že to bylo zahraničí - tuším Španělsko.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
tak ve Španělsku jamony visej normálně po barech v luftě nad barama = bez lednice a nikdy jsem neměl problém...
\(^_^)/
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
Kurnik, na ty šunky jsem se neměl dívat… asi vím co dám bratrovi k vánocům. Jinak uskladnit na vzduchu a průvanu a neměl by být problém ani někde v paneláku. Za podmínky že se to brzo po nakrojení sní.