Filtr na vodu, filtrace vody
Re: Filtr na vodu, filtrace vody
Největší humus sem pil v Iráku ze smradlavý řeky. Hrubý nečistoty (řasy, sinice...?) sem přecedil přes (čistou) ponožku do lahve a vydesinfikoval Aquasterilem (moh sem použít i Sanosil, ale nebudí ve mě takovou důvěru). Voda se pít dala a nic mi nebylo.
V Čechách piju z potoků bez filtrace a desinfekce, pokud neprotéká vesnicí, běžně.
Z (pravděpodobně) závadný vody k pití mi po desinfekci nebo filtraci nikdy nic nebylo.
Nejvíc problémů vždycky způsobilo jídlo vařený z neupravený vody (nebo nádobí myté v této vodě).
V Čechách piju z potoků bez filtrace a desinfekce, pokud neprotéká vesnicí, běžně.
Z (pravděpodobně) závadný vody k pití mi po desinfekci nebo filtraci nikdy nic nebylo.
Nejvíc problémů vždycky způsobilo jídlo vařený z neupravený vody (nebo nádobí myté v této vodě).
Dnes sem měl možnost prvně vyzkoušet Katadyn pocket . Hned po první rozborce můžu říct že to má několik konstrukčních rezerv pro vylepšení ale o tom třebas jindy. Podle manuálu máte před prvním použitím přefiltrovat přibližně 0,5L vody aby se z filtru odplavil "neškodný" písek . Zde bych řekl že se chlapci sekly , aby voda byla bez bordelu a nesmrděla stejně jako filtr je potřeba přefiltrovat tak 15litrů vody což zabere řekněme 15 minut normálního pumpování . Co mě ale překvapilo je jak vypadá filtr po přefiltrování oněch pouhých 15litrů Pražské ,již jednou přefiltrované vody běžným filtrem. Nejen na první pohled ale i "pochuť" se tedy zdá že skutečně něco bere. Na základě prvních dojmů tedy můžu říci že je to záležitost funkční , oproti jiným filtrům rozhodně působí bytelněji a kompaktněji ale 8k je za to neskutečně moc . Přiměřenou cenu bych viděl zhruba někde na 4,5-5000 a to počítám i nápad ,slušnou marži výrobce a prodejce, dopravce a všech co se na obchodu nějak podílely. Vzhledem k tomu že se pohybuji výhradně v ČR mám v plánu pít převážně z českých říček a potoků . Pokud se neotrávím po proudu za nějakou Spolanou nebo galvanovnou poreferuji zda sem se z toho 

Máte tedy někdo zkušenost s tím Sawyerem? rozměry a cena jsou lákavé. Je mi jasné, že katadyn bude lepší, ale jako nouzovka...
Nemam osobni zkusenost, ale v mych ocich je zcela nepouzitelny, ackoliv ma velmi agresivni reklamu. Nesmi totiz premrznout, coz je velmi zasadni limita.
Mráz a neschopnost (v základním provedení) zachytit viry jsou slabinou. Viry v Evropě nevadí, mráz je blbý, ale snad by šel zvládnout. Katadyn funguje i po rozmražení? Bez ztráty květinky?
Saywyer je výbornej, když ho používáte k tomu, k čemu je. Je to lehkej, jednoduchej filtr ideální pro jednoho. Že přemrzá? No tak si prostě na zimu vezmu jinej, pořád mám třísezonní slušný, kvalitní a cenově dostupný řešení. Všechno má svoje limity.
Btw loni s ním známej přešel celej Pacific Crest Trail bez jedinýho problému. Mě to jako test stačí
Btw loni s ním známej přešel celej Pacific Crest Trail bez jedinýho problému. Mě to jako test stačí

mraz= nevratne poskozeni
Nevim resit jestli bude nebo nebude mrznout a podle toho si kupovat jeste druhy keramicky filtr, ktery bude ve finale lepsi...?
Asi podle vkusu kazdeho soudruha.
Nevim resit jestli bude nebo nebude mrznout a podle toho si kupovat jeste druhy keramicky filtr, ktery bude ve finale lepsi...?
Asi podle vkusu kazdeho soudruha.
Všechno má svoje plusy a mínusy. Doma mám jak Sawyer, tak klasickej filtr. Chce to jen vědět, do čehu jdu a podle toho si vybrat. Různý situace chtěj různý řešení, znáš to.
Jasny znam
Ja mam nouzovku krome tablet MSR/Camelbak a pak klasiku MSR.
Tady se mi taky libi ty jejich kapesni filtry, ale proste bych to asi neprenes pres srdce ten problem s mrazem
Ja mam nouzovku krome tablet MSR/Camelbak a pak klasiku MSR.
Tady se mi taky libi ty jejich kapesni filtry, ale proste bych to asi neprenes pres srdce ten problem s mrazem

