Sýry, jogurty, kefíry - doma a jednoduše

Uživatelský avatar
tibet
Příspěvky: 70
Registrován: 10.12.2014 12:24
Bydliště: ✌ ČSR ✌

Re: Sýry, jogurty, kefíry - doma a jednoduše

Příspěvek od tibet »

včera jsem dělal doma dělal máslo jen tak ze zvědavosti , a výsledek byl fantastickej :yes

nechal jsem to do rána stuhnout, a u snídaně se pak olizoval. ( né na pohotovosti:-)

podrobný obrazový návod zde:

Kód: Vybrat vše

http://www.survivalman.cz/news/domaci-maslo-cesta-za-prvosurovinou/
Obrázek

všem přeji dobrou chuť!
(¯`·._.·[Good Coffee Is A Pleasure, Good Friends Are A Treasure]·._.·´¯)
Uživatelský avatar
dracekvo
VIP
Příspěvky: 3607
Registrován: 06.02.2012 18:05

Re: Sýry, jogurty, kefíry - doma a jednoduše

Příspěvek od dracekvo »

Dřív sem doma měl tibetskou houbu, ale taky sem měl přístup k mléku rovnou od krav.
Chtěl bych si jí znovu pořídit, ale už nemám zdroj mléka.
Zkoušel jí někdo hodit do obyčejného krabicového mléka?
Uživatelský avatar
Baca
VIP
Příspěvky: 1499
Registrován: 19.03.2014 19:42
Pohlaví: muž

Re: Sýry, jogurty, kefíry - doma a jednoduše

Příspěvek od Baca »

Bude, sice nie tak dobre ako vo full mlieku ale nieco sa "urodi". Nechodi k vam niekde po okoli Plechova krava (mliekomat) ?? :-)
Prežiť !!!
Uživatelský avatar
tibet
Příspěvky: 70
Registrován: 10.12.2014 12:24
Bydliště: ✌ ČSR ✌

Re: Sýry, jogurty, kefíry - doma a jednoduše

Příspěvek od tibet »

dracekvo píše:Dřív sem doma měl tibetskou houbu, ale taky sem měl přístup k mléku rovnou od krav.
Chtěl bych si jí znovu pořídit, ale už nemám zdroj mléka.
Zkoušel jí někdo hodit do obyčejného krabicového mléka?
s tím mlékomatem je to pro nenáročnýho člověka na domácí kefíreček dostačující

mají hlavně nepasterizované mléko, které mám osobně pro výrobu kefíru nejraději.

domácí od krávy nebo kozy však nemá konkurenci...

pokud bys potřeboval hubky do mléka, tak PM. trochu jsem jich našetřil.

krabicový na kefír raději néé, dobrý tak akorát na palačinky nebo do kaše :yes

zdar!
(¯`·._.·[Good Coffee Is A Pleasure, Good Friends Are A Treasure]·._.·´¯)
Uživatelský avatar
Lyster
VIP
Příspěvky: 4262
Registrován: 22.03.2014 23:01
Pohlaví: muž
Bydliště: Litoměřicko

Re: Sýry, jogurty, kefíry - doma a jednoduše

Příspěvek od Lyster »

Tradičné ovčiarstvo na Liptove
https://www.youtube.com/watch?v=jUYyaH1vNrg

Nádhera, ale nemohl by jsem u nich dělat, všechno by jsem jim to sežral. Jsem sýrofil. :)
Uživatelský avatar
Patrol
Příspěvky: 1175
Registrován: 24.08.2015 14:38

Re: Sýry, jogurty, kefíry - doma a jednoduše

Příspěvek od Patrol »

Zase když už se jednou dáte do výroby vlastních produktů z kravského mléka, tak je to závazek. Tchýně dělá moc dobré sýry všech druhů i máslo, ale zpracovávat se to musí denně, takže když teď měla možnost jet na bezva dovolenou, raději se rozhodla zůstat doma, protože přece to nenechá vylejt na hnůj. Taková kráva vám dá denně cca 20l mléka, což si ani zadarmo sousedi nerozeberou.
Jen mrtvé ryby plavou s proudem.
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
Příspěvky: 4409
Registrován: 03.09.2012 19:54
Pohlaví: muž
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: Sýry, jogurty, kefíry - doma a jednoduše

Příspěvek od bivoj »

Tak vykopu z hrobu toto vlákno (což dělám nerad, ale jiné vhodnější tady k tomu není a čistě sýrové zasírat nechci).

Dostal jsem totiž od nerozpadového příbuzenstva kefírová zrna (kefírovou houbu), že už neví, komu by to dali a že se jim to množí víc jak králíci. No, řekl jsem si, že za pokus nic nedám a ač jsou moje rozpadlické speciality spíše strojírenského, chemického a zbraňového zaměření, pustil jsem se na pole fermentace.

A ono to funguje! Bez práce, bez elektřiny (když pominu nutnost udržovat v místnosti s kefírem alespoň 21°C). Naliji mléko, a za den/dva zcedím kefír. Bez jakékoliv práce. Bakterie pracují za mě. ;)

Když jsem googlil jak to vlastně s kefírem je (jak se o zrna starat ap.) narazil jsem na sice starší, ale asi nejlepší článek o kefíru v češtine, takže pro zájemce, kteří by (stejně jako já) chtěli vstoupit na pole neorané, je to zde:
https://www.zkvaseno.cz/mlecny-kefir-prakticky

Pozn. - používám obyčejné krabicové plnotučné mléko (3,5%) a kefír je fantastický - alespoň v porovnání s tou břečkou, co se prodává v obchodech...
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
Odpovědět