MLEYN - mlýn na obilí
- Winston Smith
MLEYN - mlýn na obilí
Jsou tomu asi tři roky, co jsem se začal rozhlížet po možnosti domácího zpracování obilí, neb tuna pšenice je grunt, stejně jako dobrá hromová hůl, co si budem povídat.
Nechtěl jsem ale točit dvěma placáky po sobě a to ani když budou až ze Salzburgu. Elektrické mlýnky zvící bukového polena "s výhodou kulatého designu" sice snad něco namelou, ale bez elektřiny je vymalováno. Požadavkům se blížil dánský Diamant, ale motorový pohon má nedořešený, prodávají jen mlejn, motor a řemen a už ať si to každej zbaslí sám.
Asi proto, že ta věc primárně pro pohon motorem není určena, protože nemá ložiska, hřídel běhá jen v jakémsi teflonovém pouzdře......zkrátka co si člověk pořádně neudělá sám.......
Požadavky byly následující:
- Robustní litinová konstrukce
- Možnost mletí jak litinovými segmenty, tak žulovými kameny při jednoduché a rychlé manipulaci
- Primární pohon elektromotorem (kdo má dnes čas na hraní)
- Jednoduchá možnost alternativního ručního pohonu opět bez velkého montování, tedy úprava v řádu vteřin
- Poctivé řemeslo - mlýn může při citlivém zacházení klidně sloužit ještě mým dětem
- Taky by to mělo dobře vypadat, součásti musí mít svou funkci ale i estetiku
Nakonec jsem se do toho ponořil a vzniklo něco bytelného s možností dlouhodobého běhu takže v případě potřeby namelu klidně široké rodině a půlce vesnice. Tohle je výsledek u nás v kuchyni. Co říkáte?
Nechtěl jsem ale točit dvěma placáky po sobě a to ani když budou až ze Salzburgu. Elektrické mlýnky zvící bukového polena "s výhodou kulatého designu" sice snad něco namelou, ale bez elektřiny je vymalováno. Požadavkům se blížil dánský Diamant, ale motorový pohon má nedořešený, prodávají jen mlejn, motor a řemen a už ať si to každej zbaslí sám.
Asi proto, že ta věc primárně pro pohon motorem není určena, protože nemá ložiska, hřídel běhá jen v jakémsi teflonovém pouzdře......zkrátka co si člověk pořádně neudělá sám.......
Požadavky byly následující:
- Robustní litinová konstrukce
- Možnost mletí jak litinovými segmenty, tak žulovými kameny při jednoduché a rychlé manipulaci
- Primární pohon elektromotorem (kdo má dnes čas na hraní)
- Jednoduchá možnost alternativního ručního pohonu opět bez velkého montování, tedy úprava v řádu vteřin
- Poctivé řemeslo - mlýn může při citlivém zacházení klidně sloužit ještě mým dětem
- Taky by to mělo dobře vypadat, součásti musí mít svou funkci ale i estetiku
Nakonec jsem se do toho ponořil a vzniklo něco bytelného s možností dlouhodobého běhu takže v případě potřeby namelu klidně široké rodině a půlce vesnice. Tohle je výsledek u nás v kuchyni. Co říkáte?
- Přílohy
Naposledy upravil(a) Winston Smith dne 07.08.2015 16:28, celkem upraveno 1 x.
Re: MLEYN - mlýn na obilí
ahoj,
vypadá báječně, máš jeden navíc? vezmu
kolik to stálo?
vypadá báječně, máš jeden navíc? vezmu

Foedum inceptu, foedum exitu.
Quis autem custodiat ipsos custodes?
Quis autem custodiat ipsos custodes?
- Winston Smith
Ahoj, mám něco rozpracované a nevím jak moc tady šermovat s cenou - nechtěl bych tady dělat Fabikovi neplechu tak napíšu SZ OK?
- Winston Smith
AHoj všichni, tak díky za pozitivní reakce a zejména Fabikovi, který mi dal požehnání vyložit karty.
