Moudré rady babiček - jídlo

Odpovědět
RobertK
Příspěvky: 362
Registrován: 02.06.2016 13:19
Pohlaví: muž

Moudré rady babiček - jídlo

Příspěvek od RobertK »

Ahoj dám sem nějaké rady našich babiček něco mám vyzkoušené něco jen z doslechu.
Pokud bych na psal nějakou blbost pište smažu nebo upravím. A i vy se podělte.

1) Připálený Pokrm dáme do nádoby a se studenou vodou a přikryjeme mokrou utěrkou, jejíž cípy dosahují do nádoby s vodou. Po deseti minutách přendáme pokrm do jiné nádoby.
2) Staré brambory po oloupání ponoříme na krátkou dobu do mírně octové vody - nezčernají při vaření
3) Den staré vařené brambory ohřejeme v osolené vodě.
4) Do litru mléka dáme na špičku nože kyselinu borovou - dva dny nám nezkysne.
5) Když dáme starý sýr do delší dobu do vody nebo do mléka dá se pak lépe jíst.
6) Když natlačíme máslo do sklenice a zalijeme jedním centilitrem vyzrálým medem ( pak ovázat jako zavařeninu) v chladu dám vydržíme delší dobu.
7) Aby sýr neplesnivěl dejte k němu pár kostek cukru
8) Maso můžeme zabalit od utěrky namočené v octové vodě - kazí se pak pomalu ( když není lednička)
9) Maso mužem vložit do mléka ( občas obracet) až po dobu dokud mléko nezkysne ( maso je jak čerstvé) dobře pak u mít
10) Tuhé maso ( i zvěřina ) lze uvařit do měkka po odebraní pěny přidáme kapku rumu
11) Starou drubéž při vaření potíráme lihem ( silnou čistou kořalkou) pak změkne
Robert
-----------------------------------------------------------
Očekávám to nejlepší ale připravuji se na nejhorší.
RobertK
Příspěvky: 362
Registrován: 02.06.2016 13:19
Pohlaví: muž

Re: Moudré rady babiček - jídlo

Příspěvek od RobertK »

12) Maso nepřechováváme zabalené v papíru nebo na prkénku - sají z masa šťávu.
13) Maso před uskladněním neoplachujeme - rychleji podlá zkáze
14) Jazyk se vaří pozvolna, jinak zůstane tuhý
15) Blány z mozečku se lépe odstraňují, když mozeček polijeme nejdřív mlékem.
16) Blány z jater se lehčeji stáhnou když je na chvíli vložíme do vařící vody
17) Trvanliví salám, na odkrojek položíme plátek slaniny ten zabrání vysýchání salámu
18) Z rybích šupin se vařením dá získat rosol
19) Pokud zabalíme rybu do vlhkých kopřiv vydrží déle čerstvé
20) Pokud potřeme šupiny důkladně octem lépe se odstraňují
21) Zavadlou zeleninu vložíme na chvíli do horké vody a potom do studené
22) Nezralá rajčata lze zavařovat ( jako okurky) nejlépe z paprikou - konzumují se nejdříve až po 2 měsících.
23) Čerstvé třešně vsypeme od láhve a dobře uzavřené zakopeme do zem mně min do 80cm hloubky a vydrží dlouho čerstvé
Robert
-----------------------------------------------------------
Očekávám to nejlepší ale připravuji se na nejhorší.
Uživatelský avatar
Count
VIP
Příspěvky: 876
Registrován: 20.05.2015 19:11
Pohlaví: muž

Re: Moudré rady babiček - jídlo

Příspěvek od Count »

Zdá se mi, že kopíruješ Zlatou knihu. Bude myslím lepší dát odkaz na zdroj.
Lepší hrůzný konec, než hrůza bez konce.
RobertK
Příspěvky: 362
Registrován: 02.06.2016 13:19
Pohlaví: muž

Re: Moudré rady babiček - jídlo

Příspěvek od RobertK »

Základ je odsud http://www.databazeknih.cz/knihy/moudre ... cek-265640 něco tam někdo dopsal a nebo upravil.
Něco tam upravuji já ( vyzkoušeno)
Robert
-----------------------------------------------------------
Očekávám to nejlepší ale připravuji se na nejhorší.
RobertK
Příspěvky: 362
Registrován: 02.06.2016 13:19
Pohlaví: muž

