Testy konzerv a polotovarů
Re: Testy konzerv a polotovarů
Ze sušených vajíček se dají dělat moc dobré paplaniny - noční mls.
Levná dezinfekce: viewtopic.php?p=217870#p217870
Ozon 2,5ppm/30min: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
Ozon 2,5ppm/30min: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
Re: Testy konzerv a polotovarů
Jak je ten karton ošetřen proti prosakování? Pokud je tam standardně nalisovaná PE folie tak to zakopání není nic moc EKO.
Doma tohle dělat nejde. Na to je potřeba linka, svařování plastu, průmyslová sterilita proti rozkladu atd.
Doma se dá zavařovat nebo sušit. U zavařování člověk nese celou cestu navíc váhu skla nebo plechu a pohazovat obaly v přírodě je dnes hrubá neslušnost.
Jediné, co by se tomu mohlo přiblížit je zavakuovat jídlo do PE sáčku a ten následně sterilizovat. Asi by to nebylo nic extra trvanlivého, ale poměr hmotnosti jídlo/obal asi nejefektivnější.
Pokud je dostupný zdroj vody tak se dá sušit, lyofilizovat atd. Když pak dehydrovanou stravu zavakuujeme do nějakého odolného PE sáčku, tak je to vlastně americké MRE.
Ad Trvanlivost:
Nejlepší zkušenosti mám se sušeným masem. 6+ Měsíce beze změny sensorických vlastností a bez zdravotních problémů.
Hruškové křížaly ve vzduchotěsném obalu jsou bez problému poživatelné 10+let. ( Oproti klasickým zavařeninám, které po 3 letech už viditelně nejsou v nejlepší formě a raději ty staré vysypávám do kvasu )
Zkoušel někdo trvanlivost sušeného masa? Jaké časové maximum poživatelnosti jste dosáhli?
Doma tohle dělat nejde. Na to je potřeba linka, svařování plastu, průmyslová sterilita proti rozkladu atd.
Doma se dá zavařovat nebo sušit. U zavařování člověk nese celou cestu navíc váhu skla nebo plechu a pohazovat obaly v přírodě je dnes hrubá neslušnost.
Jediné, co by se tomu mohlo přiblížit je zavakuovat jídlo do PE sáčku a ten následně sterilizovat. Asi by to nebylo nic extra trvanlivého, ale poměr hmotnosti jídlo/obal asi nejefektivnější.
Pokud je dostupný zdroj vody tak se dá sušit, lyofilizovat atd. Když pak dehydrovanou stravu zavakuujeme do nějakého odolného PE sáčku, tak je to vlastně americké MRE.
Ad Trvanlivost:
Nejlepší zkušenosti mám se sušeným masem. 6+ Měsíce beze změny sensorických vlastností a bez zdravotních problémů.
Hruškové křížaly ve vzduchotěsném obalu jsou bez problému poživatelné 10+let. ( Oproti klasickým zavařeninám, které po 3 letech už viditelně nejsou v nejlepší formě a raději ty staré vysypávám do kvasu )
Zkoušel někdo trvanlivost sušeného masa? Jaké časové maximum poživatelnosti jste dosáhli?
Re: Testy konzerv a polotovarů
Máte někdo prosím zkušenosti MOON FOOD aka Freeze dry company jako s jídlem ?
https://www.freezedrycompany.cz/
https://www.moonfood.cz/obchod/
Dík
https://www.freezedrycompany.cz/
https://www.moonfood.cz/obchod/
Dík
Robert
-----------------------------------------------------------
Očekávám to nejlepší ale připravuji se na nejhorší.
-----------------------------------------------------------
Očekávám to nejlepší ale připravuji se na nejhorší.
Re: Testy konzerv a polotovarů
Jo, ale je na tom napsáno, že se to má po spotřebování roztrhat a ekologicky zlikvidovat. Já nevím. Mě se ten obal líbí. Na rozdíl od vakuovaných sáčků to má člověk v atmosféře plus navíc papírový karton slouží podobně jako talíř a není to potřeba bágrovat z nějakého sáčku.