Cena za MLEYN včetně variantních žulových mlecích kamenů je 27 tisíc.
Je to cena za solidně postavený stroj s potenciálem sloužit dlouhá desetiletí.
Každopádně pokud máte jakékoliv dotazy - sem s nimi.
Cena za MLEYN včetně variantních žulových mlecích kamenů je 27 tisíc.
Je to cena za solidně postavený stroj s potenciálem sloužit dlouhá desetiletí.
Každopádně pokud máte jakékoliv dotazy - sem s nimi.
Ak to nie je tajomstvo, co este s tym MLEJNOM spekulujes ??
Mne napadlo vyuzit pohon na dlasie kuchynske naradie
Mlyncek na maso, ovocie (pres na bobule), struhac na jablka a hrusky, kapustu, zeleninu, miesic na cesto. Predpokladam, ze ten bubon pod nasypkou schovava kamene s regulaciou pritlaku. Ak by sa dal dole aj s kamenmi na hriadel by sa mohli nasunut spomenute vyfikundancie 

Prežiť !!!
Trochu OT:
Ty dva šutry na sobě bych nezatracoval, pokud to nejsou opravdu jen dva šutry, ale je to kvalitně opracovaný. Mlejnek typově z rannýho středověku udělá skoro každej kameník, a dá se na tom namlejt překvapivý množství obilí.
Pro ilustraci, zde je pořad o Sámovi a bitvě u Wogastiburgu, natáčení trvalo asi hodinu a půl, možná dvě.
Všiměte si za diskutujícími to mletí na rotačním mlejnku. Ten mlejnek je originál ze šestého století, jen ta ručka je k němu nově vyrobená. To mletí bylo nepřetržitý během celýho natáčení, a za tu dobu bylo namleto necelejch pět kilo pšenice....
Ty dva šutry na sobě bych nezatracoval, pokud to nejsou opravdu jen dva šutry, ale je to kvalitně opracovaný. Mlejnek typově z rannýho středověku udělá skoro každej kameník, a dá se na tom namlejt překvapivý množství obilí.
Pro ilustraci, zde je pořad o Sámovi a bitvě u Wogastiburgu, natáčení trvalo asi hodinu a půl, možná dvě.
Všiměte si za diskutujícími to mletí na rotačním mlejnku. Ten mlejnek je originál ze šestého století, jen ta ručka je k němu nově vyrobená. To mletí bylo nepřetržitý během celýho natáčení, a za tu dobu bylo namleto necelejch pět kilo pšenice....
Non multi, sed multa
- Majkl Night
- Pohlaví: muž
Copak jsi tam dal za motor, aby tak vydržel dlouhou dobu. Jaký to má příkon?
Volí si stezku chodec, nebo stezka chodce?
- Winston Smith
Baca - jasně, taky mám v hlavě co by se s tím dalo dál dělat. Chtěl jsem mlýn s určitými vlastnostmi a mám ho. Teď spíš záleží na tom, jestli se najdou lidi s podobnou představou a potřebami a budou ho chtít taky. Jen tak lze - pochopitelně uvažovat o dalším vývoji.
Sroub - naprosto souhlasím a nezpochybňuji, že i tak lze mlít obilí. Já měl však na mysli obyčejné všední situace například rodiny, které není jedno co jí, je eko / bio / rozpadlického založení (nehodící se škrtněte), popřípadě je člen rodiny nemocný (celiakie, lepkové alergie) a přitom vede naprosto normální život. Spěch, práce, školka, barák ...ap. O přípravu jídla se zpravidla stává žena a těžko po ní chtít, aby k tomu všemu ještě každej den točila šutrem. Ale mít doma mlýn a vedle něj klidně pekárnu na chleba, tak se celá operace smrskne řekněme na deset minut a bez fyzického namáhání.
