Stránka 6 z 6

Re: Nedostatek potravin

Napsal: 20.09.2021 18:04
od Montezuma
Jo, kvůli tomu jsme sáčky diverzifikovali :)

Re: Nedostatek potravin

Napsal: 20.09.2021 18:07
od Germanik1
Teď dobírám z kameniny loňské kysané zelí. Jablka mi vydržela do srpna ve sklepě na lískách. Jen mám problém s cibulí, ta vydrží max. 6 měsíců. Brambory až 8 měsíců. Tyhle lhůty jsem opakoval 2 roky po sobě, takže můžu bezpečně zdvojnásobit objem. Na mouku jsem vymyslel novou past. Tu budu zkoušet letos. Do nových 50 l plastových konví s uzávěrem narovnám +-30 kg mouky proložené 5-7 kg soli. A vzduchotesne uzavřít. Předpoklad je, že sůl vysaje všechnu zbývající vlhkost, tedy případně i z larev molů etc. Umístíme v podkroví se stabilní teplotou. Pokus za 500 Kč. Letos počítám s uzením 50 kg do sádla a více zavřít do skla. Průběžně otevírám skleněné konzervy, které jsem dělal před 2 roky a super. Ještě musím vyzkoušet sušení..

Re: Nedostatek potravin

Napsal: 20.09.2021 18:22
od Proba
Na moly staci potraviny vymrazit 48hod pri -18, larvy zdechnou. Nasypu mouku do 4Lsklenice nebo 10L plastoveho kyblu a na 2dny zavru do mrazaku. Zadna vlhkost navic tam nevznika, protoze tu co uz v sobe mouka mela a vysrazi se, tak opet vstreba. Ale jak se ty mali litajici kurvy dostanou do baraku, tezko se toho zbavit. Uz 6 mesicu mam kompletne vsechno zabalene a porad me tady litaji. Ani ozon je nezlikvidoval.

Re: Nedostatek potravin

Napsal: 20.09.2021 18:24
od Zapadlo
V době nedostatku potravin bude každý způsob jejich získání dobrý.
Na snímcích američtí pohraničníci při zoufalé snaze získat potraviny od turistů z Haiti.
texas 1.jpeg
texas 2.jpeg

Re: Nedostatek potravin

Napsal: 20.09.2021 19:20
od Audis
Proba :

na moly (a jinou havěť doma) zkus hubic komárů elektrický odparovac. Nevím jak se to dnes jmenuje. Dříve prodávali výrobek Catch myslím. No a v tvém případě to pustit na třeba 2x 8 hodin v každé místnosti. Klidně postupně. Otevřít skříně pomůže.

Re: Nedostatek potravin

Napsal: 20.09.2021 21:20
od Eli
Zareagujem utržkovito na niekoľko posledných príspevkov:
1.) Trvanlivosť múky pri skladovaní v ideálnych podmienkach je od 6 (u kvalitnejších múk) do 12 mesiacov (u klasických). Držať doma 100 kg múky, ktorá sa bude dopĺňať a míňať podľa metódy FIFO (first in, first out... teda podľa sedliackeho rozumu - najstaršie pôjde von ako prvé), je celkom reálne pre človeka, ktorý pravidelne pečie (alebo robí cestoviny) a priemerná spotreba múky je ± 270 g múky/deň. Pri takomto dennom množstve je 100 kg zásoba na rok. V čase SHTF mať doma 100 kg tak si frajer, ak to vieš k tomu ešte dobre zúžitkovať. U mňa pečenie v dohľadnej dobe nehrozí, ale manželka vie čokoľvek od chleba po mierne pokročilé koláče. ;) Avšak nie často...
2.) Tiež sme na byte, všetko je tak trochu najmä priestorovo obmedzené. Ideme sa presťahovať do väčšieho bytu na okraji mesta, má taktiež väčšie pivničné priestory. Momentálne mám minimálne zásoby. Byt bude náš, tak môžem počítať s dlhodobou úschovou vecí, bez potreby sťahovania sa aj zo zásobami. Uvažujem aj nad zásobami mimo bytu - mŕtve schránky. Na ceste k miestam, kde chodievam do lesa. Priebežné míňanie a dopĺňanie by som robil, nakoľko v prírode dosť často varím.
3.) Nedostatok tovaru nahneval aj mňa. Uplynulé mesiace snáď mnohých racionálne zmýšľajúcich naučili, že všetko, za čo momentálne platíme (tovary a služby) môže zmiznúť, prehnane povedané, lúsknitím prsta. Čo si nevypestujeme, nevykŕmime, nevyrobíme, neopravíme, neodložíme, nevymeníme, neukradneme :ne , nenarabujeme :ne ... to proste v prípade VP nebudeme mať... ale to tu všetci dobre vieme. A nemám na mysli nejakú koronakrízu...

