Domácí šunka

sigmark
VIP

Re: Domácí šunka

Příspěvek od sigmark »

sakra! tohle vlákno mě vždycky donutí jít něco zakousnout
Baca
VIP
Pohlaví: muž

Příspěvek od Baca »

Necitaj !! Obezita do PA doby nie je bohvieco :-D
Prežiť !!!
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

co sežeru, to mi Kalousek nevezme :-)
Dagobert

Příspěvek od Dagobert »

Kalousek ne, ale STBabiš ze sádla určitě udělá bionaftu :-D
bivoj
VIP

Příspěvek od bivoj »

Baca píše:Necitaj !! Obezita do PA doby nie je bohvieco :-D
Naopak, určité množství tuku v tělě je do PA doby (alespoň do jejích začátků) velmi vítané! Samozřejmě, že to ale nesmí být na úkor fyzičky! Nebavím se tedy o klasické obezitě takových těch tlusťochů, co vyjdou po schodech jedno patro a už funí jak parní lokomotiva, ale o přiměřené tukové zásobě. Takový ti vychrtlíci, nebo paradoxně i kulturisticky vyrýsované vazby bez špetky tuku, to mají v případě jakékoliv potravinové nedostatečnosti a potřebě nějaké zvýšené námahy velmi rychle spočítaný... ;)
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

jo, tělo začne hned pálit svaly. proto si udržuju polštářek :-)

zpět k šunce!
Frank
VIP

Příspěvek od Frank »

Rozkaz Pane! ... a z dálky zanělo klapnutí dveří od lednice... :D
Mafuko

Příspěvek od Mafuko »

Moj prvy pokus s bravcovou sunkou nevysiel moc slavne. Sice to chutilo relativne dobre, ale bolo to dost sive (prekrocena teplota nad 80C) a stihlo sa to pokazit skor, nez som to zjedol (ano, aj taketo tragedie sa v zivote z casu na cas udeju). Vcera som nalozil varku z morky (kruty) a tentokrat uz som si pekne 1/3 namlel, dufam, ze sa to viac spoji. Ten teplomer uz do toho pichat nebudem, proste zastabilizujem vonkajsiu teplotu a budem varit.

Z experimentu z minula (mal som dva teplomery) bolo zrejme, ze ta teplota sa vyrovna po cca 1,5 hodine, takze ta hodinka vnutri s teplotou >72C by mala byt OK.

Uvazujem, ako zdravotne nezavadne zaviazat vodu v tom mase. Zelatinou? Alebo poctivejsie/dlhsie chladit?
Kapo

Příspěvek od Kapo »

Tak zdravé pojivo získaš z kože. Samozrejme pomlieť.
Práve tým pomalým varením pri nízkej teplote udržíš mäso šťavnatejšie. Ak ti domáca šunka nepôjde na odbyt, tak daj v pohode do mrazáku. Na rozdiel od kupovanej, kde je 20-40% vody navyše, táto domáca bude po rozmrazení znovu chutná.

Domáca šunka sa dá samozrejme použiť k výrobe velkého množstva jedál. Tak objesť sa jej nie je také jednoduché. :)

Takáto domáca šunka-debrecínka sa dá ešte trochu poúdiť, alebo natrieť zmesou korenín-cesnaku a mletej červenej papriky, môže byť aj pikantná.
Kto nepozná prístav, do ktorého pláva, tomu žiaden vietor nie je dosť dobrý.
Baca
VIP

Příspěvek od Baca »

Taaaaaak. Teraz som dojedol posledne susto sunky, ktoru som uvaril pred dvoma tyzdnami :-) Cely cas drzana iba v chladnicke. Troska sa prisusila. Znamky pokazenia ZIADNE. :-)

Ak poznate recepty na varenu sunku z internetu, odpodrucim vam malu zmenu v recepture. Vsade sa pise o priblizne decilitri vodu na kilo masa + sol a koreniny. Spomenul som si na davnu radu jedneho masiara, ze maso na klobasy sa ma miesat s ladom. Takze som nahradil vodu styrmi kockami ladu z mrazaku. Sol a korenie som nasypal na nakrajane maso (zhruba stvrtina z masa pomleta v mixeri). Vsetko dohromady som rukou miesil az kym sa tie ladove kocky nerozpustili. Pri vareni minimalny unik stavy z masa. Sunka stavnata ruzova, vonava :-) Nepouzivam Dusitanovu sol a ani Pragandu, len tri kavove lyzicky kuchynskej soli. Nic sa po narezani nedrolilo, vsetko krasne kompaktne, navyse ta hromada soli v mase nezostala, ale sa vyvarila v tej troske stavy, ktora ako sulc zostala nabalena na sunke :-)
Prežiť !!!
herman