A kdo chce experimentovat, může si vyrobit kus-kus, polentu, cizrnovou či kukuřičnou mouku, šrot, na litině mlít olejnatá semena...a to vše už ty placáky neumožňují...nehledě na cenový efekt. Včera jsem viděl například v Globusu kilo kukuřičné mouky za 90 korun. Když si ji namelu sám, vyjde to na 8 korun. I když prvotní investice samozřejmě není zanedbatelná.
Sroub - naprosto souhlasím a nezpochybňuji, že i tak lze mlít obilí. Já měl však na mysli obyčejné všední situace například rodiny, které není jedno co jí, je eko / bio / rozpadlického založení (nehodící se škrtněte), popřípadě je člen rodiny nemocný (celiakie, lepkové alergie) a přitom vede naprosto normální život. Spěch, práce, školka, barák ...ap. O přípravu jídla se zpravidla stává žena a těžko po ní chtít, aby k tomu všemu ještě každej den točila šutrem. Ale mít doma mlýn a vedle něj klidně pekárnu na chleba, tak se celá operace smrskne řekněme na deset minut a bez fyzického namáhání.
A kdo chce experimentovat, může si vyrobit kus-kus, polentu, cizrnovou či kukuřičnou mouku, šrot, na litině mlít olejnatá semena...a to vše už ty placáky neumožňují...nehledě na cenový efekt. Včera jsem viděl například v Globusu kilo kukuřičné mouky za 90 korun. Když si ji namelu sám, vyjde to na 8 korun. I když prvotní investice samozřejmě není zanedbatelná.
Naposledy upravil(a) Winston Smith dne 08.08.2015 10:08, celkem upraveno 1 x.
- Winston Smith
Majkl Night - máš bod
- chápu to samozřejmě tak, že ručím za robustnost a kvalitu celé mechanické části.
U motoru a vypínače jsem se musel spolehnout na konfekci, za kterou nemohu převzít odpovědnost déle
než ony obecně přijaté dva roky. Díky za dotaz, alespoň se to objasní.
Výkon motoru měl být co nejnižší, aby v kníkové situaci kladl co nejmenší nároky na elektřinu při pohonu
z centrály, soláru a podobně.
Při zkušebním provozu se osvědčil jednofázový motor 0,37 kW.

U motoru a vypínače jsem se musel spolehnout na konfekci, za kterou nemohu převzít odpovědnost déle
než ony obecně přijaté dva roky. Díky za dotaz, alespoň se to objasní.
Výkon motoru měl být co nejnižší, aby v kníkové situaci kladl co nejmenší nároky na elektřinu při pohonu
z centrály, soláru a podobně.
Při zkušebním provozu se osvědčil jednofázový motor 0,37 kW.
Musim rict, ze je to nadherny kousek! Az na tu cenu teda;) Jestli to neni tajne, ty casti jsou z neceho jineho, nebo to mas odlite nebo jak se takova vec vlastne dela?
- Winston Smith
shinigami - motor, dráty a šrouby jsou koupené, jinak nic není z něčeho jiného, ani se nejedná o kopii čehokoliv jiného. Dělá se to tak, že musíš mít vizi, tu hodit na papír, rozkreslit, podle toho udělat dřevěné (plastové, hliníkové) modely, ty nechat ručně ve slévárně vyformovat a odlít, třískovým obráběním opracovat, nalakovat a zkompletovat. Předtím ale při vývoji zjistíš, že co sis nakreslil nejde odlít, tuhle je potřeba něco opravit a tak ten pracně vyrobenej model zahodíš a jede se znova....zkrátka vývoj a výroba od A-do Z - což se je tedy vysvětlení té ceny.
Pekný mlynček. Klobúk dolu.
Škoda, že v PA dobe nebude čo mlieť, leda tak žalude. A keď bude zopár zrniek, tak ich budem skôr jesť naklíčené, pre velký obsah živín, než mlieť na prach...
Mám dva velké šrotovníky, ale pokukujem ešte po niečom malom a lacnejšom...takomto: http://www.svojepivo.sk/Srotovnik-liatinovy-d105.htm
30kg za hodinu, takže na kilový chlieb mám namleté za dve minutky...
