Maso v mrazáku

Odpovědět
mhi
Příspěvky: 648
Registrován: 16.07.2015 16:37

Maso v mrazáku

Příspěvek od mhi »

S jakymi vysledky a jak mrazite maso? Moje snaha je mrazit spis hotova jidla (to mi pak prijde v horizontu pul roku pozivatelne a i celkem chutne).

Nyni je obdobi grilovacek, tak potrebuju nejak uchovat "zbytek" (no, vetsinu) z nejakeho vetsiho baleni napr. z Makra. Marinujete maso pred mrazenim? Musim priznat, ze se syrovym masem moc uspechy nemam, casto mi v pytliku zbyde ledova trist a vedle toho suche maso.
pyronovotny
Příspěvky: 25
Registrován: 17.07.2014 21:43

Re: Maso v mrazaku

Příspěvek od pyronovotny »

Podle mě je základ opravdu nízká teplota.V mrazáku na maso mám nastaveno -20 .Jednou ročně zabíjačka, nějací ti brojleři,kačeny,králíci a zvěřina.Maso co plánuju použít až třeba po 8 měsících vakuuju.
M M
Příspěvky: 273
Registrován: 08.10.2015 19:48

Re: Maso v mrazaku

Příspěvek od M M »

Osvedcilo sa mrazit vakuovane maso. Je to dost citit co sa tyka chuti.
sigurd
Příspěvky: 481
Registrován: 04.11.2014 21:31
Pohlaví: muž

Re: Maso v mrazaku

Příspěvek od sigurd »

Mäso dám do kvalitného PE vrecka +etiketa, vytlačím vzduch, uzavriem, a dám (podľa veľkosti) do plastovej formy, zmrazím, a vzniknuté "tehly" skladujem v mraziaku- úspora miesta, prehľad, možnosť prekladania podľa veku.
Maximálna efektivita, a vždy trvale udržateľný rozvoj.
trpaslik
Příspěvky: 22
Registrován: 30.07.2021 13:01

Re: Maso v mrazaku

Příspěvek od trpaslik »

moje zkušenost - maso do mrazáku vakuovat.
sáčky jsou dostatečně pevné, maso se nevysuší po náhodném protržení. i po víc než roce je maso v úplně pohodě k jídlu.
osvědčilo se mi přidat popis (obsah + datum) na papírku mezi dva sváry - nálepky nedrží a spousta popisovačů se taky umí smazat. a osobně kuřecí stehna poznám i zmrzlá, hrouda jakkéhosi masa může být problém.
mhi
Příspěvky: 648
Registrován: 16.07.2015 16:37

Re: Maso v mrazáku

Příspěvek od mhi »

Neco asi delam hodne blbe. Maso (a i zelenina) obvykle skonci v pytliku tak, ze v nem je "snih" (ledova trist) a polo-suseny kousek. Tohle mi treba udelalo i maso na burgery, ktere jsem nechal originalne zabalene v ochr. atmosfere.

Snist to jde, ale kvalita mizerna.
Uživatelský avatar
Kapo
Příspěvky: 1348
Registrován: 10.04.2012 12:35
Bydliště: na samote u lesa

Re: Maso v mrazáku

Příspěvek od Kapo »

Zhrnutie od AI: Dôležité je mraziť rýchlo a v malých porciách, použiť vhodné obaly s minimom vzduchu a jedlo pred mrazením dôkladne vychladiť.
Postup pri mrazení potravín:
:shake Rýchle mrazenie: Snažte sa potraviny zmraziť čo najrýchlejšie a na čo najnižšiu teplotu. Mnohé mrazničky majú funkciu rýchleho mrazenia.
Vhodné obaly: Používajte špeciálne mraziace sáčky alebo nádoby, z ktorých odstránite prebytočný vzduch. To zabráni vysušeniu potravín a tvorbe ľadových kryštálov.
Chladenie pred mrazením: Pred vložením do mrazničky nechajte jedlo vychladnúť aspoň na izbovú teplotu.
Malé porcie: Mrazte jedlo v menších porciách, ktoré potom ľahšie spotrebujete.
Nezmrazujte už rozmrazené: Nikdy nezmrazujte rozmrazené potraviny.
Označenie: Potraviny v mrazničke si označte dátumom zmrazenia, aby ste vedeli, ako dlho sú uložené.
Čas mrazenia: Mrazené potraviny by ste mali spotrebovať do roka. Niektoré potraviny vyžadujú kratšiu dobu mrazenia.

Rýchle zmrazenie: Čím rýchlejšie potraviny zmrazíte, tým lepšie sa zachovajú ich vlastnosti. Mnohé mrazničky majú funkciu rýchleho mrazenia.
Správne balenie: Používajte vhodné obaly (mraziace vrecká alebo krabičky) a snažte sa z nich odstrániť čo najviac vzduchu.
Teplota mrazničky: Ideálna teplota pre mrazenie je -18 °C a nižšia.
Skladovanie: Nezmrazujte dlhšie ako rok, ale radšej skôr spotrebujte.

