Domácí šunka

Uživatelský avatar
sigmark
VIP
Příspěvky: 3349
Registrován: 14.08.2012 20:43

Re: Domácí šunka

Příspěvek od sigmark »

sakra! tohle vlákno mě vždycky donutí jít něco zakousnout
Uživatelský avatar
Baca
VIP
Příspěvky: 1499
Registrován: 19.03.2014 19:42
Pohlaví: muž

Re: Domácí šunka

Příspěvek od Baca »

Necitaj !! Obezita do PA doby nie je bohvieco :-D
Prežiť !!!
Uživatelský avatar
sigmark
VIP
Příspěvky: 3349
Registrován: 14.08.2012 20:43

Re: Domácí šunka

Příspěvek od sigmark »

co sežeru, to mi Kalousek nevezme :-)
Uživatelský avatar
Dagobert
Příspěvky: 581
Registrován: 28.05.2014 12:21
Pohlaví: muž

Re: Domácí šunka

Příspěvek od Dagobert »

Kalousek ne, ale STBabiš ze sádla určitě udělá bionaftu :-D
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
Příspěvky: 4425
Registrován: 03.09.2012 19:54
Pohlaví: muž
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: Domácí šunka

Příspěvek od bivoj »

Baca píše:Necitaj !! Obezita do PA doby nie je bohvieco :-D
Naopak, určité množství tuku v tělě je do PA doby (alespoň do jejích začátků) velmi vítané! Samozřejmě, že to ale nesmí být na úkor fyzičky! Nebavím se tedy o klasické obezitě takových těch tlusťochů, co vyjdou po schodech jedno patro a už funí jak parní lokomotiva, ale o přiměřené tukové zásobě. Takový ti vychrtlíci, nebo paradoxně i kulturisticky vyrýsované vazby bez špetky tuku, to mají v případě jakékoliv potravinové nedostatečnosti a potřebě nějaké zvýšené námahy velmi rychle spočítaný... ;)
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
Uživatelský avatar
sigmark
VIP
Příspěvky: 3349
Registrován: 14.08.2012 20:43

Re: Domácí šunka

Příspěvek od sigmark »

jo, tělo začne hned pálit svaly. proto si udržuju polštářek :-)

zpět k šunce!
Frank
VIP
Příspěvky: 247
Registrován: 05.06.2012 14:36

Re: Domácí šunka

Příspěvek od Frank »

Rozkaz Pane! ... a z dálky zanělo klapnutí dveří od lednice... :D
Mafuko
Příspěvky: 4
Registrován: 17.02.2015 10:34

Re: Domácí šunka

Příspěvek od Mafuko »

Moj prvy pokus s bravcovou sunkou nevysiel moc slavne. Sice to chutilo relativne dobre, ale bolo to dost sive (prekrocena teplota nad 80C) a stihlo sa to pokazit skor, nez som to zjedol (ano, aj taketo tragedie sa v zivote z casu na cas udeju). Vcera som nalozil varku z morky (kruty) a tentokrat uz som si pekne 1/3 namlel, dufam, ze sa to viac spoji. Ten teplomer uz do toho pichat nebudem, proste zastabilizujem vonkajsiu teplotu a budem varit.

Z experimentu z minula (mal som dva teplomery) bolo zrejme, ze ta teplota sa vyrovna po cca 1,5 hodine, takze ta hodinka vnutri s teplotou >72C by mala byt OK.


Uvazujem, ako zdravotne nezavadne zaviazat vodu v tom mase. Zelatinou? Alebo poctivejsie/dlhsie chladit?
Uživatelský avatar
Kapo
Příspěvky: 1342
Registrován: 10.04.2012 12:35
Bydliště: na samote u lesa

Re: Domácí šunka

Příspěvek od Kapo »

Tak zdravé pojivo získaš z kože. Samozrejme pomlieť.
Práve tým pomalým varením pri nízkej teplote udržíš mäso šťavnatejšie. Ak ti domáca šunka nepôjde na odbyt, tak daj v pohode do mrazáku. Na rozdiel od kupovanej, kde je 20-40% vody navyše, táto domáca bude po rozmrazení znovu chutná.