Re: Testy konzerv a polotovarů
Vajíčka som zatiaľ neškrečkoval, takže zatiaľ Vám nedokážem povedať koľko to vydrží. Keď sa pokazia, tak to nie je až taká strata za tých 13€/kg. Predáva ich aj napr Trek and eat a píšu dobu spotreby 15 rokov https://outdoor.sk/produkt/emergency-susene-vajcia/. Možno v tej cene 45€/kg majú nejakú fintu. Možno stačí konzerva a vákuum. To Vám neviem povedať. Predáva aj sušené maslo a aj mlieko. Ak mi to vydrží dlhší čas, tak sem potom môžem dať nejakú recenziu.
Re: Testy konzerv a polotovarů
FInta může být v ozáření, dost se to používá a proto věci co dřív vydržely sotva pár hodin vytažené z ledničky, dnes vydrží zapomenuté přes noc - a nic.
Levná dezinfekce: viewtopic.php?p=217870#p217870
Ozon 2,5ppm/30min: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
Ozon 2,5ppm/30min: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
-
- Příspěvky: 638
- Registrován: 29.12.2012 0:02
- Pohlaví: muž
Re: Testy konzerv a polotovarů
vrb píše: ↑02.10.2023 11:14 Zkoušel jsi jaká je skladovatelnost těch vakuovaných sušených vajec ?
Já osobně mám mizerné zkušenosti se skladovatelností sušených proteinů. Jakékoliv syrovátky, sojové koncentráty, hydrolyzáty atd. Rok, maximálně dva. Pak rozklad, autolýza za nepřístupu vzduchu. Při pokusu o konzumaci střevní potíže.
Suseny vejce bych po delsi dobe radsi nejedl a za me to za to ani nestoji. Muze to byt vyrobce od vyrobce, ja zkousel jen z profikoreni a uz jsem to tu nekde jednou psal, ale chutove nic moc. Chutna to jako vejce s nakym polivkovym korenim. Neco jak klasicky sladky rakvicky, ktery jsou vic horky a s nakym divnym korenim. Michany vejce, kdyz pridas hodne pepre nebo jiny koreni se z toho daji snist, do polivky v pohode. Palacinky jsou z toho fakt echt hnusny, maj takovej korenenej/horkej ocas. Bys musel dohnat asi velkym mnozstvim nutely nebo tak neco. Nejsem nakej velkej kuchar nebo pekar, nicmene na webu pisou, ze to slouzi jako nahrada beznych vajec na vareni i peceni - popravde si nedokazu predstavit, jak se z toho neco pece. Respektive dokazu si predstavit, ze to bude dost nepozivatelny Pro chlapa v nouzi asi ok, snazit to nacpat do deti nevim nevim. Mozna by na delsi skladovani a peceni bylo lepsi koupit jen bilkovinu - vajecny protein. Tu hnusnou chut tomu imho davaj zloutky. Nicmene necht si kazdy vyzkousi sam, co jeho huba zvladne ja to s velkym nadsenim koupil, protoze je to levny a skladny a ukazalo se, ze ta chut nic moc.
Protein mi vydrzel dlouho. Mam tu nejaky zapomenuty proteiny, co jsem koupil v akci a moc mi od zacatku nesmakovaly. Otevrena plastova doza po treba sesti, mozna sedmi letech od otevreni v pohode. Nejake obyc syrovatkovej extrifit, pokud se nepletu. Boruvkovej mi prijde uplne beze zmeny, na cokoladovym je stari trochu znat, ten uz mozna nebude uplne ok, chutove je horsi, ale zda semi stale pozivatelnej. Aktualne k tomu dycky jednou za cas pricichnu, ochutnam suchej prasek a necham zase bejt. Asi to neni idealne, ale rozhodne furt vypada ok a v krizi by sis cvachtal Az budu mit naladu a cas, tak ochutnam, nafotim a hodim sem. Ostatni proteiny nevim, uz kupuju vicemene jen vanilku a vzdycky spotrebuju uvnitr expiracky.
