To Seržo není láhev kečupu, ale láhev Srirachy. Za tu Lystera chválím, bo je moje krevní skupina.Serža píše:tak se dvěma láhvema kečupu jde sníst prakticky cokoliv...
Mimochodem uhodnete kde se tato omáčka vyrábí?
![Obrázek](https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/71Wh80iIrtL._SX425_.jpg)
To Seržo není láhev kečupu, ale láhev Srirachy. Za tu Lystera chválím, bo je moje krevní skupina.Serža píše:tak se dvěma láhvema kečupu jde sníst prakticky cokoliv...
Jj. A musí se to umět udělat, aby maso nebylo příliš suché (proto se také, mj, špikuje slaninou). U falešné svíčkové je menší riziko ztráty křehkosti masa a jeho vysušení právě díky zde už zmíněnému vyššímu obsahu kolagenu a maso je tedy na přípravu jednodušší než pravá svíčková. Ale chuťově je (alespoň pro mě) top z pravé svíčkové.Matěj píše:Pravá svíčková je přece maso, tedy bederní sval z vnitřní strany hřbetu. Tak to určitě myslel.
Představ si, že o tom, co je pravá svíčková nemusí nikdo rozhodovat, neboť toto hovězí maso je takto označováno dle normy. Pokud se chceš dovzdělat, doporučuji začít na wikipedii: https://cs.wikipedia.org/wiki/Sv%C3%AD%C4%8Dkov%C3%A1majsner píše:bivoj: A o tom, co je pravá svíčková, budeš rozhodovat Ty, nebo na to bude nějaká komise?
bivoj píše:Tak nevím... Svíčková je poměrně luxusní jídlo (samozřejmě se bavím o pravé svíčkové) a udělat ji "konzervovaně" je prakticky nemožné, už jen kvůli technologii výroby omáčky.
¨
Ono spousta (odhadnu si tipnout, že i většina) lidí pravou svíčkovou nikdy v životě nejedla, takže neví, jak může tato delikatesa chutnat...
Podle názvu bych řekl ve Srirače v Thajsku, ale na té mojí píšou Samutprakarn, tak nevím, jestli nemám nějakou falešnou.Bill Masen píše:Mimochodem uhodnete kde se tato omáčka vyrábí?
Tak ještě jednou, rozšířená edice pro některé, co nerozumí psanému textu, když jsou v úzkých tak slovíčkaří a je třeba jim vše popsat naprosto doslovně jako debilovi (neumí si asociovat co autor textu měl na mysli):majsner píše:bivoj: No vykrucuješ se pěkně![]()
Jestli ti tedy tato tvoje reakce na můj věcný příspěvek, že svíčková se bez pravé svíčkové udělat nedá a konzervovaná už prakticky vůbec:majsner píše:...Jen mám někdy pocit (bez souvislosti s touto diskusí), že už jsou v té dnešní agresivní přetechnizované superlativní době lidé tak dlouho permanentně v "bojovém režimu", připraveni od brzkého rána vyjebat se všemi a se vším, že ztratili (nebo pohřbili hodně hluboko) nejzákladnější zdravý rozum, slušnost a toleranci...
připadá jako slušnost a tolerance, tak to máme na tyto slova asi hodně odlišný náhled. V tvé reakci totiž vidím pouze pokus o zesměšnění a dehonestaci. Věřím, že se tedy dobře bavíš, což ukazuje tvoji osobnost v celkem zajímavém světle. Ostatně, každý si o tom může udělat obrázek sám. Já tu tvoji reakci prostě za slušnou a tolerantní nepovažuji, a protože už moje babička říkala, že na hrubý pytel patří hrubá záplata, tak moje reakce jsou takové, jaké jsou. Sorry, ale já si nezačal. Howgh.majsner píše:bivoj: A o tom, co je pravá svíčková, budeš rozhodovat Ty, nebo na to bude nějaká komise?
Snad jsem to už vysvětlil výše, takže to jen shrnu - za "pravou svíčkovou" považuji jídlo, kdy maso použité pro výpek na omáčku (a poté podáváno společně s omáčkou) je opravdu svíčková a ne například zmiňovaná kulatá plec či nízká roštěná (nebo i jiné hovězí). Ono udělat se to z výše zmíňovaných mas dá také (a laik leckdy nemá šanci poznat rozdíl), ale už to prostě, striktně vzato, NENÍ svíčková na smetaně ve smyslu svíčková (maso) se zeleninovo-smetanovou omáčkou udělanou z výpeku onoho masa. Zeleninové složení omáčky má pochopitelně hodně možných variací a je i závislé na zvycích a získaných chutích konkrétního strávníka, ale aby se celý pokrm dal nazývat "Svíčková na smetaně", tak základ omáčky by měl být výpek ze svíčkové... Tož asi tak.Fabulous píše:Jako znalce a milovníka svíčkové by mě také ta pravá svíčková zajímala Bivoji?
Kdepak, vyrábí se v Kalifornii.majsner píše:...Podle názvu bych řekl ve Srirače v Thajsku...
Vaří to jeden Vietnamoameričan od roku 1980. Ani ta lahev, se od tý doby nezměnila. Sriracha je pouze název typu omáčky.majsner píše:...tak proč by si nemohli vyrábět thajskou chilli omáčku...
V USA se schyluje k bitvě výrobců legendární pálivé omáčkyBill Masen píše:Vaří to jeden Vietnamoameričan od roku 1980. Ani ta lahev, se od tý doby nezměnila. Sriracha je pouze název typu omáčky.majsner píše:...tak proč by si nemohli vyrábět thajskou chilli omáčku...
Jak by měl výrobce do tý konzervy dostat vic omáčky? Větší konzervu? Nebo místo půlky masa omáčku?Lyster píše:...Omáčka byla dost hustá a bylo jí poměrně málo...Takže jediné malé mínus dávám asi jen za tu omáčku....