Trvanlivé konzervy

Odpovědět
peteres

Re: Trvanlivé konzervy

Příspěvek od peteres »

Na strojně odděleném mase neboli separátu není nic závadného, složením je to pořád maso jen obsahuje vyšší podíl pojovových tkání, kůže a kostní tříšť. Výživovou hodnotou je to s masem srovnatelné a rozhodně masu bližší než rostlinné náhražky. V masové konzervě to má hlavně ten efekt, že výsledná cena konzervy je nižší než u konzervy jen s čistým masem.
omaha

Příspěvek od omaha »

Třeba zrovna ta kostní tříšť není v jídle to pravé, že? Jasné, potřebujeme vápník, ale proč v týhle formě? Co etika výroby a prodeje? Ale to už je asi OT.
peteres

Příspěvek od peteres »

Kostní tříšť je v pořádku, není na ní nic špatného, úlomky kostí jsou tak malé že by neměly být senzoricky poznatelné, v žaludku je kyselina rozpustí a jsou hodnotným zdrojem vápníku. Legislativa limituje množství vápníku v separátu i velikost úlomků. Pokud jde o etiku tak tady bych taky neviděl žádný problém. Zvíře už je zabité a jen se zužitkuje vše co se zužitkovat dá. Každý má navíc možnost si na obalu výrobku přečíst z čeho je vyrobený a podle toho se rozhodnout. Hodně lidí si myslí, že separát je nějaká podřadná surovina, ale není tomu tak. Doporučuju přečíst si něco od odborníků, třeba tenhle článeček http://www.vyzivaspol.cz/clanky-casopis ... kosti.html.
omaha

Příspěvek od omaha »

Díky, v klidu si to pročtu. Pohled z druhé strany neuškodí :)
optim

Příspěvek od optim »

Leon Chamel píše:... Napsal jsem tady proto jen na vlastní oči a žaludek prověřené tipy, ale procenta samozřejmě nespočítám. Chceš-li se vyhnout separátu, můžeš si koupit ty doporučené půlkilové konzervy Coquette s klasickými kusy uvařeného masa, tam třeba není nejmenších pochyb. ...
Tak jsme dnes vyzkoušeli ten Hovězí guláš a musím konstatovat, že za 69,- kč to nemá chybu. Konzerva má očko (není potřeba otvírák konzerv). Guláš je chutný a nemusí se vůbec dochuchovat. V konzervě jsme sice našli asi 3 kousky masa, které by se dalo označit spíše jako vepřové, ale jinak jsou v tom guláši opravdu pouze libové kousky hovězího masa.

Optim dává pět hvězdiček. :)
Přílohy
Hovězí guláš COQUETTE_resize.jpg
Kedr

Příspěvek od Kedr »

Trvanlivé konzervy s očkem mají jednu podstatnou nevýhodu - a to porušení obalu pro jeho pozdější snadné použití/otevření čímž se snižuje jejich trvanlivost a zvyšuje náchylnost k teplotním rozdílům. Takto vylisované konzervy jsou mnohdy na konci své expirační doby dávno prorezlé v onom místě narušení. Konstatuju tak z vlastní zkušenosti - s běžně zadělanýma konzervama není problém ani pár let po expiračce, ale u tohohle případu je to mnohdy problém ještě před. Jen pro info...

Testováno hlavně na slanečcích a jednom tunákovi - oba případy byly jeté dávno před expiračkou, takže předpokládám, že to nebylo jen tak...
Leon Chamel
Rozpadlík

Příspěvek od Leon Chamel »

optim píše:Tak jsme dnes vyzkoušeli ten Hovězí guláš a musím konstatovat, že za 69,- kč to nemá chybu. Konzerva má očko (není potřeba otvírák konzerv). Guláš je chutný a nemusí se vůbec dochuchovat. V konzervě jsme sice našli asi 3 kousky masa, které by se dalo označit spíše jako vepřové, ale jinak jsou v tom guláši opravdu pouze libové kousky hovězího masa.
Optim dává pět hvězdiček. :)

Mám radost, že mé doporučení přišlo vhod. Přidávám proto malé rybí pokračování:
Na rozdíl od masovek není problém zakoupit kvalitní rybí konzervy i od českých dodavatelů, ona se totiž ryba hůř nastavuje moukou, sádlem a kůžemi. Pro stav nouze je vždy vhodnější rybka v oleji (vyšší energ. hodnota ve stejném objemu a lepší ochrana proti zmíněnému prorezivění konzervy zevnitř), nejkvalitnější jsou pak asi tuňákové konzervy (příp. filety z lososa). Nejdůležitější je ale vybrat si konzervu s celými kousky masa, ne o něco levnější výrobek s drtí, je to opravdu velký chuťový i kvalitativní rozdíl. Tyto kusy tuňáka v oleji jsou docela dobré skoro ode všech výrobců, kupuju třeba značky Hamé Ocean, Sund and Sea, Franz Josef (dražší, ale vynikající ve verzi s pálivými papričkami) a i zde o chlup vítězí tuňákové kousky značky NIXE původem z Equadoru, prodávané v Lidlu. NIXE je zároveň jedinou tuňákovou konzervou, která je chutná i v dietnější verzi ve vlastní šťávě, jen je opět třeba dát si při nákupu pozor a nesáhnout po vzhledově téměř identické konzervě s drtí.
goral

Příspěvek od goral »

Neni to konzerva, ale provereny mam jidla "krakonos"
http://expressmenu.cz/
Neskladoval bych to dlouhodobe, ale na nejaky vylet je to paradni vec. Z jejich dvouporce se opravdu naji dva lide.

