Víno - výroba, uskladnění, konzumace :)
Víno - výroba, uskladnění, konzumace :)
Admin: odděleno z diskuze: Zvláštní potraviny
Pamepliškové víno:
Použité suroviny receptu Pampeliškové víno:
1 litr pampeliškové květy | 4 litry voda | 1500 g cukr | 3 ks citróny | 10 g kvasnice /droždí/
Postup přípravy receptu Pampeliškové víno:
Pampeliškové květy, vodu, cukr a na plátky nakrájené citróny přivedeme k varu a necháme vřít asi 10 minut. Odstavíme a necháme ustát do druhého dne. Potom odvar slijeme a přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátýnko do velké sklenice, přidáme kvasnice a necháme týden kvasit.
Po zkvašení pampeliškové víno stočíme a dáme ještě týden odstát, aby se úplně vyčistilo.
Pamepliškové víno:
Použité suroviny receptu Pampeliškové víno:
1 litr pampeliškové květy | 4 litry voda | 1500 g cukr | 3 ks citróny | 10 g kvasnice /droždí/
Postup přípravy receptu Pampeliškové víno:
Pampeliškové květy, vodu, cukr a na plátky nakrájené citróny přivedeme k varu a necháme vřít asi 10 minut. Odstavíme a necháme ustát do druhého dne. Potom odvar slijeme a přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátýnko do velké sklenice, přidáme kvasnice a necháme týden kvasit.
Po zkvašení pampeliškové víno stočíme a dáme ještě týden odstát, aby se úplně vyčistilo.
Re: Zvláštní potraviny
To kvašení musí probíhat bez prístupu vzduchu stejně jako se vyrábí běžné víno (uzavřeno přes takové to bublátko)?
Někde píšou utěsnit úplně, další recept, že by se měla použít kvasná zátka a většina receptů to nezmiňuje vůbec. Z místní komunity s tím asi nikdo zkušenosti mít nebude 

no ja nemam, ale urcite to tento rok vyskusam, a urcite pojdem cez kvasnu zatku 

eschaia píše:Někde píšou utěsnit úplně, další recept, že by se měla použít kvasná zátka a většina receptů to nezmiňuje vůbec. Z místní komunity s tím asi nikdo zkušenosti mít nebude
s pampeliškou ne, ale nebude asi rozdíl od rybízového a bezového vína, ne?
dědovi, když kvasí víno, tak bubloce hadičkou do skleničky s vodou ....... (takže kvasná zátka?)
Mrak: ano to bude "provizorní" kvasná zátka, alias "bublátko" jak se říká u nás (ale možná tomu tak říkám jenom já
)
PS: jaké je to bezové víno?

PS: jaké je to bezové víno?
- Přílohy
-
- kvasna_zatka2.jpg (1.78 KiB) Zobrazeno 21157 x
No jo ja se povazuji za experta ,nebot vino delam asi uz od 15 cti let a je tomu hodne let co jsem si na to vzpomnel a tak vino jsem vyrabel jako barter a posledni dobou prestal ,nebot se ti moji zakaznici moc opijeli a jak rika muj bracha ze vyrabim patoky .
Jenze dejte ty kvasnice co jsou na vino a ne na chleba jinak to bude kalne a nikdy se to nevycisti ,vino se necha udelat z cehokoliv ,vino vydrzi 2000 let ,ale pak je sulcovite a dnes nejdrazsi vino je v Parizi z dob Napoleona /1815/ kdy lahev stoji 6000 $ US co kupuji ti co vydelavaji rocne 1 miliardu dolaru ,jinak ve Francii existuje vinarska skola a absolvent co ji vychodi si veme pujcku 1 milion dolaru na zakoupeni vinic a doufa ze za 8-10 let bude produkovat vino a za lahev dostane 100 $ US a konecne splati dluh i s uroky .....
Jenze dejte ty kvasnice co jsou na vino a ne na chleba jinak to bude kalne a nikdy se to nevycisti ,vino se necha udelat z cehokoliv ,vino vydrzi 2000 let ,ale pak je sulcovite a dnes nejdrazsi vino je v Parizi z dob Napoleona /1815/ kdy lahev stoji 6000 $ US co kupuji ti co vydelavaji rocne 1 miliardu dolaru ,jinak ve Francii existuje vinarska skola a absolvent co ji vychodi si veme pujcku 1 milion dolaru na zakoupeni vinic a doufa ze za 8-10 let bude produkovat vino a za lahev dostane 100 $ US a konecne splati dluh i s uroky .....
Nevím, neb jsem abstinent.admin píše: jaké je to bezové víno?
Myslím ale, že to asi nebude nic moc

