Testy konzerv a polotovarů

Odpovědět
Uživatelský avatar
Grunt
Příspěvky: 544
Registrován: 11.12.2011 20:58
Bydliště: Jih Moravy

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvek od Grunt »

Takže jsem otevřel Hamé (Bravčové vo vlastnej šťave), víceméně klasika:
hame1.jpg
Půl konzervy jen lůj a „vlastní šťáva“* a ten zbytek spíš škoda peněz. Ale už jsem přišel na to proč. U Hamé se to má tak že je potřeba nejen sledovat procentuální podíl vepřového masa (což je věc kterou dělá většina lidí) a klasickou tabulku, nýbrž ještě i písmenka za tím vším. Ze 180g obsahu je pevný podíl 110g (zbytek aspik) a v tom ještě může být max. 40% tuk (tzn. našlehaný lůj). Což se také spolehněte, že pokud se zrovna povede várka tak taky bude. Tzn. za tu cenu je vepřové maso mixované s vepřovými kůžemi v celkovém množství 66g ‒ mňam.
* ‒ Nicméně to stále není ta akční půlkilovka za 40,- s DPH. Ta byla ještě lepší a ocením tip pokud se dá ještě někde sehnat.

Ale o tom jsem psát nechtěl. V rámci nasrání jsem se stavil v Rakousku s tím že zkusím tedy otestovat co je dostupné tam. Když jsem po nich chtěl Fleischkonserve nebo SPAM tak na mě čuměli co po nich chci, když se nic takového u nich vůbec neprodává ani nekonzumuje (což taky není pravda) a tak jsem musel domů se dovzdělat. Velké masové konzervy, tak jako jsou u nás výrobky Hamé, tedy nějaké maso ve vlastní šťávě či Luncheonmeat se tam opravdu neprodává, protože jsou to naše obchodní názvy. U nich se stejná věc jmenuje Frühstücksfleisch či nějak podobně, tedy něco jako Maso ke snídani a spíš než mezi konzervama se to dá najít mezi paštikama a pomazánkama. No a vzhledem k tomu že jsem něco takového v Bille a Penny našel tak jsem to i vzal:
uctenky.jpg
uctenky.jpg (26.83 KiB) Zobrazeno 863 x
  1. Začnu něčím co jsem tam nečekal a to je Podravka: Rinderfrühstücksfleisch v akci za €1,79 (€8,95/kg):
    450x508.png
    450x508.png (129.6 KiB) Zobrazeno 863 x
    Prvně mě zarazilo, že vůbec není na konzervě napsáno odkud výrobek/konzerva je. Je tam prostě adresa Ante Starčevića 32, Koprivnica, Kroatien a tím to hasne. Žádná filiálka, nic. Takže je dost možné že konzerva je dovoz určená pro německy mluvící trhy. Nicméně konzerva samotná je fakt dobrá. Konzistence není ani vyloženě paštika ani nahrubo namleté strojně oddělené části, ale prostě něco mezi. Dá se s trochou snahy rozetřít. Po špeku ani památky, jen mírná vrstva kondenzace na povrchu (tak jako u paštik) a malé chomáče schované v celkové hmotě. Chuťově velice dobré, jen s takovou mírnou divnou pachutí. Těžko říct. Na obale je psáno že by v tom mělo být koření, ale je možné že je ho tam tak málo že to co je cítit je prostě chuť hovězího a že to tak chutnat má. Čistě hovězí nekořeněnou konzervu jsem v životě neměl takže to ani vědět nemůžu. Ale pokud pominu tu mírnou pachuť, dá se to normálně otevřít a zblajznout na místě. Za studena dobré, mírně ohřáté naprosto výborné. Zajímavé že na obale neuvádí nic moc o procentech ale je tam uvedené že to obsahuje vaječné bílkoviny. Od Podravky jsem u nás viděl jen přísady do vaření (koření, apod.) a je to celkem škoda, protože poživatelná konzerva určitě je. Fotky příště až to vyfotím než to zblajznu.
  2. Pak jsem vzal dvě konzervy od Inzersdorferu. Je to přímo vyrobeno v Rakousku (jestli teda nekecají) poněvadž je to tradiční rakouský výrobce. Výrobky se dají normálně sehnat v Bille nebo Intersparu. A popravdě to bylo asi největší zklamání. Konzervy se tam dělají jen malé, tzn. 80g nebo 125g. Jagdwurst jsem bral za €1,29/80g a Fleischschmalz za €1,79/125g. Nicméně akčně se dají sehnat líp (€10,75/kg). Jagdwurst je kombinace hovězího, vepřového a nějakého špeku. Opět koření uváděno na obale, ale přišlo mi to prostě málo kořeněné. Třeba Pikok od Lídlu mi oproti tomu přijde mírně lepší nicméně když bych to dostal, sníst se to dá no a Fleischschmalz neboli „vepřové v sádle“ jsem si vyfotil:
    fleischschmalz.jpg
    fleischsmalz2.jpg
    Ano, víceméně nám důvěrně známé. Jen s tím rozdílem že se to neprodává jako půlkilová konzerva, ale jako 125g a menší balení určené jako pomazánka na chleba. No vzhledem k tomu že nejsem fanda chleba se sádlem, solí a cibulí tak to ani nebudu hodnotit. Je to samozřejmě nekořeněné, nesolené. 60% vepřového masa uprostřed, zbytek po krajích jasně oddělené sádlo a malinko aspiku na povrchu. Žádné dodatečné texty (kupodivu ani kde to bylo vyrobeno), žádné jiné poznámky pod čarou. Vše podstatné je v tabulce a vzhledem k velikosti balení ty údaje na 100g budou i odpovídat.
    Ještě dodám k tomu balení, že formát 80g a 125g je fakt dobrý, mnohem lepší než ty naše obludy. Tedy aspoň na turistiku. Prostě jedna dávka (80g mi akorát přijde málo), sníst to až po dno a vyhodit. Úplně perfektní do baťohu. Jen teda nechápu proč to mají potisknuté zespodu. Ta barva se na turistickém lihovém vařiči bude pálit a zasmrádat. Hned jak seženu něco co stojí za požití od Inzersdorferu (neměl jsem ještě jejich FF) hned to na něm vyzkouším.
  3. Poslední konzerva je víceméně důvod proč to celé píšu. Za €0,85 to byla velmi dobrá konzerva, kterou jsem snědl na posezení. Jen se mě neptejte co to bylo, protože to zaboha nikde nemůžu najít takže pro to budu muset jet znova :D
Uživatelský avatar
Serža
VIP
Příspěvky: 3331
Registrován: 21.04.2016 15:12
Pohlaví: muž
Kontaktovat uživatele:

