Víno - výroba, uskladnění, konzumace :)
Víno - výroba, uskladnění, konzumace :)
Admin: odděleno z diskuze: Zvláštní potraviny
Pamepliškové víno:
Použité suroviny receptu Pampeliškové víno:
1 litr pampeliškové květy | 4 litry voda | 1500 g cukr | 3 ks citróny | 10 g kvasnice /droždí/
Postup přípravy receptu Pampeliškové víno:
Pampeliškové květy, vodu, cukr a na plátky nakrájené citróny přivedeme k varu a necháme vřít asi 10 minut. Odstavíme a necháme ustát do druhého dne. Potom odvar slijeme a přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátýnko do velké sklenice, přidáme kvasnice a necháme týden kvasit.
Po zkvašení pampeliškové víno stočíme a dáme ještě týden odstát, aby se úplně vyčistilo.
Pamepliškové víno:
Použité suroviny receptu Pampeliškové víno:
1 litr pampeliškové květy | 4 litry voda | 1500 g cukr | 3 ks citróny | 10 g kvasnice /droždí/
Postup přípravy receptu Pampeliškové víno:
Pampeliškové květy, vodu, cukr a na plátky nakrájené citróny přivedeme k varu a necháme vřít asi 10 minut. Odstavíme a necháme ustát do druhého dne. Potom odvar slijeme a přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátýnko do velké sklenice, přidáme kvasnice a necháme týden kvasit.
Po zkvašení pampeliškové víno stočíme a dáme ještě týden odstát, aby se úplně vyčistilo.
Re: Zvláštní potraviny
To kvašení musí probíhat bez prístupu vzduchu stejně jako se vyrábí běžné víno (uzavřeno přes takové to bublátko)?
Re: Zvláštní potraviny
Někde píšou utěsnit úplně, další recept, že by se měla použít kvasná zátka a většina receptů to nezmiňuje vůbec. Z místní komunity s tím asi nikdo zkušenosti mít nebude 

Re: Zvláštní potraviny
no ja nemam, ale urcite to tento rok vyskusam, a urcite pojdem cez kvasnu zatku 

Re: Zvláštní potraviny
eschaia píše:Někde píšou utěsnit úplně, další recept, že by se měla použít kvasná zátka a většina receptů to nezmiňuje vůbec. Z místní komunity s tím asi nikdo zkušenosti mít nebude
s pampeliškou ne, ale nebude asi rozdíl od rybízového a bezového vína, ne?
dědovi, když kvasí víno, tak bubloce hadičkou do skleničky s vodou ....... (takže kvasná zátka?)
Re: Zvláštní potraviny
Mrak: ano to bude "provizorní" kvasná zátka, alias "bublátko" jak se říká u nás (ale možná tomu tak říkám jenom já
)
PS: jaké je to bezové víno?

PS: jaké je to bezové víno?
- Přílohy
-
- kvasna_zatka2.jpg (1.78 KiB) Zobrazeno 21157 x
Re: Zvláštní potraviny
No jo ja se povazuji za experta ,nebot vino delam asi uz od 15 cti let a je tomu hodne let co jsem si na to vzpomnel a tak vino jsem vyrabel jako barter a posledni dobou prestal ,nebot se ti moji zakaznici moc opijeli a jak rika muj bracha ze vyrabim patoky .
Jenze dejte ty kvasnice co jsou na vino a ne na chleba jinak to bude kalne a nikdy se to nevycisti ,vino se necha udelat z cehokoliv ,vino vydrzi 2000 let ,ale pak je sulcovite a dnes nejdrazsi vino je v Parizi z dob Napoleona /1815/ kdy lahev stoji 6000 $ US co kupuji ti co vydelavaji rocne 1 miliardu dolaru ,jinak ve Francii existuje vinarska skola a absolvent co ji vychodi si veme pujcku 1 milion dolaru na zakoupeni vinic a doufa ze za 8-10 let bude produkovat vino a za lahev dostane 100 $ US a konecne splati dluh i s uroky .....
Jenze dejte ty kvasnice co jsou na vino a ne na chleba jinak to bude kalne a nikdy se to nevycisti ,vino se necha udelat z cehokoliv ,vino vydrzi 2000 let ,ale pak je sulcovite a dnes nejdrazsi vino je v Parizi z dob Napoleona /1815/ kdy lahev stoji 6000 $ US co kupuji ti co vydelavaji rocne 1 miliardu dolaru ,jinak ve Francii existuje vinarska skola a absolvent co ji vychodi si veme pujcku 1 milion dolaru na zakoupeni vinic a doufa ze za 8-10 let bude produkovat vino a za lahev dostane 100 $ US a konecne splati dluh i s uroky .....
Re: Zvláštní potraviny
Nevím, neb jsem abstinent.admin píše: jaké je to bezové víno?
Myslím ale, že to asi nebude nic moc