Re: Testy konzerv a polotovarů
Nejsou špatné polské vojenské konzervy Arpol. Sice mají ve složení glutamát sodný a ještě nějaký superglutamát, ale masa je tam přiměřený dostatek a chuťově nejsou špatné. Je fakt, že já nejsem v jídle vybíravý, ale aspoň nejsou hořké jako nějaké US army vaničky s dvanácti porcemi. Ani spolustolovnictvo si na chuť Arpol nestěžovalo. Z jedné 800 g plechovky jsou tři dospělá jídla. Víčka nejsou trhací, je potřeba otvírák. Zase přežijí převrácení náklaďáku a jiné pády z výšky.
Re: Testy konzerv a polotovarů
Tak na vaše rady som vyskúšal Expres menu. Jednalo sa ale len o mäso vo vlastnej šťave. Konkrétne išlo o hovädzie mäso, hovädziu roštenku, kuracie mäso a morčacie mäso. Do mäsa som pridal, nejakú konzervu šampiónov, hrachu...
Mäso stačí fakt len trochu povariť. To prvé som varil dlhšie, až sa mi to rozsypalo. Celkovo to hodnotím dobre. Bolo to fakt nenáročné na čas (cca 30 min. a je hotovo aj s prílohou). Do kempu ideálna voľba. Chuťovo tak stred. Ako prílohu som dal ryžu, tarhoňu a bramborovej knedlik od DR. Oetkera, ale tam som neodhadol vodu, tak z toho vznikli len také noky .
Ďalší rýchly recept hlavne na pešie túry s minimom hmotnosti je Maggi Dobrý hostinec. Dve balenia niečoho so sýrom, alebo sviečkovú na smotane. Do toho pridám jedno črievko nejakého taveného sýru a rýchle jedlo je na stole. Čas prípravy je tiež do 30 min na ohni.
Mäso stačí fakt len trochu povariť. To prvé som varil dlhšie, až sa mi to rozsypalo. Celkovo to hodnotím dobre. Bolo to fakt nenáročné na čas (cca 30 min. a je hotovo aj s prílohou). Do kempu ideálna voľba. Chuťovo tak stred. Ako prílohu som dal ryžu, tarhoňu a bramborovej knedlik od DR. Oetkera, ale tam som neodhadol vodu, tak z toho vznikli len také noky .
Ďalší rýchly recept hlavne na pešie túry s minimom hmotnosti je Maggi Dobrý hostinec. Dve balenia niečoho so sýrom, alebo sviečkovú na smotane. Do toho pridám jedno črievko nejakého taveného sýru a rýchle jedlo je na stole. Čas prípravy je tiež do 30 min na ohni.
Re: Testy konzerv a polotovarů
To jedlo ma celych 13 kalorii?? Tak to je fakt to prave na celodennu turu ako hlavne jedlo.Grunt píše: ↑02.10.2023 18:02 kuny: Wahhh. Vajíčka nežeru ani čerstvá natož pak ještě sušená. Ale jinak mi to přijde trošku jako luxus. Vajíčko je natolik běžná věc, že bych musel vyloženě fajnšmekr abych si dělal ještě zásoby sušených vajec.
No ale z trochu jiného soudku:
albertFreshBistro.jpg
Co říkáte na tento polotovar (pokud jste ho už teda měli)? Fresh Bistro Kokosové kuře s rýží a zeleninou.