Příspěvek od herman »

Příště zkusím.
Až v pekle nebude volného místa, pak mrtví budou bloudit po zemi.
Kapo

Příspěvek od Kapo »

Ľad ale aj mletie zmrznutého mäsa sa používa hlavne pri výrobe suchých salámov, aby bola v mäse zachovaná pekná štruktúra.
U šunky to nebude nič podstatné. Skôr je dôležitejšie, aké mäso použijeme na výrobu. Či dáke krehčené, balené v ochranej atmosfŕe, čo leží v hitlermarkete dva týždne, alebo čerstvé vyzreté mäso z domáceho chovu...
Baca
VIP

Příspěvek od Baca »

Nakupujem u nas na sidlisku v slusnej mesiarni bezne bravcove pliecko :-) Nie je balene je to normalny klasicky vysek. Predpokladam, ze je standardne vyzrete. Ziadna biosuperpopicinehcemicka kvalita :-)

A dolozim com som zabudol napisat v povodnom prispevku. Varil som ho pri teplote kupela 80 stupnov celsiusovych 3:20 h. Totiz som nanho zabudol :-D Konzistenciou, farbou, chutou bola najlepsia zo vsetkych ktore som dosial robil :-)
Prežiť !!!
Rozpadlík87
Rozpadlík

Příspěvek od Rozpadlík87 »

Tak jsem se přidal do klubu domácích výrobců šunky. Ač mám doma šunkovar nakonec na něj nedošlo. Koupil jsem totiž pytlíky na tlačenku o průměru 6 cm (tloušťka salámu) a ty do šukovaru nepasují. S přiměřenou snahou je možné maso do střívka nacpat bez nějakých dramatických mezírek.

Poměrně neplánovaně se mi podařil jeden zlepšovák. Před nedávnem jsem v Lídlu koupil zavařovací hrnec, a ten je na šunku jak dělanej. Nastavím 80 stupňů, 120 minut, vložím budoucí šunku zapnu a zapomenu. Pokud máte doma někdo tento přístroj tak vřele doporučuju. Šunka je z toho výborně uvařená(celou dobu konstantní teplota)

Jako první jsem dělal z kuřecích prsou(dnes jsem uvařil). Vzhledem k úspěchu jsem dnes naložil 2 kg vepřovém, takže o víkendu bude další várka :yes Pragandu nemám. Dávám pouze sůl a trochu medu do vody. Výsledek super ;) Díky všem, že jste mě navnadily, že jsem to doho taky šel.
mol

Příspěvek od mol »

Nepřemýšlel někdo nad uskladněním pár desítek pytlíků solící nakládací směsi praganda? Popřípadě dusičnanu draselného a jak jsou na tom tyhle věci s trvanlivostí? Mám za to že prakticky neomezenou.

Jistě by šla použít pro konzervaci obyčejná sůl, ale dučinanů/dusitaný by stačilo malé množství i na celý mrazák masa.
Kapo

Příspěvek od Kapo »

Prepána a k čomu by ti akože bolo uskladnené tolké svinstvo? Na konzervovanie sú aj lepšie spôsoby.
dracekvo
VIP

Příspěvek od dracekvo »

Ahoj,
není tu nějaký požírač šunky na kosti. Hledám dárek pod stromeček a nevím do čeho jít.
Šunky Le & Co Šunka na kosti se nějak bojím, když si čtu ten popis "Konzervant (E250),Stabilizátory (E450, E451),Antioxidant (E301),Zahušťovadlo (E407a)"

Co třeba tato šunka?
https://www.edelikatesy.cz/jamon-serran ... mesicu-6-5
Rafael

Příspěvek od Rafael »

Něco podobného jsem před pár dny viděl v Tescu. Hromadu velkých dárkových krabic mimo chlaďák. Ale nic o tom nevím, jen, že to bylo zahraničí - tuším Španělsko.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Serža
VIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Serža »

tak ve Španělsku jamony visej normálně po barech v luftě nad barama = bez lednice a nikdy jsem neměl problém...
\(^_^)/
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
Piston

Příspěvek od Piston »

Kurnik, na ty šunky jsem se neměl dívat… asi vím co dám bratrovi k vánocům. Jinak uskladnit na vzduchu a průvanu a neměl by být problém ani někde v paneláku. Za podmínky že se to brzo po nakrojení sní.
Odpovědět