Pomalé rozmrazovanie: Rozmrazujte v chladničke, nie v teplej vode ani v mikrovlnnej rúre, pokiaľ to nie je nutné.
Čerstvosť: Zmrazujte čo najčerstvejšie potraviny.
Zelenina: Pred zmrazením je vhodné zeleninu blanšírovať (mierne povariť) a potom prudko schladiť.
Ovocie: Ovocie umyte, osušte a môžete ho zmraziť aj s cukrom.
Hotové jedlá: Zmrazujte po vychladnutí na izbovú teplotu.
Nikdy nevracajte rozmrazené potraviny späť do mrazničky:
Kto nepozná prístav, do ktorého pláva, tomu žiaden vietor nie je dosť dobrý.
mhi
Příspěvky: 648
Registrován: 16.07.2015 16:37

Re: Maso v mrazáku

Příspěvek od mhi »

Ano, podobne to delam, i bez AI :). Porce mam tak 300g (pro 2 lidi). Nemam specialni sacky, pouzivam obycejne, nevakuuju, ale zabalim poradne. Rychlomrazeni nemam, bohuzel.
PeFi
Příspěvky: 2814
Registrován: 15.03.2014 13:01
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: Maso v mrazáku

Příspěvek od PeFi »

Jedna věc je nakolik je nastavená mraznička a druhá věc je jak moc ti v mrazničce kolísá teplota.
Výrazné kolísání teploty je problém a ničí to portraviny ikdyž teplota neklesá pod -18C.
Rychlomrazení můžeš nahradit tak, že mrazák nastavíš na nižší teplotu a dáš do něj akumulační hmotu, tedy několik PET lahví nebo kanystr s vodou, čímž si zajistíš, že teplota po vložení teplých potravin tolik neklesne.

Klíčový ukzatel při výběru mrazáku je jeho mrazicí kapacita.
Uživatelský avatar
ecart
Příspěvky: 440
Registrován: 24.02.2018 21:52
Pohlaví: muž

Re: Maso v mrazáku

Příspěvek od ecart »

Chlapi, trochu OT, ale uz to tu vidim mockrat, tak vas musim varovat:

Neverte bez dalsi kontroly vecem, ktere vypadnou z chatbotu. Problem je v tom, ze chatboty umi vse krasne formulovat, sumarizovat, mluvi jako kniha a tim vzbuzuji dojem kultivovaneho experta. A v tom je prave riziko.

Chatbot totiz casto dela to, ze mezi pravdive informace zamicha nejakou vylozene nepravdivou. Pripadne kdyz neco nevi, tak si to vymysli a sebevedome hodi do vystupu. Casto ma pozitivni bias - malo upozornuje na mozne prusery a stydi se napsat, ze necemu nerozumi.

O servilite ani nemluvim - kazda otazka je "skvela uvaha, tleskam vasi premyslivosti". Dostat z toho reakci ve stylu: "takovou kravinu jsem jeste neslysel, vratte se zpatky do skoly" je docela pracne.

Schvalne si to zkuste na oboru, ve kterem jste experti - zeptejte se na nejaky spek a uvidite, ze 90% odpovedi bude pravda, ale mezi tim najdete i vylozeny nesmysl.

Jasne, postupne se to zlepsuje, ale kvalitnich treninkovych dat je nedostatek, takze to krmi hlavne kompletnim obsahem internetu.

Sorry za OT.
Uživatelský avatar
ecart
Příspěvky: 440
Registrován: 24.02.2018 21:52
Pohlaví: muž

Re: Maso v mrazáku

Příspěvek od ecart »

Ale zpět k tématu - můj největší problém s mražením je, že to nestíhám průběžně konzumovat. Prostě když můžu, tak vždycky sáhnu raději po čerstvém hovězím stejku, nebo grilované krkovičce, než abych něco vytahoval z mražáku a čekal jak to rozmrzne.

Průběžné mražení a udržování v ideální stavu chce prostě větší disciplínu :cry:
Uživatelský avatar
Kapo
Příspěvky: 1348
Registrován: 10.04.2012 12:35
Bydliště: na samote u lesa

Re: Maso v mrazáku

Příspěvek od Kapo »

Keďže to bolo myslené na mna, tak dávam síce súhlas. Ale keďže sa mi nechcelo písať na telefone všeobecne známe omáćky, tak som o to požiadal AI, skontroloval, a odoslal. Je jasné, že na nente sa nedá veriť nikomu. Ani mne, keby som to celé sám krvopotne ďatloval. :roll:

A tebe na oplátku rada odomna: "ak nechováš vlastné potraviny a ani nemáš zdroj na kua kua výhodné nákupy a nestíhaš to jesť, tak se prostě na to vyser a nemraž" :twisted:
Kto nepozná prístav, do ktorého pláva, tomu žiaden vietor nie je dosť dobrý.
Hagen
Příspěvky: 1678
Registrován: 19.05.2022 15:36

Re: Maso v mrazáku

Příspěvek od Hagen »

Měsíčně zamrazíme, pak rozmrazíme, a spotřebujeme kolem 60kg masa.
Večer vyndám z mrazáku, nechám na kuchyňské lince, a ráno je to připravené.
Odpovědět