Cena 99Kč za trochu rýže a zeleniny mi přijde samozřejmě hodně, ale vzal jsem to jednou omylem když jsem šel na výšlap jak to bylo zlevněno na 60 něco korun. Přes den v báglu, k večeru jsem se vyškrábal na kopec a teprve si všiml, že to patří do mikrovlnky. Ach jo. Jelikož byl parný den, položil jsem to na skálu a prostě to nechal nahřát. Jak to je v tom obalu, tak je to jako skleník. Na sluníčku se to nahřálo a napařilo, takže zelenina změkla. Jen odloupnout svrchní fólii, hůlky do ruk a zdlábnul jsem to celé. Není to extra slané, takže není potřeba moc zapíjet vodou a i když je to 400g, tak je to spíš lehčí, takže žaludek to zaplní a o to líp se pak šlape z hřebenu.
Vyrábí se to v Rakouskem Inzersdoru (průmyslový areál) a klidně bych se vsadil, že výrobní cena bude tak 1-2€. Už mě napadlo se tam zajet poptat. Jídlo samozřejmě není bůh ví co, ale vyloženě se mi s čerstvou zeleninou, rýží a trochou masa trefili do chutě. Co mě ovšem nejvíc zaujalo je ten obal. Je pevný, dá se skládat na sebe (není problém vzít i více ks a v batohu to nezabere o mnoho více místa), přes karton je přelepená fólie a po zdlábnutí se to má roztrhat, vyhodit, spálit a nebo v oblastech kde je zakázáno rozdělávat oheň prostě zakopat a není se potřeba tahat s "odpadem". Karton bych si zvládl nastřihnout, slepit, možná bych ho olepil i a tím jsem skončil. Zavakuovat to v inertní atmosféře a zalepit seshora fólií už schopen nejsem. Což mě štve. Uvařit trochu rýže, osmahnout maso a předvařit zeleninu, to jsem schopný i já (za zlomek ceny a ještě si to dochutím dle preference), no připravit takový balíček nejsem schopný ani omylem. Což je škoda.
Pokud máte nějaké tipy nebo i tipy na podobně vyrobená jídla, jsem jedno ucho.
Re: Testy konzerv a polotovarů
gadžo: To je fakt. To je dobré tak když chce člověk spalovat tukové zásoby a hubnout při tom lezení. Taková lepší tatranka. Dík za upozornění.
Kurňa jak potom můžou po těch horách běhat Asiati a žrát jen suchou rýži? Jiné spalování?
Kurňa jak potom můžou po těch horách běhat Asiati a žrát jen suchou rýži? Jiné spalování?
Re: Testy konzerv a polotovarů
13 kalorií má možná půl zrnka rýže
Toto jídlo má 524 kcal což je 524.000 kalorií
Nicméně i tak to není žádná hitparáda.
Jsou to cca dvě tatranky
Toto jídlo má 524 kcal což je 524.000 kalorií
Nicméně i tak to není žádná hitparáda.
Jsou to cca dvě tatranky
Re: Testy konzerv a polotovarů
Nevim, jestli mam nejake spatne zazivani, nebo nejakou intoleranci, ale zkusil jsem asi rok dozadu par techto rychlojidel (bylo tam i nejake kure na paprice a neco sýrového) a vzdycky mi po tom nebylo uplne dobre. Minimalne 2 ruzne znacky. A prisla mi ta tovarni pytlikova jidla neskutecne "chuda".
Re: Testy konzerv a polotovarů
No chudá sú, to máš pravdu. Preto tam dávam pre zlepšenie chuti aspoň to Bambino. Na druhej strane sa to v akcii dá kúpiť aj po 1€, skoro nič to neváži a jedno balenie pre jedného postačí. Nevýhoda je, že sa to musí pomerne dlho variť. Ja som to na dlhšie túry (keď sa týždeň nedalo nič kúpiť) bral skoro vždy a jedol som to aj značne po záruke a v pohode. Ale musím povedať, že môj žalúdok nie je vyberavý.
Re: Testy konzerv a polotovarů
Já to vidím. Ale i tak je to opravdu jako nějaká lepší tatranka s větším obsahem balení. Prostě pointa zůstává. Energeticky žádná hitparáda.