Opravdu masove konzervy se daji koupit v globusu (ostatne i ten krakonos). Maji etiketu globus, vyrabeno primo v Globusu. Je vic druhu - jak ruzne masove smesi, tak lunchmeat... Ovsem potvrzeny to mam jen v Brnenskym Globusu - jinde nevim, jetsli to delaji
Problem je, ze by se podle globusu mely skladovat v chladu (asi to neni uplne konzerva?)
Pepe
VIP

Příspěvek od Pepe »

Kedr píše:Trvanlivé konzervy s očkem mají jednu podstatnou nevýhodu - a to porušení obalu pro jeho pozdější snadné použití/otevření čímž se snižuje jejich trvanlivost a zvyšuje náchylnost k teplotním rozdílům. Takto vylisované konzervy jsou mnohdy na konci své expirační doby dávno prorezlé v onom místě narušení. Konstatuju tak z vlastní zkušenosti - s běžně zadělanýma konzervama není problém ani pár let po expiračce, ale u tohohle případu je to mnohdy problém ještě před. Jen pro info...

Testováno hlavně na slanečcích a jednom tunákovi - oba případy byly jeté dávno před expiračkou, takže předpokládám, že to nebylo jen tak...
Můžu potvrdit, mám právě karton tuňáka Franz Joseph a pak ochucenou Gianu se zeleninou. Když jsem gianu házel do tašky, tak o sebe dvě konzervy ťukly a jedna napraskla... nic hroznýho vyteklo trošku oleje a doma jsem to snědl, ale byl by to problém při skladování. Je na to třeba dávat bacha.
peteres

Příspěvek od peteres »

Časopis dtest loni testoval tuňákové konzervy, celkem 25 různých druhů (17 kousky, 8 drť).

Tuňák kousky:
Atlantik tuňák kousky v sójovém oleji, velmi dobře (86 %)
Five Star Tuňák Steak v slunečnicovém oleji, velmi dobře (86 %)
Aro tuňák kousky v rostlinném oleji, velmi dobře (84 %)
VIER DIAMANTEN tuňák kousky přírodní, velmi dobře (84 %)
RIO mare tuňák v olivovém oleji, velmi dobře (80 %)
Kaufland / Vitae d'Oro tuňák - kousky v rostlinném oleji, dobře (78 %)
Lidl / NiXe filety z tuňáka ve slunečnicovém oleji, dobře (78 %)
Calvo tuňák v rostlinném oleji, dobře (76 %)
Sun & Sea tuňák steak v rostlinném oleji, dobře (76 %)
ISABEL tuňák v rostlinném oleji, dobře (72 %)
Pena Tuňák (steak), dobře (70 %)
Tesco / Mermaid Bay tuňák kousky v rostlinném oleji, dobře (70 %)
Kaiser Franz Josef tuňák steak v oleji, uspokojivě (56 %)
Interspar DESPAR Tonno all'olio di oliva, uspokojivě (54 %)
John West tuňák steak, uspokojivě (54 %)
albert Quality Tuňák v oleji, dostatečně (20 %)
Giana tuňák kousky v rostlinném oleji, dostatečně (20 %)

Tuňák drť
Lidl tuňák drcený ve slunečnicovém oleji, velmi dobře (84 %)
Nekton tuňák v rostlinném oleji, dobře (76 %)
Hamé tuňák drcený v rostlinném oleji, dobře (74 %)
Kaufland / Vitae d'Oro sendvičový tuňák v oleji, dobře (74 %)
Five Star tuňák sekaný, uspokojivě (50 %)
la Perla sendvičový tuňák ve vlastní šťávě, uspokojivě (50 %)
Tesco value drcený tuňák ve vlastní šťávě, uspokojivě (46 %)
Giana tuňák drcený v rostlinném oleji, dostatečně (20 %)

Zdroj informace včetně fotek produktů:
http://www.dtest.cz/testy-vyrobku-208/t ... aku-kousky
http://www.dtest.cz/testy-vyrobku-206/t ... v-konzerve
Kedr

Příspěvek od Kedr »

Peteres: Zajímavé , koukal jsem na ty stránky a jsou celkem obsáhlé - jen škoda, že to mají placenou formou...
Jestli máš přístup k více výsledkům, tak je sem klidně nahod - zajímaly by mně hlavně vepřovky, lunche a konzervovaná zelenina - hrášek, fazole a kukuřice - jestli se ovšem dá vůbec něco takového dohledat :-)
dracekvo
VIP

Příspěvek od dracekvo »

