Na webu 100+1 vyšel článek o poživatelných jídlech a pití.
Nejvíc zajímavý byla klasika med jedli až po 5500letech:
K nejodolnějším poživatinám patří překvapivě med. Díky vysoké koncentraci cukrů totiž odolává bakteriím: Během tzv. osmózy z nich vysává vodu a ničí jejich membrány. Jedinečné složení „tekutého zlata“ nepodporuje ani rozmnožování kvasinek, tudíž se med zkrátka nekazí. Nejstarší a stále poživatelný vzorek objevili archeologové v gruzínské hrobce západně od Tbilisi – vznikl zřejmě před 5 500 let.
a co měl překvapilo byl biskupský chlebíček:
Poněkud překvapivý vytrvalec mezi pokrmy vděčí za svou nezdolnost škrobu obsaženému v mouce: Po upečení a vychladnutí výrobku na sebe totiž naváže vlhkost a zformuje se do krystalků. Pokud tedy necháme biskupský chlebíček v suchu, ztvrdne a podle některých vědců zůstane poživatelný navěky. Důkazem se stal výtvor Fidelie Batesové, která dezert upekla roku 1878 – a následně zemřela. Její rodina se proto rozhodla chlebíček zakonzervovat na památku. V roce 2003 poslal vzpomínku na Fidelii její prapravnuk do televizní show, kde proběhla ochutnávka – bez újmy na zdraví.
Třetí je taky klasika a to vepřové sádlo
Žádný bunkr či protiatomový kryt se neobejde bez konzervovaných potravin, na jejichž trvanlivost se lze spolehnout i po desítkách let. Svou zásobárnu si roku 1948 budoval také potravinový odborník Hans Feldmeier, a mimo jiné do ní umístil plechovku sádla jako upomínku na americkou pomoc poválečnému Německu. O 64 let později se ocitl uprostřed sporu o trvanlivosti konzervovaných potravin, neměl však žádné pádné argumenty. Rozhodl se tedy dózu s vepřovým tukem otevřít a obsah sníst. Sádlo bylo stále poživatelné, a Hans tak v debatě zvítězil.
http://www.stoplusjednicka.cz/nestarnou ... h-potravin
máte nějaké další tipy ?
Dlouho odolné potraviny
Dlouho odolné potraviny
Robert
-----------------------------------------------------------
Očekávám to nejlepší ale připravuji se na nejhorší.
-----------------------------------------------------------
Očekávám to nejlepší ale připravuji se na nejhorší.
-
- Příspěvky: 921
- Registrován: 11.02.2014 10:56
Re: Dlouho odolné potraviny
Už to tady bylo myslím v jiném vláknu https://www.lds.org/topics/food-storage ... y?lang=eng
Re: Dlouho odolné potraviny
Koupil jsem dnes medovinu. Nemám vlastní zdroj, takže ve včelařství. Co mě, kromě chuti a faktu, že není doředěná lihem teší, je to, že její trvanlivost je dle obalu neomezená.
Lepší hrůzný konec, než hrůza bez konce.