Škoda, že v PA dobe nebude čo mlieť, leda tak žalude. A keď bude zopár zrniek, tak ich budem skôr jesť naklíčené, pre velký obsah živín, než mlieť na prach...
Mám dva velké šrotovníky, ale pokukujem ešte po niečom malom a lacnejšom...takomto: http://www.svojepivo.sk/Srotovnik-liatinovy-d105.htm
30kg za hodinu, takže na kilový chlieb mám namleté za dve minutky...
Kto nepozná prístav, do ktorého pláva, tomu žiaden vietor nie je dosť dobrý.
Pěkná práce Winstone.
Taky jsem si kdysi dělal průzkum ohledně lepších ručních mlýnků s možností motorizace a možná bude pro někoho užitečné stručné shrnutí toho, k čemu jsem dospěl. Z recenzí na webu mi vypluly tři nejpoužívanější mlýnky s řemenicí: Country Living Grain Mill, Diamant a GrainMaker. Diamant zmiňuje Winston v prvním příspěvku. Tento mlýnek se už nedělá v Dánsku ale v Polsku a nemá ložiska. Další dva mlýnky jsou vyráběné v USA a ložiska mají. GrainMaker se vyrábí ve dvou modelech No. 99 a No. 116, které se liší velikostí. Country Living je z nich nejlehčí (asi 7 kg) a nejlevnější (od 430$ podle výbavy). GrainMaker No. 99 váží něco přes deset kilo a stojí 700$, Diamant a GrainMaker No. 116 váží oba přes dvacet kilo a jsou dražší (Diamant cca 1000$, GrainMaker 1200$). K mlýnkům se dá dokoupit sada pro motorizaci, GrainMaker má v nabídce i jakousi sadu pro pohon jízdním kolem. Pokud jde o mlecí výkon, nejlépe je na tom GrainMaker No. 116, nejhůře Country living. Všechny mlýnky jsou schopné namlít jak jemnou mouku tak hrubý šrot. Z recenzí vyplývá, že nejlepším z těchto tří celkově je GrainMaker No. 116, za ním je Diamant a pak Country Living.
Pokud bych dnes měl potřebu koupit takovýhle mlýnek, nejspíš bych bral GrainMaker buď Model No. 99, s ohledem na poměr cena/výkon, nebo Model No. 116 pokud bych chtěl to nejlepší.
http://grainmaker.com/grinding-mills/
https://www.lehmans.com/p-45-diamant-grain-mill.aspx
http://countrylivinggrainmills.com/
Taky jsem si kdysi dělal průzkum ohledně lepších ručních mlýnků s možností motorizace a možná bude pro někoho užitečné stručné shrnutí toho, k čemu jsem dospěl. Z recenzí na webu mi vypluly tři nejpoužívanější mlýnky s řemenicí: Country Living Grain Mill, Diamant a GrainMaker. Diamant zmiňuje Winston v prvním příspěvku. Tento mlýnek se už nedělá v Dánsku ale v Polsku a nemá ložiska. Další dva mlýnky jsou vyráběné v USA a ložiska mají. GrainMaker se vyrábí ve dvou modelech No. 99 a No. 116, které se liší velikostí. Country Living je z nich nejlehčí (asi 7 kg) a nejlevnější (od 430$ podle výbavy). GrainMaker No. 99 váží něco přes deset kilo a stojí 700$, Diamant a GrainMaker No. 116 váží oba přes dvacet kilo a jsou dražší (Diamant cca 1000$, GrainMaker 1200$). K mlýnkům se dá dokoupit sada pro motorizaci, GrainMaker má v nabídce i jakousi sadu pro pohon jízdním kolem. Pokud jde o mlecí výkon, nejlépe je na tom GrainMaker No. 116, nejhůře Country living. Všechny mlýnky jsou schopné namlít jak jemnou mouku tak hrubý šrot. Z recenzí vyplývá, že nejlepším z těchto tří celkově je GrainMaker No. 116, za ním je Diamant a pak Country Living.
