Maso v mrazáku

Odpovědět
mhi

Maso v mrazáku

Příspěvek od mhi »

S jakymi vysledky a jak mrazite maso? Moje snaha je mrazit spis hotova jidla (to mi pak prijde v horizontu pul roku pozivatelne a i celkem chutne).

Nyni je obdobi grilovacek, tak potrebuju nejak uchovat "zbytek" (no, vetsinu) z nejakeho vetsiho baleni napr. z Makra. Marinujete maso pred mrazenim? Musim priznat, ze se syrovym masem moc uspechy nemam, casto mi v pytliku zbyde ledova trist a vedle toho suche maso.
pyronovotny

Re: Maso v mrazaku

Příspěvek od pyronovotny »

Podle mě je základ opravdu nízká teplota.V mrazáku na maso mám nastaveno -20 .Jednou ročně zabíjačka, nějací ti brojleři,kačeny,králíci a zvěřina.Maso co plánuju použít až třeba po 8 měsících vakuuju.
M M

Příspěvek od M M »

Osvedcilo sa mrazit vakuovane maso. Je to dost citit co sa tyka chuti.
sigurd
Pohlaví: muž

Příspěvek od sigurd »

Mäso dám do kvalitného PE vrecka +etiketa, vytlačím vzduch, uzavriem, a dám (podľa veľkosti) do plastovej formy, zmrazím, a vzniknuté "tehly" skladujem v mraziaku- úspora miesta, prehľad, možnosť prekladania podľa veku.
Maximálna efektivita, a vždy trvale udržateľný rozvoj.
trpaslik

Příspěvek od trpaslik »

moje zkušenost - maso do mrazáku vakuovat.
sáčky jsou dostatečně pevné, maso se nevysuší po náhodném protržení. i po víc než roce je maso v úplně pohodě k jídlu.
osvědčilo se mi přidat popis (obsah + datum) na papírku mezi dva sváry - nálepky nedrží a spousta popisovačů se taky umí smazat. a osobně kuřecí stehna poznám i zmrzlá, hrouda jakkéhosi masa může být problém.
mhi

Re: Maso v mrazáku

Příspěvek od mhi »

Neco asi delam hodne blbe. Maso (a i zelenina) obvykle skonci v pytliku tak, ze v nem je "snih" (ledova trist) a polo-suseny kousek. Tohle mi treba udelalo i maso na burgery, ktere jsem nechal originalne zabalene v ochr. atmosfere.

Snist to jde, ale kvalita mizerna.
Kapo

Příspěvek od Kapo »

Zhrnutie od AI: Dôležité je mraziť rýchlo a v malých porciách, použiť vhodné obaly s minimom vzduchu a jedlo pred mrazením dôkladne vychladiť.
Postup pri mrazení potravín:
:shake Rýchle mrazenie: Snažte sa potraviny zmraziť čo najrýchlejšie a na čo najnižšiu teplotu. Mnohé mrazničky majú funkciu rýchleho mrazenia.
Vhodné obaly: Používajte špeciálne mraziace sáčky alebo nádoby, z ktorých odstránite prebytočný vzduch. To zabráni vysušeniu potravín a tvorbe ľadových kryštálov.
Chladenie pred mrazením: Pred vložením do mrazničky nechajte jedlo vychladnúť aspoň na izbovú teplotu.
Malé porcie: Mrazte jedlo v menších porciách, ktoré potom ľahšie spotrebujete.
Nezmrazujte už rozmrazené: Nikdy nezmrazujte rozmrazené potraviny.
Označenie: Potraviny v mrazničke si označte dátumom zmrazenia, aby ste vedeli, ako dlho sú uložené.
Čas mrazenia: Mrazené potraviny by ste mali spotrebovať do roka. Niektoré potraviny vyžadujú kratšiu dobu mrazenia.

Rýchle zmrazenie: Čím rýchlejšie potraviny zmrazíte, tým lepšie sa zachovajú ich vlastnosti. Mnohé mrazničky majú funkciu rýchleho mrazenia.
Správne balenie: Používajte vhodné obaly (mraziace vrecká alebo krabičky) a snažte sa z nich odstrániť čo najviac vzduchu.
Teplota mrazničky: Ideálna teplota pre mrazenie je -18 °C a nižšia.
Skladovanie: Nezmrazujte dlhšie ako rok, ale radšej skôr spotrebujte.

Pomalé rozmrazovanie: Rozmrazujte v chladničke, nie v teplej vode ani v mikrovlnnej rúre, pokiaľ to nie je nutné.
Čerstvosť: Zmrazujte čo najčerstvejšie potraviny.
Zelenina: Pred zmrazením je vhodné zeleninu blanšírovať (mierne povariť) a potom prudko schladiť.
Ovocie: Ovocie umyte, osušte a môžete ho zmraziť aj s cukrom.
Hotové jedlá: Zmrazujte po vychladnutí na izbovú teplotu.
Nikdy nevracajte rozmrazené potraviny späť do mrazničky:
Kto nepozná prístav, do ktorého pláva, tomu žiaden vietor nie je dosť dobrý.
mhi

Příspěvek od mhi »

Ano, podobne to delam, i bez AI :). Porce mam tak 300g (pro 2 lidi). Nemam specialni sacky, pouzivam obycejne, nevakuuju, ale zabalim poradne. Rychlomrazeni nemam, bohuzel.
PeFi
Pohlaví: i černoch by záviděl

Příspěvek od PeFi »

Jedna věc je nakolik je nastavená mraznička a druhá věc je jak moc ti v mrazničce kolísá teplota.
Výrazné kolísání teploty je problém a ničí to portraviny ikdyž teplota neklesá pod -18C.
Rychlomrazení můžeš nahradit tak, že mrazák nastavíš na nižší teplotu a dáš do něj akumulační hmotu, tedy několik PET lahví nebo kanystr s vodou, čímž si zajistíš, že teplota po vložení teplých potravin tolik neklesne.

Klíčový ukzatel při výběru mrazáku je jeho mrazicí kapacita.
Odpovědět