EDIT: pred hladom mám seriózny rešpekt... to všetci, ktorí pripúšťajú, že jedného dňa tento blahobyt môže skončiť...

Re: Nedostatek potravin

Napsal: 20.09.2021 23:40
od Germanik1
Sedím u kávy na návštěvě u rodičů a při pohledu z okna mi prošla hlavou myšlenka na zdroj potravin v případě blackoutu. Zatímco kamiony dorazí do cíle, do skladů a obchodů, spousta potravin zůstane bezprizorní na cestě do místa určení. Na železnici. Ať již na seradovacich nádražích, nebo přímo na trati. A to jak ve vagonech, tak v lodních kontejnerech. A bude tam nejspíš i v době, kdy obchody budou dávno vyrabované... Jsou tu s námi přece i strojvedoucí a další železničáři. Nějaký nápad pls?

Re: Nedostatek potravin

Napsal: 21.09.2021 6:25
od Montezuma
Mám dojem, že kromě základních potravin typu obilí, oleje nebo mouka se potravin na železnici zrovna moc nepřeváží.

Re: Nedostatek potravin

Napsal: 21.09.2021 6:37
od drigon
Po železnici se vozí hlavně obilí. Na vagónu bývá napsáno obilniny, nebo cereale.
Chladírenský vagón jsem neviděl hodně dlouho a co je v kontejneru nevím, ve vlakové dokumentaci (MZOB - mezinárodní zpráva o brzdění) bývá stanice odesílající a stanice určení. Pak ještě RID (obdoba silniční ADR), ale to je hlavně kvůli záchranářům.
Jinak vagóny jsou zaplombované a na nádraží často kamery. Plomby kontroluje vozmistr při každé zkoušce brzdy a technické kontrole vagonu (když trochu odbočím: zažil jsem, že na jedné cisterně s naftou z asi 30 chyběla jedna plomba z několika a volali na to PČR kvůli zápisu a zdokumentování - kdyby si toho vozmistr nevšiml jde veškerá případná škoda za ním).

Re: Nedostatek potravin

Napsal: 21.09.2021 7:32
od jerry.mysak
ELI
mouka vydrží víc. Když jsem dělal na mlejně, tak jsem si koupil 10 kg pytel mouky, žitný.

Mám jej načatej v chladu a temnu a vždy na vánoce trochu uberu když se pečou perníčky. Mouce nic není a je tam 8 let.

Balenou pšeničnou mám i přes rok a taky nic.

Je to o skladování

Re: Nedostatek potravin

Napsal: 21.09.2021 9:04
od Del-in
K trvanlivostí mouky: což o to, ona vydrží dlouho, ale její chuťově vlastnosti se dost změní, zejména u celozrnných mouk, začnou v nich žluknout tuky, odér se stane zatuchlým. Jako upečete z nich, co potřebujete, ale pro FIFO to jaksi není ono. Bílá pšeničná vydrží fakt v nezměněné podobě velmi dlouho po minimální trvanlivosti, tam bych se nebála mít v zásobách desítky, klidně stovky kil.

Re: Nedostatek potravin

Napsal: 13.11.2021 12:30
od sonor
A co zrno? Kolik to vydrží?