Domáca šunka sa dá samozrejme použiť k výrobe velkého množstva jedál. Tak objesť sa jej nie je také jednoduché. :)

Takáto domáca šunka-debrecínka sa dá ešte trochu poúdiť, alebo natrieť zmesou korenín-cesnaku a mletej červenej papriky, môže byť aj pikantná.
Kto nepozná prístav, do ktorého pláva, tomu žiaden vietor nie je dosť dobrý.
Uživatelský avatar
Baca
VIP
Příspěvky: 1499
Registrován: 19.03.2014 19:42
Pohlaví: muž

Re: Domácí šunka

Příspěvek od Baca »

Taaaaaak. Teraz som dojedol posledne susto sunky, ktoru som uvaril pred dvoma tyzdnami :-) Cely cas drzana iba v chladnicke. Troska sa prisusila. Znamky pokazenia ZIADNE. :-)

Ak poznate recepty na varenu sunku z internetu, odpodrucim vam malu zmenu v recepture. Vsade sa pise o priblizne decilitri vodu na kilo masa + sol a koreniny. Spomenul som si na davnu radu jedneho masiara, ze maso na klobasy sa ma miesat s ladom. Takze som nahradil vodu styrmi kockami ladu z mrazaku. Sol a korenie som nasypal na nakrajane maso (zhruba stvrtina z masa pomleta v mixeri). Vsetko dohromady som rukou miesil az kym sa tie ladove kocky nerozpustili. Pri vareni minimalny unik stavy z masa. Sunka stavnata ruzova, vonava :-) Nepouzivam Dusitanovu sol a ani Pragandu, len tri kavove lyzicky kuchynskej soli. Nic sa po narezani nedrolilo, vsetko krasne kompaktne, navyse ta hromada soli v mase nezostala, ale sa vyvarila v tej troske stavy, ktora ako sulc zostala nabalena na sunke :-)
Prežiť !!!
Uživatelský avatar
herman
Příspěvky: 1881
Registrován: 26.12.2013 17:51
Pohlaví: muž
Bydliště: Ostrava

Re: Domácí šunka

Příspěvek od herman »

Příště zkusím.
Až v pekle nebude volného místa, pak mrtví budou bloudit po zemi.
Uživatelský avatar
Kapo
Příspěvky: 1342
Registrován: 10.04.2012 12:35
Bydliště: na samote u lesa

Re: Domácí šunka

Příspěvek od Kapo »

Ľad ale aj mletie zmrznutého mäsa sa používa hlavne pri výrobe suchých salámov, aby bola v mäse zachovaná pekná štruktúra.
U šunky to nebude nič podstatné. Skôr je dôležitejšie, aké mäso použijeme na výrobu. Či dáke krehčené, balené v ochranej atmosfŕe, čo leží v hitlermarkete dva týždne, alebo čerstvé vyzreté mäso z domáceho chovu...
Kto nepozná prístav, do ktorého pláva, tomu žiaden vietor nie je dosť dobrý.
Uživatelský avatar
Baca
VIP
Příspěvky: 1499
Registrován: 19.03.2014 19:42
Pohlaví: muž

Re: Domácí šunka

Příspěvek od Baca »

Nakupujem u nas na sidlisku v slusnej mesiarni bezne bravcove pliecko :-) Nie je balene je to normalny klasicky vysek. Predpokladam, ze je standardne vyzrete. Ziadna biosuperpopicinehcemicka kvalita :-)

A dolozim com som zabudol napisat v povodnom prispevku. Varil som ho pri teplote kupela 80 stupnov celsiusovych 3:20 h. Totiz som nanho zabudol :-D Konzistenciou, farbou, chutou bola najlepsia zo vsetkych ktore som dosial robil :-)
Prežiť !!!
Rozpadlík87
Rozpadlík
Příspěvky: 107
Registrován: 26.02.2012 12:45

Re: Domácí šunka

Příspěvek od Rozpadlík87 »

Tak jsem se přidal do klubu domácích výrobců šunky. Ač mám doma šunkovar nakonec na něj nedošlo. Koupil jsem totiž pytlíky na tlačenku o průměru 6 cm (tloušťka salámu) a ty do šukovaru nepasují. S přiměřenou snahou je možné maso do střívka nacpat bez nějakých dramatických mezírek.