Pokud bych dnes měl potřebu koupit takovýhle mlýnek, nejspíš bych bral GrainMaker buď Model No. 99, s ohledem na poměr cena/výkon, nebo Model No. 116 pokud bych chtěl to nejlepší.
http://grainmaker.com/grinding-mills/
https://www.lehmans.com/p-45-diamant-grain-mill.aspx
http://countrylivinggrainmills.com/
uvažovals o možnosti alternativního šlpacího pohonu např ze šicího stroje? jen by se vyměnila deska s nadstavbou a...
To sigmark - musel by tam byt namiesto toho kolesa na sijacom stroji ovela tazsi zotrvacnik. Ono je predsa len rozdiel v pohone ihly a mlecich kamenov. Asi by to nikto neuslapal dlhsie ako minutu dve
Potrebujes ovela vacsi tocivy moment. Alebo dat medzikus so zotrvacnikom (odhadujem aspon 15Kg dokonale vyvazenej liatiny) 

Prežiť !!!
To peters - u tych amickych mlynkov vidim jeden maly problem. U vsetkych je mleci kamen vyrobeny bud z oceloveho odliatku, alebo ma specialny system z technickych diamantov (ak som teda spravne porozumel). Predsa len s troskou opatrnosti a trpezlivosti kamenne mlecie prstence v PA nejak vytesas, aj keby to nemala byt zula ale pieskovec alebo vapenec. 

Prežiť !!!
MLEYN je krásná práce a smekám před tvým umem. Chápu i, že systémem pokus-omyl ta cena tak narostla a podíl ruční práce výrobu nijak nezlevňuje. Tím se to ale dostává zcela mimo částku, kterou jsem za to ochoten dát. Já bych to vnímal totiž jen jako náhradní řešení v případě, že nejde sehnat mouka. Ale pro někoho, kdo zdravou výživou žije, či musí čelit bezlepkové dietě, či jiným problémům fakt dobrá volba. A design ala "singrovka" z první republiky je fakt povedenej.
- Winston Smith
peteres - díky za shrnutí aspoň je jasné, že špička v sortimentu se pohybuje v podobné cenové hladině. MLEYN se tedy řadí na druhé místo mezi Diamant a Grain Maker ovšem pozor! Ceny těchto modelů jsou v holém základu, tedy mlýn, litinové kameny a pohon na kliku. Mleyn je kompletní řešení bez trendových obchodnických triků - za příplatek tohleto, za další příplatek támhleto (sám to nesnáším a maminka mi říkala "co nemáš sám rád, nedělej ostatním")
Diamant například prodává "přestavbovou sadu na žulové kameny, tedy redukci pro rozšíření bubnu, delší šnek a samotné kameny zvlášť). Mleyn to má vyřešené tak, že se zaměňují jen samotné kameny a nic jiného. To proto, mimo jiné, že litinové kotouče jsou robustní, více než 2 cm silné, což také zlepšuje schopnost odvodu tepla. Diamant taky nabízí motor a řemen, za další kačky samozřejmě, ale je už na každém kutilovi jak to připojí.
Samotného by mne zajímalo jak by se Mleyn umístil v nezávislém srovnávacím testu. Já bych si vsadil, že by se nám podařilo vykroutit GrainMakeru žezlo z ruky
sigmark - Baca má pravdu, napadlo mne to a došli jsme ke stejnému závěru
Baca - je li to myšlené, že si vytesáš mlecí kameny jako náhradní díl do mlýnku tak to je mylná úvaha. Aby tam v takovém mechanismu mohly běžet žulové kotouče, musí být uchyceny na kovových unašečích a tady se hraje na přesnost. Buď ale v klidu. Litinové kotouče tě při slušném zacházení přežijou. Takové starosti mít netřeba.