Re: Zvláštní potraviny
Vitalis pytal si sa ake to vino je? alebo z coho to vino je.... Bobulky bazy ciernej, a zevraj je dobre.. ale sam som ho nepil 

Re: Zvláštní potraviny
pýtal sa admin
ani ja som bazové víno nepil, robím bazový sirup z kvetov i bobúl, naprz jablkovo bazový džem z bobúl, mne to chutí.
Bobule sa musia pred konzumáciou aspoň krátko povariť inak sú mierne jedovaté- zvracia sa po tom.
ani ja som bazové víno nepil, robím bazový sirup z kvetov i bobúl, naprz jablkovo bazový džem z bobúl, mne to chutí.
Bobule sa musia pred konzumáciou aspoň krátko povariť inak sú mierne jedovaté- zvracia sa po tom.
Re: Zvláštní potraviny
Vitalis prepac, som zle kukol....
A k tym bazovym bobuliam, ked ich zjes par(asi tak za pol hrste), nic sa nedeje - osobne odskusane - su celkom dobre (a ze nieje dobre ich vela zjest viem)
A k tym bazovym bobuliam, ked ich zjes par(asi tak za pol hrste), nic sa nedeje - osobne odskusane - su celkom dobre (a ze nieje dobre ich vela zjest viem)
Re: Zvláštní potraviny
Z čeho je jsem pochopilVenet píše:Vitalis pytal si sa ake to vino je? alebo z coho to vino je.... Bobulky bazy ciernej, a zevraj je dobre.. ale sam som ho nepil

Re: Zvláštní potraviny
Na víno, rybízák a další zkvašené nápoje z ovoce se v souvislostech tohoto fóra můžou i zatvrzení abstinenti dívat především jako na kvalitní zdroj vitamínů a dalších doplňkových látek, které fyzicky, psychicky i různými infekcemi zatíženému organizmu rozhodně prospějí. 

Naposledy upravil(a) Josef dne 24.05.2011 7:23, celkem upraveno 1 x.
Re: Zvláštní potraviny
Josef:
souhlasím
Já sám jsem abstinent (nezatvrzelej, ale 100%
), ale jak jsi přesně napsal, v PA bych rybízlák a podobné ovocné vitamínové bomby klidně popíjel. Mám dokonce ukryto několik lahví výborné 52% domácí pálenky. (a navíc 1,5L 70% - ale ta je jen pro lékařské účely a desinfekci)
souhlasím
Já sám jsem abstinent (nezatvrzelej, ale 100%

Re: Zvláštní potraviny
Bezové víno /Baza čierna- Sambucus nigra/ robia u nás z Bazových kvetov , pridá sa cukor atď.
Z 0,5litra je kocovina jak hrom
Z 0,5litra je kocovina jak hrom
Re: Zvláštní potraviny
Bezový květ (čerstvě po otevření, ne starý), čistá pitná voda (případně převařená a zchlazená), trochu cukru, citrón (nebo citrónová šťáva) a trošičku octa. To vše do pevné flašky, dobře zazátkovat nebo zašroubovat a nechat asi 14 dní trochu zkvasit. Je z toho výborná sodovka s bublinkami, která šumí jako šampus. Dlouhodobě se však příliš skladovat nedá.
Re: Zvláštní potraviny
Zdravím.admin píše:To kvašení musí probíhat bez prístupu vzduchu stejně jako se vyrábí běžné víno (uzavřeno přes takové to bublátko)?
Celej svůj život vyrábím víno (prostě vše co je kvašené) a musím říct, že se vždy směji tomu jak se lidé snaží přidělávat na demižón a nebo kvasné nádoby, různá bublátka, hadičky do skleniček s vodou a pod. A jak jim ten vosk, kterým to zlévají aby to těsnilo, stejně netěsní.