Poměrně neplánovaně se mi podařil jeden zlepšovák. Před nedávnem jsem v Lídlu koupil zavařovací hrnec, a ten je na šunku jak dělanej. Nastavím 80 stupňů, 120 minut, vložím budoucí šunku zapnu a zapomenu. Pokud máte doma někdo tento přístroj tak vřele doporučuju. Šunka je z toho výborně uvařená(celou dobu konstantní teplota)

Jako první jsem dělal z kuřecích prsou(dnes jsem uvařil). Vzhledem k úspěchu jsem dnes naložil 2 kg vepřovém, takže o víkendu bude další várka :yes Pragandu nemám. Dávám pouze sůl a trochu medu do vody. Výsledek super ;) Díky všem, že jste mě navnadily, že jsem to doho taky šel.
mol
Příspěvky: 4
Registrován: 01.06.2014 21:39

Re: Domácí šunka

Příspěvek od mol »

Nepřemýšlel někdo nad uskladněním pár desítek pytlíků solící nakládací směsi praganda? Popřípadě dusičnanu draselného a jak jsou na tom tyhle věci s trvanlivostí? Mám za to že prakticky neomezenou.

Jistě by šla použít pro konzervaci obyčejná sůl, ale dučinanů/dusitaný by stačilo malé množství i na celý mrazák masa.
Uživatelský avatar
Kapo
Příspěvky: 1342
Registrován: 10.04.2012 12:35
Bydliště: na samote u lesa

Re: Domácí šunka

Příspěvek od Kapo »

Prepána a k čomu by ti akože bolo uskladnené tolké svinstvo? Na konzervovanie sú aj lepšie spôsoby.
Kto nepozná prístav, do ktorého pláva, tomu žiaden vietor nie je dosť dobrý.
Uživatelský avatar
dracekvo
VIP
Příspěvky: 3607
Registrován: 06.02.2012 18:05

Re: Domácí šunka

Příspěvek od dracekvo »

Ahoj,
není tu nějaký požírač šunky na kosti. Hledám dárek pod stromeček a nevím do čeho jít.
Šunky Le & Co Šunka na kosti se nějak bojím, když si čtu ten popis "Konzervant (E250),Stabilizátory (E450, E451),Antioxidant (E301),Zahušťovadlo (E407a)"

Co třeba tato šunka?
https://www.edelikatesy.cz/jamon-serran ... mesicu-6-5
Uživatelský avatar
Rafael
Příspěvky: 5669
Registrován: 07.12.2017 17:26
Pohlaví: muž
Bydliště: Valašské království

Re: Domácí šunka

Příspěvek od Rafael »

Něco podobného jsem před pár dny viděl v Tescu. Hromadu velkých dárkových krabic mimo chlaďák. Ale nic o tom nevím, jen, že to bylo zahraničí - tuším Španělsko.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Uživatelský avatar
Serža
VIP
Příspěvky: 4615
Registrován: 21.04.2016 16:12
Pohlaví: muž
Kontaktovat uživatele:

Re: Domácí šunka

Příspěvek od Serža »

tak ve Španělsku jamony visej normálně po barech v luftě nad barama = bez lednice a nikdy jsem neměl problém...
\(^_^)/
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
Uživatelský avatar
Piston
Příspěvky: 327
Registrován: 13.08.2016 21:33
Pohlaví: muž
Bydliště: Slezsko

Re: Domácí šunka

Příspěvek od Piston »

Kurnik, na ty šunky jsem se neměl dívat… asi vím co dám bratrovi k vánocům. Jinak uskladnit na vzduchu a průvanu a neměl by být problém ani někde v paneláku. Za podmínky že se to brzo po nakrojení sní.
Odpovědět