Re: Moudré rady babiček - jídlo

Příspěvek od RobertK »

24) Aby křen netmavl pokapeme ho octovou vodou
25) Když vložíme lískové a vlašské ořechy do suchého písku a pokropíme je trochou slané vody a uložíme v suchu vyrdží až do jara
26) Čerstvé ovoce uchováme pokud ho vložíme do studny pul metr nad vodu ( hladina nesmí kolísat).
27) Místo špenátu lze použít mladé kopřivy
28) Místo pepře můžeme použít peprník nebo pastouší tobolku
29) Sušené hřiby je dobré před použitím povařit v mléce . Mají pak výbornou chuť
Robert
-----------------------------------------------------------
Očekávám to nejlepší ale připravuji se na nejhorší.
Uživatelský avatar
Jonny
Příspěvky: 25
Registrován: 28.08.2016 19:59
Pohlaví: muž

Re: Moudré rady babiček - jídlo

Příspěvek od Jonny »

Mňa nebožka babička učila, že aby obrané makké ovocie ktoré hneď nezieme nesplesnelo (jahody, maliny, ríbezle...) je dobré ho riadne pocukrovať. Pustí šťavu ale vydrží aj viac dní použite'lné. On cukor obecne je vo ve'lkých dávkach dobrý konzervant - viď marmelády.
... ještě nikdy nebylo, aby ňáko nebylo !
GOD
VIP
Příspěvky: 713
Registrován: 09.05.2012 11:18

Re: Moudré rady babiček - jídlo

Příspěvek od GOD »

ukladanie orechov, vlastna skusenost:

pri jednom výlete pán vysypaval bedničky vlašských orechov do odpadkoveho koša. Po kratkom rozhovore som odchadzal s cca 30kg vlašskymi orechmi - nelupanymi. Boli to 5, 4 a 3-oj ročné uloženky. A boli výborné.
Poukladane v bedničkach do vyšky cca 7-10cm ošupane vysušene.
Informácia je v časopriestore.
Uživatelský avatar
Jonny
Příspěvky: 25
Registrován: 28.08.2016 19:59
Pohlaví: muž

Re: Moudré rady babiček - jídlo

Příspěvek od Jonny »

Pokia'l sú v suchu a nepoplesnejú, nemože im nič byť. Vo vlhku poplesnejú aj z vnútra relatívne ľahko, stalo sa mi na chate v o vlhkej pivnici - škrupina zrejme nejakú vlhkosť prepúšťa. Inak orechy obecne sú vlastne super hodnotné rozpadlícke jedlo - obsahujú tuky a hlavne aminokyseliny doležité pre funkciu mozgu. Niekde som dokonca čítal že sú dobré proti depresii. Keď bola manželka tehotná, poradili jej staré babky jesť 5 mandlí denne, že je to vhodné pre zdravý vývoj plodu - hlavne mozgu a CNS.
... ještě nikdy nebylo, aby ňáko nebylo !
Uživatelský avatar
Dagobert
Příspěvky: 581
Registrován: 28.05.2014 12:21
Pohlaví: muž

Re: Moudré rady babiček - jídlo

Příspěvek od Dagobert »

Mandle jsou prý taky dobré proti pálení žáhy v těhotenství.
hharo
Příspěvky: 289
Registrován: 30.12.2012 11:37
Bydliště: Pardubický kraj

Re: Moudré rady babiček - jídlo

Příspěvek od hharo »

Rád bych položil otázku k mandlím(jádro pecky mandlovníku). Loupat nebo neloupat a proč? Na CZ internetu jsem našel všehovšudy prd..
Ivana
Příspěvky: 2784
Registrován: 24.04.2012 12:49

Re: Moudré rady babiček - jídlo

Příspěvek od Ivana »

Neumíš hledat?
Ve slupkách mandlí jsou polyfenoly (flavonoly, flavanoly, flavanony a další). Patří k flavonoidům, které mají antioxidační působení (=je to třeskutě zdravé).
https://en.wikipedia.org/wiki/Almond
https://cs.medlicker.com/1123-mandle
https://cs.wikipedia.org/wiki/Flavonoidy
Cep
Příspěvky: 1712
Registrován: 09.04.2015 11:22
Pohlaví: muž

Re: Moudré rady babiček - jídlo

Příspěvek od Cep »

Na druhou stranu jsou bez šlupky mnohem lépe stravitelné..
Odpovědět