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvek od Serža »

dobrej tip na Podravku...s jejich konzervama mám dobrý zkušenosti
ba i v HV jsme fasovali nějaký kádéčka po JNA, kde byl "mesni narezak" (lančmít) a paštika - oboje od Podravky...ale teda pochopitelně vše velmi prošlé. Ovšem na chuť a kvalitu to nemělo vliv - oboje výborné!
\(^_^)/
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
golem
Příspěvky: 1519
Registrován: 14.01.2011 2:36

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvek od golem »

Grunt:
Ta první, Podravka... z účtenky je s mojí téměř žádnou znalostí němčiny patrné, že pokud bys nedostal slevu za to, že ta kráva byla aktivistka, dal bys za 200 gramovou konzervičku v přepočtu 66 korun. To je dobře, že za ty peníze to mělo jenom mírnou divnou pachuť.
Potom ta 80 gramová za 34 korun... jak se tak malá konzerva otevírá, to už asi potřebuješ dvě pinzety, ne? :)
No, alespoň Rakušanům nemusíme závidět... :)
Uživatelský avatar
Grunt
Příspěvky: 544
Registrován: 11.12.2011 20:58
Bydliště: Jih Moravy

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvek od Grunt »

golem: Poznámka myšlena jak? Jako že je to drahé?
golem píše:
12.09.2020 22:14
Potom ta 80 gramová za 34 korun... jak se tak malá konzerva otevírá, to už asi potřebuješ dvě pinzety, ne? :)
Jo je to něco jako malá paštika s tím že obal váží tak polovinu. Na můj vkus i na jednu dávku třeba jako svačina je to malé. Na druhou stranu, když to vezmeš prakticky tak obrovskýma baleníma jsme tu posednutí my, takže dostáváme to co chceme i když je z toho třeba 50% odpad.
golem píše:
12.09.2020 22:14
No, alespoň Rakušanům nemusíme závidět... :)
Toho jejich výrobce určitě ne. Resp. aspoň zatím.
Uživatelský avatar
Piston
Příspěvky: 147
Registrován: 13.08.2016 20:33
Pohlaví: muž
Bydliště: Slezsko

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvek od Piston »

Abych řekl pravdu, taky se mi zdají u nás prodávané konzervy zbytečně velké. 400 gramů guláše nebo 300 gramů vepřovky? Zbytečně moc… Buď se přežeru, nebo mi půlka zbude. V Polsku se taky dají koupit menší a praktičtější balení v plechu - i když stále platí, že menší balení jsou v poměru k obsahu o něco dražší.
Uživatelský avatar
Lyster
VIP
Příspěvky: 2992
Registrován: 22.03.2014 23:01
Pohlaví: muž
Bydliště: Litoměřicko

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvek od Lyster »

Tak, po delší době jsem zase otevřel jednu z plechovek od firmy Dovast, jelikož už zde mám pár plechovek, které jsou po minimální expirační době, tak jsem se rozhodl, že je pomalu začnu zkonzumovavat, takže se můžete těšit na častější recenze těchto konzerv. Paradoxně se mi to teď i hodí, jelikož musím teď šetřit, protože minimálně do konce roku budu mít pracovní úvazek jen na 50%. Takže i tak spotřebováváním starých konzerv ušetřím a kolem Vánoc objednám nové.
Dnes padla volba na zvěřinovou pečení na smetaně, vyhledávač mi nic nenašel, takže recenze tu ještě asi není. A jestli ano, tak opakování je matka moudrosti.
Na to že je konzerva prošlá už z data 1.2019, tak chuť a konzistence byla naprosto výborná, maso se rozpadalo a bylo chuťově také velmi dobré, jen nejsem na zvěřinu zvyklý. Ale jinak tomu vážně nemám co vytknout. Hodnocení minimálně 4 z 5. Takže mohu doporučit.
Omluvte ne moc líbivý vzhled na talíři, nemám čas s tím prdět a žaludku je to jedno.
Přílohy
IMG_20200925_114859.jpg
IMG_20200925_120040.jpg
IMG_20200925_115014.jpg
Odpovědět