Mě by ještě zajímala metodika toho testu. Co tam hodnotili.
peteres

Příspěvek od peteres »

Metodika testování u testu tuňákových konzerv dtest 2011

Deklarace: 20 % z celkového hodnocení - hodnotily se informace na obalu, splnění podmínek daných vyhláškou.
Senzorické zkoušky 40 % - odborníci i laici hodnotili vzhled, barvu, vůni, chuť, neporušitelnost obalu.
Laboratorní zkoušky 40 %. - obsah těžkých kovů, ověření deklarovaného oleje, ověření hmotnosti, mikrobiologické vyšetření.
Leon Chamel
Rozpadlík

Test konzerv s tučňáky vyšel v březnovém čísle časopisu dTest (3/2011). Jedná se o placený obsah, takže rozhodně nepodporuji jejich případné stahování z ošklivého serveru uloz.to ;)
peteres

Příspěvek od peteres »

Kedr: Další konzervy tam testované nejsou, jen tresčí játra a kočičí konzervy.

Ano web je placený, ne celý ale jeho nejhodnotnější části. Občanské sdružení, které časopis vydává, žije jen z předplatného a grantů od státu na konkrétní projekty. V časopise ani na webu nemají žádnou reklamu, aby si zachovali nezávislost na výrobních firmách a obchodnících. Kromě testů jsou tam i články na různá témata, zaměřená na spotřebitele a spotřebitelská poradna. Jejich testy se pravidelně objevují v pořadu Černé ovce. Šéfredaktorkou časopisu je paní Ida Rozová, kterou občas můžete zahlédnout v televizi v rozhovorech, když se na trhu objeví nějaký nebezpečný výrobek, který odhalí, nebo v souvislosti s jejich testy. Pokud si chcete udělat trochu názor na tuto dámu tak loni 2. listopadu byla v hydeparku.

Jsem předplatitelem tohoto časopisu už mnoho let, investované předplatné se mi už dávno vrátilo ve formě ušetřených nákladů i nervů při nákupech všeho možného. Takže doporučuji plácnout se přes kapsu a předplatit si tyhle informace, zvlášť pokud máte děti a oceníte testy autosedaček, upozornění na nebezpečné dětské výrobky a podobně. S předplatným získáte i plný přístup do archivu všech testů na webu.

Admini, pokud je to nepovolená reklama tak to smázněte, ale nemohl jsem si pomoct :)
optim

Příspěvek od optim »

Tohle téma mne opravdu zajímá. Na nejmenovaném serveru v nejmenovaném městě jsem hledaný soubor nenašel, ale mohu zajít do knihovny a ten článek si ze studijních důvodů legálně oxeroxovat.

Pokud bude zájem, mohu pak ten dokument tady uveřejnit formou plné citace (i s uvedením zdroje). Žádný zisk z toho mít nebudu (pouze náklady za xerox v knihovně a čas strávený doma u skeneru), ale samozřejmě záleží na adminech, zda by takovýto příspěvek tolerovali ...
dracekvo
VIP

Příspěvek od dracekvo »

Spíš by to nemusel tolerovat dTest, když by někdo něco zveřejňoval zdarma, co je placené. Nevím, jestli v tomto případě citace pomůže.

Imho. Mám asi 4 plechovky toho nejhnusnějšího tuňáka Giana kousky v zásobách. Ono vybrat si tvrdou konzervu s dobrou záruční dobou a snesitelnou cenou je kunšt. Ty dražší konezvy se moc netočí, tak jejich expiračka v regálech není nic moc :(
Leon Chamel
Rozpadlík

Zkus modré konzervy značky NiXe (prodejde Lidl), o kterých píšu o něco výše. Jejich min. trvanlivost je 4 roky, mají příznivý poměr ceny/kvality a ve zmíněném testu si vedly velmi dobře v obou zkoušených verzích (kousky v oleji i drť ve slunečnicovém oleji). A z vlastní zkušenosti je doporučuji i jako kousky ve vl. šťávě.
Překvapivě dobře vyšly z testu i levné konzervy s kousky tuňáka v oleji značky Aro (prodejce Makro), jejichž kvalita předčila mnohé výrazně dražší konkurenty, s těmito ale nemám osobní zkušenost.
dracekvo
VIP

Příspěvek od dracekvo »

Nixe určitě vyzkouším až pojedu kolem Lídlu, ale nelíbí se mi ten uzávěr. Aro do odolnosti vypadá ohodně lépe.
Oni tam vesměs mají zajímavé věci, které jinde nejsou. Těma hranatejma sekanejma se láduju už několik let a pořád mi chutnají.
Dneska si dám k večeři ze zvědavosti tu Gianu a uvidím. Já sem vesměs na jídlo prase a sežeru téměř vše :D Tak věřím, že mi stejně bude chutnat.
Leon Chamel
Rozpadlík

U NiXe jsem viděl oba typy víček, klasiku i očko. Ty s očkem skladuju vzhůru nohama, aby byl u toho potenciálně slabšího místa místo vzduchu olejíček.
Odpovědět