V biologicko-chemických laboraorořích se jinak nepracuje co pamatuji. Vždy se baňka uzavřela smotkem vaty a šup s tím do termostatu. A v poslední době nepoužívám ani tu vatu, prostě na hrdlo navléknu igel. pytlík a zatěsním gumičkou. Mě samotnému se nikdy nestalo, že by mě zkyslo víno pro nedokonalý uzávěr. Vždy to byla jiná chyba, no a ani potom nebylo všemu konec, vyrobil se prostě ovocný ocet.
Admine...Tady začíná OT.
A třeba takový jablečňák byl i voňavý po jablíčkách a hodně silný.
A můžete si přečíst v literatuře a i na webu, že jsou tyto octy i velmi zdravé. Ještě dnes vyrábím tak 5-6 druhů octa pro domácí použití na vaření a dalších 5 pro léčení. A co mám vyzkoušené, výroba je jednoduchá a léčivé účinky přímo zázračné (bez přehánění). Takový protiplísňový octový macerát s bylinkami na nohy, mě je zachránil, při velkém vandru po Belanských tatrách. A kamarádi trpěli, prostě tomu nevěřili a ocet jim smrděl, jejich chyba.
Ale to by bylo zase na další vlákno.
A nepište mě, "že co mi brání".
Odpovím dopředu, nebráním se tomu ale nemám tolik času aby to bylo možné teď a hned, neboli : "Dočkej času jako husa klasu".
Jinak přátelé.... co takhle sednout ke kompu a dát nějaký článek nejenom to bla bla bla, taková forma návodu..... něco víte sami, něco na webu, něco se dá sehnat v knihovně, něco kamarádi, nějaké recepty vyzkoušet, sepsat a s odkazy dát na rozpad..... a ejhle již jsou tady relevantní informace, na kterých se dá stavět a pracovat.... To je takové moje pošťouchnutí...
A za sebe dodávám NEVZDÁVAT SE, ZNOVU A ZNOVU ZKOUŠET A NEUTÍKAT. A tady končí OT
Miki.
Re: Víno - výroba, uskladnění, konzumace :)
Kvasná zátka se používá z toho důvodu aby bylo vidět co mošť/břečka dělá. Jestli je v období bouřlivého kvašení nebo dokvašení a nebo jestli už je po procesu. Normálně stačí nechat pootevřené víčko u soudku(aby měl vzniklí CO2 kam unikat aneb proč neutahujeme víčka u burčáku jako dva Pražští borci z Bobulí), kvasinky si vygenerují dostatek oxidu uhličitého a oddělí se tím od okolního vzduchu bezpečně sami. Stačí pak CO2 nevylít. Teoreticky by tak mohla fungovat i naprosto otevřená nádoba (CO2 nikam nevyprchá, nýbrž se drží sám uvnitř nádoby), ale v normálním prostředí je u toho problém s tzv. kvasnými muškami a jiným bordelem co do toho napadá.
Re: Víno - výroba, uskladnění, konzumace :)
Letos mám na kontě 30L trnkového vína. a 15L z černého jeřábu. (rodina a příbuzenstvo nemá problém to zkonzumovat do jara) Jsem z Vysočiny takže vše je tu hrubšího zrna. Jihomoravské vinaře by to asi přivedlo k pláči.
Jak je uvedeno výše - po různých pokusech s všemožnýma bublinátkama, je nejlepší řešení čistý bavlněný hadřík/gáza/vata a stažené igelitovým pytlíkem. Kvasinky pokud možno vinné.
Samotné ovocné víno za moc nestojí, chce to přidat cukr a po vykvašení trochu rumu (Božkov). Tzv školení vína, vznikne tak něco jako Cinzano nebo Porto. Výborné do těchhle mrazů.
Obsahuje vitamíny, minerály a rozproudí krev, škoda že na silnici je nulová tolerance. V tomhle mrazu by 0,15 promile pomohlo pro zvýšení pozornosti. Přes týden musím zůstat střízlivý.
Na nachlazení 0,1L 52% pálenky denně, dle Sovětského armádního předpisu. Nepomůže to ale člověk aspoň tak nevnímá že je mu blbě a méně se dusí.
Máte někdo zkušenosti s uchováním vinných kvasinek pro další sezónu? sušení? nebo mít pořád rozjetý kvas a přisypávat cukr? Dneska se to dá koupit ale až nebude kde nakupovat..
Mrak: Proč jsi abstinent a jak jsi k tomu přišel? (kdyžtak SZ) Já to zkoušel z náboženských důvodů ale v Evropě je to neuskutečnitelné při normálnm společenském styku, v Utahu by se to asi dalo. Nehledě na zdravotní aspekty.
Jak je uvedeno výše - po různých pokusech s všemožnýma bublinátkama, je nejlepší řešení čistý bavlněný hadřík/gáza/vata a stažené igelitovým pytlíkem. Kvasinky pokud možno vinné.
Samotné ovocné víno za moc nestojí, chce to přidat cukr a po vykvašení trochu rumu (Božkov). Tzv školení vína, vznikne tak něco jako Cinzano nebo Porto. Výborné do těchhle mrazů.
Obsahuje vitamíny, minerály a rozproudí krev, škoda že na silnici je nulová tolerance. V tomhle mrazu by 0,15 promile pomohlo pro zvýšení pozornosti. Přes týden musím zůstat střízlivý.
Na nachlazení 0,1L 52% pálenky denně, dle Sovětského armádního předpisu. Nepomůže to ale člověk aspoň tak nevnímá že je mu blbě a méně se dusí.
Máte někdo zkušenosti s uchováním vinných kvasinek pro další sezónu? sušení? nebo mít pořád rozjetý kvas a přisypávat cukr? Dneska se to dá koupit ale až nebude kde nakupovat..
Mrak: Proč jsi abstinent a jak jsi k tomu přišel? (kdyžtak SZ) Já to zkoušel z náboženských důvodů ale v Evropě je to neuskutečnitelné při normálnm společenském styku, v Utahu by se to asi dalo. Nehledě na zdravotní aspekty.