Vitalis pytal si sa ake to vino je? alebo z coho to vino je.... Bobulky bazy ciernej, a zevraj je dobre.. ale sam som ho nepil 

pýtal sa admin
ani ja som bazové víno nepil, robím bazový sirup z kvetov i bobúl, naprz jablkovo bazový džem z bobúl, mne to chutí.
Bobule sa musia pred konzumáciou aspoň krátko povariť inak sú mierne jedovaté- zvracia sa po tom.
ani ja som bazové víno nepil, robím bazový sirup z kvetov i bobúl, naprz jablkovo bazový džem z bobúl, mne to chutí.
Bobule sa musia pred konzumáciou aspoň krátko povariť inak sú mierne jedovaté- zvracia sa po tom.
Vitalis prepac, som zle kukol....
A k tym bazovym bobuliam, ked ich zjes par(asi tak za pol hrste), nic sa nedeje - osobne odskusane - su celkom dobre (a ze nieje dobre ich vela zjest viem)
A k tym bazovym bobuliam, ked ich zjes par(asi tak za pol hrste), nic sa nedeje - osobne odskusane - su celkom dobre (a ze nieje dobre ich vela zjest viem)
Z čeho je jsem pochopilVenet píše:Vitalis pytal si sa ake to vino je? alebo z coho to vino je.... Bobulky bazy ciernej, a zevraj je dobre.. ale sam som ho nepil

Na víno, rybízák a další zkvašené nápoje z ovoce se v souvislostech tohoto fóra můžou i zatvrzení abstinenti dívat především jako na kvalitní zdroj vitamínů a dalších doplňkových látek, které fyzicky, psychicky i různými infekcemi zatíženému organizmu rozhodně prospějí. 

Naposledy upravil(a) Josef dne 24.05.2011 7:23, celkem upraveno 1 x.
Josef:
souhlasím
Já sám jsem abstinent (nezatvrzelej, ale 100%
), ale jak jsi přesně napsal, v PA bych rybízlák a podobné ovocné vitamínové bomby klidně popíjel. Mám dokonce ukryto několik lahví výborné 52% domácí pálenky. (a navíc 1,5L 70% - ale ta je jen pro lékařské účely a desinfekci)
souhlasím
Já sám jsem abstinent (nezatvrzelej, ale 100%

Bezové víno /Baza čierna- Sambucus nigra/ robia u nás z Bazových kvetov , pridá sa cukor atď.
Z 0,5litra je kocovina jak hrom
Z 0,5litra je kocovina jak hrom
Bezový květ (čerstvě po otevření, ne starý), čistá pitná voda (případně převařená a zchlazená), trochu cukru, citrón (nebo citrónová šťáva) a trošičku octa. To vše do pevné flašky, dobře zazátkovat nebo zašroubovat a nechat asi 14 dní trochu zkvasit. Je z toho výborná sodovka s bublinkami, která šumí jako šampus. Dlouhodobě se však příliš skladovat nedá.
Zdravím.admin píše:To kvašení musí probíhat bez prístupu vzduchu stejně jako se vyrábí běžné víno (uzavřeno přes takové to bublátko)?
Celej svůj život vyrábím víno (prostě vše co je kvašené) a musím říct, že se vždy směji tomu jak se lidé snaží přidělávat na demižón a nebo kvasné nádoby, různá bublátka, hadičky do skleniček s vodou a pod. A jak jim ten vosk, kterým to zlévají aby to těsnilo, stejně netěsní.