Intolerance laktózy a nebo mléčných bílkovin. Mám tak přesně vím o čem to je. Nejhorší je když je v tom mléko nebo sýr v prášku (doporučuju důkladně číst ingredience). Proto mám jídla jako jsem odkázal celkem rád. Rýže je hypoalergenní, mírně osmahlé osolené kuřecí je lehké, na kokosové mléko/olej alergii snad u nás nemá nikdo a uvařená zelenina je prostě vláknina navíc. Pro mě značka ideál na zaplnění žaludku, ze které se okamžitě nezaseru. Po zkonzumování "rychlojídlel" s něčím sýrovým bych se proměnil buď v instantní paroplynový generátor, když bych neměl štěstí, tak zrovna na průtokový ohřívač. Není to holt jednoduché seskládat něco výživného, instantního a zároveň nealergického. Nejhorší je že mléčný a nebo sýrový prášek se sype všude. Aby se snížili náklady a vylepšila chuť. Jed.mhi píše: ↑22.11.2023 23:15 Nevim, jestli mam nejake spatne zazivani, nebo nejakou intoleranci, ale zkusil jsem asi rok dozadu par techto rychlojidel (bylo tam i nejake kure na paprice a neco sýrového) a vzdycky mi po tom nebylo uplne dobre. Minimalne 2 ruzne znacky. A prisla mi ta tovarni pytlikova jidla neskutecne "chuda".
Re: Testy konzerv a polotovarů
Rýže že je hypoalergenní? Vždyť to děsně smrdí po myších a šikmí se mi z ní očička. Jak někde vidím rejži, tak si dám něco jinýho.
Levná dezinfekce: viewtopic.php?p=217870#p217870
Ozon 2,5ppm/30min: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
Ozon 2,5ppm/30min: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
Re: Testy konzerv a polotovarů
"Bohuzel", u mne to je neco jineho. Mleko i syry bezne jim, muzu ale paradoxne treba nudlovou sýrovou instantni polevku z Lidlu (jednu dobu mi vylozene chutnala, je mi zahadou proc, akorat jsem si do ni pridaval realny syr ).
Odhadl bych, ze to je nejaka chemie v tech smakuladach.
Spatne treba travim tuky v mase (grilovana krkovice apod., ta nejde ven, naopak lezi dlouho v zaludku), na to mi spolehlive funguje whiskey (ne kazdy tvrdy, treba vodka je uplne bez efektu na traveni).
Odhadl bych, ze to je nejaka chemie v tech smakuladach.
Spatne treba travim tuky v mase (grilovana krkovice apod., ta nejde ven, naopak lezi dlouho v zaludku), na to mi spolehlive funguje whiskey (ne kazdy tvrdy, treba vodka je uplne bez efektu na traveni).
Re: Testy konzerv a polotovarů
Nemáš problémy se žlučníkem?
Ad instantní šmakulády, byli doby kdy jsem mohl sežrat cokoliv a fungoval jsem dál, teď když si dám nějakou šmakuládu tak je to hop nebo trop, buď pohoda, nebo se do hodinky poseru. Záhadou mi je, že z tataráku nebo z raw a rare steaku se vždy poseru.
Mě furt vyhovují US MRE z těch se neposere nikdo, právě naopak, ale už obchodníci neví co by za to chtěli.
Ad instantní šmakulády, byli doby kdy jsem mohl sežrat cokoliv a fungoval jsem dál, teď když si dám nějakou šmakuládu tak je to hop nebo trop, buď pohoda, nebo se do hodinky poseru. Záhadou mi je, že z tataráku nebo z raw a rare steaku se vždy poseru.
Mě furt vyhovují US MRE z těch se neposere nikdo, právě naopak, ale už obchodníci neví co by za to chtěli.
Beware of old men in profession where men die young.
Z východu, natož z Ruska ještě nikdy nic dobrého nepřišlo!
Z východu, natož z Ruska ještě nikdy nic dobrého nepřišlo!