Testy konzerv a polotovarů

Odpovědět
Uživatelský avatar
Teal'c
Příspěvky: 78
Registrován: 21.10.2020 17:25

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvek od Teal'c »

No do teď jsem se toho nebál. Vlastně si nevybavuju kdy jsem naposledy ohříval něco z konzervy, asi jedině při kempování, i uzenou makrelu jim zásadně studenou.

Jen když jsem si jednou zkoušel sušit maso v celku, ještě k tomu veprovou kýtu, tak to jsem obavy trochu měl. Sice jsem nákládal ve směsi s pragandou, ale susil jsem na vzduchu, bez jakékoliv teplotní úpravy. Ještě že mi to moc nezachutnalo.

Jinak jeslti to teda statisticky vychází na cca dvě otravy za rok v ČR tak je to méně jak hlavních výher sportky. A řekl bych že snězených konzerv je řádově více než podaných tiketů. Takže se asi nebudu bát dál, ale budu jen trochu opatrnější jak moc nekvalitní věci kupuji. Takže děkuji za upozornění.
Uživatelský avatar
proforma
VIP
Příspěvky: 5689
Registrován: 23.09.2014 14:11
Bydliště: tutajší

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvek od proforma »

Suseny maso je OK, bakterie i toxin nesnasi kyslik. Takze pokud jsi ho potom nezavrel do neprodysneho igelitu, ale hned snedl nebo nechal v otevrenem papirovem ci platenem pytliku, nic se stat nemuze (tedy z hlediska botulinove bakterie, nevim, jak z hlediska jinych).

Asi nejlepsi info o cele problematice je tady https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/76494.aspx. A tim bych svuj maly exkurz uzavrela :-)
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
MarS
Příspěvky: 488
Registrován: 22.03.2020 11:28
Pohlaví: muž

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvek od MarS »

jameson363 píše: 23.03.2022 9:48 Prisla mi mensi zasilka konzervovanejch jidel v pytliku z hotovky.cz.

Prvni dojem - je to celkem tezky a oproti pytlikovejm jidlum z mre docela tekuty. Po dukladnejsim prohlidnuti je ale udavana kaloricka hodnota srovnatelna s jinejma jidlama. (zhruba 100-150kcal vyjimecne k 200kcal/100g). Pro domaci pouziti v pohode, do prirody by jidlo mohlo byt koncentrovanejsi.
taky jsem jich asi rok a půl zpátky vzal pár na zkoušku a dršťkovka šla do záchodu, to se nedalo jíst. Pak ale čočková byla dobrá, hovězí guláš nenadchnul, ale jíst se dal. Zbytek ještě mám, tak uvidim.
PeFi
Příspěvky: 2448
Registrován: 15.03.2014 13:01

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvek od PeFi »

Express menu: Hovězí maso 300g, Jelení maso 300g. Kupováno asi před měsícem. Výborná kvalita vstupní suroviny, chuťově i konzistencí super. :yes
jameson363
Příspěvky: 583
Registrován: 29.12.2012 0:02
Pohlaví: muž

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvek od jameson363 »

MarS píše: 15.05.2022 22:58 taky jsem jich asi rok a půl zpátky vzal pár na zkoušku a dršťkovka šla do záchodu, to se nedalo jíst. Pak ale čočková byla dobrá, hovězí guláš nenadchnul, ale jíst se dal. Zbytek ještě mám, tak uvidim.
Ja polevky zadny nebral, to je pro me zbytecny, polivku bud domaci nebo mi staci instantni z pytliku.

Ja uz to snedl vsechno, asi 12 jidel behem nekolika mesicu. Samozrejme jsem vyfotil houno, ale nejedl jsem to naposled, tak priste.

Chutove vsechno +- tak 7/10. Uprimne docela mi to i chutnalo, neni to zadny wau, ale jist se to da uplne v pohode. Obcas mozna vic osolene, ale to muze byt jen muj pocit, jelikoz bezne moc nesolim. Obcas jsem zvyklej na jiny styl koreni, ale sto lidi sto chuti. Vic nez chut me jak uz jsem psal v puvodnim postu stve ne-koncentrovanost, proste ze to je na cesty dost tezky. 150kcal na 100g vidim jako nouzovku na doma, do terenu mozna jedno baleni jako moral booster. Pro predstavu Margotka ma asi 450kcal na 100g, Mana taky tak nejak.

Z priloh jsem ochutnal jen testoviny, dobry do prirody, ze jsou jen na zaliti, ale chutove nic moc. Za ty prachy bych preferoval spis bezny minutkovy testoviny z lidlu, ktery v podstate taky jen privedes vodu k varu a oni sami za 10-15 minut v horky vode dojdou, kdyz je nechces 3 minuty varit.
jameson363
Příspěvky: 583
Registrován: 29.12.2012 0:02
Pohlaví: muž

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvek od jameson363 »

Veseko - Veprove maso na kmine, 300g, 90% masa. Chutove jsem tahle dobrou konzervu dlouho nemel. Opravdu hodne podobne tomu, jako kdyz si maso upeces doma, fakt super. Primerena chut kminu, nepresolene. Rekl bych chutove jeste o neco lepsi nez vetsina veprovek ve skle, co jsem ochutnal a ktery by mely bejt premiovy. Dal bych 9/10.
Uživatelský avatar
bacil
Příspěvky: 2600
Registrován: 29.10.2013 15:56

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvek od bacil »

Penny/Karlova koruna: Vepřové výpečky s cibulkou, 82% masa, 300g, sklo. Padlo k tomu asi i 300g chleba.

již na pohled hodně šťávy a sádla. V reálu víc masa než jsem čekal. Maso 8/10 (drť, chuť i konzistence neobtěžující), šťávu jsem čekal cibulkovatější, ale asi je jen na tom obrázku, 7/10. Ve srovnání se starou zelenou lidl konzervou (tou bez chemie), která má 9/10, ale je prakticky bez šťávy.
Levná dezinfekce: viewtopic.php?p=217870#p217870
Ozon 2,5ppm/30min: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
vrb
VIP
Příspěvky: 351
Registrován: 13.08.2011 0:52

Re: Testy konzerv a polotovarů

Příspěvek od vrb »

Přispěju sem výsledky svých testů:
Test probíhal v suchém suterénu domu, teplota víceméně stálá.

Tatra Salko - Slazené kondenzované mléko:
Nelze dlouhodobě skladovat.
max 1-2 roky. Přesně dle popisku DMT. Potom začne hořknout a tmavnout, a další roky jsem se už bál více ochutnat. Každopádně bych to nejedl, protože podle chuti tam dochází k nějakým rozkladným procesům.
Slepice s tím problém neměly, ale co jimi projde do vajec nedokážu zjistit.

Proteinové přípravky v prášku, různé druhy:
Rok výroby 2020: DMT 1 rok. +1 rok testu navíc - poživatelné bez problémů.
Rok výroby 2017: V roce 2022 už nepoživatelné. Změny barvy a chuti. Po požití střevní obtíže. Více uškodí než pomůže.

Domácí sušené hrušky - křížaly:
Vysušené úplně do tvrda. Uzavřené ve vzduchotěsném plastovém obalu. Po 10 letech beze změny chuti. Po požití žádné problémy. Lze použít jako dlouhodobější nouzovou zásobu.
Odpovědět