Kluci díky za postřehy. Zvážím zda ten malý MSR (koukal jsem, že jdou kolem 2500,-), nebo kolem 1100,- ten mini Sawyer s tím, že holt bude v zimě někde pod bůčkem.
Upřimně řečeno, většinou tam, kde není hospoda v dosahu bývá voda pitelná jen tak (mám celkem kachní žaludek a poseru se z vody jen výjimečně, hlavně když vyschne placatka), takže spíš taková pojistka...
Upřimně řečeno, většinou tam, kde není hospoda v dosahu bývá voda pitelná jen tak (mám celkem kachní žaludek a poseru se z vody jen výjimečně, hlavně když vyschne placatka), takže spíš taková pojistka...
K tomu mrznutí - v zimě se to dá dát po vrstvu oblečení/do spacáku a je to celkem v klidu. Ale jsou na to samozřejmě vhodnější filtry. Mě se na tom líbí (mám ten MINI), že je to fakt lehoučký, skladný, jednoduchý a když potřebuju, nemusím se zdržovat filtrováním a piju rovnou přes to.
Jen par poznamek ke Katadyn vs Sawyer.
Zamrzani - oba filtry pouzivaji keramickou kartusi pro filtrovani vody. Pokud v ni zamrzne voda, tak muze kartusi nenavratne poskodit, a je jedno jestli jde o sawyer nebo katadyn.
Zachyceni viru - oba filtry pracuji na principu sita s co nejmensimi otvory, pres ktere by se bakterie ani viry nemeli dostat. U katadyn je velikost otvoru od 0.2 - 0.3 (model s mensimi otvory jsem nenasel, pokud je tak me prosim opravte) mikronu u sawyeru je to 0.1 mikronu. Ktery z nich toho zachyti vice?
Zamrzani - oba filtry pouzivaji keramickou kartusi pro filtrovani vody. Pokud v ni zamrzne voda, tak muze kartusi nenavratne poskodit, a je jedno jestli jde o sawyer nebo katadyn.
Zachyceni viru - oba filtry pracuji na principu sita s co nejmensimi otvory, pres ktere by se bakterie ani viry nemeli dostat. U katadyn je velikost otvoru od 0.2 - 0.3 (model s mensimi otvory jsem nenasel, pokud je tak me prosim opravte) mikronu u sawyeru je to 0.1 mikronu. Ktery z nich toho zachyti vice?
je třeba rozlišovat vir a bakterii. Bakterie jsou do velikosti 0,2um . Viry jsou mnohem menší . Některé druhy se však vážou na bakterie takže jejich odfiltrováním se zbavíte i virů . V praxi je pak rozdíl mezi 0,1 a 0,2um spíše reklamním tahem .
sarlej píše:Jen par poznamek ke Katadyn vs Sawyer.
Pletes se. Sawyer pouziva membranu, ta se poskodi mrazem, keramika (MSR/Katadyne) nikoliv.
RAD ma pravdu.
Nekde v tematu je rozebirana i ta velikost mikronu . Viru mensich, nez 0.2 je velmi malo a predevsim se musi na neco vazat, prtooze samotne ve vode preziji v radech minut. A ta castice na kterou se vazou je vetsi...
chceš tvrdit že mokrý keramický filtr když zmrzne tak ho neroztrhá?
Nikdy se mi to nestalo.
Pokud by to hrozilo, urcite by to MSR (jakozto americka firma) psalo v manualu - vsichni vime jak je to v USA s zalobami.
Jetsli mate nekdo jine informace, smele s nimi sem...
Pokud by to hrozilo, urcite by to MSR (jakozto americka firma) psalo v manualu - vsichni vime jak je to v USA s zalobami.
Jetsli mate nekdo jine informace, smele s nimi sem...
To je zajímavý argument . Leč prostým selským rozumem . Když dám keramický hrneček do mrazáku a za tejden ho budu chtít vyndat najdu jen kostku ledu a hromádku střepů . Nevidím pak jediný důvod proč by keramická trubka byť pórovitá měla nápor ledu vydržet. Vše bude samozřejmě záležet na době expozice chladu, jeho výši, respektive níži a na úrovni zůstatkové vlhkosti né li přímo tekutiny. Jinak mám tušení že v manuálu ke katadynu to mám dokonce napsáno.
EDIT : Napadá mě že rostoucí krystalky ledu by mohly způsobit když né přímo roztržení filtrační vložky horší filtrační schopnost - jednoduše by rostoucí krystaly ledu zvětšily póry uvnitř vložky
EDIT : Napadá mě že rostoucí krystalky ledu by mohly způsobit když né přímo roztržení filtrační vložky horší filtrační schopnost - jednoduše by rostoucí krystaly ledu zvětšily póry uvnitř vložky
Selsky rozum taky veli, ze by to melo prasknout, ale zase si rikam, ze pokud clovek podle manualu po pouziti osusi filtr, tak uz tam moc vody nebude - pochybuju ze v keramice nejaka voda zustava, kdyz to neni pod tlakem.
Muj jediny argument je osobni zkusenost a absence velkeho Warning v manualu
Muj jediny argument je osobni zkusenost a absence velkeho Warning v manualu

Z vlastní zkušenosti mohu říci že minimálně ktadyn pocket vodu nasaje jak houba a vždy mi zabere tak týden a 20 papírovejch utěrek než se povede vysušit natolik abych ho mohl s klidným svědomím , že nezačne hnít ,vrátit do evakuačního. U jiných filtrů to je třeba jinak.
Pravdu dis, Sawyer ma membranu, sypu si popel nahlavu. Kazdopadne to ze mraz muze poskodit oba filtry plati.goral píše: Pletes se. Sawyer pouziva membranu, ta se poskodi mrazem, keramika (MSR/Katadyne) nikoliv.
Cast z manualu od Catadyn Pocket:
Kód: Vybrat vše
Inspect the ceramic for cracks after cleaning, if you dropped the filter or if you had freezing temperatures. If the filter shows cracks it will no longer protect you from microorganisms.