V pohodě. Já jsem asi neměl hned použít slovo "opomíjí"...
Moc děkuji za názor stran hmotnosti / ceny. Je jasné, že polárník nebo kosmický úřad bude váhu řešit víc, než my
Lyofilizace opravdu nelikviduje bakterie ani plísně. Vlastně je spíše dobře uchovává. Já sám to řeším tak, jako u čerstvých potravin. Ovoce / zelenina - buď o tom musím vědět, že to bylo fresh, když jsem to nakládal do lyofilizátoru nebo jde o něco určené pro další zpracování. Velký úspěch v rodině teď má kořenová zelenina, která se stejně hodí do polévky, kde nabere zpět vodu, ale přitom i dobře ochutí.
Trochu podobné je to s masem - buď lyofilizuji už hotový steak / šunku nebo syrové maso - opět po rehydrataci nutné normálně zpracovat + je taky vhodné velmi dobře vyčistit tácy na kterých se maso suší.
Co se jedná riziko během skladování. Většina bakterií se procesem lyofilizace inaktivuje - v průběhu skladování nepředstavují problém. Ten nastává jenom, když se k potravinám dostane vzduch, resp. jeho vlhkost. Na druhou stranu, teď to bude rok, co mám první lyofilizované banány, pouze v dóze Lock & Lock... dodnes v pohodě.
Zajímavé poživatiny? No nečekaný byl ten výsledek s tím mlékem
![Velmi šťastný :-D](./images/smilies/icon_e_biggrin.gif)
Nelze lyofilizovat něco, co má tak vysoký podíl cukru. Resp. šlo by to, ale bylo by potřeba mašinu s teplotami kolem -70°C u produktu. Mě osobně vyrazila dech Ruská zmrzlina. Nějak jsem si do té doby nebyl s to představit zmrzlinu, v pokojové teplotě a přitom stále ve stejném tvaru. Největší hit v našich rodinách je pak citrón.
Jinak klidně mi lze tykat.
![Ahoj :hi](./images/smilies/Skypesmilies/smile_hi.gif)