Skladovani ovoce a zeleniny

TomSmith
Příspěvky: 1277
Registrován: 17.02.2015 14:33
Pohlaví: muž

Re: Skladovani ovoce a zeleniny

Příspěvek od TomSmith »

Manuál i s teplotami skladování dle typu brambor:
https://www.agromanual.cz/cz/clanky/skl ... ni-brambor

2–4 °C u sadbových brambor,
4–7 °C u konzumních brambor,
7–10 °C u brambor pro zpracování na hranolky a lupínky.
mhi
Příspěvky: 475
Registrován: 16.07.2015 16:37

Re: Skladovani ovoce a zeleniny

Příspěvek od mhi »

Dekuji za odpovedi. Teplotu ani vlhkost tam zatim moc neovlivnim, ale je to dobra informace.

Nakonec jsem to udelal tak, ze brambory jsem rozdelil do vice pytlu po cca 7kg, na vrch dal cernou balici folii aby se na nich neusedal prach a fotony, naohybal ocelove haky, pytle zauzloval, a na hak povesil.

Pridal jsem k tomu i pytel cibule, te je nastesti malo.

Uvital bych pokud byste pridali svoje zkusenosti s dalsimi metodami skladovani ve stylu "jablka-studna", "jablka-vetrany sklep" a podobne. Nekde jsem slysel, ze nekdo na podzim vytrhne keriky s nedozralymi rajcaty a paprikami a nechava to jen tak dozravat ve sklepe. O takovehle zkusenosti mi jde (zrovna ta rajcata mne trapi, spousta mi jich nedozraje).
Joe Azbest
Příspěvky: 940
Registrován: 11.02.2014 10:56

Re: Skladovani ovoce a zeleniny

Příspěvek od Joe Azbest »

Cibule nemůže být s bramborama. Musí být v suchu a vlhkost z brambor ji zlikviduje. Mám brambory a jabka v jenom sklepě a je to v pohodě co se týče trvanlivosti. Akorát jsou jabka trochu cítit bramborama, ale nejsme fajnovky.
Zelená rajčata na podzim otrhám a dám do hluboké misky na okno. Všechny dozrají, ale ta chuť už není ono, ale nic se nevyhodí.
kuny
Příspěvky: 289
Registrován: 24.03.2021 7:56

Re: Skladovani ovoce a zeleniny

Příspěvek od kuny »

Tak ja mam dve pivnice so 4-5 miestnosťami, skoro nikde nie je betónová podlaha. V jednej mám zemiaky v prepravkách a kaleráby giganty usadené v piesku. V ďalšej sú jablká v prepravkách a vedľa mrkva v kýblikoch s pieskom. Sú zasypané až po vrch. Pivnica by mala byť vetraná, čo teraz nespĺnňan, lebo jedno okno je zavalené drevom z plynovej krízy 😀. Preto mi to tam hnilo tak som dal jablka na terasu a prikryl dekami. Do -4 to v pohode vydrží. Zemiaky by nemali byť spolu s jablkami. Cibuľu a cesnak mám v špajze. Rajčiny mam v ďalšej pivnici. Cele rastliny som skladoval ja, ale momentálne kvôli priestoru sa mi najviac vyplatilo prepravky vystlať strečovou fóliou a uskladniť. Tie čo hnijú sem tam pretriedim a vyhodím. Fotka je z marca. Chuť uz nič moc.
Přílohy
IMG_20240319_105254_6.jpg
kuny
Příspěvky: 289
Registrován: 24.03.2021 7:56

Re: Skladovani ovoce a zeleniny

Příspěvek od kuny »

Posledné kusy v polovici mája (uskladnené asi v októbri). Chuť už katastrofa.
Přílohy
IMG_20240521_173504_0.jpg
Uživatelský avatar
malajizva
Příspěvky: 855
Registrován: 14.10.2014 20:46

Re: Skladovani ovoce a zeleniny

Příspěvek od malajizva »

chtěl jsi říci: chuť jako z obchodu?
Foedum inceptu, foedum exitu.
Quis autem custodiat ipsos custodes?
eotto
Příspěvky: 247
Registrován: 05.01.2017 12:35
Pohlaví: muž
Bydliště: Západní čechy

Re: Skladovani ovoce a zeleniny

Příspěvek od eotto »

Brambory + kmínová silice (podrcený kmín) = zpomalené klíčení
"Mors certa hora incerta"
mhi
Příspěvky: 475
Registrován: 16.07.2015 16:37

Re: Skladovani ovoce a zeleniny

Příspěvek od mhi »

Uz mne to zaujalo z vyse odkazovaneho webu agromanual.cz, je tam na konci "zembag". Evidentne to je neco sofistikovanejsiho, nez muj pytel od brambor na haku ;). Jak tedy bez kupovani fancy pytliku drazsiho nez brambory realizovat tu kminovou brzdu ? viz https://eshop.oslavan.cz/zembag-pytel-na-brambory - uplne nechapu proc dovnitr davat neprodysny hlinik, a kolem toho strkat prodysnou netkanou textilii. Mam "stavebni cerne pytle" a "postovni pytle" (umele i "jutovina"?), pripadne ruzne geo- a netkane textilie, ze kterych by to snadno slo vyrobit. Je neco z toho vhodne?

Brambory jsem tam v pytlich zavesoval 02.04.2024, ted jsem vyndaval posledni davku, a porad jsou pouzitelne. Spousta je naklicenych, nektere jsou uz celkem mekke, ale porad je jime, chutove jsou naprosto OK.
TomSmith
Příspěvky: 1277
Registrován: 17.02.2015 14:33
Pohlaví: muž

Re: Skladovani ovoce a zeleniny

Příspěvek od TomSmith »

Pochopil jsem to tak že ten fancy bag je pro panelákové uskladnění kde je většino hodně sucho. Takže v prodyšném pytli by to asi uschlo. Ve vlhkém sklepě by to zase v neprodyšném obalu zplesnivělo.
Máme je ve sklepě normálně v přepravkách aby dobře větraly a nechytaly plíseň.
Ten drcený kmín zkusím příští rok. Sice to nebude "koncentrát silice" ;) ale když to fungovalo naším předkům, tak to snad bude fungovat pořád.
Odpovědět