Lupus - děkuji za ocenění, jen dovol upřesnění. Cena rozhodně nenarostla díky vývoji systémem pokus-omyl. Je to zkrátka jen maximalisticky pojatá věc s drahými výrobními postupy. Výše zmiňovaný Diamant je fabrickej výrobek, technicky jednoznačně na nižší úrovni a mrkni na cenovku - je ještě dražší. Každopádně děkuji za pochvalu, potěšila.
Diamant například prodává "přestavbovou sadu na žulové kameny, tedy redukci pro rozšíření bubnu, delší šnek a samotné kameny zvlášť). Mleyn to má vyřešené tak, že se zaměňují jen samotné kameny a nic jiného. To proto, mimo jiné, že litinové kotouče jsou robustní, více než 2 cm silné, což také zlepšuje schopnost odvodu tepla. Diamant taky nabízí motor a řemen, za další kačky samozřejmě, ale je už na každém kutilovi jak to připojí.
Samotného by mne zajímalo jak by se Mleyn umístil v nezávislém srovnávacím testu. Já bych si vsadil, že by se nám podařilo vykroutit GrainMakeru žezlo z ruky

sigmark - Baca má pravdu, napadlo mne to a došli jsme ke stejnému závěru
Baca - je li to myšlené, že si vytesáš mlecí kameny jako náhradní díl do mlýnku tak to je mylná úvaha. Aby tam v takovém mechanismu mohly běžet žulové kotouče, musí být uchyceny na kovových unašečích a tady se hraje na přesnost. Buď ale v klidu. Litinové kotouče tě při slušném zacházení přežijou. Takové starosti mít netřeba.
Lupus - děkuji za ocenění, jen dovol upřesnění. Cena rozhodně nenarostla díky vývoji systémem pokus-omyl. Je to zkrátka jen maximalisticky pojatá věc s drahými výrobními postupy. Výše zmiňovaný Diamant je fabrickej výrobek, technicky jednoznačně na nižší úrovni a mrkni na cenovku - je ještě dražší. Každopádně děkuji za pochvalu, potěšila.
Dovolim si este troska polemizovat o liatine
Suhlasim, ze vydrzi naozaj hodne a dlho. Lenze - teraz mas k dispozicii perfektne vycistene zrno. Podiel bordelu je v nom minimalny, hlavne u zrna urceneho na ludsku spotrebu. Ked si pozries KRMNE zrno pre trebars hydinu, najdes na dne vreca uz dost piesku a kamienkov. Dovolim si tvrdit, ze v dobe PA bude zrno este znecistenejsie. Mineralu a jeho oteru ziadny kov dlho neodola
.
Preto uvazujem o vyrobe mlecich kamenov samodomo. Ak by sa unasace uparvili napriklad tak, aby vyzerali ako klasicka tvrda rozpinatelna spojka (snad mi rozumies co myslim) a na dva tri trna by sa mleci kamen dal nasadit, vystredenie a dorovnanie ploch by sa dalo pohodlne vyriesit mletim nasucho s pridanim riecneho piesku. Na potravinarske pouzitie by uz stacilo kamene len poriadne vyplachnut. Otesanie kamenov, vyvrtanie otvorov a zakladnu geometriu uz zvladali pred 8000 rokmi
a je to celkom vymakany sposob
ako sice pomaly, ale naisto vrtat
.

Preto uvazujem o vyrobe mlecich kamenov samodomo. Ak by sa unasace uparvili napriklad tak, aby vyzerali ako klasicka tvrda rozpinatelna spojka (snad mi rozumies co myslim) a na dva tri trna by sa mleci kamen dal nasadit, vystredenie a dorovnanie ploch by sa dalo pohodlne vyriesit mletim nasucho s pridanim riecneho piesku. Na potravinarske pouzitie by uz stacilo kamene len poriadne vyplachnut. Otesanie kamenov, vyvrtanie otvorov a zakladnu geometriu uz zvladali pred 8000 rokmi

Prežiť !!!