V biologicko-chemických laboraorořích se jinak nepracuje co pamatuji. Vždy se baňka uzavřela smotkem vaty a šup s tím do termostatu. A v poslední době nepoužívám ani tu vatu, prostě na hrdlo navléknu igel. pytlík a zatěsním gumičkou. Mě samotnému se nikdy nestalo, že by mě zkyslo víno pro nedokonalý uzávěr. Vždy to byla jiná chyba, no a ani potom nebylo všemu konec, vyrobil se prostě ovocný ocet.
Admine...Tady začíná OT.
A třeba takový jablečňák byl i voňavý po jablíčkách a hodně silný.
A můžete si přečíst v literatuře a i na webu, že jsou tyto octy i velmi zdravé. Ještě dnes vyrábím tak 5-6 druhů octa pro domácí použití na vaření a dalších 5 pro léčení. A co mám vyzkoušené, výroba je jednoduchá a léčivé účinky přímo zázračné (bez přehánění). Takový protiplísňový octový macerát s bylinkami na nohy, mě je zachránil, při velkém vandru po Belanských tatrách. A kamarádi trpěli, prostě tomu nevěřili a ocet jim smrděl, jejich chyba.
Ale to by bylo zase na další vlákno.
A nepište mě, "že co mi brání".
Odpovím dopředu, nebráním se tomu ale nemám tolik času aby to bylo možné teď a hned, neboli : "Dočkej času jako husa klasu".
Jinak přátelé.... co takhle sednout ke kompu a dát nějaký článek nejenom to bla bla bla, taková forma návodu..... něco víte sami, něco na webu, něco se dá sehnat v knihovně, něco kamarádi, nějaké recepty vyzkoušet, sepsat a s odkazy dát na rozpad..... a ejhle již jsou tady relevantní informace, na kterých se dá stavět a pracovat.... To je takové moje pošťouchnutí...
A za sebe dodávám NEVZDÁVAT SE, ZNOVU A ZNOVU ZKOUŠET A NEUTÍKAT. A tady končí OT
Miki.
Re: Víno - výroba, uskladnění, konzumace :)
Kvasná zátka se používá z toho důvodu aby bylo vidět co mošť/břečka dělá. Jestli je v období bouřlivého kvašení nebo dokvašení a nebo jestli už je po procesu. Normálně stačí nechat pootevřené víčko u soudku(aby měl vzniklí CO2 kam unikat aneb proč neutahujeme víčka u burčáku jako dva Pražští borci z Bobulí), kvasinky si vygenerují dostatek oxidu uhličitého a oddělí se tím od okolního vzduchu bezpečně sami. Stačí pak CO2 nevylít. Teoreticky by tak mohla fungovat i naprosto otevřená nádoba (CO2 nikam nevyprchá, nýbrž se drží sám uvnitř nádoby), ale v normálním prostředí je u toho problém s tzv. kvasnými muškami a jiným bordelem co do toho napadá.
Re: Víno - výroba, uskladnění, konzumace :)
Letos mám na kontě 30L trnkového vína. a 15L z černého jeřábu. (rodina a příbuzenstvo nemá problém to zkonzumovat do jara) Jsem z Vysočiny takže vše je tu hrubšího zrna. Jihomoravské vinaře by to asi přivedlo k pláči.
Jak je uvedeno výše - po různých pokusech s všemožnýma bublinátkama, je nejlepší řešení čistý bavlněný hadřík/gáza/vata a stažené igelitovým pytlíkem. Kvasinky pokud možno vinné.
Samotné ovocné víno za moc nestojí, chce to přidat cukr a po vykvašení trochu rumu (Božkov). Tzv školení vína, vznikne tak něco jako Cinzano nebo Porto. Výborné do těchhle mrazů.
Obsahuje vitamíny, minerály a rozproudí krev, škoda že na silnici je nulová tolerance. V tomhle mrazu by 0,15 promile pomohlo pro zvýšení pozornosti. Přes týden musím zůstat střízlivý.
Na nachlazení 0,1L 52% pálenky denně, dle Sovětského armádního předpisu. Nepomůže to ale člověk aspoň tak nevnímá že je mu blbě a méně se dusí.
Máte někdo zkušenosti s uchováním vinných kvasinek pro další sezónu? sušení? nebo mít pořád rozjetý kvas a přisypávat cukr? Dneska se to dá koupit ale až nebude kde nakupovat..
Mrak: Proč jsi abstinent a jak jsi k tomu přišel? (kdyžtak SZ) Já to zkoušel z náboženských důvodů ale v Evropě je to neuskutečnitelné při normálnm společenském styku, v Utahu by se to asi dalo. Nehledě na zdravotní aspekty.
Jak je uvedeno výše - po různých pokusech s všemožnýma bublinátkama, je nejlepší řešení čistý bavlněný hadřík/gáza/vata a stažené igelitovým pytlíkem. Kvasinky pokud možno vinné.
Samotné ovocné víno za moc nestojí, chce to přidat cukr a po vykvašení trochu rumu (Božkov). Tzv školení vína, vznikne tak něco jako Cinzano nebo Porto. Výborné do těchhle mrazů.
Obsahuje vitamíny, minerály a rozproudí krev, škoda že na silnici je nulová tolerance. V tomhle mrazu by 0,15 promile pomohlo pro zvýšení pozornosti. Přes týden musím zůstat střízlivý.
Na nachlazení 0,1L 52% pálenky denně, dle Sovětského armádního předpisu. Nepomůže to ale člověk aspoň tak nevnímá že je mu blbě a méně se dusí.
Máte někdo zkušenosti s uchováním vinných kvasinek pro další sezónu? sušení? nebo mít pořád rozjetý kvas a přisypávat cukr? Dneska se to dá koupit ale až nebude kde nakupovat..
Mrak: Proč jsi abstinent a jak jsi k tomu přišel? (kdyžtak SZ) Já to zkoušel z náboženských důvodů ale v Evropě je to neuskutečnitelné při normálnm společenském styku, v Utahu by se to asi dalo. Nehledě na zdravotní aspekty.